jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć po 2 maliny i łyżeczkę jagód, posypać odrobiną cukru. Zlepić i uformować kuleczkę. Formę na muffinki posmarować olejem i wkładać do każdego otworu babeczkę. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Babeczki piec ok 15-20 minut do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asiminut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na słodkości letnie: Ciasto ucierane z rabarbarem , Cudaczek z truskawkami , Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkam i, Kruche ciasto z truskawkami , Muffinki z truskawkami i rabarbarem , Ryż na mleku z truskawkami , Śmietankowiec z truskawkami . Smacznego
paapilotkaaTarta z jagodami Drożdżowe z serem i jagodami Drożdżowe na maślance Rabarbarowo-tuskawkowe Muffinki z kremem Babeczki na maślance Crumble z owocami Ciasto "Leśne smaki" Naleśniki z serem i owocami Shake czekoladowo-jagodowy Nalewka
Z miłości do słodkościMąkę, cukier, masło, wanilię, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka łączę i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wyklejam foremki do babeczek (często piekę też babeczki w metalowej formie na muffinki). Na cieście rozkładam odsączony z soku rabarbar. Białka ubijam na sztywno z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym, nakładam na rabarbar. Całość piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiemnie pyszne, jestem wielbicielem krówek, kajmaku i karmelu w każdej postaci. Od pewnego czasu bananowe muffiny królują na moim stole. Oczarowały smakiem całą rodzinę - i dorosłych, i dzieci. składniki: 4 dojrzałe banany 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody około 12 kruchych krówek płatki owsiane albo migdałowe
babka w formiejagody, od razu zachciało mi się muffinek z jagodami :) Dziś zaprezentuję przepis na mięciutkie, jagodowe muffinki z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej, oblane polewą z białej czekolady. Składniki na muffiny (12 szt.): 250 g jagód 100 g roztopionego masła 125 ml mleka 2 jajka skórka starta z 1/2 pomarańczy 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Świat Ciastałyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka 10 dkg szynki 10 dkg sera 1/2 … Czytaj dalej Pizzowe muffinki
czarrna od kuchninawet będąc na diecie, czasami możemy pozwolić sobie na kawałek tego ciasta. Zrobicie je dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga miksera w składniki łączymy podobnie jak przy robienia muffinów – składniki suche mieszamy osobno, składniki mokre osobno, potem łączymy wszystko do połączenia składników. Następnym razem zdecydowanie upiekę je w wersji muffinowej, bo idealnie sprawdzą się na pikniku lub w podróży
Mieszam w GarnkuDzięki temu polewa nie kruszy się podczas krojenia i lśni, tak , że można się w niej przeglądać ;-) Babkę możecie upiec w podłużnych foremkach keksowych, w formie na muffiny lub w klasycznej foremce na babkę. Ważne jest, aby ciasto po przelaniu do formy wypełniało nie więcej niż 2/3 jej wysokości. Starajcie się także nie wydłużać niepotrzebnie czasu pieczenia, gdyż
cool and mintyCzerwona porzeczka już dojrzała na krzaczkach, więc pora ją wykorzystywać. Lubię ją w wypiekach ponieważ przełamuje słodki smak. Dzisiaj pyszne muffinki z porzeczką i chrupiącą kruszonką. Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g cukru kokosowego ale-raj 2 duże jajka 170 ml oleju 200 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów w płatkach 1 szkl
Ala piecze i gotujeKolejna letnia propozycja. Babeczki. Muffinki. Powtarzam się, ale każdy je lubi:) Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki mokre: 1 jajko L 80ml oleju 250ml jogurtu naturalnego Owoce: 200g truskawek 200g czereśni Kruszonka
Szefowa kuchnimaliny, porzeczki, kiwi Dekoracja: cukier puder mięta Jajko rozbełtać, wymieszać z mascarpone, mąką kukurydzianą i cukrem. Ciasto filo rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku 11cm. Formę na muffinki (taką na 12szt.) posmarować masłem. W każdy otwór wkładać po 4 kwadraty ciasta (tak aby rogi nie zachodziły na siebie), smarując każdy kawałek masłem. Do środka każdego "koszyczka" nakładać
Smakołyki Asikaszę dokładnie blendujemy dodając : roztopiony olej kokosowy, miód, białko jaja i proszek budyniowy. KROK 3: Banana rozgniatamy w miseczce dodając kakao, miód i płatki owsiane. KROK 4: Formę na muffinki delikatnie natłuszczamy i formujemy w niej spody do serniczków. Z tych proporcji wyszło mi ich sześć. Podpiekamy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni C. KROK 5: Na podpieczone
Kuchnia EllieIdąc tropem ostatnich muffinów upiekłam a'la pasztet. Zmieniłam tylko nieco smak, różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
Kolorowy Przepisownikwięcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. podzielić na 15 równych części, przełożyć do formy na muffiny. Odstawić do wyrośnięcie, wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 min, do złotego koloru. Babeczki wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Smacznego
moj przepis na