miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj Składniki: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 170 g śmietanki słodkiej 30% kilka listków świeżej mięty dodatkowo: pokruszone ciastka ( biszkopty lub kruche ) dowolny alkohol ( rum, moskat lub inne ) owoce do dekoracji Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Listki mięty bardzo drobno posiekać
kolorowotorcikowociastem kokosowym. Przepis znalazłam w Wielkiej księdze przepisów Siostry Anastazji jednak troszeczkę go zmieniłam. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutkie i nie za słodkie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 170 g mąki pszennej typ 550 Młynomag 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kawy cappuccino orzechowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę
Sama słodycz i szczypta chiliprzelewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180st C- do suchego patyczka. Gotową babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypujemy migdałami. Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpiankowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie. Ok 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło
Kuchnia w czekoladziemoże. Nie chcę skończyć praktyk dwa razy grubsza i ani trochę wyższa, niż zaczęłam. Pierwszy krok - śniadanie w domu, które nasyci mnie na tyle, że będę mogła smarować biszkopty kremem, i nie podjadać. Kanapki są na drugie śniadanie, owsianka...? Za długo. Granola jest dobrym rozwiązaniem (koniecznie domowa !), ale od czasu do czasu potrzeba zmiany. Z czeluści szafki wygrzebałam więc zapomniane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczemu nie? Jeść czy nie jeść? Dieta i figura czy przyjemność? Z tymi ciasteczkami nie będziecie mieć takiego problemu. Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki
Bon appetit mon amiewody. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować. Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt. Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową. Namoczyć herbatniki w alkoholu i ułożyć na wierzch na śmietanie. Wszystko polać polewą z cukru pudru
Moje Słodkie Piekiełkonożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zgęstnieje, wylewamy ją na dolnej warstwie biszkoptu. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało. Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Większą połowę ubitej śmietany wykładamy na stężałą galaretkę, po czym przykrywamy
Podróż w kulinariaTort ze Świnką Peppą powstał specjalnie na drugie urodziny mojej córki, szukałam przepisu na ciasto, które bez problemów utrzymałoby dużą ilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym
Ciastkozercysię bez przeszkód. A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek i biszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Po stanowiłam odświeżyć więc m oją popisową recepturę na b abkę z białek , choć w trochę bardziej kolorowej niż zwykle ods ł onie. Babka
Grunt to przepis!składniki: 50 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 25 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 35 g cukru 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od
Domowy Smak Jedzeniacukier puder, sok z cytryny i mascarpone, mieszamy. *Brzoskwinię osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. *Połowę ubitej kremówki z mascarpone mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.Wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy drugim plackiem. Pozostałą ubitą kremówką smarujemy boki i wierzch torcika. Na górze wokół serca robimy kleksiki. * Boki dekorujemy wiórkami ciemnej i jasnej czekolady. Na górę układamy świeże owoce
Z Majeczką w kuchniresztą cukru pudru na krem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki kremówki, mieszamy i łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Na wystudzony biszkopt przekładamy połowę masy białej, na nią przekładamy malinową galaretkę a na wierzch pozostałą białą masę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Zainspirowana w kuchniłostołwcie- niy baje nōm opadoł. Apfylzina wyciście [14] , tyn sok wlyjcie do gorka i trocha odparujcie. Jak ochōdnie [15] , to kapnijcie tam trocha wōdki. Jak biszkopt ochōdnie- nojlepi sie go upiyc dziyń naprzōd [16] – wyciōngcie go ze formy i przekrejcie na 3 placki. Polyjcie je tym sokym, żeby fajnie nasiōnkły. Rozpuście ta szokolada- w gorku
Chop w kuchniProste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać
talerz przyjemnościteż przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową
Smakowity Blog Kulinarny