dumna, bo stanowił dla mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni(...)przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki (bez nóg, ale ze szpikulcem) do tortów tego typu Najpierw musimy upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy
Ratunku obiadJeśli jeszcze kiedyś najdzie Was spontaniczna ochota na małe co nieco, poniżej pomysł na zaspokojenie tego głodu, jednak ostrzegam - mimo poziomu słodkości da się zjeść więcej niż mały kawałek ;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: śmietanka 36% szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku wanilia + szklanka orzechów laskowych(...)delikatnie łyżką, a całość następnie przekładamy do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut, po czym jeszcze ciepły biszkopt wyjmujemy, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i zadowoleni z siebie umieszczamy ponownie w piekarniku aż do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mlekiem
sama złodyczMocno czekoladowy z pomarańczą. Ozdobiony raczej skromnie, ale to w końcu tort dla mężczyzny. Tort składałam w rancie cukierniczym. Możecie składać w tortownicy podnosząc boki papierem do pieczenia. Biszkopty z aromatem pomarańczowym i z pomarańczową skórką, pieczony w tortownicy o rozmiarze 20 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktort, który powstał na 9 urodziny mojej córki. Pierwotnie miał powstać tort piesek, ale obawiałam się, że nie podołam zadaniu. Na szczęście wpadłam na pomysł, że zamiast biszkoptu w kształcie psa, córa sama może wykonać figurki z masy marcepanowej. Pomysł był strzałem w dziesiątkę. Córa zadowolona z efektu, a to najważniejsze. Podczas wycinania szachownicy rozwaliłam jedną(...)warstwę biszkoptu. Dlatego tort składa się z trzech poziomów. Do tego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie . Składniki: biszkopt jasny z 5 jajek ( taki ) biszkopt ciemny z 5 jajek ( taki ) 1 kg mascarpone 650 ml śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 4 - 5 łyżek cukru drobnego Wykonanie: Upieczone i ostudzone biszkopty
Sto kolorów kuchniZrobienie biszkoptu i jego upieczenie wydaje się być proste. Jednak nie dla każdego. Ja zachęcam do jego upieczenia, ponieważ mój przepis jest sprawdzony i najważniejsze- łatwy w wykonaniu. Idealna baza do zrobienia tortu. Składniki (ilość do tortownicy o średnicy ok. 21 cm) 4 jajka niepełna szkl. cukru (ponad 3.4) niepełna szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka(...)minimum i małymi porcjami dodajemy mąkę z proszkiem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę. Pieczemy ok.40 min w temp. 170st.C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy wyłączamy piec (w przeciwnym razie pieczemy jeszcze 5 min. i ponawiamy próbę). Wyjmujemy z pieca i rzucamy o podłogę łącznie z tortownicą z wysokości
tojestpyszne.blogspot.comjuż pozbierane, czyniąc tym samym zapasy na kolejne lata. Czas zasadzić nowe drzewko...i nie wyobrażam sobie innego miejsca niż to, w którym rosło to pierwsze :)Składniki na orzechowy biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 czubate łyżki kakao 50 ml wody(...)miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cmKrem: Miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady dodając po 2 łyżki kremówki (aż do zużycia całości). Na koniec
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:Biszkopt:5 jajek4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukru1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliMasa:2 budynie waniliowe2 galaretki (u mnie agrestowa i brzoskwiniowa)4 łyżki cukru100 g masłaszklanka pokrojonych brzoskwiń (świeżych obranych lub z puszki)Sposób wykonania:1. Zrobić biszkopt: białka ubić z solą na sztywno, następnie dodać cukry i ubić. Do ubitych(...)zrobić budyń, a gdy masa zgęstnieje wsypać galaretki w proszku. Na koniec dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.3. Pokrojone owoce wrzucić do masy i wymieszać.4. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Gotowe posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: W mojej kuchni
Kuchnia domowa AniBiszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową...Puszyste placki biszkoptowe.Między nimi warstwa bitej śmietany.Posmarowane na wierzchu masą krówkową.I oprószone orzeszkami ziemnymi.Proste, pyszne i eleganckie ciasto.Zapraszam!Składniki:Biszkopt:6 jaj;1 szklanka mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Bita śmietana:600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);2 łyżki żelatyny;1/3 szklanki gorącej
Gospodyni MiejskaDługo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku(...)żółtkami delikatnie mieszając - najlepiej drucianą trzepaczką. Mąkę wkładamy do sitka i wsypujemy po trochu do masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką.*Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego
Ciastkozercyjogurt naturalny gęsty, 2 opakowania budyń waniliowy, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 30 dag śliwki bez pestek mrożone-odmrożone lub świeże, kilkanaście truskawek mrożonych-odmrożonych lub świeże, 200 gram biszkopty, - lukier ile potrzeba śliwki odmrożone zmiksować w pojemniku blendera nie za drobno 4 żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć na kogel-mogel w robocie lub mikserem do masy dodać jogurt, budynie(...)wszystko dobrze zmiksować na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek i na wolnych obrotach połączyć z masą jogurtową tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia na dnie ułożyć biszkopty i przelać masę jogurtową na wierzchu położyć biszkopty i na nie truskawki odmrożone lekko wciskając w masę piec w 200C około 45 minut i sernik zostawić na 5 minut
W Mojej Kuchni Lubiępopołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną. Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 1 szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie(...)obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany tortowej 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy
Salonik smakówpożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku
w kuchni i w ogrodziepieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka.Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy(...)jest gęste. Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło.Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę.Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.Z podanej ilości składników można zrobić
prawdziwe jedzeniewłaśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku od pieczeniacukier waniliowy Ubiłam białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier(...)galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam na biszkopt. wierzch: 2 kartoniki śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny odrobina wody wiórki/płatki czekoladowe Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściłam w możliwie najmniejszej
W kuchni Karmel-itkiłyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki(...)cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną
Kulinarny karnet Christophera