wyjmuję z formy. Krem: Mango obieram, kroję na kawałki, jeden plaster zostawiam do dekoracji. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do musu mango i wstawiam do lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy. Nasączenie
wesoła kuchniaNadzienie: 200g suszonej żurawiny 200g suszonych fig Radix- bis Opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć ok. 20 minut, następnie je odsączyć oraz zblendować na mus. Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Dodać do nich jajko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zblendowane daktyle. Zagnieść jednolite ciasto. Wstawić je na około godzinę
Fabryka pomysłówZostała mi niepełna szklanka musu dyniowego, więc postanowiłam zrobić gofry dyniowe. Wyszły chrupiące z wierzchu oraz miękkie w środku. Doskonale smakują w towarzystwie herbaty oraz polane syropem trzcinowym Diamant. SKŁADNIKI ¾ szkl. pure z dyni, 2 jajka 1 szkl. mąki jaglanej, 0,5 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. mleka, 1 łyżka cukru trzcinowego Diamant, szczypta soli, ½ łyżeczki cynamonu, odrobina
słodki bratekzbliżona do naszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była figa zamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo
królestwo garówmniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek (ok. 30-40 minut). Banany obrać, pokroić w plasterki, polać sokiem z cytryny. Dodać do musu z jabłek razem z pozostałym sokiem z cytryny i cynamonem. Gotować ok 20-25 minut na małym ogniu. Gorący dżem przekładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem
Zielona Kuchniaproponuję połączenie królów jesieni - jabłka i dyni. W duecie tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Mega sycąca i mega rozgrzewająca z dodatkiem imbiru i czosnku. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg musu z dyni (przepis TUTAJ ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 jabłka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku
ChilliJemykilku łyżkach zimnego mleka/wody. Banana rozgniatamy dokładnie widelcem. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki mleka i pół szklanki wody. Dodajemy płatki jaglane, banana i dokładnie mieszamy. Blendujemy całość na gładki mus, następnie ponownie umieszczamy w garnku i dodajemy kaszę manną. Jesli używamy tylko płatków ryżowych - pomijamy ten krok. Zmniejszamy moc palnika i trzymamy jeszcze chwilkę pod przykryciem. W razie potrzeby
Kuchnia Ellieprzepisu. Słodkie, ale tak w sam raz, chrupiące i baaaardzo aromatyczne. Od razu poprawiają nastrój w zimnie wieczory Tak sobie myślę, że mogą znakomicie smakować jako deser, zaserwowane z musem jabłkowym , ale to potwierdzę wieczorkiem jak przetestuję. Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych Składniki: Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko
Kate's Kitchenszklance. 1 łyżka czerwonych mrożonych owoców, 1 łyżeczka miodu – blendujemy, dodajemy do jogurtu. 1 łyżeczka serka mascarpone. Pycha. Artykuł Jogurt z czerwonymi owocami, musem z owoców i serkiem mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwarzywnie, pysznie – taki obiad przygotowany w większym garze może „służyć obiadowo” przez kilka dobrych dni Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym twardym ulubionym serem, obowiązkowo zaś coś zielonego – bazylia, natka, rukola. Pasuje i dodaje dodatkowych witamin. Bomba witaminowa, którą przygotowuję kilkanaście razy
Zasmakuj KuchniNiesamowicie proste, delikatnie, śmietankowe naleśniki z dodatkiem masła. Smakują cudownie również na zimno. Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Naleśniki z dodatkiem musu z jabłek i jogurtu smakują niebiańsko. Gorąco polecam również przepis na naleśniki, które robi się bez nadzienia, czyli pyszne naleśniki waniliowe z morelami
AniaGotuje.plpołówki usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Kiedy zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Ponownie zagrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić. Smacznego :) Udanych wypieków
https:KKuchniaMniammiękkości kaszy (około 15 minut). Miękką kaszę wkładamy do pojemnika blendera, dodajemy resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), miód, obranego banana i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy na gładki mus. Karmelizowany ananas- obieramy i kroimy ananasa. Rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy lub masło i smażymy ananasa. Wyskrobujemy nasionka wanilii i dodajemy do ananasa, zdejmujemy z palnika
Smakowity Blog KulinarnyRóżowy tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4/5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Przeczytaj cały
AleTorcikpozostaję kurczowo przy dyni, która powoli oddaje swoje miejsce piernikom. Zanim jednak przejdziemy do tego tematu leniwie poczęstuję Was leniwymi. Oczywiście dyniowymi :) Składniki: 0,5kg białego sera 1/2 szklanki musu z dyni (Przepis TUTAJ ) szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej (może się z darzyć, że w zależności o d wielkości jajek trzeba bę dzie
ChilliJemy