świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich w kuchni. Jednym ze znanych mi przepisów, na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, są właśnie muszelki (po włosku conchiglioni) faszerowane smażonym na klarowanym maśle karczochem w klasycznym włoskim sosie marinara. Jeżeli nie znajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać te w zalewie. Składniki (na 2-3 porcje(...)karczochy16-18 makaronowych muszelek typu conchiglioni50 g masła50 g mascarponegałka muszkatołowaświeżo zmielony pieprzsólser pecorino (można użyć również parmezanu, czy grana padano)garść pomidorków koktajlowychPrzygotowanie:Karczochy umyć i obrać z zewnętrznych liści aż odkryjemy bladoróżowe wnętrze i odkroić większość łodygi. Przygotować miskę z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Następnie w rękawiczkach (barwią ręce na brązowo) przystąpić do obierania
Food Squareświeżej lub mrożonej. Znajdziecie je w dużych marketach. Mule mrożone przeważnie pozbawione są już skorupek, zatem lepiej zdecydować się na świeże, ponieważ największa frajda jest podczas wyciągania mięsa z muszelki :)Jeśli zdecydujecie się na świeże mule (szczelnie pakowane, zanurzone w wodzie morskiej lub po prostu zapakowane w dziurkowaną siateczkę) zwróćcie uwagę na to czy skorupki są zamknięte. Jeśli w opakowaniu(...)łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula. I dalej radzicie sobie właśnie tą pustą muszelką, wykorzystując ją jak małe szczypce. Zabawa przednia! :)W następnym poście pojawi się przepis na omułki, mam nadzieję, że po zapoznaniu
W kuchni KatieZatrzymamy sie na obiedzie w Catania, w drugim co do wielkosci miescie na Sycylii... Zabierzemy ze soba CONCHIGLIE RIGATE MALMA.. bo jestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ? I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu(...)Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy duzo bazylii i... Smacznego! Muszelki MALMA spod Etny- gotowe
Z Kuchni Do KuchniApulii? Ja też nie, dopóki nie przeczytałam wspaniałej książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii". W dzisiejszym poście zapraszam was więc na zaskakujący, ale jakże udany przepis na makaron muszelki z sosem z botwinką, kalafiorem, oliwkami i anchois, okraszony chrupiącymi grzankami... mniam!Cime di rapa czyli włoska rzepaJak już wspomniałam, przepis na Orecchiette con Rape e Cavolfiore wywodzi się(...)też bogactwem tekstur - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami. Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:)Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem przepis na 4 porcjeSkładniki: 1 mała główka białego lub zielonego kalafiora 2 łyżki miałkiej soli morskiej 450 g cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej
Chilli Czosnek i Oliwamielone i smażymy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wszystko trzymamy na ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Do muszelek nakładamy gotowy "farsz" (ok. 2 łyżeczki na każdą muszelkę) do wyczerpania wszystkich składników
Emcia Pichcidomu...mojej teściowej ..skąd pochodzi to danie! Trzymajcie sie mocno - bo to będzieostra jazda ( czosnek+ostra papryczka) Zabieram ze sobą CONCHIGLIE RIGATE MALMA... i zrobimy coś pysznego --->Muszelki Tesciowej Muszelki sa malutkie i niezle zakręcone, kojarząmi się z plażą, świętym spokojem i ...z uszami teściowej, która wszystko słyszyi wie najlepiej jak co i kiedy ;-) Skladniki- -conchiglie rigate MALMA
Z Kuchni Do KuchniMuszle makaronowe można nadziać własną ulubioną sałatką. Najlepiej gdy sałatka jest drobno pokrojona, łatwiej będzie nakładać ją do muszelek ;) U mnie jest to sałatka z tuńczykiem, bo już dawno miałam na niego ochotę ;) Polecam na przyjęcia, bardzo efektownie to wygląda ;) PS. Niestety w czerwcu wpisów będzie mniej, dopadła mnie sesja :( Składniki: opakowanie muszli makaronowych ( u mnie 250 g) puszka tuńczyka(...)lodówki. Proponuję faszerować muszle dopiero przed podaniem, żeby makaron nie był zbytnio zeschnięty po długim leżakowaniu w lodówce. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nadziewamy muszelki sałatką i gotowe! SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkafeta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku,dokładnie mieszamy - częściowo się rozpuści. Na samym końcu doprawiamypieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką mieloną i ulubionymi ziołami. Przygotowaną masę wkładamy do muszelek, układamy w wysmarowanymmasłem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem, przyprawamii wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, aż ser się pięknie zapiecze.Podajemy.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni. Źródło przepisu: Kwestia Smaku. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex
Blondynka Gotujesię prezentowała i początkowo nikt nie chciał jej rozporcjować, aby nie zepsuć dzieła ;) Wszystko oczywiście serwowane było w akompaniamencie hiszpańskiego i portugalskiego wina. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Idąc za ciosem zakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy
bastalenaSzybki obiad - makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym. Poczułam lato kolejny raz. Inspiracja: [Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 38]Składniki: opakowanie makaronu muszelki podwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka
Pasja SmakuLas jest piękny, cichy swieży i pachnący. Niektórzy go nie lubią, ale ja ich nie rozumiem :p Obfituje w wiele owoców leśnych i pięknych, kolorowych grzybków
Pasja tworzeniawykorzystanie resztek, które zalegają nam w lodówce i z którymi nie wiemy co zrobić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na zapiekankę z makaronem muszelki. Przygotowujemy farsz mięsny z dodatkiem warzyw, wypełniamy nim makaron muszelki i całość zapiekamy z dodatkiem sera i sosu pomidorowego. Przepyszne danie z którym poradzi sobie każdy. Zapiekanka z makaronem muszelki sprawdzi(...)się na obiad, lub ciepłą kolację. Jest również smaczna na drugi dzień, wystarczy ja odgrzać w mikrofalówce. Zapraszam do wypróbowania przepisu na zapiekankę z muszelkami. ZAPIEKANKA Z MAKARONEM MUSZELKI – PRZEPIS Składniki 20 muszelek makaronowych 1 filet z kurczaka (ok. 250 g) 1 cebula 100 g żółtego sera 300 g sosu pomidorowego 1/3 papryki czerwonej garść kukurydzy 1 płaska łyżeczka
Przepiski.plPieczarkowa zupa gotowana na bazie swojskiego bulionu na włoszczyźnie i drobiu, zakłócona śmietanką kremówką nadającą łagodnej konsystencji. Sycąca za sprawą dodatku makaronu w postaci drobnych muszelek. Jeśli masz rosół z dnia poprzedniego, zupę pieczarkową przyrządzisz w mig. Możesz też użyć wywaru z kostki rosołowej, jeśli chcesz zyskać na czasie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa pieczarkowa z makaronem zakłócona śmietanką(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 110 kcal Przepyszna zupa pieczarkowa z makaronem muszelki, zakłócona śmietanką kremówką. Zupa gotowana na bulionie jarzynowo – drobiowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZUPA PIECZARKOWA 500 g pieczarek 2 żółte cebule 2 łyżki masła 1 litr gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego
ProstePesto.plonchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych(...)moim domu. Spróbujcie i Wy! ;) * SKŁADNIKI na 2-3 porcje Muszelki: 250 g makaronowych muszelek conchiglioni 2 bakłażany 3 ząbki czosnku 100 g mascarpone ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka kaparów 3 filety anchois chlust oliwy z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano
Food Squareczymś prostym, co mógłbym zaserwować bez większego wysiłku dla ok. 10 osób. Najważniejsze było sprawienie, by pod płaszczykiem pozoru odkryć ciekawy smak - prosty ale intensywny. Ławica Czesia Muszelki - opakowanie kosztuje 13 zł za 500g. Jeśli zdarzyło Wam się nie kupować makaronu w tej cenie, uwierzcie, że warto. Przynajmniej w tym daniu, ponieważ makaron po ugotowaniu z farszem jest wielkości(...)spore kęsy" - i o to właśnie c'man. Muszelki nakładane są na talerzyki, więc w tym przypadku warto odpuścić sobie gotowanie makaronu al'dente - łatwiej będzie kroić je na talerzyku. Przestudzony makaron oblewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszamy go aby cały się pokrył delikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą. Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa
Right Behind The Kitchen