tylko mam ochotę na coś słodkiego robię ten mus. Jest aksamitny, słodki i ma piękny kolor. Najczęściej podaję go w miseczkach albo w plastikowych kubeczkach jednorazowych. Ostatnio mam sporo jeżyn, więc dzisiaj powstał właśnie mus jeżynowy. Wykorzystać można dowolne owoce lub miks owoców. Nie warto kupować gotowych mieszanek, a samemu przygotować swoje ulubione, bo znajdzie się w nich tyle(...)blendera i gotowe. Inspiracje jeżynowe: Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Sorbet jeżynowy z białym winem Mus z mrożonych jeżyn Składniki: mrożone jeżyny cukier woda Przygotowanie: Do blendera wrzucamy jeżyny, dodajemy cukier i wlewamy wodę. Miksujemy na gładką, aksamitną masę. Podajemy
Moja smaczna kuchniasernik z okary dokładnie wypełniając przerwy na bokach między rantem a sernikiem. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Górę polać wydrążoną marakują. Owocowy blok proteinowy Składniki: - 2 szklanki musu z jabłek - 60-90g miarki białka z ryżu o smaku waniliowym Plantforce (zależy jak intensywny smak chcesz osiągnąć) - 4 łyżki mąki kokosowej - garść agrestu
Candy Pandasświetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem
Wanilia i KardamonNowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu- rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMiałam zaszczyt zrobić ten tort dla 90- letniej solenizantki. Owocowy, bo owoce bardzo lubi:). Z musem gruszkowym, masą śmietankową z mascarpone i brzoskwiniami. Literki nie były jeszcze przyklejone i troszkę się rozleciały
Maślane ciasteczkoHej hej! Grejpfrut, banan, jabłko, ksylitol, żurawina i dziurawiec to dzisiejszy skład koktajlu który Was zaczaruje :). Spora dawka witaminy C, dużo błonnika i hiperycyna wraz z
Kuchnia PROzdrowotnaAhoj!, mimo że to nie wakacyjny klimat to myślę że śmiało mogę Wam zaproponować smaczny herbaciany koktajl na... ciepło!. Najlepsze jednak jest to że pozwoli on
Kuchnia PROzdrowotnaPyszny, owocowy i lodowy deserek z dodatkiem musu z świeżych truskawek i zwieńczony owsianymi ciasteczkami, pycha. Składniki: 350 ml kremówki 2 żółtka 50 g cukru 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej ciasteczka owsiane Przygotowanie: Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek
Ala piecze i gotujesoczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą śmietaną i kakaowy
Mia Cucina SofietaTorcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki
https:KKuchniaMniamCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki
Smakołyki Berenikijuż macie dość moich historii o sąsiadach, ale znów muszę o nich wspomnieć. Gdyby nie sąsiadka ten mus by nie powstał. Dostałam od niej wiaderko brzoskwiń do przerobienia "na już", a że nie cierpię wyrzucać jedzenie musiałam coś z nich zrobić :). Mus został przygotowany z myślą o moich dzieciach - na zimę. Musiał być jak najzdrowszy więc nie dodawałam do niego(...)dosładzać. Oczywiście jeśli chcecie możecie sypnąć jakiegoś cukru, jednak wg mnie jest to zbędne. Dla kogo: dla dzieci dla tych, którzy mają ochotę zjeść sobie pyszny mus zimą dla lubiących polewać sobie sosami owocowymi wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki Składniki: 850g brzoskwiń (waga bez skórek i pestek) 250g malin cukier czy inne słodzidła (wg uznania - ja nie dodawałam) Wykonanie
Mania Wypiekaniakażdym blogu śniadaniowym / 1 porcja / 2 łyżki kaszy manny szklanka mleka (ew. mleka i wody) białko jaja łyżka cukru pudru do podania - najlepiej owoce, sosy owocowe, rzadkie dżemy/konfitury czy frużeliny (sam mus jest trochę mdły) Wieczorem - mleko wlać do garnka i podgrzewać, aż będzie ciepłe, wtedy wrzucić 2 łyżki kaszy manny i mieszać, aby nie powstały grudki
tost z dżememrazu je testuję czy się nadają do sernika ? :-). Tak też powstał sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki. I powiem Wam, że czarna porzeczka też się doskonale nadaje. Duet: jogurtowy słodkawy spód i kwaskowy owocowy wierzch idealnie się komponuje. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy(...)serowa: 250 g jogurtu typu greckiego 250 g tłustego sera zmielonego 70 g cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklani gorącej wody Mus porzeczkowy: 350 g czarnej porzeczki 150 g jogurtu typu greckiego 8 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody Gatityfingerfood”, jak na zdjęciach): 150 g gęstego jogurtu 150 g półtłustego twarogu 2 łyżki cukru ¼ laski wanilii 1-2 łyżki kandyzowanych, drobno siekanych skórek owocowych (takich, jak do keksa) 8 – 10 truskawek cukier – opcjonalnie – mój mus wyszedł tak słodziutki, że nie musiałam go niczym dosładzać 3 łyżeczki żelatyny La Maldita. dobrewina.pl. Zdjęcie: Kate’s Kitchen Przygotowanie: W blenderze umieszczamy(...)gładką masę. W 4 łyżkach wrzątku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Dodajemy kandyzowane skórki owocowe i bardzo krótko miksujemy tak, aby wszystkie składniki wymieszały się. Przelewamy masę do kubeczków, zostawiając odrobinę miejsca na mus. Wstawiamy do lodówki, aby serniczki stężały. Truskawki miksujemy. Do odrobiny gorącej wody dodajemy małą łyżeczkę żelatyny i rozpuszczamy. Dodajemy do zmiksowanych
Kate's Kitchen