czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primopoprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek.Był tylko jeden warunek - tort miał być bez białek.I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić?Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika. A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe(...)pory ja z tym ciastem się nie rozstaję!Ono pachnie, smakuje i robi się samo! W dodatku przekrawa się na krążki o wiele łatwiej niż biszkopt. Same plusy :)Czytaj więcej
bistro mamajuż Hanię odbieram z przedszkola i nie gnam z nią od razu do domu,tylko zostajemy w przedszkolnym ogrodzie.Ciasto pełne słońca mam więc na dzisiaj.Na spodzie z przepisu na biszkopt Królowej Wiktorii(Victoria's Sponge Cake).Można oczywiście upiec tradycyjny biszkopt,ale ten z dodatkiem masła jest o wiele łatwiejszy i nie ma prawa się nie udać.Czytaj więcej
bistro mamakonsystencja będzie całkowicie sztywna, tj. po odwróceniu naczynia bita śmietana nie wypadnie z pojemnika :)Kieliszki do szampana napełniamy do polowy musem jabłkowym, na to posypujemy po 3 pokruszone biszkopty, a na wierzch nakładamy bogato ubitą śmietankę, wyrównujemy.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościserowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku
Słodkie PrzyjemnościDziś dzień czekolady! Jeden z moich ulubionych sztucznych świąt. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis specjalny – na mleczną kanapkę! Mocno czekoladowy biszkopt i przyjemnie mleczny krem świetnie się ze sobą dogadują. Przyjemności dostarcza również przepyszna czekoladowa polewa. Moi drodzy, dziś każdy z nas może choć troszkę zgrzeszyć, no więc? Kto się skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę!”Składniki(...)koniec dodając całkowicie ostudzone mleko z cukrem. Do utartego masła dosypujemy mleko w proszku i ucieramy, do momentu, aż masa zrobi się całkowicie gładka.Ostudzony i przecięty na pół biszkopt polewamy wodą wymieszaną z łyżeczką esencji waniliowej a następnie przekładamy go gotową masą mleczną. Przykrywamy drugim blatem, a następnie cisto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej/mikrofali czekoladą.Ciasto przykrywamy
Słodkie Przyjemności"Ciepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt
Słodkie Przyjemnościtych soczystych owoców, to zachęcam Was do przygotowania tych cudownych serniczków." Składniki:600 g sera chudego4 jaja50 g cukru4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią30 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejopakowanie biszkoptów 2 nektarynkiSposób przygotowania:Ser ucieramy na gładka masę. Przekładamy do miski, miksujemy, a następnie dodajemy żółtka ciągle miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru i cukru waniliowego oraz wymieszanej mąki(...)pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w piekarniku
Słodkie Przyjemnościmasą twarogową - najpierw połowę piany, następnie drugą połowę mieszamy za pomocą łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.(Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych
Słodkie Przyjemnościskładniki* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* aromat waniliowy 3-4 kropleSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera
Mix smakuskładniki biszkopt* 6 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżeczka soku z cytrynymasa* 5 pomarańczy* 4 żółtka* 100 g cukru* 4 łyżeczki żelatyny* 200 ml śmietany kremówkipolewa owocowa na wierzch* 500 g dowolnych owoców* 1/2 opakowania żelfixu 3:1 lub 2:1* 160 g cukruSposób wykonaniaOddzielić białka jaj od żółtek(...)pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną żelatynę połączyć z masą żółtkowo-pomarańczową.Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą.Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem.Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce.Polewa owocowa na wierzchOwoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, wymieszać z żelfixem
Mix smakuMoje propozycje na słodkie przekąski: przeróżne ciasteczka, sezamki, małe pączki i oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych.Ciastka:sodziakibiszkoptyWypieki drożdżowe:babeczkipączki w czekoladziepączki z alkoholem Chrupiące: kokosankisezamkiorzeszki i żurawinaSzybkie ciastka z ciasta francuskiego:z dżememz bananamiz jabłkamiz czekoladą
prawdziwe jedzeniewiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...foremka 23 x 33cmBiszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka
Z miłości do słodkościcukrubiszkopty do wyłożenia formygalaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean WodzisławGalaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając rozpuścić żelatynę, odstawić do przestudzenia. Banany obrać i zmiksować na mus. Serek przełożyć do miski i utrzeć
Monia miesza i gotujerównież dodać do masy serowej. Całość podzielić na 3 części.5. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 1 części masy serowej, zmiksować.6. Na spód formy rozłożyć biszkopty. Wylać masę z gorzką czekoladą, włożyć na chwilę do zamrażarki.7. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 2 części masy serowej, zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę. Włożyć
Kto ugości moich gości?mój próg słodkości uległ zmianie Bardzo Wam polecam.Jest przepyszne i takie inne. Zdecydowanie Wam posmakuje.Zaskoczycie nim swoich gości a i często będzie do tego przepisu wracać.Składniki na biszkopt:4 jajka 100 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do otrzymania puszystej, jasno kremowej masy. Do ubitego dodajemy(...)zagotowujemy. Na gotujące wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy sparzone orzechy. Ucieramy stopniowo dodając krem budyniowy.Wykonanie:Na biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu. The post Ciasto
Made By Mom And Son