na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:85/134)

Rogale marcińskie 243

płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda      Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru(...)marcepanową rozetrzeć  z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone  biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i  wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Torcik tęczowy bez pieczenia 245

lodówce do stężenia i schłodzenia. Składniki: 1 galaretka truskawkowa Winiary 1 galaretka arbuzowa Winiary (375 ml) 1 galaretka jagodowa Winiary (375 ml) 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka mleka niesłodzonego biszkopty truskawki borówki Przygotowanie:Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Do galaretki arbuzowej i jagodowej dodać po 1 łyżeczce żelatyny i osobno przygotować w szklance gorącej przegotowanej(...)mleko zmiksować, podzielić na trzy części i wlać do tężejących galaretek. Galaretki zmiksować na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty. Na środek tortownicy wlewać na przemian po 2 łyżki  masy. Masa sama będzie się rozpływać na boki. Włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami

Ala piecze i gotuje
Trufelki tiramisu z ricottą 163

wersji dla dzieci proponuję użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast likieru). Trufelki tiramisu z ricottą Składniki na około 35 sztuk: 250 g serka ricotta 250 g ciasteczek/suchy biszkopt 60 ml mocnego espresso 20 ml ulubionego likieru 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru(pominęłam) Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do  kawy dodajemy likier. Odstawiamy do wystudzenia(...)Ciasteczka/biszkopt kruszymy w malakserze. Przekładamy do miski, zalewamy przestudzoną kawa z likierem. Mieszamy. Z serka ricotta odlewamy wodę jesli jest, dodajemy do biszkoptów i ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie formujemy  małe kulki, następnie wkładamy je do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut. Krótko przed podaniem obtaczamy  je dokładnie

Mia Cucina Sofieta
Słodka rolada na koniec karnawału 160

przecież studiowanie zaczynam w nietypowym czasie więc nadrobić muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta(...)pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy. Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu z bitej śmietany pamiętając o tym by pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu

Przysmaki Karolki
Tort cieniowany z kremem na bezie szwajcarskiej 159

już tak samo wyszło. Niestety nie ma przekroju bo pojechał w całości, ale możecie mi wierzyć było warto spędzić przy nim pół nocy.  Tort składa się z dwóch biszkoptów o różnej wielkości, dolny to 24 cm a górny to 20. Przepis na kakaowy biszkopt niezawodny od mniam mniam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort tęczowy ombre 183

przekroju, ale podobno bardzo dobrze smakował a został podzielony na 40 kawałków. I możecie mi wierzyć było warto spędzić przy nim pół nocy.  Tort składa się z dwóch biszkoptów o różnej wielkości, dolny to 24 cm a górny to 20. Przepis na biszkopt genueński od mniam mniam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 183

cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję(...)gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez okrągłą godzinę.  Wyłączyłam, zostawiłam sernik w zamkniętym piecu na kwadrans, po czym uchyliłam

W kuchni Karmel-itki
Lekkość na duchu w te ciężkie upały. 186

autorski;)   1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny  1/2 szklanki gorącej wody1/2 szklanki śmietany kremówki4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone w plasterki biszkopty na spód Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam folią spożywczą. Na spodzie poukładałam  ciasno biszkopty.  Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiłam, aż zacznie lekko tężeć

W kuchni Karmel-itki
BABCINY JABŁECZNIK. 213

zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem,że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię;) biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku od pieczeniacukier waniliowy Ubiła białka na sztywno, po czym stopniowo dodawała cukier puder, ciągle miksując(...)galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia. Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła na biszkopt. wierzch: 2 kartoniki śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny odrobina wody gorzka czekolada Śmietanę ubiła na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściła w możliwie najmniejszej ilości wody

W kuchni Karmel-itki
Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą 158

święto, wszystkie sklepy pozamykane. Całą wizję szlag trafił. W domu tylko pomarańcze i kolorowe cukierki ech. Jakoś wybrnęłam i powstał taki oto awaryjny tort i do tego bardzo dobry:) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Biszkopt:Piekarnik nagrzać

Blondynka Gotuje
Mini Torciki Improwizowane 145

degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło i zapytało czy mogę zrobić go dzisiaj:)  Biszkopt z 2 jajek: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki(...)owocami 45 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny.  Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

Blondynka Gotuje
Ciasto Biedronka 182

dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości olej firmy Biooil) 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej(...)masę jajeczno -olejową. Masę wykładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, studzimy i przeccinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru

Blondynka Gotuje
Brzoskwiniowa słodkość 277

Lekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :)Składniki:Biszkopt:- 6 jajek- 3 łyżki maku- 6 łyżek cukru pudru- 6 łyżek mąki- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPlacek kokosowy:- 6 jajek- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 30 dag wiórków kokosowychMasa:- puszka brzoskwiń- 1 budyń śmietankowy- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1 łyżka mąki - 1 kostka masła- alkohol(...)napączowania Przygotowanie:Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka a na koniec mąkę z proszkiem oraz mak. Delikatnie mieszamy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 CPlacek kokosowy: ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy żółtka oraz wiórka kokosowe. Mieszamy delikatnie i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 C.Masa: brzoskwinie odcedzamy, na 1 szklance soku z brzoskwiń

Zainspirowana w kuchni
Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) 665

źródło przepisu: gazeta „Gotuj krok po kroku” – w oryginale został użyty jogurt naturalny, ja jednak preferuję jogurt grecki ;-) Składniki Na formę 24 x 28 cm Podłużne biszkopty (ja użyłam takich posypanych […] The post Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tort Malakoff 127

Austriacki torcik migdałowy. P yszne połączenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów. Jest prosty, łatwy w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, skomplikowanych składników i urządzeń. Jeden wieczór i mamy elegancki tort jak z austriackiej cukierni. Zdjęcia tortu sprzed lat stąd wybaczcie ich jakość. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania