na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:75/134)

Rolada z bitą śmietaną i galaretką 638

zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek 100 g cukru 4 białka 80 g mąki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki(...)mieszamy łyżką.  Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C.  Upieczony biszkopt wykładamy papierem  do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,  Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.  Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia

W kuchennym oknie Ewy
Torcik na zimno z kaszy manny i musu truskawkowego 213

truskawkowy 0,5 l wymieszanego z 3 łyżkami cukru 1 truskawkowa galaretka Winiary 3 łyżeczki żelatyny Gellwe 3 galaretki porzeczkowe Winiary 1 l przegotowanej wody około 30 biszkoptów  Sposób przygotowania 1. Mleko zagotować c cukrem i cukrem waniliowym z tym że odlać 1/2 szklanki do rozrobienia kaszy. dodać masło i zagotować . Kasza ma być rzadka . Do jeszcze ciepłej kaszy(...)dodać żelatynę i chwilę mieszać żeby się rozpuściła.. Odstawić do przestygnięcia. 2. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową . Na spód i boki poukładać biszkopty. 3. Przelać kaszę i odstawić do stężenia. 4. Mus truskawkowy rozpuścić z cukrem ( ja miałam swój mrożony) dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać . Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wylać na kaszę . 5. Galaretki porzeczkowe rozpuścić

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto "Jajko sadzone" 189

efektowny deser?  Proponuje przygotować jaka na słodko ;) czyli  ciasto "jajko sadzone".  Proste składniki  a efekt może zaskoczyć, skusilibyście się na takie śniadanie? ;)   Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej typu 450 1/2 szklanki cukru (może być troszkę mniej)  pół łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być(...)pół szklanki wrzątku Dodatkowo : Brzoskwinie z puszki wraz zalewą Galaretki brzoskwiniowe zalać wrzącą wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego ściągnięcia galaretki. Połączyć z zmiksowanym serkiem homogenizowanym. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Zalać galaretką z serkiem  i ułożyć  połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Wyciąć okrągłe kawałki  przypominające jajka sadzone smacznego

W kuchennej krainie
Sernik gotowany 152

Dzień Kobiet .. 1 kg twarogu zmielonego 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej  1,5  szklanki cukru 0,5 kostki masła 1/3 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajko Dodatkowo: biszkopty  Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Margarynę z cukrem zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku i roztrzepanymi jajkami oraz twaróg.Gotować(...)cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.Na blachę wyłożyć biszkopty,wylać masę  i przykryc biszkoptami.Odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Wszystkie składniki polewy podgrzać w rondelku. Odstawić na 15-20 minut i wylać na sernik. Zostawić w lodówce aż polewa zastygnie

Moje domowe kucharzenie
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 180

Wiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego(...)krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno.  Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ

Qlinarnie i Qlinarnie
4. Bananowe zawijańce 134

końcu dodać olej. Na blachę wyłożoną pergaminem wylać 4 koła ciasta i cienko rozprowadzić na ok. 0,5 cm grubości. Piec ok. 10 – 15 minut w 170 stopni  Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku

Jadło i czytadło
128. Kubusiowiec 166

łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2  łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt na blasze średniej wielkości: Białka ubić na sztywno , gdy będą sztywne powoli dodawać cukier (dobrze aby był drobny), następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)Gotujemy 500 ml soku wraz z cukrem. W reszcie soku rozpuści budynie z mączką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na jedną połówkę biszkoptu i przykryć drugą.  Gdy masa całkowicie wystygnie ubić kremówkę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i dodać do kremówki, którą należy wyłożyć na ciasto. Na samym końcu

Jadło i czytadło
130. Kokosowe ciasto Baunty 299

Biszkopt na średnią blachę: 4 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka miałkiego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kokosowa 300 g wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru (może być trochę więcej) 3 łyżeczki żelatyny ciastka pepitki - 3 paczki czekolada 1/2 tabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno(...)minut. Jeżeli szybko wpiją mleko to można je uzupełnić (muszą się porządnie "opić" mlekiem). Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić. Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy ciastka i polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy. Najlepsze jest następnego dnia

Jadło i czytadło
167. Malinowa rolada w esy floresy 147

łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, dodajemy żółtka, mieszamy, przesianą mąkę i proszek oraz oliwę. Z gotowego biszkoptu odkładamy ok 3 łyżek ciasta i dodajemy barwnik oraz ok 1 łyżeczkę mąki. Ciasto przekładamy do szprycy z cienką końcówką i na wyłożonej pergaminem dużej blasze robimy tzw. esy floresy(...)dodać do malin. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim masę malinową, zawinąć w rulon i folię aluminiową, folia spowoduję, że wilgoć z musu nie ucieknie tylko wchłonięta zostanie przez biszkopt

Jadło i czytadło
176. Rolada z pieczonymi jabłkami 115

spróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru

Jadło i czytadło
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 418

Jabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek,  to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika(...)jabłek gotujemy, dodajemy żelatynę (po jej dodaniu już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia.   Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą lub sokiem jabłkowym. Na to wylewamy tężejącą galaretkę jabłkową.   3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Babeczki Kogel - Mogel 222

Któż z nas nie jadł jajka ucieranego z cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty

Jadło i czytadło
BISZKOPTY WANILIOWO-CZEKOLADOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 248

Wszystkie dzieci uwielbiają biszkopty, moje również, a ponieważ nie kupuję sklepowych ciastek, kombinujemy z domowymi. Dzisiaj polecam Wam troszkę inne biszkopty niż zazwyczaj, te są dwukolorowe, czekoladowo-waniliowe i waniliowo-czekoladowe, jak kto woli. Nic prostszego i szybszego, kilknaście minut i mamy zdrową słodycz dla najmłodszych, można je również wykorzystać jako spód do sernika na zimno. Z podanych składników wyszły

Smaczne Zdrowe
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 170

kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze dżem malinowy i pokruszone ciasteczka amaretti

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kinder Pingui 19317

już po przeczytaniu nazwy... ma się ochotę na wypróbowanie. Najczęściej są to wypieki związane z czymś co już znamy i lubimy. Kinder Pingui, to przepyszny batonik z dwóch biszkoptów pokrytych chrupiącą czekoladą z mlecznym kremem w środku. I dokładnie takie samo jest nasze ciasto... dwa biszkopty kakaowe przełożone delikatną masą śmietanową i pokryte chrupiącą polewą czekoladową. I proszę mi powiedzieć

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania