grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów jest naprawdę sycący i prosty w przygotowaniu. Tu grzybową bazę stanowią suszone grzyby (u mnie dziś maślaki) i pieczarki. Do tego pyszny makaron muszelki durum 6 jajeczny i pikantne kabanosy, które świetnie wzbogacają smak całego dania. Jeśli lubicie dania z makaronem i grzybowe smaki, to jest to propozycja w sam raz dla Was. Spróbujcie(...)Składniki: 0,5 opakowania makaronu muszelki (125 g) – u mnie durum 6 jajeczny Śląski Bifej 2 małe gaście suszonych grzybów (u mnie dziś maślaki) 200 g pieczarek 1 mała cebula lub cebula suszona w płatkach około 6-7 cienkich pikantnych kabanosów sól i pieprz do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia składników 180 g śmietana
Słodkie okruszkiWybierz się na testing kaw, herbat i naparów A później zdecyduj, którą ze sobą zabierzesz do domu. My wzięliśmy avocado coffee :) 13. Wyrusz na plażę w poszukiwaniu muszelek Tak, takie muszelki są tam naprawdę! Zrelaksuj się i skup się na zbieraniu. 14. Zjedz śniadanie... w basenie. Jedno z bardziej instagramowych śniadań i z naszych lepszych przeżyć! Wiele hoteli oferuje
Czarnawisienkamiodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masło klarowane do smażenia 200 g śliwek węgierek 1 łyżka miodu 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki soki z cytryny Jako dodatki: płatki Lubella Choco Muszelki jogurt naturalny W misce roztrzepać jaja z miodem, wlać mleko oraz ekstrakt i wymieszać. Włożyć pokrojoną bagietkę, dokładnie zamoczyć kromki i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać na ciepło, z gorącymi(...)śliwkami, jogurtem oraz pokruszonymi płatkami Choco Muszelki. Śliwki drobno pokroić, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut, aż się delikatnie zaczną rozpadać. Dodać sok z cytryny oraz miód do smaku, wymieszać. Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella
Kraina Miodem PłynącaMój lunch, zajadałyśmy się z moją synową. Podawać razem z chlebkiem. Mule umyć szczoteczką pod bieżącą wodą. Gdyby któraś z muszelek była otwarta to w nią zapukać nożykiem. Muszelka musi się zamknąć. Gdyby wciąż była otwarta to wyrzucić. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany drobno czosnek. Smażyć chwilkę a następnie wlać wino. Wymieszać i gotować tak długo aż wino
Kuchnia Pokoleńdodatkiem błonnika. Jest pyszny i ma tę fajną cechę, że jest gotowy po 6 minutach gotowania. Możecie oczywiście użyć dowolnego makaronu, choć najlepszy jest drobniejszy, typu kolanka, czy drobne muszelki. Makaron z warzywami z pieczonym dodatkiem W oryginalnym przepisie na makaron z warzywami (znajdziecie go tuta j) warzywa przed smażeniem zostały zmiksowane w blenderze, co przyspiesza proces gotowania. My zdecydowaliśmy(...)cieciorki: Pieczona cieciorka z wołowiną Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Zapiekanka pasterska z cieciorki i boczniaków Sałatka z pieczonych krewetek i cieciorki Składniki: 200 g makaronu kolanka, muszelki lub innego drobniejszego makaronu 1 puszka cieciorki 400 g 1 średnia marchewka 1 średnia cebula Kawałek selera (wielkości marchewki) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego (może być po prostu passata
Niedzielny kucharzMagdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają kształt muszelek i do ich upieczenia wykorzystuje się specjalną formę. Niech nie powstrzymuje Was jednak brak formy! Te proste ciasteczka świetnie smakują również upieczone w najzwyklejszej blaszce na muffinki. Przygotowanie magdalenek nie zajmuje więcej(...)niż 30 minut – wliczając czas pieczenia! Standardowa forma na magdalenki ma 12 muszelek, na tyle właśnie starcza ciasta z poniższych proporcji. Jeśli chcielibyście zobaczyć inne z przepisów inspirowanych moim pobytem w Paryżu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na Paris Brest , Ptysie w karmelu i krem pâtissière . Na razie tyle, ale w przyszłości ta lista
CiastkozercyOtrzymałyśmy w prezencie czekoladki w kształcie dobrze znanych muszelek. Postanowiłyśmy połączyć je z prezentem od Alagae i wykonać śliczny serniczek w morskim stylu. Niestety zdjęcia zjadł nam psujący się komputer ale na szczęście najważniejsze w przekroju zostało uratowane 😉 Składniki: Biszkopt -3 średnie jajka -2-3 łyżki skrobi -4 łyżki mąki ryżowej -3 łyżki ksylitolu -szczypta soli Niebieski sernik(...)żelatyna (4 płaskie łyżeczki, które według opakowania są na ponad 0,5L płynu) -1/2 szkl. mleka Dodatkowo -galaretka bezbarwna (nasza niestety miała cukier w składzie) -czekoladki w kształcie muszelek -owoce typu borówki, czarna porzeczka BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
Candy PandasPyszne, małe ciasteczka, muszelki na jeden gryz z powidłami ze śliwek . Można zrobić z serem, można z czekoladą, fajnie będzie włożyć jabłko w środek, możliwości dużo. Moje są z powidłami ze śliwek, pyszne, polecam. Smakują jak z ciasta francuskiego, listkującego się, są wyśmienite. Ciasteczka, muszelki z powidłami śliwkowymi. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesałatkę z tuńczykiem i ananasem znajdziecie tutaj . Dzisiaj przepis na wersję bardziej wytrawną – z cebulą i zielonym groszkiem. Do przepisu możecie wykorzystać każdy makaron, lecz czy te mini muszelki nie są apetyczne? Składniki (na 6-8 porcji): 100g makaronu mini muszelki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka groszku konserwowego 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 zielonego ogórka
CookYourselfswój ukochany makaron czyli bucatini – ale ten sos równie dobrze, a może nawet wygodniej do jedzenia – będzie komponował się z makaronem krótkim – kolankami, kolankami z falbanką, świderkami i małymi muszelkami – nie ograniczajcie się tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu. Groszek cukrowy myjemy, osuszamy i odcinamy stwardniałe końce. Każdy strączek groszku kroimy na 3-4 równej wielkości kawałki. Szalotki obieramy(...)smaku i od razu podajemy – każdą porcję posypując dodatkowo startym serem, odrobiną płatków chili i koniecznie skropioną sokiem z cytryny. SKŁADNIKI 2 duże porcje 250g makaronu – bucatini, bavette, muszelek albo kolanek 200g groszku cukrowego 75-100g wędzonego boczku 60g szalotek 25g masła 1 łyżka oliwy odrobinę więcej niż ½ szklanki startego sera Pecorino Romano albo parmezanu sól pieprz 2 plasterki
Karo in the Kitchensięgam po mięso z kurczaka. Wybór makaronu, którgo użyjemy do przygotowania sałatki makaronowej zależy od nas. W zależności od tego jakie składniki połączymy z tymże makaronem, sięgnąć możemy po muszelki, rurki, wstążki, świderki, kółeczka czy makaron ryżowy właśnie. Sałatka z przepisu poniżej bazuje na makaronie ryżowym, który połączyłam z miesem z piersi kurczaka, świeżymi warzywami oraz majonezem i śmietaną. Spróbujcie(...)niego środek, w którym są ziarna. Jeśli tak zrobimy sałatka “nie podejdzie” nam wodą. Najlepszy do tej sałatki będzie makaron ryżowy. Możecie go ewentualne zastąpić małymi muszelkami. Lubisz sałatki z kurczakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczakiem . The post Sałatka z makaronem ryżowym appeared first on MeCooks
mecooksswój ukochany makaron czyli bucatini – ale ten sos równie dobrze, a może nawet wygodniej do jedzenia – będzie komponował się z makaronem krótkim – kolankami, kolankami z falbanką, świderkami i małymi muszelkami – nie ograniczajcie się tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu. Groszek cukrowy myjemy, osuszamy i odcinamy stwardniałe końce. Każdy strączek groszku kroimy na 3-4 równej wielkości kawałki. Szalotki obieramy(...)smaku i od razu podajemy – każdą porcję posypując dodatkowo startym serem, odrobiną płatków chili i koniecznie skropioną sokiem z cytryny. SKŁADNIKI 2 duże porcje 250g makaronu – bucatini, bavette, muszelek albo kolanek 200g groszku cukrowego 75-100g wędzonego boczku 60g szalotek 25g masła 1 łyżka oliwy odrobinę więcej niż ½ szklanki startego sera Pecorino Romano albo parmezanu sól pieprz 2 plasterki
Karo in the KitchenLato już na finiszu, ale nie musimy rezygnować z lekkich dań. Dzisiaj proponuje sałatkę makaronową z warzywami. Do sałatki użyłam makaronu Arc Pol małe muszelki . Dzięki temu typowi makaronu nasza sałatka jest lekka. Składniki: 300 g makaronu 2 ząbki czosnku 250 g pomidorków cherry żółtych 250 g pomidorków cherry czerwonych garść zielonych oliwek 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy(...)świeżej bazylii 1/2 ogórka zielonego świeżego DRESSING: 1 łyżka posiekanego koperku 4 łyżki octu winnego 7 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowujemy makaron: ząbki czosnku obieramy. Makaron małe muszelki Arc Pol gotujemy w wodzie wraz z czosnkiem. Odcedź makaron, czosnek odłóż na bok. Pomidorki pokroić na 4 części. Cebulę obrać i pokroić. Ogórka pokroić w większą kostkę. Oliwki pokroić
Kuchnia w oparachdomu, bo jak wiecie zbieram takie bajery, ale średni koszt dużego słoja to 20 zł, a ich duży wybór znajdziecie chociażby w Pepco. Do tego potrzeba ziemi, jakoś kamyków, muszelek, patyczków i wszelkich pierdół jakie znajdziecie w domu. Z tych wszystkich roślin udało mi się zrobić 7 słoików, a uśredniając koszt wyszłoby licząc słój maksymalnie 50 zł za każdy. Poza(...)tygodniu. Trzecie dzieło Miśki dla jej przyjaciółki. Inny sposób na posadzenie takich roślin. Na dno słoja wysypać około 2 cm ziemi. Posadzić roślin, a przestrzeń pomiędzy wypełnić kamykami, muszelkami itp. Jak widać, słoiki mogą być różnej wielkości. Bez obaw, po kilu dniach rosa opadnie i wszystko będzie ładnie wyeksponowane. To moja zapora przed kotami. Pojedyncze rośliny też się pięknie prezentują
greenscarfcukru (wg uznania) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 l wody skórka starta z połówki cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej + dodatkowo 1/2 szklanki wody Ponadto: Makaron malutkie muszelki, lub świderki... 2-3 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Wiśnie wydrylowałam, przełożyłam do garnka, wsypałam cukier i cukier waniliowy, wlałam wodę i wstawiłam do gotowania. W międzyczasie bezpośrednio do garnka starłam(...)garnuszka wsypałam mąkę ziemniaczaną, wlałam wodę i wymieszałam. Na gotujący się wywar wlałam wodę z mąką i szybko wymieszałam. Całość delikatnie się zagęściła. Zestawiłam do wystudzenia. Ugotowałam makaron (malutkie muszelki). Do miseczki wsypałam makaron wlałam zupę i udekorowałam kleksami ze śmietany. Oczywiście, że można bez śmietany, jak kto woli Taką zupę można jeść na ciepło i na zimno. Idealna
Kuchnia u Krysi