mus truskawkowy - 1829 przepisów (strona:67/122)

pyszna rolada z kremem truskawkowym i kawałkami owoców 187

ściereczka i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem truskawkowy: 500 g truskawek 250 ml śmietanki kremówki 2 galaretki truskawkowe 45 g cukru pudru 3/4 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 300 g truskawek miksujemy na mus(...)dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy mus, mieszamy i odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia kremu. Ciasto rozwijamy, nakładamy krem truskawkowy, układamy pozostałe pokrojone na kawałki truskawki i zwijamy z powrotem. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem wierzch rolady

Domowy Smak Jedzenia
Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku 162

ofurnik na zimno z galaretką truskawkową na agarze w słoiku to mój pomysł na wegański korposernik w sam raz do zabrania ze sobą na drogę do Mordoru! :D Ale do szkoły i pracy również się nada. ;) W sumie przepis ten powstał zupełnie przez przypadek: zrobiłem trochę za dużo masy serowej do tofurniczków i postanowiłem ją wykorzystać do takiego prostego deseru(...)masa będzie za gęsta, możesz dolać odrobinę więcej mleka podczas miksowania. Gotowy tofurnik odstaw do schłodzenia (nie musisz wkładać go do lodówki — stężeje w temperaturze pokojowej) i przygotuj mus. Galaretka truskawkowa Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj cukier albo inny wybrany słodzik oraz agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając przez

Food Square
Pianka miętowo-truskawkowa 305

łyżką cukru pudru. Powinno go być łącznie 2 szklanki . Jeśli ktoś nie lubi w deserach wyczuwalnych małych pesteczek z truskawek , może ten mus przetrzeć przez gęste sitko. Dla mnie jest to zbędne . Galaretkę truskawkową i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu i wylać na dno foremki. Wstawić(...)Pozostałą żelatynę namoczyć w ok 1/4 szklanki zimnej wody , po czym rozpuścić ją wstawiając szklankę do wrzątku. Drugą część jogurtu utrzeć z łyżką cukru , połączyć ze śmietaną i szklanką musu truskawkowego. Dodać żelatynę . Wylać masę na wierzch deseru. Schłodzić. Udekorować wg uznania miętą i truskawkami. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 202

tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka(...)środku każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić dużo dobroci ;) Wsypujemy po łyżeczce bułki tartej i nakładamy od serca mus rabarbarowo-truskawkowy, przykrywamy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, pieczemy 20 minut w 190-200 stopniach. Wszędzie deszcz i chlapa, jest więc i moja deszczowa piosenka

sama złodycz
DESER W STYLU PANA COTTA 136

natomiast wprowadziłam kilka zmian i powstał deser o smaku cytynowo-truskawkowym, coś na wzór pana cotta 😉 Zamiast żelatyny użyłam galaretek o smaku cytrynowym i truskawkowym, pominęłam cukier, gdyż galaretki są słodkie i całość podałam w miseczkach waflowych. Oczywiście nie mogło zabraknąć musu owocowego... i tu główną rolę odegrały truskawki 🍓🍓🍓 Pychotka!!! Składniki: (na 2 szt.) 400 ml śmietanki

Kuchnia MagdaLeny
DESER W STYLU PANA COTTA 172

natomiast wprowadziłam kilka zmian i powstał deser o smaku cytynowo-truskawkowym, coś na wzór pana cotta 😉 Zamiast żelatyny użyłam galaretek o smaku cytrynowym i truskawkowym, pominęłam cukier, gdyż galaretki są słodkie i całość podałam w miseczkach waflowych. Oczywiście nie mogło zabraknąć musu owocowego... i tu główną rolę odegrały truskawki 🍓🍓🍓 Pychotka!!! Składniki: (na 2 szt.) 400 ml śmietanki

Kuchnia MagdaLeny
Tort bezowy z truskawkami – letnie marzenie :) 170

Postanowiłam uczcić rozpoczęcie sezonu truskawkowego i połączyć go z Dniem Matki. W ten sposób powstał bezowy tort z truskawkami, który moim zdaniem idealnie nadaje się na

Wiszniówka
Ciasto Biedronka 185

misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym  musem truskawkowym , który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką wycinamy kółeczka, serduszka, co będziemy chcieli. Powycinamy blat układamy na masie budyniowej. Wierzch

Blondynka Gotuje
Jaglany krem z otrębami owsianymi i chia 183

dzisiaj mały przerywnik w postaci jaglanego kremu. Dodałam otręby owsiane i nasiona chia, czyli taki stały duet, jeśli chodzi o moje śniadania. Dodatkowo trochę odżywki białkowej o smaku truskawkowym. Do tego mus owocowy i ekspandowany orkisz dla dodania chrupkości i smaczne, ciepłe śniadanie na zimowe dni gotowe ;) Wykorzystałam mleko owsiane (przepis jest więc wegański), którym ostatnio jestem oczarowana i odstawiłam(...)krem z otrębami owsianymi i chia 200 ml mleka owsianego 2 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki otrębów owsianych 1,5 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka odżywki białkowej truskawkowej 1 łyżeczka inuliny mus owocowy ekspandowany orkisz cynamon mielony  Płatki jaglane, otręby, nasiona chia, odżywkę i inuline umieścić w miseczce śniadaniowej i wymieszać ze sobą. Mleko owsiane zagotować i zalać mieszankę

FitKot
Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami 156

zmiksować z kostką tofu. Pamiętajcie również o dodatku wanilii i soku z cytryny, bo to one sprawiają, że dość bezpłciowy ser tofu jest smaczny. Wierzch tofurniczków ozdobiłem ekspresową galaretką truskawkową na agarze. Oczywiście w ciągu roku możecie przygotować ją z dowolnymi innymi owocami, także mrożonymi. Gorąco polecam, nie tylko weganom, bo są przepyszne! * SKŁADNIKI na ok. 12-16 tofurniczków Tofurnik(...)tofurnik przelej do papilotek, zostawiając wolne miejsce na galaretkę. Foremkę odstaw do schłodzenia (nie musisz wkładać jej do lodówki — stężeje w temperaturze pokojowej). W tym czasie przygotuj mus. Galaretka truskawkowa na agarze Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj cukier albo inny wybrany słodzik oraz agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając

Food Square
34 przepisy z owocami leśnymi 166

brzoskwiniowy Makaron z sosem z malin i borówek amerykańskich Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Pudding chia z musem malinowym Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kisiel jeżynowy Kokosowy pudding chia z musem jeżynowym(...)jeżyn na maślance Mrożony jogurt jeżynowy Mus jeżynowy z kokosem i chia Mus z mrożonych jeżyn Sorbet jeżynowy Sorbet jeżynowy z białym winem Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jagodowo - porzeczkowy Koktajl śliwko - jagodowy Pierogi z jagodami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Makaron z sosem

Moja smaczna kuchnia
Tort czekoladowa rozkosz 135

gratka dla fanów czekolady. Nie można go nazwać inaczej niż tort czekoladowa rozkosz. Smak gorzkiej czekolady sprawia, że wcale nie jest on za słodki. Słodyczy dodaje głównie konfitura truskawkowa. Przygotowanie czekoladowego musu jest bardzo ciekawe. W pierwszej chwili przeraziłam się kiedy żółtka zaczęły mi się zsiadać i tworzyła się jajecznica XD ale spokojnie okazuje się, że właśnie tak ma być(...)Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy zimy mus i dokładnie mieszamy łyżką. Biszkopt kroimy na pół, spód umieszczamy w tortownicy (z zapiętą obręczą) smarujemy dokładnie konfiturą truskawkową, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy cały mus czekoladowy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia. Schłodzony wyciągamy z formy i dekorujemy truskawkami. Smacznego Artykuł Tort czekoladowa rozkosz pochodzi

PatiGotuje
Pianka truskawkowa 158

którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):   250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g) 30 gr cukru pudru Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia(...)ogonki i miksujemy na mus.  Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny

Mia Cucina Sofieta
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 181

sera może być z wiaderka 100 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus 400 g rabarbaru 400 g truskawek, moga być świeże lub mrożone 4 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru* oraz biszkopty do wyłożenia formy Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki(...)mrożonych. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia. Przygotować masę serową. Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko i wsypać

Monia miesza i gotuje
Truskawkowy obłoczek 235

zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy na gładką masę (należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową *** *** Ciasto wkładamy do lodówki(...)PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Truskawkowy obłoczek pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem