na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:83/134)

Mazurek orzechowy 208

orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej(...)końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje  oryginalne ciast

Proste Potrawy
Sernik z ricotty 173

Składniki : 3 opakowania serka ricotta po 250 g 3/4 szklanki drobnego cukru 5 jaj 2-3 łyżki soku z cytryny paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie : Serki pokruszyłam, a właściwie rozgniotłam widelcem, ( można zmiksować) żółtka utarłam z cukrem, dodałam sok Białka ubiłam na pianę (dodałam szczyptę soli ) i dołożyłam do masy serowej Całość dokładnie połączyłam Na dnie blaszki o średnicy(...)rozłożyłam biszkopty, wylałam masę serową Piekłam w temp. około 150 stopni C. przez 25- 30 min. w foremce o średnicy 22 cm.              Sernik jest szybki w wykonaniu, a smakuje całkiem dobrze :)              Wyrasta równo, nie opada.                Pomysł z "Kuchnia

Proste Potrawy
Beatka II 252

oleju2 łyżeczki sody2 szklanki mąki1 op. przyprawy do piernika Dr. OetkeraŻółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec.Ciasto biszkoptowe:Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką.Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny(...)krem budyniowy.Przełożenie ciasta:Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to biszkopt z wyciętymi otworami. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W otworach ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką, zakryć wyciętymi kółeczkami, zalać pozostałą galaretką. Na to położyć krem, na kremie rozprowadzić dżem, przykryć drugą warstwą

Praktyczna pl
Piegusek biszkoptowy z kremem 219

Piegusek biszkoptowy z kremem to prosta, leniwa kremówka zamiast karpatki. Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko. 6 jajek7 łyżek cukru6 łyżek mąki krupczatki1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka wody1 łyżka olejuJajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną(...)starta gorzka czekolada Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać, aż powstanie gładki krem.Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Udekorować polewą czekoladową lub startą gorzką czekoladą

Praktyczna pl
Tort Wenus 150

Lekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach(...)mocno schłodzić. Ser zmielić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ser, zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. W razie potrzeby masę schłodzić, aby zaczęła gęstnieć. Jasny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Każdy krążek ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić

Praktyczna pl
Kremówka z pianką 300

Delikatna kremówka z kremem budyniowym i lekką pianką. Koniecznie potrzebne są świeże jajka, gdyż do przygotowania pianki używa się surowego białka. Biszkopt upieczony z 5 jajek wg dowolnego przepisu (blacha26x34)Krem budyniowy:2 i 1/2 szklanki mleka5 żółtek3 duże łyżki mąki pszennej1 opakowanie cukru wanilinowego20 dag masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki kakaoOdlać 3/4 szklanki mleka, wymieszać z mąką(...)wanilinowym. Ugotować budyń. W czasie gotowania cały czas mieszać aby nie przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.Masa piankowa:5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (polecam agrestową)1/4 szklanki wody Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal

Praktyczna pl
Mini serniczki z brzoskwiniami 3838

czekoladową. Osobiście myślałem nad glazurą o jakimś ciekawszym kolorze, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Zostaje wersja prostsza z glazurą czekoladową. Składniki 350 g serka waniliowego homogenizowanego 7 dużych biszkoptów 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura czekoladowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki(...)dodajemy do niego ubitą śmietanę, Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i mieszamy je z masą serową. Napełniamy filiżanki masą sernikową, prawie do pełna. Na górę układamy biszkopty i wszystkie filiżanki lądują w lodówki na godzinkę. 2.Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w filiżance. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki serniczka. Szklankę wkładamy na dosłownie

zjem to blog kulinarny
Mini serniczki na zimno z karmelem 31751

się potrudzić. Ja swój przepis zrobiłem na 6 szklanek, ale serniczki były zbyt wysokie na 8 szklanek powinno być super. Składniki 500 g twarogu sernikowego z wiaderka 8 dużych biszkoptów 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2 łyżki żelatyny 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 3 łyżki cukru 300 g masy kajmakowej Dodatkowo: 8 szklanek(...)dwie łyżeczki karmelu. 3.Łączymy połowę masy serowej z żelatyną. Przekładamy masę do szklanki łyżką, wychodzi podobnie jak z ciemną masą po 3 łyżki na szklankę. Na górę układamy biszkopt i wszystkie szklanki lądują w lodówce na godzinkę. 4.Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w szklance. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki serniczka. Szklankę wkładamy

zjem to blog kulinarny
Ciasto wiśniowe 147

Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie  połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI:Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa: pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone) trzy  kisiele wiśniowe słodzone jedna galaraetka wiśniowa 750 mil soku wiśniowego poł kostki masła WYKONANIE:   Sok gotujemy odlewając   pół szklanki  do wymieszania(...)kisieli. Dodajemy do wrzątku, mieszamy. Do gorącego dodajemy szklankę zmiksowanych wiśni. Całość rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy masło i miksujemy z gorącą masą. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Dodać masę bez masła, na wierzch masa z masłem. Na to wiśnie oraz galaretka. Ostudzić w lodówce. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Tiramisu z truskawkami 162

opakowanie serka mascarpone (250 g)   300 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 12szt. biszkoptów okrągłych 10 truskawek, listki mięty 3 kostki białej czekolady                                                            PRZYGOTOWANIE(...)Biszkopty kruszymy i wrzucamy na dno pucharków. Skrapiamy kawą rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.Kremówkę ubijamy z serkiemi cukrem na sztywno. Połowę masy kładziemy do pucharków. Na to część pokrojonych truskawek. Potem drugą warstwę. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty. Posypujemy startą białą czekoladą- u mnie z ziarnami kakaowymi.Wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Moje Kuchenne Rewelacje
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 182

szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie.  Składniki na ciasto łączymy ze sobą i ugniatamy na jednolitą kulę. Wykładamy połową ciasta brytfannę. Składniki na ule podgrzewamy na ogniu z miodem tak aby wszystkie się zlepiły(...)dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe cudo czyli musowy torcik 145

smakowało jak ten torcik. Mam nadzieje,że nie tylko mnie. Przyjaciółka skomentowała moje ciacho: " tak to ja mogę przychodzić do Ciebie". A oto zmodyfikowany przepis.  Składniki:biszkopt:2 jajka1/4 szklanki mąki2 łyżki kakao3 łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniamus:0,5 l śmietanki 30%2 łyżeczki żelatyny2 tabliczki czekolady gorzkiej3 łyżeczki cukru pudrupolewa:tabliczka czekolady mlecznejłyżeczka żelatynywiórki kokosowe do dekoracjiWykonanie(...)stopniach. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i  wlewamy gotową masę na upieczony biszkopt. Ciasto należy przez godzinę trzymać w lodówce aż nie stężeje.  Polewę wykonujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady połączonej z żelatyną. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 293

wtedy  musiało dopiero smakować:D Jakby więc nie patrzyć podziękujmy dzisiejszej technologii za roboty kuchenne, które nam ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt:2 jajka3 łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa  lub malinowa  2 czekolady mleczne 2 łyżeczki żelatyny6 łyżeczek cukru pudru(...)tężeć. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dzielimy ją równie w trzech miseczkach. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną żelatynę  i 2 łyżeczki cukru pudru, układamy masę na biszkopcie i wykładamy do lodówki żeby lekko stężała. W tym samym czasie do kolejnej miseczki śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 131

galaretki owocowe2 łyżeczki cukru pudruowoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy an dużą blachę i pieczemy 20 minut tak aby lekko się zarumienił ale nie wysuszył za bardzo. Gotowy ciepły biszkopt przekładamy na blat i kładziemy na niego wilgotną ściereczkę bardzo

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania