Dzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom.Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny.W internecie, w czasopismach, w książkach kulinarnych znajdziecie sporo różnych przepisów na biszkopt. Jak wybrać ten idealny, ten, który się uda, który nie opadnie ?W sumie, to tylko próbując, sprawdzając, testując - znajdziemy ten odpowiedni dla siebie.Nie każdemu odpowiada taki sam przepis... Niestety(...)Biszkopt bywa humorzasty. Ale jest jedna kilka złotych zasad, których przestrzeganie jest gwarancją sukcesu i udanego biszkoptu.1 - białka muszą być ubite na sztywną pianę, a cukier musi się w nich zupełnie rozpuścić. Sprawdzicie to organoleptycznie- rozcierając odrobinę ubitej piany w palcach. Ubita piana ma być lśniąca i bardzo gęsta, taka, żeby po rozcięciu nożem, zostawał na jej powierzchni ślad
kolorowotorcikowoOstatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem(...)masą musimy odczekać trochę więcej czasu do całkowitego ostudzenia biszkoptu, w przeciwnym razie podczas jego krojenia możemy mieć problem z kruszeniem się ciasta.Przepis jak wiele na moim blogu jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, proporcje na ciasto biszkoptowe są odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie
Smakołyki BerenikiBiszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany – czyli najlepszy biszkopt do ciast i tortów! Nie opada, a smakuje wyśmienicie! W dodatku jest bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy :) Przepis widniał na blogu już w 2013 roku, ale zdjęcie było masakryczne i opis też do końca nie kompletny – teraz wzbogaciłam go o cenne wskazówki ;) Wysokość biszkoptu możecie(...)formie o średnicy 23 cm będzie wysoki na ok. 7 cm. W dużej blaszce do pieczenia o wymiarach 40 cm x 25 cm biszkopt wychodzi wysoki na ok. 3cm. W tym biszkopcie najważniejszym elementem jest porządne ubicie białek. To dzięki nim i ubiciu na sztywną pianę, nie jest potrzebne użycie proszku do pieczenia. Inspiracja: Moje Wypieki @media (min-width:800px
Kulinarne Przebojejeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem(...)krem czekoladowy: 330 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKtoś by pomyślał: „biszkopt? a cóż w tym trudnego?”. Okazuje się, że dla niektórych całkiem sporo. Ileż to razy słyszałem zapłakane głosy mówiące „znowu się nie udał”. A ja wtedy uspokajam i powoli dyktuję ten oto przepis; na biszkopt idealny. Nie ma on sobie równych. Idealnie puszysty, o jasnej barwie, delikatnym smaku, cudownie unoszący się(...)piekarniku i co najważniejsze nigdy nie opada. A jak to osiągnąć? Nic trudnego! Wystarczy postępować dokładnie według przepisu. W biszkopcie tym nie używamy żadnych dodatków specjalnych — zero proszku do pieczenia, octu i jakichkolwiek innych ulepszaczy; nasze ciasto ich po prostu nie potrzebuje. Jeśli należycie do grona ludzi, którym biszkopt lubi się nie udać, to wypróbujcie przedstawiony przeze
Food SquarePrzepis, który od razu skradł moje serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje biszkopty zawsze były bez dodatku proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne(...)jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom
Smaczne ZdroweBiszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką...Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta.A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany.Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana(...)posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół.W międzyczasie przygotować krem.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić.Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera), dodać cukier
Gospodyni Miejskarodzinnej uroczystości, z zadowoleniem zawołała "o ciasto piastowskie!", a my niczego nieświadomi zapytaliśmy: tak, a które...? Bowiem przez tyle lat zawsze nazywaliśmy je po prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba(...)piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm, na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet za bardzo, piekłam z 7, więc 5 będzie idealnie. Przy biszkoptach mam taką zasadę (tak nauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową
Smaczne ZdroweRewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta.Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki(...)ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru (lub mniej)2 krople aromatu migdałowegokonfitura pomarańczowalikier pomarańczowy (opcjonalnie)lukierMakowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
Słodka Stronakawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców.Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka(...)świeżych truskawekbudyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku truskawkowym200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania: Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy
Słodka StronaZaczęłam teraz okres tortowy w związku z tym przedstawiam Wam koronkowy tort. Różowy dla małej księżniczki. Upieczony jest z dwóch biszkoptów. Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi 18 cm (średnica tortownicy) Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką. Zestaw(...)czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK. Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpewno nie raz zastanawiałeś się, dlaczego twój biszkopt znów opadł, jest niski, a w środku zakalcowaty. Perfekcyjny biszkopt to nic trudnego! Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym osiągniesz pożądany efekt. Oto moja "ZŁOTA 10" do perfekcyjnego biszkoptu: 1. SKŁADNIKI Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! 2. PRAWIDŁOWE UBICIE BIAŁEK Ubita piana z białek powinna być(...)powoli wlewać do ubitej piany z białek. 3. PRZESIANE, SUCHE SKŁADNIKI Suche składniki powinny być przesiane i delikatnie wmieszane do piany. 4. WYKŁADANIE BLASZKI PAPIEREM DO PIECZENIA Jeśli biszkopt pieczemy w tortownicy, papierem do pieczenia wykładamy tylko DNO formy,boki niczym nie smarujemy. 5. PIECZENIE Czas oraz temperatura pieczenia zależy od ilości składników z jakiej przygotowujemy biszkopt, od wielkości formy
Nastoletnie WypiekanieUwaga: Idealny, puszysty biszkopt genueński nie jest taki prosty do wykonania (nie dodaje się do niego proszku do pieczenia). Jeśli wyszedł Ci twardy i zbity, musisz powtórzyć jego wykonanie. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej lub ubij je w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Staraj się bardzo delikatnie mieszać składniki, aby piana nie opadła. Biszkopt genueński(...)temperatury pokojowej) • 115 g cukru • 115 g mąki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Biszkopt *: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło
Z Kuchni Do KuchniMyślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka i wykładamy na biszkopt. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu
Mango Papajawrócę po 13 godzinach. I tak piszę go dla Was dopiero przy porannej sobotniej kawce. Ciasto jest genialne, pyszne i na szczęście za słodkie mi nie wyszło. Krem delikatny, biszkopt z najlepszego przepisu od mamy oczywiście. Częstujcie się! BISZKOPT :Składniki :* 6 jajek * 1,5 szklanki cukru* 2 szklanki mąki pszennej tortowej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie :Jajka ubijamy(...)powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam w prostokątnej formie, odstawiłam biszkopt do całkowitego wystygnięcia, a właściwie dopiero na drugi dzień był krojony. MASA :Składniki :* 1 litr mleka* pół szklanki cukru* cukier waniliowy* 20 dag masła* 10 - 12 łyżek kaszy manny
Magiczne Życie MartyLekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier(...)cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia
Kuchnia DanusiPyszne ciasto z sezonowymi owocami Biszkopt z jeżynami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka -5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka PRZEŁOŻENIE śmietana 18%- 500 g + 2 łyżki galaretki wiśniowe - 2 opak jeżyny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w czasie ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać(...)Przelać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec około 30 minut w 175 stop. Jeżyny przebrać opłukać, osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze rozsmarować, przykryć gorącym biszkoptem. Wierzch posmarować dwoma łyżkami śmietany, ułożyć na cieście jeżyny, zalać lekko stężałą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu
Kuchnia Danusi