lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Babka nie wymaga użycia miksera, zrobiłam ją łącząc ze sobą zawartość dwóch misek - z suchymi składnikami i z mokrymi. Jest to metoda wykorzystywana przy muffinach. Tutaj też się sprawdziła. Po wsypaniu zawartości jednej z misek do drugiej, ciasta nie mieszamy długo. Tylko tyle, aby składniki się połączyły. Prosta babka jogurtowa ze śliwkami keksówka
Posadzone i zjedzonesezamie i konfiturą z czerwonej cebuli Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec Krokiety z pikantnym farszem i parówką Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie
Cooking Monsterwięcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dynię obieram
babka w formiebakłażana. Farsz dociskamy łyżką od góry aby wypełnić ewentualne luki. 6. PIECZENIE (40 min) Bakłażana należy piec w pozycji pionowej, dlatego wykorzystaliśmy do tego blaszkę keksówkę oraz foremki od muffinów, w których umieściliśmy bakłażana. Kapelusz pieczemy w oddzielnej foremce. Konstrukcja zdała egzamin. Bakłażan powinien się piec ok. 35-45 min w temp. 170C. Gdy będzie miał lekko pomarszczoną skórkę
Nerds Kitchendobrze, trochę częściej niż czasem… Okej, okej! Często. No już, przyznaję: tak, jestem łasuchem. I dobrze mi z tym! Szczególnie, gdy przygotowuję coś smacznie zdrowego W tym wypadku muffinki mogą być zarówno przekąską zabieraną w góry albo do szkoły, czy też pożywnym śniadaniem A oryginalny przepis znalazłam tutaj :) Składniki: Suche: 70g mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej
Jak gotować i nie zwariowaćosoby, do których trafi książka Wydawnictwa REA - SJ "Polskie Jabłka". Po długim namyśle zdecydowałam, że nagrody trafiają do: 1. Sylwii Drożdż za jej "Kajmakowe muffinki z jabłkami" - świetny pomysł na pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz
Smakołyki Asijeżyn jakoś nie było zbyt dużo czasu aby wymyślać trudne ciasta, zresztą za oknem gorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie. Ciasto jest bardzo
SMYKWKUCHNIJuż kiedyś były na blogu muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb owsianych 2 jajka 1,5 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru 1/2 szklanki oleju 150g szynki 80g parmezanu zioła prowansalskie
kuchnia doskidomu dość dużo bananów, które już mocno dojrzały, a dzieciom już się przejadły, więc coś tzreba było z nimi zrobić żeby nie wyrzucić. Pomyślałam, że napewno chętnie zjedzą muffinki. I nie pomyliłam się, bo wszyscy zajadali jeszcze ciepłe, a w domu pachniało bananami i czekoladą :) Składniki: 4 dobrze dojrzałe banany 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka
kuchnia doskirzed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 7:30 Muffiny jajeczne z papryką, pomidorami, serem żółtym i ziołami. Korzystam z tego, że mąż ma urlop i kiedy rano zajmuje się Lilką (spełnia tysiąc życzeń - hahaha) ja lecę do kuchni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comProsty, nie wymagający użycia miksera, przepis na smaczne muffinki (lub małe babeczki) z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami. Przygotowane wg poniższego przepisu doskonale smakują zarówno z orzechami, jak i z owocami. Ps. Ekstrakt waniliowy i bardzo dobrej jakości syrop klonowy jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata Składniki - proporcje na 12 małych muffinek 260 g mąki pszennej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażadne skarby świata nie potrafi przestać jej wyjadać ze słoika. Dlatego specjalnie z myślą o nim, ale też o dzieciach, które miały odwiedzić przygotowałam to ciasto. Ciasto smakuje jak muffiny, jest fajnie wilgotne, dość tłuste i słodkie. Dobrze się przechowuje i nie zsycha zbyt szybko. Dobra i szybka opcja na ciasto weekendowe, bądź po prostu ciacho, które po przyjściu
SMYKWKUCHNIśmietany kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz Ugotować makaron, odcedzić.Kiełbaski pokroić, ser zetrzeć na tarce.Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, kiełbaski, ser i makaron.Doprawić i wymieszać.Do foremki na mufinki nakładać porcje makaronowe i piec około 20 -30 minut
Moje domowe kucharzenieprzepisy są bardzo praktyczne. Można nauczyć się z tej książki jak zrobić tort urodzinowy, który pozwoli dziecku zabłysnąć i podarować wyjątkowy prezent. Są tez proste przepisy np. na muffiny czy borówki z kremem. Autorami przepisów jest Natalia, zwyciężczyni poprzedniej polskiej edycji Masterchef Junior, ale po jednym przepisie prezentują też pozostali finaliści. Ich przepisy mają bardzo różny poziom. Od dań, które
Ugotowane pozamiatanewyrabiamy ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i odrywając po kawałku wylepiamy nim posmarowaną olejem formę na muffiny. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C. około 15 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i napełniamy pieczarkowym nadzieniem, wierzch babeczek posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy je około
Smakowite Dania