obiadowe czy kolacyjne. Dziś u mnie w roli obiadu. Delikatność ogórka, ostrość rzodkiewki i słodkość zielonego groszku do tego chlust oliwy, i odmierzona doza pieprzu. Pyszne warzywa ukryte w muszelkach. Yumm! INNE PYSZNE PRZEPISY NA DANIA GŁÓWNE I SAŁATKI: SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CALAMARI(...)SAŁATKA Z NEKTARYNKI Z MOZZARELLĄ I ORZECHAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH – Pyszny, zdrowy obiad – Ekspresowa kolacja – Chrupiące świeże warzywa otulone muszelkami – Pomysł zarówno na sałatkę jak i na makaron inaczej – Idealne zestawienie smakowe i wizualne ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Makaron Conchiglioni Rigati ok. 200 g / ok 30 muszelek
globuskulinarnybardziej skomplikowane dania robię, tym za pewnie "cięższy" mam nastrój, i tak to koreluje. Jak jest łatwo i prosto, to znaczy, że nastrój lekki jak piórko. Nadziewany makaron muszelki jest fajny z dwóch powodów. Jest nadziany w środku i na zewnątrz otoczony sosem. Jest wilgotny, lepki i ma głęboki, dwufazowy smak, przez co nie można się od niego oderwać(...)duś na wolnym ogniu z przyprawami wszystkie składniki 10 minut, a następnie ściągnij z ognia. Ugotuj makaron al dente, jednak uważaj aby się nie posklejał. Przygotuj nadzienie do muszelek. Na oliwie podsmaż posiekany drobno czosnek oraz szpinak. Wystudź, a następnie wymieszaj podduszone składniki z serem ricotta, pokrojonym bardzo drobno tuńczykiem oraz natką pietruszki, dodaj ser mozzarella i całość dopraw
Mango PapajaConchiglioni – makaronowe muszelki kupiliśmy już kilka tygodni temu i spokojnie czekały na swoją kolej. Dają dużo możliwości – można zrobić coś wykwintnego lub prostego, ale w mniej zwyczajnej formie. Wybraliśmy prostą wersję conchiglioni z tuńczykiem i kukurydzą w beszamelu, wszystko posypane żółtym serem i zapieczone. Do popicia pasuje cola lub wytrawne czerwone wino. Gdyby nie zmęczenie i głód może(...)skusilibyśmy się na jakieś świeczki, ale dzisiaj chcieliśmy się po prostu najeść i polenić na kanapie. Składniki na conchiglioni z tuńczykiem Makaron conchiglioni: 25 muszelek makaronu conchiglioni (ok. 150 g) 120 g kukurydzy z puszki 1 puszka tuńczyka (130 g) 150 g startego żółtego sera 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich szczypta chili pieprzu cayenne sól do smaku Sos beszamelowy: 1 łyżka
niecodziennikparyNadzienie może być dowolne, a w mojej wersji jest nim zielona soczewica z tofu w sosie pomidorowym – pychotka. Polecam Składniki (na 12 tacos): Tortille: 12 gotowych gotowych kukurydzianych muszelek taco* Nadzienie: 2 szklanki (240 ml) ugotowanej zielonej soczewicy 1 cebula 100 g ulubionego tofu (może być naturalne, ja lubię też wędzone) 1/2 łyżeczki (2 ml) suszonego oregano 1/2 łyżeczki(...)suszonej bazylii 2 szklanki (240 ml) passaty pomidorowej olej roślinny do smażenia Dodatkowo: kukurydza, świeża papryka, pomidor (do wyboru) *Można użyć gotowych chrupkich muszelek (jak na zdjęciach) albo małe miękkie tortille kukurydziane lub pszenne albo domowej roboty pszenne tortille z batatów – przepis tutaj albo bezglutenowe – przepis tutaj . Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy
Lamarida.plMalinowe Muszelki Karnawał to czas na różne słodkości, zamiast faworków zrobiłam muszelki o smaku słodko malinowym. Składniki: · 3 szk. mąki pszennej · 3 łyżki cukru · Kostka masła · ½ szklanki śmietany 18 % · Szczypta(...)cienko rozwałkować. 5. Szklanką robimy kółeczka. 6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wkładać po kilka placuszków na raz. 7. Pofałdowane, usmażone na złoty kolor muszelki osączyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem wymieszanym z owocową herbatką. 8. Muszelki do kawy gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaOmlet biszkoptowy z Mlekołakami Choco Muszelkami Lubella, w konsystencji bardzo puszysty i delikatny jak chmurka. Jeżeli chodzi o dodatki, to mamy ogromne pole do eksperymentowania. Ja wykorzystałam czekoladowe płatki Lubella Mlekołaki Choco Muszelki, dodałam jeszcze dostępne świeże figi, ricottę, doprawiłam’ wiórkami kokosowymi oraz skropiłam miodem- rozkosz! Mlekołaki Choco Muszelki to chrupiące, kakaowe płatki śniadaniowe z pełnoziarnistej mąki pszennej oraz kakao(...)które w swoim składzie nie zawierają oleju palmowego oraz syropu glukozowego! 1-2 porcje: * jajka- 3 szt. * Choco Muszelki Lubella- 1/2 szklanki * cukier trzcinowy- 3 łyżeczki * mąka pszenna- 1 czubata łyżka * wiórki kokosowe- 2 czubate łyżki + do posypania * masło klarowane- do posmarowania patelni Do podania: * ricotta- 2 łyżki * świeże figi- 2-3 szt. * miód- do polania Białka oddzielić od żółtek
Kraina Miodem Płynącaesencję. Saszetka umożliwia przygotowanie sosu bolognese w kilka chwil, a zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na przykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego zamiast ugotować spaghetti polecam wypróbować przepis na nadziewane muszelki z mascarpone. Prawda, że to pysznie rozwiązanie? * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 opakowanie Spaghetti Bolognese „ Naturalnie Smaczne! ” 1 puszka(...)krojonych pomidorów 24-30 makaronowych muszelek conchiglioni 100 g serka mascarpone kawałeczek parmezanu lub grana padano garść świeżych listków bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Delikatnie podsmaż i podziel na 2 naczynia - część przełóż do rondelka. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż na złoto. Następnie dodaj
Food SquarePropozycja na bardzo syty obiad ala zapiekankę. Użyłam makaronu muszelek i zrobiłam farsz meksykański. Całość obsypana ciągnącym się serem ! SKŁADNIKI: Farsz: mięso mielone 0.5 kg. czosnek 2 ząbki cebula 1 szt. przyprawa do mięs 1 łyżka papryczka chili 1 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka pieprz 1 szczypta sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda(...)podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć. Dodać przecier, ketchup, wodę, fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać z przecierem i ketchupem. Doprawiać pieprzem i polać muszelki. Na wierzch posypać
Kuchnia PaulettesLumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i zapiekłam pod pierzynką z beszamelu. składniki: ok 300 g makaronu lumaconi ( ok 30 muszelek) 500 g świeżego szpinaku pieprz 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 150 g sera typu feta(...)pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i szybko wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko, doprawic do smaku przyprawami
Monia miesza i gotujedość intensywnym weekendzie miałem totalnie opróżnioną lodówkę (chyba pierwszy raz w życiu) i zero chęci, by wybrać się na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę(...)suszona bazylia i oregano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1 papryka 1 cukinia 200 g mascarpone garść listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 18 makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż
Food SquareDzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika(...)puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSycylię...i dołożę do potrawy typowo polski składnik, by udowodnić, że zabawa smakami ma sens i jest w stanie łączyć dwie, jakże odmienne kultury, języki oraz smaki. Składniki -makaron muszelka 5 jajeczny u mnie Czaniecki -fasola czarne oczko Skworcu -czerwona papryka bardzo dobrej jakości, ECO -puszka pulpy pomidorowej, najlepiej jakby była włoska u mnie Mutti -duża laska swojskiej(...)bazylii -przyprawa do fasolki u mnie Skworcu Potrawa jest pełna słońca, łatwo sie ją robi, nie ma skomplikowanych składników, wszystkie idealnie się komponują i zaskakują smakiem oraz zapachem. Wybrałam muszelkę Czenieckich...gdyż, co jak co, ale muszelka kojarzy się z morzem, plażą, z szeptami i sekretami pojedynczych regionów... Będą Państwo zachwyceni! Wykonanie Najpierw wypłucz i namocz fasolkę czarne oczko
Z Kuchni Do KuchniCebulowe muszelki to trochę mniej tradycyjny sposób na faszerowaną cebulę. 4 duże cebule, Sos boloński (gęsty) bakłażan -1 szt. Cebule obrać i przekroić na pół. Wyjąć 2-3 środkowe warstwy cebuli, zostawiając te największe. Duże połówki gotować w osolonej wodzie ok 10 minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. Ugotowaną i schłodzoną cebulę rozdzielić na warstwy. Na każdy płatek - muszelkę cebuli(...)wyłożyć gęsty sos boloński i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszelki cebulowe. Posypać bułką tartą. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 20 min w 170 stopniach. Podawać ciepłe jako przekąskę z grillowanym bakłażanem
Jadło i czytadłoniespecjalnie nas interesowały (no może z wyjątkiem lasagne). Teraz mamy zdecydowanie szersze makaronowe horyzonty – i uwielbiamy wszystkie rurki, wstążki, kolanka i gwiazdki. Najbardziej lubimy jednak orecchiette – czyli muszelki. Nie tylko za to, że mają piękny kształt, ale także dlatego, że doskonale sprawdzają się w sałatkach – i na ciepło i na zimno. Dzisiaj zachęcamy Was właśnie do zrobienia(...)mega szybkiej makaronowej sałatki ze świeżych pomidorków i muszelek z lekkim, aromatycznym sosem, którego ważnym składnikiem jest anchois. Warto je dodać, ale jeśli nie macie ich domu, albo za nimi nie przepadacie, możecie z nich zrezygnować. Sałatka i tak będzie pyszna. Możecie ją zjeść na zimno, ale pyszna jest też solidnie podgrzana. Przepis na sałatkę makaronową pochodzi od Jamiego Oliviera
Niedzielny kucharzniespecjalnie nas interesowały (no może z wyjątkiem lasagne). Teraz mamy zdecydowanie szersze makaronowe horyzonty – i uwielbiamy wszystkie rurki, wstążki, kolanka i gwiazdki. Najbardziej lubimy jednak orecchiette – czyli muszelki. Nie tylko za to, że mają piękny kształt, ale także dlatego, że doskonale sprawdzają się w sałatkach – i na ciepło i na zimno. Dzisiaj zachęcamy Was właśnie do zrobienia(...)mega szybkiej makaronowej sałatki ze świeżych pomidorków i muszelek z lekkim, aromatycznym sosem, którego ważnym składnikiem jest anchois. Warto je dodać, ale jeśli nie macie ich domu, albo za nimi nie przepadacie, możecie z nich zrezygnować. Sałatka i tak będzie pyszna. Możecie ją zjeść na zimno, ale pyszna jest też solidnie podgrzana. Przepis na sałatkę makaronową pochodzi od Jamiego Oliviera
Niedzielny kucharzDziś zapraszam Was na pyszny przepis na domowy miodowy choco baton . Jeśli tak jak my lubicie Mlekołaki Choco Muszelki Lubella będzie, to dla Was wspaniała słodka odmiana od tradycyjnej miseczki mleka z płatkami. Taki baton przygotowuje się naprawdę prosto. Można go kroić na dowolne kawałki tworząc słodkość na „jeden gryz” lub bardziej tradycyjne batoniki. Spód batonika tworzą pyszne(...)płatki kokosa. Nic tylko jeść. Idealna zdrowsza odmiana tradycyjnych słodkości. Spróbujcie. Składniki: (u mnie na małą papierową foremkę do pieczenia 155x60x55 mm) 2 szklanki Mlekołaków Choco Muszelki Lubella 1 łyżka masła 2 łyżki miodu lipowego* 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki płatków kokosa’ *polecam miód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki Przygotowanie
Słodkie okruszkigroszkiem to pyszna sałatka, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzeba kilku prostych składników, które możecie zakupić w każdym sklepie. Sałatka z makaronem muszelki będzie idealnym pomysłem na kolację. Sprawdzi się również jako poczęstunek dla gości, na różnego rodzaju domowych imprezach czy przyjęciach rodzinnych. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MAKARONEM MUSZELKI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)makaronu mini muszelki 200 g szynki konserwowej w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach 4 jajka 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu pieprz sól ząbek czosnku Wykonanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Ser, szynkę, paprykę kroimy w kostkę. Groszek i kukurydze odsączamy z zalewy. Jogurt
Przepiski.plponieważ taka sałatka jest bardzo pożywna i sycąca. Serwując taką sałatkę, będziecie mieli pewność, że Wasi goście nie wyjdą głodni. Do sałatki można wybrać dowolny makaron, mogą to być muszelki, świderki, kolanka czy kokardki. Ja zazwyczaj stawiam na makaron o małych wymiarach, czyli muszelki, małe kolanka, ponieważ wówczas lepiej łączy się on z pozostałymi składnikami sałatki. Poniżej zaprezentuje Wam przepis(...)oraz pieprzem. Przyprawionego kurczaka podsmażyć na odrobinie oliwy na złocisty kolor. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można tutaj wybrać dowolny makaron o ulubionym kształcie, ja wybrałam muszelki. Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półkrążki, paprykę i ogórki konserwowe w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Majonez mieszamy
Przepiski.plpół cukinii pół główki kapusty pekińskiej pół kostki sera żółtego szynka (wg uznania) pół puszki kukurydzy konserwowej albo jedna mała puszka papryka kolorowa (ja kupiłam zestaw trzech kolorów) makaron muszelki duże Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200g (ok 6 łyżek) 4 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku (mniejsze 3) im więcej tym ostrzejszy wyjdzie szczypta soli i pieprzu Wykonanie Makaron ugotować(...)paseczki. Ser, szynkę, cukinię oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Każdą muszelkę wypełnić sałatką i ułożyć na talerzu. Autor przepisu: Ewa Artykuł Letnia sałatka schowana w muszelkach pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywszyscy bohaterowie je jedzą. Przecież te chrupie tortille z nadzieniem muszą się rozpadać babrać wszystko dookoła, ale... ostatnio buszowałam wśród półek z kuchniami świata i natknęłam się na kukurydziane muszelki tacos. Postanowiłam sprawdzić to na własnej skórze. W domu napełniłam je dobrze doprawioną usmażoną wołowiną, serem cheddar i zapiekłam krótko w piekarniku. Dodałam do nich salsę z pomidorów, cebulki(...)awokado. Całość dosmaczyłam świeżą papryczką chili i kolendrą. Faktycznie chrupiąca muszelka nieco się kruszy, a nadzienie wypada, ale... smak jest wart tego bałaganu;) Składniki na 10 tacos: 500 g wołowiny zmielonej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Kulinarne Inspiracjeszaleństwa sylwestrowej nocy będą trochę ograniczone, nie musimy ograniczać się jeśli chodzi o pyszne przekąski - w końcu nadal możemy przygotować coś pysznego 😉 Nadziewane muszle - przepis Do przygotowania nadziewanych muszelek będziesz potrzebować: 400g makaronu muszle, 130g kukurydzy konserwowej, 130g groszku konserwowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, czerwoną paprykę, kilka gałązek koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku(...)łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, szczyptę anyżu, sól i pieprz do smaku. 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - gotuj go partiami, żeby muszelki się nie posklejały ani nie rozpadły. Każdą partię wyjmij łyżką cedzakową na durszlak, po czym przelej zimną wodą. 2. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. 3. Paprykę pokrój w drobną
Z notatnika dietetykazjeść w całości. Aby samej chemii było jak najmniej, to w środku krem jest koloru naturalnego, zaś aby tort wyglądał ładnie, to dodałam barwnika do kremu na jego wierzch. Muszelki zrobiłam z marcepanu. Pozostałe dodatki tj. kwiatki, czy liście z opłatka kupiłam gotowe. Tory przygotowałam z gorzkiej czekolady. I tak też powstał tort, po którym jedzie pociąg w nadmorskiej scenerii(...)cukierniczej i zostawić do ostudzenia. Tort dobrze schłodzić w lodówce. Przed stworzeniem czekoladowych torów przygotować ich zarys odbijając pociągiem szerokość kół. Następnie wyciskać czekoladę tworząc tory. Z marcepanu przygotować muszelki. Tort przechowywać w lodówce, a dopiero przed podaniem udekorować czekoladowymi literkami, marcepanowymi muszelkami, zielonymi wiórkami czekoladowymi, liśćmi i kwiatkami z opłatka. 7 czerwiec
Passions hobbies lifepostaci kremowego risotto z szafranem ale w wersji dla wielbicieli owoców morza. Jeżeli nie macie możliwości użycia świeżych małży to nadadzą się również te mrożone, nawet jeżeli są bez muszelek. Składniki na 2 porcje: 500 g małży 200 g ryżu arborio lub carnarolli 2 szkl. bulionu warzywnego szklanka wytrawnego białego wina szalotka 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżej natki(...)ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję płynu. Mieszać od czasu do czasu. Gdy bulion się skończy, dodać wywar z gotowania muli oraz połowe małży wyjętych z muszelek. Przemieszać i gotować, aż ryż wchłonie cały wywar. Ewentulnie doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerze razem z pozostałymi małżami w muszelkach. Smacznego
wyzwania kuchennewszystko wyszło bardzo apetycznie. A poza tym danie jest bardzo łatwe do przygotowania i zajmie nam mało czasu. I zobaczcie jak pięknie się ta warzywna sałatka w makaronowych muszelkach prezentuje. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na pyszne sałatki: Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą Sałatka z kukurydzą i ananasem Makaronowa sałatka z szynką i żółtym serem(...)pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszli 1/2 małej czerwonej cebuli 1 czerwona papryka 1 szklanka zielonego mrożonego groszku
Kulinarne przygody Gatitylekkie i pożywne danie. Całość podajemy ze startym parmezanem i włoskimi orzechami. Zobacz również: Makaron razowy z pesto bazyliowym Możecie tutaj wykorzystać dowolny makaron np. penne, świderki. Polecam jednak muszelki, pyszny aromatyczny sos, zostanie w środku muszelek i z każdym kolejnym widelce będziemy go wyczuwali. Składniki makaron muszelki szparagi duża garść świeżego szpinaku 30g parmezanu 150 ml śmietany 30% sól
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zioła prowansalskie. Smażyć co jakiś czas zamieszać. Mięso tylko ma stracić kolor surowizny. Następnie wlać wodę i dodać przecier pomidorowy. Gotować 5 minut. Wymieszać. Tym nadzieniem faszerować wcześniej podgotowane muszelki. Rozłożyć muszelki na dnie żaroodpornego naczynia. Przygotowanie sosu – na tej samej patelni obsmażyć cebulkę, dodać pomidory z puszki, posiekany ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, zioła. Smażyć aż cebulka zmięknie(...)pomidorki trochę rozgotują. Mieszać cały czas. Gotować jeszcze chwilkę. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać potarty ser i gotować chwilkę. Cały sos wylać pomiędzy muszelki. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut. naczynie musi być przykryte. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje znakomicie... Minestrone to gęsta i pożywna zupa na bogato! Prawdziwa bomba witaminowa, pełna składników odżywczych - witamin i minerałów. Idealnie nadaje się na jesień, gdy spada nam odporność i częściej łapiemy(...)fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno
Kuchnia MagdaLenymojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje znakomicie... Minestrone to gęsta i pożywna zupa na bogato! Prawdziwa bomba witaminowa, pełna składników odżywczych - witamin i minerałów. Idealnie nadaje się na jesień, gdy spada nam odporność i częściej łapiemy(...)fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno
Kuchnia MagdaLenywkładam na chwilę do piekarnika. Zanim obudzę rodzinę i zrobię kawę, ciepła i pachnąca zapiekanka jest już gotowa. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Choco Muszelki. Dzięki temu, że są z prawdziwego kakao, dodają fajnego czekoladowego smaku, natomiast granat, którym posypuję całość, nadaje odrobinę rześkości. Warto też wspomnieć, że płatki mają teraz ulepszony skład(...)szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 2 jajka łyżka oleju rzepakowego masa do zapiekania: 0/5 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu dodatkowo: szklanka płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Choco Muszelki 8 łyżek kremowego twarożku pól łyżeczki masła do natłuszczenia formy granat Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (wyszło mi 8 sztuk). Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogbobu (ja miałam bób, ale Wy kupicie groszek do paelli na czwartek i trochę Wam zostanie) litr bulionu warzywnego (można zastąpić bulionem na kostce ekologicznej) 100 g makaronu muszelki sól, pieprz na pesto: 1 duży pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, 60 g orzechów nerkowca, 40 g startego parmezanu, oliwa Przygotowanie: Czosnek pokrój na plasterki, marchewkę i cukinię na półplasterki. Cebulę(...)łyżce pesto. Resztę pesto zachowaj na wtorek - przygotujesz z niego pyszny makaron. Rada: Do zupy dodajemy samą łodygę brokuła, zaś różyczki wykorzystamy do makaronu we wtorek. Wtorek - Muszelki z pesto i pieczonym brokułem Makron z pesto i brokułem lub zieloną fasolką - po prostu uwielbiam takie zestawienie ! Tym razem przygotowałam je trochę inaczej. W magazynie BBC Good Food znalazłam pomysł
Chilli Czosnek i Oliwapełni wpisuje się w zasady wartościowego posiłku, idealnego na rozpoczęcie dnia. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki na bazie pełnoziarnistej mąki, kefiru oraz płatków Lubella Mlekołaki Choco Muszelki to pomysł na śniadanie idealne. Płatki Lubella to świetna alternatywa na smaczne i pożywne śniadanie dla dziecka, na przykład w formie chrupiących placuszków. Płatki od Lubella mają mnóstwo zalet, przede wszystkim(...)mają naturalne minerały, są wartościowe i zawierają wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Lubella Mlekołaki Choco Muszelki to produkt zbożowy, który stanowi ważne źródło węglowodanów w diecie człowieka, a jak wiemy węglowodany są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Dodatkowo płatki w połączeniu z pełnoziarnistą mąką stanowią fantastyczne źródło błonnika pokarmowego, jak i fosforu, żelaza, manganu i miedzi
Mango PapajaSkładniki: 1/2 małej dyni piżmowej 4 łyżki surowej kaszy jaglanej 10 muszelek - makaron Bartolini Eko pełnoziarnisty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego Przyprawy wg uznania : Kurkuma Oregano Tymianek Imbir Dynie wydrążamy. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. Makaron gotujemy. Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przecedzamy kasze(...)gorącej dodajemy olej kokosowy i dynie. Wszystko blendujemy. Nakładamy po łyżeczce do każdej muszelki. Farszu starczy na około 20 muszelek
Szkrab Je SamDziś zapraszam Was na szybko propozycje obiadową. Muszelki z mieszanką warzyw w 18 ziołach Ojca Mateusza , to idealny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Do tego połączenie małych makaronowych muszelek i warzyw (głównie zielonych)… czyż to nie wygląda pięknie Aż kusi by wszystko szybko zjeść Obiad podaję z jogurtem – mieszam tuż przed jedzeniem. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy. Składniki(...)około 220 g mrożonych warzyw na patelnię – z przeważającą ilością brokułów 3 garści makaronu muszelka z kurkumą EkoMak Makarony Babuni około 2 łyżeczki 18 ziół Ojca Mateusza* 1 łyżka posiekanego koperku 2 pełne łyżki masła Ghee (masło klarowane) do podania – 2 łyżki jogurtu naturalnego *można nabyć w sklepie eSłoneczko Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Słodkie okruszkiJedno z najbardziej klasycznych lecz zarówno najprostszych dań. Klasyczne domowe spaghetti bolognese z makaronem muszelki w mojej wersji, lecz wybór należy do Was, nie musicie przecież używać klasycznego spaghetti, może to być penne, świderki lub jak u mnie muszelki, dlaczego nie! Smakuje tak samo, przecież ;) Spaghetti bolognese najlepiej zrobić z mięsa mielonego wieprzowego, u mnie akurat jest z wołowego(...)400g passaty pomidorowej LUB puszka pomidorów (zmiksowanych blenderem) * jedna średnia cebula * 1 duży ząbek czosnku * 2 łyżeczki suszonej bazyli * pół łyżki pieprzu, łyżeczka soli * 1/4 łyżeczki papryki słodkiej * makaron muszelki (lub spaghetti, świderki itd) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym przelewamy go wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Kiedy cebula się
Klasyka Gotowaniamnie klasyka gatunku. Robię ją często bo jest błyskawiczna i najczęściej wszystkie składniki mam w domu. Jednak robiąc ją ostatnim razem dokonałam pewnego „odkrycia”. Sądziłam że makaron muszelki nosi taką nazwę ze względu na kształt, ale gdy przesypałam go jeszcze surowego z ręki do ręki stwierdziłam że dźwięk jaki temu towarzyszy jest dokładnie taki sam jak przesypywanie muszelek(...)plaży. Bardzo przyjemny… Mam nadzieję to wykorzystać w zabawie z Jaśkiem, ale teraz już do rzeczy… Składniki: 2 szklanki makaronu muszelki małe puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy 1 średnia czerwona papryka 3-4 średnie ogórki kiszone 6 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie
Mama z miastaMakaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia Makaron ugotować(...)patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z patelni , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: makaron , ogórki
https:KKuchniaMniamDziś na obiad muszelki! Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło(...)marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości. Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii. Dosmacz pieprzem i solą. Zagotuj, duś pod przykryciem. Muszelki ugotuj al dente. Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwłoski pierwiastek. Tak czy inaczej, idealnie ugotowany makaron al dente (nie rozgotowane kluchy) z dodatkiem kolorowej różnorodności warzyw zawsze będzie dla mnie stanowił interesującą propozycję na obiad. Duże makaronowe muszelki nadziewane farszem to propozycja nie tylko pyszna, ale jakże efektownie się prezentująca. Tofu z dodatkiem ziół samo w sobie jest dość aromatyczne, ja jednak postanowiłam wzbogacić farsz dodatkiem hojnej ilości(...)pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 500 g passaty pomidorowej 2 malinowe pomidory 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz Farsz i makaron: 250g makaronowych muszelek (Conchiglioni) sól 1 pęczek świeżej bazylii (dwie duże garście) 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 50 g orzeszków piniowych 1 kostka Bio Tofu z ziołami Polsoja (250g) Cebulę i czosnek
Roślinna - blog wegańskiMakaron muszelki z twarogiem i truskawkami To danie kojarzy mi się z gorącym czerwcem - ponieważ w tym miesiącu są najlepsze truskawkami, a wysoka temperatura nie sprzyja, aby jeść syte dania mięsne. Jeżeli nie lubicie twarogu - pomińcie go bądź zastąpcie jogurtem naturalnym/serkiem homogenizowanym. Składniki: 200 g makaronu muszelki 300-400 g truskawek 50 g twarogu cukier lub miód(...)dodając do nich trochę cukru bądź miodu), natomiast drugą część pokroić na mniejsze części i pozostawić do dekoracji. 3. W międzyczasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować makaron muszelki (najlepiej, aby był al dente). 4. Do masy truskawkowej dodać twaróg i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą widelca. 5. Odcedzony makaron przełożyć na talerze. Polać masą truskawkowo-twarogową
Ugotować