kuchnia to tylko gotowanie? Zapraszamy Was do kącika kreatywnej kuchni. Faszerowana cukinia: Z umytych kawałków cukinii wydrążamy miąższ i wycinamy ozdobne paseczki. Następnie grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą patelni grillowej. Z szynki robimy różyczki i wkładamy je do cukinii. Do każdej różyczki dodajemy pokrojone w wzdłuż jajko, serek oraz wycięte paseczki z pora. Dekoracyjna palma z oliwek
Podróż w kulinariadziś, ale już teraz potrzebują mniej uwagi, bo chyba pomału zaczynają się dogadywać :) A zatem ja mogę powrócić do kuchni. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 100 g kurek kilka różyczek brokuła 1/2 czerwonej cebuli 250 ml śmietanki 30% 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach(...)minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietankę lekko ubić, dodać jajka, cebulę i cukinię, doprawić do smaku, wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć brokuła i kurki. Tartę piec 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Kuchnia w opałachbrokułów dostarczają: 334 kcal 33 g białka 21 g tłuszczy 3 g węglowodanów 105 mg cholesterolu Całodniowy jadłospis dostarcza: 475 kcal ŚNIADANIE: Składniki na 1 porcję: 1 mała cukinia (150 g) 1 średnia marchewka (60 g) 1 jajko (62 g) ugotowane 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka oliwek zielonych (ja wzięłam 5) 50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu ząbek czosnku sól(...)pieprz Wykonanie: Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką do warzyw (tak aby postały wstążki). Jajko dzielimy na ćwiartki, zaś oliwki kroimy na pół. Na talerzu układamy cukinię i marchewkę, na nie kładziemy jajko i dodajemy oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy
IMPRESJA SMAKUSałata z cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 1-2 cukinie kilka suszonych pomidorów w zalewie 150g sera pleśniowego sałata lodowa torebka gotowego sosu sałatkowego WYKONANIE: Cukinię pokrój w półtalarki i usmaż lub grilluj na patelni w oleju z suszonych pomidorów. Suszone pomidory pokrój w paski Ser pleśniowy pokrusz Porwij liście sałaty Sos sałatkowy wymieszaj z olejem z suszonych
ZofianaPyszny schabik na obiadek. Taka wersja dla odmiany a nie ciągle ten kotlet schabowy. Do schabiku dodałam cukinię i całość zapiekłam pod sosem serowym. Mięsko wyszło pyszne.składniki:700 g schabu1 mała cukiniasól,pieprzolej do smażenia2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mleka2 garście startego sera goudagałka muszkatołowaSchab pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju(...)krótko aby mięso tylko zmieniło kolor. Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w półplastry. Obsmażone mięso i pokrojoną cukinie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło a następnie dodać dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek a nastęnie dolać mleko. Gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujektóre można podać zarówno na pierwsze i drugie śniadanie, przyjęcie rodzinne, a nawet może zastąpić drugie danie. Składniki: 1 duży wędzony filet z kurczaka 3 jajka 1 bardzo młoda cukinia 150 sera żółtego lub opakowanie mozzarelli mini kilka liści sałaty (masłowej, lodowej lub roszponki) 2 średnie pomidory Sos: 2 łyżki majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka keczupu(...)Schłodzić minimum 1 godzinę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Jaka ugotować na twardo, ostudzone i obrane pokroić w ósemki. Pomidory umyć, pokroić na ósemki, wykrawając zdrewniałą część. Cukinię umyć, pokroić w pół centymetrowe plastry, posolić i zgrillować. Ser pokroić w grubą kostkę. Używając mozzarelli w kulkach należy odsączyć ją z zalewy. Kurczaka pokroić w poprzek w plastry. Na półmisku
Czerwień i błękitsól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki i usmażyć na rumiano. Cukinia-składniki. 1 cukinia 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 15 nitek szafranu sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie. Na rozgrzanej oliwie smażymy cukinię pokrojoną w cienkie plastry ,zmiażdżony czosnek, połówki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany
Aga w kuchniWątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą. Składniki: 6 młodych bardzo małych ziemniaków, 4 wątróbki z indyka, 250 ml mleka, 2 łyżki sosu ciemnego sojowego, 4 łyżki(...)odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. Ziemniaki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, solimy, dodajemy do nich całe ząbki czosnku i zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki przekładamy na grilla. Cukinię, myjemy, kroimy na plastry po skosie o grubości ok. 0,4 cm, suszymy, skrapiamy oliwą i grillujemy. Delikatnie prószymy solą. Wątróbkę grillujemy na tackach. (czas w zależności, czy lubimy
Moniki SmakołykiTrochę lżejsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki :* duża cukinia* jajko* pół cebuli* ząbek czosnku* ulubione przyprawy* 3 łyżki mąki owsianej razowej * łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie :Cukinie zatrzeć na tarce, przyprawić solą i odstawić. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać pozostałe przyprawy, mąkę oraz startą na tarce
Magiczne Życie Martyzrobić dobrego na obiad kiedy w lodówce ma się jednego patata, pół cukinii, pięć pieczarek, kawałek sera i dwa jajka? I dodatkowo ulewę za oknem. No co? Nic innego jak wymyślić placki o tak wspaniałym i bogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego patata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób! :DSkładniki(...)JEDEN patat/batat ( dla niewiedzących: pomarańczowy ziemniak o słodkim smaku ) pół cukinii pięć pieczarek dwa ząbki czosnku jedna cebulka czerwona 150 gram startego sera gouda dwa jajka po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej typu 650 sól, pieprz łyżka mleka posypałam wszystko rzeżuchą olej rzepakowy A więc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz
Mango Papajamnie cukinia wciąż na topie, tym razem w parze z tartą, którą pokochałam. Połączenie kruchego ciasta i warzyw robi na mnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie mogę się oprzeć tworzeniu i wypróbowywaniu nowych połączeń. [Przepis stąd. z moją modyfikacją] Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 1 cukinia 1 papryka czerwona(...)podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty, nakłuć widelcem i posypać większością sera. 3. Na serze ułożyć cienkie plastry cukinii, paski papryki i paski szynki szynki. Posypać pieprzem. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, resztą sera i koperkiem. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut
Pasja SmakuRyż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki :* torebka białego ryżu* cukinia* 5-6 pieczarek* 2 plasterki boczku wędzonego * curry, wędzona(...)Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką curry. Na patelni teflonowej usmażyć boczek na chrupko, ściągnąć boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki. Poddusić z przyprawami, dodać plasterki cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała woda. Dodać ryż, wyłożyć do miseczek. Polać olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki boczku, całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie MartyZamiast wędliny do kanapek bądź zamiast kanapek na drugie śniadanie polecam ten oto pasztet.Składniki:- 3 szklanki startej na tarce o grubych oczkach obranej cukinii ( ja zużyłam 2 średniej wielkości) - 20 dkg sera żółtego- 4 jajka- 1/2 szklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej- 3 cebule średnie- przprawy: sól, pieprz, wegeta, odbrobina gałki muszkatałowej, pół łyżeczki ziół prowansalskich(...)bazyli, tymianku i paryki ostrej, łyżeczka papryki słodkiej.Przygotowanie:Cukinię odrobinę solimy i po chwili odciskamy. Cebule krolimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy cukinię, podsmażoną cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą i przyprawy. Przygotowane składniki polewamy olejem i roztrzepanymi jajkami. Wszystko mieszamy na zwartą masę i przekładamy do wyłożonej papierem
Zainspirowana w kuchnirazem kupiłam ryż do risotto i jest różnica w smaku... Składniki: 3 łyżki masła 1 posiekana szalotka 2 szklanki ryżu arborio 850 ml wrzącego wywaru warzywnego 1 cukinia 120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól - opcjonalnie (ja nie dawałam ze względu na wędzonkę) Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę(...)minut Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comznany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukini, bo ogórki przetwarzam na różne inne sposoby. I powiem szczerze cukinia jest delikatniejsza i bardziej nam smakuje. Polecam :) Składniki - 2,5 kg cukini ( obranej ze skórki i wypestkowanej ) - 0,5 kg cebuli - pieprz ziołowy ok.15-20 gr. - 25 dkg. cukru - 2 łyżki soli(...)szklanka octu - 1 szklanka oleju Wykonanie Cukinię i cebulę szatkuję na drobne plasterki, wkładam do dużej miski, dodaje pozostałe składniki, mieszam i odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie przekładam do słojów i zalewam wytworzona zalewą. Szczelnie zakręcam i pasteryzuję w zależności od wielkości słojów ok. 6-8 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródstarcia na tarce. Drugą wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa śmietanowa: - 2 śmietany 12% - 5 białek - 2 budynie śmietankowe - 1 łyżka słodzika w płynie (lub szklanka cukru) - cukinia marynowana w zalewie (można zastąpić ananasem) Białka ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na wyłożoną ciastem blachę, układamy cukinię, przykrywamy mrożonym ciastem, które trzemy
Zdrowie na języku :PSkładniki:świeży młody szpinak lub sałatapuszka tuńczyka w sosie własnympół puszki cieciorkikilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową)4 jajka ugotowane na twardo1 cebula - podsmażona na oliwie1 ogórek zielony4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć). oliwa do smażeniaCukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy(...)szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret. sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1 większa cukinia, 2 większe marchew, 1 większa papryka czerwona, 1 większa cebula, 4 większe czosnek ząbki, 1 nieduża papryczka chilli, 1/2 pęczka koperek siekany, 5 łyżek olej rzepakowy, - do smaku vegeta, - do smaku maggina gorącym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę dodać marchew pokrojoną w słupki, zamieszać i podsmażać z 5 minut teraz wsypać pokrojoną cukinię, zamieszać
W Mojej Kuchni LubięLeczo można przyrządzać na wiele sposobów Leczo z cukinią i pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki - 250 g cukinia -1 szt mała papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki sól i pieprz majeranek bazylia papryka czerwona ostra w proszku tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Warzywa umyć
Kuchnia Danusiobranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory krojone z puszki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 nieduża cukinia oliwa do smażenia sól, pieprz, cukier do smaku, bazylia i natka pietruszki Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć w sporej ilości wody i pozostawić na noc, rano ugotować w świeżej wodzie do miękkości(...)Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, smażyć chwilę Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz cukinię w pół krążki Poddusić chwilę i dodać pokrojone drobno pomidory- wymieszać i przykryć pokrywką, smażyć do lekkiej miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem- jeśli trzeba dodać odrobinę wody Wsypać miękką ciecierzycę, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem, dodać zioła Przykryć pokrywką
Proste Potrawyczegoś prostego i szybkiego. Czasami zagania się męża do garów, a ten z kolei jest bardzo głodny i chce zrobić coś szybko. Przegląda w pośpiechu szafki, znajduje w lodówce cukinię, przygląda się rozrośniętej melisie na kuchennym parapecie. W głowie powoli świta idea na ciekawy obiad, tym razem podparta poszukiwaniami w Internecie. Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights(...)Ryż ugotowany na sypko, połączony z młodą, delikatną cukinią, orzeźwiającą cytryną i melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSkładniki: puszka brązowej soczewicy cukinia mała czerwona papryka mały kubek jogurtu naturalnego 6 ząbków czosnku natka pietruszki kilka pomidorków daktylowych pomarańczowych szczypta mielonej słodkiej papryki sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy z zalewy, odsączamy. Umytą i osuszoną cuknię kroimy w drobnę kosteczkę, podobnie paprykę. Soczewicę, cukinię i paprykę wrzucamy
Moja smaczna kuchniasezamowego i sezamu. Na rozgrzany wok wlać olej i smażyć marynowane mięso. Na sam koniec skropić olejem sezamowym i posypać sezamem. Podawać na ogrzanym półmisku. Fenkuł z cukinią: - połowa fenkułu - mała cukinia żółta - cebula 1/2 sztk. - 4 łyżki sosu hoi sin - 1 łyżka octu ryżowego słodkiego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - chili Wszystko dusimy w woku. Kapusta pekińska
SMYKWKUCHNISurówkę z surowej cukinii zrobiłam pierwszy raz w zeszłym roku, kiedy to w ogóle pierwszy raz taką cukinię spróbowałam. Dotąd jadłam ją tylko w formie przetworzonej. Odtąd jem praktycznie tylko surową:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyCukinia kojarzyła mi się do tej pory z warzywem, które spożywa się po obróbce termicznej; kiedyś tak kojarzyły mi się pieczarki. Z pieczarkami na surowo jestem od dawna zaprzyjaźniona, natomiast cukinię w takiej postaci jadłam pierwszy raz dopiero co. I się zachwyciłam!Od razu też z tego zachwytu powstała sałatka z jej dużym udziałem, którą właśnie prezentuję:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy