obowiązkowa" :)jak dla mnie może tak być w każdej kawiarni. Lecz wydaje mi się, że gwiazda Wuzetki już trochę przygasła.Poniżej przepis na WZ bez bitej śmietany.Składniki na biszkopt:1/2 kostka margarynyszklanka cukru2 jajka3 łyżki dżemu3 łyżki mleka3 łyżki kakao2 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g margaryny3 serki homogenizowane3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowyLukier:szklanka cukru pudru1
Bon Appetit Małgorzatymleko w proszku i miksujemy na gładką masę.Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tak by salaterka nie dotykała wrzątku). Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż i przekładamy mlecznym kremem. Na końcu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto wkładamy na 1 godz do lodówki.mleczna kanapka
Bon Appetit MałgorzatyTorcik:Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godziny.na biszkopcie układamy bananytorcik po przekrojeniu
Bon Appetit MałgorzatyTorcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi się piec biszkoptu więc postanowiłam podpiec spód z musli na bazie miodu i masła. Oto efekt. :) Dzięki temu, że plasterki kiwi sparzyłam wrzątkiem galaretka bez problemu stężała. Nie martwcie się jeśli kiwi straci swoją
Bon Appetit MałgorzatyZwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to
Bon Appetit MałgorzatyJest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :)Składniki na ciasto na blachę 30x40cm:4 jajka1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaPół kostki margaryny
Bon Appetit MałgorzatyJabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę, ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Masę odstawiamy by trochę ostygła.3. Wystudzony biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę jabłkową. Przykładamy drugą częścią ciasta. Ciasto ostawiamy na kilka godzin, by masa jabłkowa stężała, Gotowy jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa Animojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300 ml wrzątku+ truskawki (ilość wedle
Kuchnia domowa Aniblaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier, ubijać i dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto
Kuchnia domowa AniRatunku! Nie działa mi piekarnik! – czyli przepisy na ciasta bez pieczenia ;-)Pamiętam te niedawne czasy, gdy w studenckim mieszkaniu zmagałam się z piekarnikiem z wczesnego
Kulinarne Przebojeherbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g cukru pudrusok z 1-2 cytrynherbatniki lub biszkopty jako dodatek Przygotowanie:Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez
Stare Garywierzchu i chrupiący, a w środku płynny- taki właśnie zrobiłam. Jeżeli zależy Wam na wersji ściętej, to należy piec przez około 20 min., wtedy deser smakiem przypomina tradycyjny biszkopt
Kraina Miodem Płynącaprostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej3 lyzki cukru pudru (lub miodu)1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego)4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowekulki arbuza,melona Gala i CantalupaWykonanie:Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie ma potrzeby uzycia miksera .Gdy uzywasz mleka kokosowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przygotowałam na próbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak więc jak dorwę truskawki to na bank jeszcze zrobię. Przyda się do naleśników, ciast czy na śniadanie z domowym pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMoja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga czasu ale potem jak już zasiądziecie do tego ciacha i kawki to nie oprzecie się i po zjedzeniu jednego kawałka sięgniecie po następny.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni