jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami
kruche babeczkiłyżki. Białka ubijamy (ja robię to ręczną trzepaczką, nie musimy ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka
Słodkie okruszkiodrobiną wody i dusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Dodajemy kaszę i przyprawy, mieszamy. Następnie smarujemy formę na muffinki olejem kokosowym, nakładamy farsz, dekorujemy pestkami i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuWszystkie składniki na czekoladki blendujemy (jeśli używamy kakao, a zależy nam na słodkim smaku - dodajemy ulubiony słodzik). Połowę masy czekoladowej wylewamy na spód foremek (u mnie silikonowe foremki na muffinki). Wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Blendujemy wszystkie składniki na nadzienie i wykładamy na czekoladki. Następnie polewamy pozostałą masą czekoladową. Wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Przechowujemy w lodówce
Jeść, by żyć w zdrowiupiekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*). (Cukier puder dokładnie utrzeć z odrobiną soku mandarynkowego.) Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy. (*) Babeczki dodatkowo posypałam skórką, jak jeszcze lukier był świeży. Wtedy wszystko łatwiej się przykleja, a później trzyma
Di gotujetego typu naczyń do serwowania ciasta. A czy wiesz, że...? Patera do ciasta może służyć nie tylko do ciasta? ;) że można na niej pięknie wyeksponować cały tort, babeczki, muffinki, a także owoce to wiadomo, nawet napisałam wyżej, a ekspozycję owocową widać dobrze na zdjęciu poniżej. Ale ja znalazłam jeszcze jedno zastosowanie! Któregoś dnia, wieczorem nie było chwilowo prądu
Kolorowy Przepisownikjaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko dla dzieci Chcesz być
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsobotę zakupiłam kilka rzeczy, a wszystko zaczęło się gdy ujrzałam szklanki w kształcie żarówki. A jak już je wzięłam, to sięgnęłam również po inne rzeczy. Papilotki na muffinki - sztuk 18. Jeszcze nigdy nie piekłam kwadratowych muffinek, ciekawa jestem efektu :) Kupiłam je ze względu na kształt, który mnie zainteresował. A kolory z pewnością przypadną do gustu mojej młodszej córki
W kuchni u Monikiminut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu muffinek rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Muffinki ozdobić i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Rada: Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze
Ciastka - domowe słodkościkromek sera tostowego Kromki chleba tostowego wyjmujemy z opakowania i wałkujemy wałkiem kuchennym. Powstałą kromkę należy obkroić nożem, aby powstało koło. Wkładamy każde koło do wysmarowanej margaryną formy na muffinki. Ser Apetina wyjmujemy z opakowania i dajemy do większej miski. Kroimy: porę (drobno), pomidora i paprykę marynowaną (w kostkę). Dodajemy do miski z serkiem. Jeśli mamy zbyt łagodny smak, można
Gotuję Testujęczerwonej marynowanej 1/3 słoiczka papryki żółtej marynowanej 10 dag pieczarek pieprz, sól 7 jajek Kromki chleba tostowego wyjąć z opakowania i rozwałkować wałkiem. Każdą kromkę włożyć do foremki na muffinki, wcześniej wysmarowaną margaryną. Do miski włożyć serek Bieluch, dodać pokrojoną marynowaną paprykę czerwoną i żółtą. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Następnie pieczarki poszatkować i podsmażyć na patelni. Letnie dodać do miski
Gotuję Testujęmleka. Wymieszać z mąką, na końcu dodać roztopioną margarynę. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące można dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce. Do papilotków na muffinki wkładamy pół foremki ciasta, na ciasto kładziemy pół dużej truskawki lub jedną mniejszą i przykrywamy odrobiną ciasta, posypujemy wcześniej przygotowaną posypką. POSYPKA: Wszystkie składniki na posypkę łączymy razem i wyrabiamy
Gotuję Testujęrazy dodajemy przesiane suche składniki. Za jednym podejściem jak wsypiemy mogą nam się zrobić kluchy, ciężkie do rozbicia. Nie mieszamy za długo, tylko kilka razy tak jak na muffiny. To nam zagwarantuje, delikatny puszysty wypiek. Składniki na masę serową wrzucamy wszystkie razem i miksujemy. Bez ucierania, bez ubijania piany. Zwykłe dobre wymieszanie składników. Tortownicę ( moja 26 cm) smarujemy masłem
Dieta moja pasjałyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania markiz blacky WYKONANIE Serniczki: Twaróg mielimy, mieszamy z jajkiem, cukrem, wiórkami i śmietaną oraz budyniem. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, w każdej układamy po 1 ciastku, zalewamy masą serową do pełna. Pieczemy ok 25-30 min w 160 stopniach. Studzimy. Krem: W ¼ szkl. wrzątku rozrabiamy żelatynę. Śmietankę ubijamy
słodki bratekoknem jesień, ale może macie jeszcze gdzieś w zamrażarce letnie jagody? Jeśli tak warto w szarą pogodę wrócić do smaków lata. Idealnym sposobem na taki powrót będą muffiny z jagodami - można usiąść pod kocem z gorącą herbatą, dobrą książką i wcinać pachnące babeczki. Składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły) 1 łyżeczka sody
Moje-pitraszenie