mus truskawkowy - 1829 przepisów (strona:66/122)

Panna cotta po raz kolejny 211

więc na moim stole. Z resztą i na blogu jest to kolejny wpis o panna cottcie:) Tym razem postanowiłam w ramach urozmaicenia spróbować zrobią ją w wersji karmelowej z musem truskawkowym. Niestety nie mam już w zapasie mrożonych truskawek więc się wspomogłam się gotowym musem. Jak zawsze wyszło bardzo smacznie ale ja jestem nie obiektywna:) Składniki na 4 porcje

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mus truskawkowo-miętowy na skandynawską nutę 168

rozpanoszyła się w ogródku i ciągle szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie. A połączenie jej z ostatnimi już chyba w tym roku truskawkami wydawało się znakomitym pomysłem. Mus wyszedł lekki, intensywnie truskawkowy i lekko miętowy (mięta imbirowa jest dużo subtelniejsza od zwykłej; jeśli więc użyjecie innej odmiany, radzę dodawać ją po trochu, żeby nie zdominowała truskawkowego smaku), zaskakująco sycący. Naprawdę(...)blenderem na gładki krem. Dodać listki mięty, zmiksować. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać łyżką do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Kremówkę ubić na pół sztywno. Dodać do ostudzonej masy truskawkowej, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć mus do szklanek, schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Przed podaniem udekorować truskawkami oraz listkami i kwiatami mięty. Smacznego! Jest to moja ostatnia propozycja do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą 189

Powstałą masę wylewamy na wierzch tortu, na który następnie układamy obrane kawałeczki pomarańczy, wtykając gdzieniegdzie listki świeżej mięty.Całość posypujemy odrobiną startej białej czekolady. Dodatkowo: 2 pomarańcze 1 szklanka musu truskawkowego kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki białej czekolady startej na tarce Każdy blat smarujemy najpierw musem, a potem masą. Musu użyłam zamiast ponczowania blatów biszkoptowych. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Obok

Blondynka Gotuje
SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM 106

malinowym musem. Sernik z malinami na herbatnikowym maślanym spodzie ukryty w indywidualnych szklaneczkach pod pysznymi malinami. Lekkości i puszystości nadaje mu ubita, pyszna śmietana a po schłodzeniu wgryza się w niego jak w lodowe chmurki. INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY:   TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE     KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM     TRUSKAWKOWE SERNICZKI

globuskulinarny
Truskawki z bitą śmietaną po mojemu :) 230

drugą lekka i puszysta pianka. Doskonałe połączenie. Pyszny deser. Do tego prosty i szybki, a gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni będzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować: ok. 700 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek + kilka do dekoracji 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% cukier(...)wstawiamy na chwilę do lodówki. Gdy mus w szklankach się schłodzi i lekko zetnie, nakładamy drugą warstwę. Wygładzamy powierzchnię i tak przygotowany deser chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem świeżej truskawki. Smacznego! P.S. Mnie nie udało się rozłożyć do szklanek całej truskawkowej pianki i trochę zostało. Dlatego pokroiłam

Ratunku obiad
Bezglutenowe placuszki kokosowe z musem rabarbarowo- truskawkowym 142

porcje): 2 jaja 40 gram mąki kokosowej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  olej rzepakowy do smażenia  Mus rabarbarowo - truskawkowy: 1 lg rabarbaru 1 kg truskawek  1/2 szklanki cukru  ekstrakt z wanilii  Rabarbar i truskawki myję, osuszam. Zasypuję cukrem, mieszam z ekstraktem z wanilii i umieszczam w piekarniku

Mango Papaja
Koktajl z musem truskawkowym i jagodowym 179

Składniki : 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek z odrobiną cukru 3 - 4 łyżki jagód, mogą też być owoce leśne (np.mrożone ) około 300 g jogurtu ewentualnie cukier puder do smaku Przygotowanie : Mus truskawkowy wlać na dno pucharków Jagody również zmiksować i przelać chwilowo do kubka Jogurt wlać do miksera (nie myjąc go) i zmiksować Na truskawki wlać jogurt, a na wierzch wlać

Proste Potrawy
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM Z RABARBARU 151

łyżki żelatyny   400 g rabarbaru 400 g truskawek, mogą być świeże lub mrożone 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru   biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki w moim przypadku dodałam mrożone truskawki(...)Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia. Masa serowa.  Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie

Mała w garnku miesza
Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 249

Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Truskawkowa kostka 2382

truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa masa truskawkowa 350 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem(...)sztywno. Następnie dodać tężejącą już galaretkę. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.  Polecam też wersję malinową: Ciasto podwójnie malinowe

Monia miesza i gotuje
Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia 5377

zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku. Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek, górna łączy w sobie twaróg, czekoladę oraz bitą śmietanę. Kwaskowaty smak dolnej części doskonale komponuje się z czekoladową górą, całość idealnie uzupełnia dekoracja - pokrojone w cienkie plasterki truskawki oraz(...)łyżki sera, za każdym razem mieszając - masę z żelatyną przelać do twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - masę serową podzielić na dwie części - do jednej części dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki cukru, wymieszać do połączenia się składników - do drugiej części dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, ale ciągle płynną), wymieszać do uzyskania jednolitej barwy - bitą śmietanę w proszku wsypać do zimnego

Smakołyki Bereniki
Lody truskawkowe 219

Puszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać(...)ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym.  Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się

wyzwania kuchenne
sernik na zimno z musem truskawkowym 415

szklanki cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej) - łyżeczka aromatu waniliowego - 330 ml śmietani 30% - dwie czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody mus: - galaretka truskawkowa - 250g truskawek - łyżka curu pudru Plus ok 15 truskawek do ułożenia na spodzie sernika i 7 do ozdoby Herbatniki drobno kruszymy. Masło roztapiamy w rondlu. Łączymy ze sobą (ma powstać konsystencja(...)czasie robimy galaretkę w 250 ml wody. Odstawiamy do wystygnięcia.  Truskawki wrzucamy do kielicha blendera i dolewamy schłodzoną galaretkę  dodajemy łyżkę curu pudru. Blendujemy. Ta przygotowany mus wylewamy na sernik, na wierzchu układamy truskawki i chłodzimy - najlepiej przez całą noc. Smacznego

Cook&Love
Brownie z mikrofali na kolana Was powali 196

minuta minęła ;) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 1 jajko bita śmietana mus truskawkowy W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Następnie wbiłam jajko, wlałam mleko, oliwę i mieszałam ręcznie do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Całość przelałam do miseczki o objętości nie mniej niż(...)obkroiłam po bokach ( choć nie miałam z tym specjalnie problemu, bo ładnie odeszło od boków ), wyjęłam na talerzyk. Po wystudzeniu przekroiłam w poprzek i nadziałam bitą śmietaną. Polałam musem

bastalena
Tort truskawkowy 158

rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy. Warstwa truskawkowego musu: 80 dag truskawek, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 galaretki truskawkowe, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody, + 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji, Truskawki wrzucamy(...)gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do musu truskawkowego. Żelatynę zalewamy małą ilością zimą wody i chwilę czekamy, aż napęcznieje, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia po czym wlewamy do musu. Całość odstawiamy

Delicious Titbits