składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodajemy posiekane cukierki krówki. Masę przelewamy do papilotek (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut. 2. W trakcie pieczenia masę marcepanową łączymy z kakaem. Pozostawiamy tylko mały kawałek jasnego
Kuchnia w czekoladziedelikatnego i pysznego ciasta drożdżowego już dawno nie jadłam! Można piec jako tradycyjne bułeczki, bądź jak ja dzisiaj w foremkach na muffiny. Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 jajka 2 dag drożdży 1 cukier waniliowy 1 białko jaja tłuszcz do foremek Wykonanie: Płatki ugotować na mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką
Tradycyjna Kuchniaprzesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sol. Do miski z suchymi składnikami, dodać składniki mokre i połączyć za pomoca łyżki. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i za pomoca łyżki napełnić je do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 C i piec przez około
Gosia gotujepokrojoną papryczkę. -Przykryć pozostałą kaszą. Wierzch posypać migdałami , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec ok. 25-30minut. Gryczane muffiny z brokułem, dynią, zółtym serem i orzeszkami piniowymi
Zakamarki mojej kuchnimiksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Na środek każdej babeczki wykładamy niewielką ilość konfitury wiśniowej delikatnie "wbijając" ją do środka. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez
Słodka Stronajednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła dopełni koktajlowa czereśnia
Kuchnia w opałachtudzież bogatej wyobraźni, radzę od razu przejść do przepisu. Mowa bowiem dzisiaj będzie o bakteriach. Tak, tak - szkoła cukiernicza to nie tylko obkładanie ciast kremami i pieczenie hurtowych ilości muffin i ciasteczek. To długie godziny teorii na temat składników, wartości odżywczych, kalorii, a także higieny i mikroorganizmów. Z biologii zapewne pamiętacie (a jak nie, to zaraz Wam przypomnę), czym
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, dodajemy sok z cytryny. Następnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę
Słodka Stronamasy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka umieszczamy ją w lodówce do momentu zgęstnienia. Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy babeczki kremem zaczynając od środka muffina, kolistymi ruchami prowadząc krem po całej powierzchni ciastka. Etażerka pochodzi ze sklepu Rossi.pl gdzie można znaleźć wiele ciekawych, markowych i funkcjonalnych akcesoriów kuchennych , które pomogą urozmaicić nasze kuchnie, jadalnie
Słodka StronaWczoraj prezentowałam Wam odchudzoną wersję babeczek wielkanocnych, a dzisiaj już wersja dla niedbających o linię, czyli takich jak ja Przepis podpatrzyłam na kotlet.tv i od razu
dom-agi.plchlebek o słodkim smaku bananów powstał w studenckiej kuchni mojej Córki. Kulinarną słabością mojej Córki są wszelkie babeczki, muffiny i drobne ciasteczka. Tym razem postanowiła wypróbować przepis na chlebek bananowy. Opowiadała mi, że podczas przygotowania tego ciasta często zerkała na zegar kuchenny , który niejednokrotnie służy jej podczas spontanicznych wypieków. A spieszyło się nie tylko jej, ale i koleżankom, by ciasto
Proste Potrawyodstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodaj do mieszanki jajka z mlekiem. Połącz suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Formę na muffiny natłuść olejem kokosowym. Nakładaj masę do 3/4 wysokości wgłębień, a na środek kładź dużą porcję mixu jagód i żurawiny. Piecz około 15 minut. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ
Gotowanie to kochaniewłaściwie ciasto z dodatkiem bananów, to przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i to właśnie tam nosi nazwę chleba (banana bread). Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka dni, lub szukać
Smakołyki Berenikisiłę przybiera kształt serduszek:) wyszły fantastycznie i od dziś mogę nimi rozpoczynać każdy weekend. Nie do końca wiedziałam jak je nazwać, bo w końcu ani to tosty, ani klasyczne muffiny. Ostatecznie, ze względu na ich kształt, zdecydowałam się na tę drugą wersję. A może Wy macie lepsze propozycje? Wpisujcie je w komentarzach :) ale najpierw wypróbujcie ten przepis. Wytrawne muffinki
Okolice Palnikaoregano i całość zmiksować na gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremkę na muffiny. Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich pałączki od koszyczków. Tak przygotowany odkładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPowstanie jedynie pianka do której stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy.Wsypujemy kokos i mieszamy łyżką.Kiedyś przez przypadek kupiłam w markecie papierowe foremki na minimalne muffinki ;) Zwykłe muffiny się tam nie zmieszczą, ale kokosanki owszem! :)Do papierowej foremki mieści się łyżeczka ciasta:)Wszystkie kokosanki układamy na formie i wstawiamy do nagrzanego (160 stopni) piekarnika. Pieczemy je na złoty
Lawendowe Nieboszkl. mąki pszennej3/4 szkl. cukrułyżka kakaołyżka przyprawy korzennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaszklanka jogurtu greckiego1/3 szklanki olejumały słoiczek powideł śliwkowychPiekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.W wymieszanych suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać w nie jogurt, olej i wbić jajka. Wymieszać całość
wyzwania kuchennemlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z piekarnika, a na ich wierzchu rozkładamy około 5 kosteczek białej czekolady ( w zależności
Słodkie Przyjemnościkoniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie mieszamy.Obie masy wykładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy około 25 minut w 190`C.Idealna przekąska na drugie śniadanie!Smacznego
Słodkie Przyjemnościroztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i łyżkę miodu. Ser mielimy, albo zgniatamy widelcem i dodajemy do mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki.Formę do muffin smarujemy masłem. Każdą kromkę maczamy w mleku i przekładamy do foremki. Wszystko zalewamy pozostałym jajkiem i posypujemy połamanymi orzechami. Pieczemy 15 minut do zarumienienia się wierzchu.Podajemy ciepłe z dżemem
Słodkie Przyjemnościbędzie taki sam, jeżeli chcecie zrobić misie, czy króliczki. :) Ważna w tym wypadku oczywiście jest foremka, ale jeżeli macie ochotę, na biszkoptowe babeczki, ciastem możecie wypełnić foremki na muffiny, które później będziecie mogli nadziewać czekoladą. Wyjdą pysznie! Polecam :)"Składniki:135 g masła115 g cukru pudru2 jajkałyżka mlekałyżka ekstraktu waniliowego120 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka kakao2 łyżki śmietanki
Słodkie Przyjemnościwsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ciast, ciasteczek czy muffinów.Smacznego
Słodkie Przyjemnościnastępnie wsypujemy do płynnych składników.Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę ścieramy na małych oczkach. Całość dodajemy do reszty składników i mieszamy.Przygotowaną masę przekładamy do blaszek na muffiny wyłożonych papilotkami.Zwykło się mawiać, że formę napełniamy do 3/4 wysokości - ja napełniam do 4/5, wtedy babeczek mam mniej ale są 'dorodne'Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika
Słodkie Przyjemnościsoku z wiśni1/2 szklanki oleju rzepakowego1/2 szklanki letniej wodyłyżeczka soku z cytrynyDodatkowo2 łyżki cukru2 łyżki mleka - dowolnego kokosowego, ryżowego, krowiegołyżka masła2 łyżeczki kakaoSposób przygotowania:Przygotowanie tej babki przypomina robienie muffinów. Jest banalne. Na samym początku do miski wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.W drugiej misce łączymy ekstrakt waniliowy, sok wiśniowy, olej, wodę. Mieszamy, następnie wsypujemy
Słodkie Przyjemnościtylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :) Składniki:4 białka4 żołtka100 g masła½ szklanki
Słodkie Przyjemnościcampingi. Wszystko zazwyczaj się sprowadza do jednego (przynajmniej w moim wypadku) - do jedzenia :) Często w takich sytuacjach zastanawiam się co zrobić na takie okazje. Zazwyczaj są to jakieś muffiny, czasem 'suche' ciasta - takie bez kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się
Słodkie PrzyjemnościkajmakuSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce mieszamy ser z wanilią, mąką i zmielonymi migdałami. Obie masy łączymy.Do foremek na muffiny wkładamy papilotki, na ich dno wysypujemy po łyżeczce płatków migdałowych - lekko ugniatamy. Gotową masę serową wylewamy do wcześniej przygotowanych papilotek i wstawiamy do rozgrzanego do 170`C piekarnika. Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościschować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet jedna nie doczekała by do wieczornego obżarstwa :) wilgotne, słodko kwaśne, bardzo smakowite :) Przepis z "What Katie ate".Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami185 g maki pszennej65 g mielonych migdałów130 g cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki mielonego cynamonuskórka starta z połowy cytrynyszczypta soli2 łyżeczki ekstraktu
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać drewnianą łyżką masę do foremek. Piec ok. 20 min w 180 stopniach. Jedna muffinka ma ok. 110 kcal
Czarnawisienkapisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście.Na ciasto (10 sztuk)3 jajka1/3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa krem:100g mascarpone100ml śmietany
Kulinarna rozmowamarchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką pomarańczyChrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki seroweMarchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonieWalentynkowe magdalenkiZimowa szarlotka z beząOponki seroweCiasto marchewkowe z polewąMałe pączki z cukrem pudremKolorowy sernikTarta RafaelloBabeczki marchewkowe z krememKrówkowe wafleTort marchewkowo-piernikowy z krememCytrusowe ciasto z figami i daktylamiPopękane
Kulinarne przygody GatityWszystko zależy od naszej wyobraźni! Uwaga! Składniki do ich przyrządzenia powinny mieć temperaturę pokojową. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Najlepiej piec je w pojedynczych foremki do muffin ( ja użyłam silikonowych
Ostra na SłodkoKoktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ).Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny
Ostra na Słodkoinne dekoracje błyszczały jak flesze aparatów!.Na sam koniec wszystkie dekoracje znalazły się na stole, tak by każdy mógł podziwiać dzieła pozostałych grup.Były cupcakes … cake popsy , muffiny i inne ciasteczka!.Wszystkie pięknie udekorowane!.Wspólne zdjęcia na koniec, ubieranie choinki i niesamowite prezenty dla każdej z nas umiliły nam koniec warsztatów..PODSUMOWUJĄC:Co prawda niczego nowego się nie nauczyłam
Ostra na Słodkoczekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. W misce mieszamy mąkę i kakao. Dodajemy czekoladową masę, wszystko razem mieszamy i przelewamy do foremek na muffiny. Na wierzchu posypujemy orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut
Smakowity Blog Kulinarnycukrowa przyległa do babeczki.Za pomocą noża delikatnie rysujemy na powierzchni babeczki "kratkę". W miejsce skrzyżowań wbijamy kolorowe perełki cukrowe. źródło inspiracji: masa i krem z książeczki "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronanich).Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy muffinki w formie na minimum 5 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia. źródło inspiracji: książeczka "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronapieczenia). Po wyjęciu z pieca muffinki pozostawiamy w formie na kolejne ok. 5 minut, a potem przekładamy na kratkę aby przestygły. źródło inspiracji: książeczka "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa OlesiejukMoje posty
Słodka Stronapomocą szprycy porcje kremu, a następnie posypujemy drobno pokrojonymi orzechami i polewamy kajmakiem (można do tego użyć np. "długopisu" cukierniczego). źródło inspiracji: "Babeczki i Muffiny" wyd. Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronapiekę w weekend. Idealne połączenie gorzkiej czekolady i kokosu. Kilka razy koleżanka wracając z pracy w kawiarence przynosiła ze sobą muffinki, a raczej ze względu na wielkość powinnam napisać muffiny. Były tak czekoladowe i rozpływające się w ustach, że postanowiłam je odtworzyć, a ten przepis to wynik moich poszukiwań, które dalej trwają :).Na blogu jest już przepis na najprostsze muffinki
NA MOIM TALERZUświadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego, przez szarlotkę, pralinki, muffiny z komosy ryżowej, aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie!Idąc tym tropem postawiłam sobie
peanutbuttermonsterPrezentuję dzisiaj propozycję na zdrowy jesienny deser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki
Smakowity Blog Kulinarnydrugiej misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut
Smakowity Blog Kulinarnyoczywiście po prostu lubię to robić). Tak jak teraz - zachciało mi się lodów z czereśniami... Kupiłam więc czereśnie i zaczęłam się zastanawiać, co będzie do nich pasować. Kiedyś robiłam muffiny z czereśniami i jako dodatek wystąpił kokos. Więc dlaczego by w lodach nie połączyć tych smaków? Spróbowałam - i jest pysznie! Tym razem to czereśnie są bardziej dodatkiem, kokos gra pierwsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajkadodatkowo:100 g rodzynek150 ml mocnej herbaty earl greykrem:300 ml śmietany kremówki (38%)15 g cukru pudruMasło rozpuścić i ostudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdą włożyć 1-2 łyżeczki masy ciasteczkowej, ugnieść na dnie.Podpiec w 190 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Rodzynki zalać gorącą herbatą, zostawić do ostygnięcia.Odcisnąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię tam dzieje... Dlatego dzisiaj ogłaszam dzień lenia: nie robię nic pożytecznego, tylko to, co mi się zachce. Będę przeglądać blogi, oglądać ulubione seriale. Trochę poczytam, może upiekę muffiny...? Już teraz wiem, że pączków w czwartek nie będzie - nie będę miała kiedy przygotować, a że smażenie w głębokim tłuszczu nie jest moim ulubionym zajęciem... Cóż, może za rok. Tym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogły się skomponować w mojej głowie. W końcu jednak C. stwierdził, że dopóki nie spróbuję, nie będę wiedziała. Jak będzie niedobry, przynajmniej więcej błędu nie popełnię. Piekłam już muffiny na coli, ale to jednak coś zupełnie innego... Tam chodziło o nadanie ciastu puszystości, roli coli w serniku nie udało mi się rozgryźć, nawet po jego przygotowaniu. Hmpf... Jednak idąc
Pożeraczka, czyli raz adobrzestwierdziliśmy, że robimy deser, czyli cudo, które podzielimy na porcje przed pieczeniem czy inną ostateczną obróbką. Myślę, że wśród wszystkich innych ta brzmi całkiem sensownie. Najpierw chciałam zrobić muffiny, ale później na blogu O! kuchnia zobaczyłam rabarbarowy suflet... Nigdy sufletu nie robiłam - było to jedno z moich wyzwań na bieżący rok. Było - bo już pokonałam strach
Pożeraczka, czyli raz adobrzenagle zatęskniłam za słońcem, najlepiej tym najcieplejszym - włoskim. Sięgnęłam więc po kurkumę, która nadała bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki.Słoneczne bułeczki z kurkumą
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka60 g cukruskórka otarta z 1 pomarańczydodatkowo:150 g świeżej żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzelistę przedświątecznych smakołyków na przyszły rok. Przez długie miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepudełko czekoladek. W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie porzeczki czarnej, czerwone i białej, i zapasteryzowałam je w cukrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałym pociągu słychać było. Na szczęście obie szybko się zreflektowały i przeprosiły za pomyłkę. Droga więc minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...).Wróciłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy.A, szczerze mówiąc, jest jej naprawdę niewiele. Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem wszystko razem. Rózgą lub choćby widelcem - mikser nie jest tutaj wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej150 g cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia75 ml oleju roślinnego2 jajka75 ml mlekapowidła śliwkowe OrzechRozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć
Moje domowe kucharzenieWszędzie dookoła dynia, dynia i dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość
pieprzny smaczekpostanowiłam dać jej drugą szansę i powiem wam, że nie jest zła.A teraz jadę do lekarza. Ginekolog. Boję się.A na drogę zabieram tego oto wielkiego (jedno porcjowego) muffina
More food, love and dreamsBanalnie proste, wilgotne, słodkie. Jeden z moich najlepszych wypieków. Duże, wyraziste.Idealne na jesienny wieczór.Składniki na 12 dużych muffinów:3 i 1/3 szkl. mąki pełnoziarnistej1/2 szkl. oleju rzepakowego1 i 3/4 szkl. wody20 g stewii w proszku200 g puree z dyni2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Sypkie składniki wymieszać misce, a w drugiej
Czarnawisienkadodać całe jajka. Banany obrać i rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nastęnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Masę przełożyć do foremek na muffiny na wysokość 3/4. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujezaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem.Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym, więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną. O jej zaletach można było już poczytać przy okazji przepisu na pudding czekoladowy, jednak warto
peanutbuttermonsterwczoraj też tak było…i tak powstały klasyczne muffinki z kawałkami czekolady. Nie ukrywam, jestem czekoladoholikiem;) Są bardzo szybkie, więc nadają się na kryzysowe chwile, kiedy brakuje czegoś słodkiego…Muffiny mają piękny zapach,są wilgotne...a w środku kryją kawałki czekolady....mniamm.. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła
Anioły w kuchninałożyć do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka. Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec 20 min w temperaturze 190 stop. do zrumienienia. Bardzo szybki wypiek, miękki i wilgotny. Jesienne muffiny z węgierkami. Składniki. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku 170 g cukru 1 łyżeczka miodu lipowego 120 ml śmietany 18% 2 jajka 30 dag śliwek węgierek 1 łyżka
Kulinarny karnet ChristopheraMuffiny z masłem orzechowym w smaku są bardzo dobre, jednak dla mnie trochę za suche. Smak masła orzechowego jest dość wyraźny. Idealnie prezentują się z gorącym kakao.Składniki:1,5 szklanki mąki,150 g masła orzechowego,50 g orzechów włoskich,1 jajko,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szklanki cukru,3 łyżki oleju,0,5 litra maślanki.Przygotowanie
Aga w kuchniBabeczki kajmakowe Babeczki z jabłkami Babeczki z borówkami Babeczki z malinami i jeżynami Małe szarlotki Mini serniczki Muffiny jogurtowe z konfiturą Muffinki marchewkowe Muffinki czekoladowe Muffinki orzechowe Muffinki piernikowe Muffinki serduszka Muffinki z colą Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową Muffinki z kurczaka Serowe babeczki z konfiturą Szybkie babeczki- serniczki Kartofelki marcepanowe Kokosowo- owsiane trufelki Pralinki raffaello Trufle rumowe
Aga w kuchniprzepis z bloga Red and Pale Słone wypieki: Focaccia - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą - mikimama z bloga Czerwień i błękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne GotowaniePomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia
Chilli Czosnek i OliwaDzisiejsze babeczki mogę śmiało zaliczyć to tych z serii jesienne. Takich iście jesiennych wypieków będzie zdecydowanie więcej na blogu. Pora roku zobowiązuje a i we mnie
Made By Mom And Sonstosować silikonowe wkładki lub papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy
Pasja Smakudokładamy do warzyw w mikrofali i gotujemy jeszcze przez minutę, po czym odcedzamy je na sitku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na 12 sztuk muffinów smarujemy olejem. Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy odsączone warzyw, przyprawiamy i mieszamy. Masę jajeczną przekładamy łyżką do formy i pieczemy około 180 minut
Kulinarne przygody Gatitytakim połączeniu, gdyż są bardzo smaczne 3 duże ziemniaki sól i pieprz z kolendrą do smaku kawałek dyni ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne 1 czerwona cebula olej do posmarowania formy na muffiny Dynię myjemy, obieramy ze skórki. Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z dynią ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Mieszamy wszystko z płaską łyżeczką soli, układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka
Proste PotrawystDekorujemy ubitą śmietaną i czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej...Z podanych składników wyszło mi 13 mini serniczków w typowych silikonowych foremkach na muffiny
NaKońcuJęzykaNastępnie ścinamy stożkowato górę babeczki. W tym celu nóż z ostrym końcem wbijamy pod skosem w babeczkę i okręcamy. Powinien wyjść wierzch babeczki wraz z nieco stożkowatym zakończeniem. Górę muffiny kruszymy na talerzyku. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą pianę. Nakładamy do muffinek. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ozdabiamy nasionami granatu i na chwilkę wkładamy do lodówki. Smacznego
Kolizje Smakówsię po całej stolnicy. Na koniec dodajemy posiekaną margarynę. Wszystko to wyrabiamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe, wkładamy je do lodówki na około 30 minut. Formy na muffiny smarujemy margaryną i układamy do niego rozwałkowane wcześniej na stolnicy ciasto. Należy uważać, żeby ciasto nie było zbyt grube. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. W małym garnku rozgrzewamy miód
ciastkarnia na kruchym spodzieorzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym go jeść tonami:) tylko niestety dieta w trakcie, nie da się:) Na dzień dzisiejszy zostanie mi więc pałaszowanie muffinów :) Składniki: muffinki bananowe (10 sztuk): 3 banany 125 ml oleju 250 g mąki 7 łyżek cukru jajko łyżeczka proszku do pieczenia muffinki z masłem orzechowym (20 sztuk
ciastkarnia na kruchym spodziekompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe dziewczyny częstowały m.in. tartaletkami wytrawnymi, burgerami, różnego rodzaju muffinami, ciastami, ciastkami, lemoniadą, domowym chlebem i pastami do chleba ( była pasta z bobu, był różowy hummus ) i wieloma innymi pysznościami. Kto nie był, niech żałuje i przybędzie podczas kolejnej edycji
kolorowotorcikowominut, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 5 minut, by nie opadły. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem wody i łyżeczki brązowego cukru. Czekoladą polewamy wystudzone muffiny, dekorujemy malinkami i borówkami. Gotowe
Mango Papajawiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera, dodajemy cukier, kakao, płatki owsiane, wlewamy jogurt i olej, miksujemy wszystkie składniki na gładką masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie, każdą tartaletke nakłuwamy widelcem.. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy 3 łyżki crunchy z czekolada i pomarańczą, masę mieszamy łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości i układamy po ok. 4 szt. jeżyn z syropu. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C z termoobiegiem około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębądź mądry w słowach, bądź mądry w czynach. Przysłowie żydowskie Wyszły mi, wyszły! Po raz pierwszy muffiny wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Składniki: Suche: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej) 8 łyżeczek cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać znacznie więcej, osobiście przyzwyczaiłam się już do zredukowanych ilości cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki
Weganizm infantylnyMuffiny to nie wszystko ... wśród deserów króluje nadal Tiramisu... deser szybki, prosty i niesamowicie smaczny :) Przygotowanie zajęło mi niecałe pół godziny, potem 3 godziny wyczekiwania i już można było delektować się pysznościami :) Mniam :)***Tiramisu*** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy )500g serka mascarpone
ciemna strona patelnikubek cup and saucer- filiżanka ze spodkiemtankard- kufeltray- tacaoven gloves- rękawice kuchennepot holder- chwytak do gorących garnkówapron- fartuch kuchennysponge- myjka (gąbka) do naczyńpeeler- obieraczkagrater- tarka do warzywladle- chochlaspatula- szpatułabaking (muffin) pan- forma do pieczeniawhish- trzepaczkatongs- szczypcefunnet- lejekpotatoe masher- tłuczek do ziemniakównutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszekbottle opener- otwieracz do butelekcorkscrew- korkociągsaucepan- sosjerkachopping /cutting board- deska
bastalenadzisiaj znowu na słodko ;) Oprócz mazurka, baby i muffinów (na blogu później ;)) zagościły u mnie pralinki marcepanowe. Pomysł dała mi Dupcia :)Składniki na masę marcepanową:200g migdałów w płatkach250g cukru pudru1 łyżeczka aromatu śmietankowego1 cukier waniliowy Gellwe2 kieliszki likieru śmietankowegoPolewa:1 tabliczka czekolady mlecznej50g margaryny0,5 szklanki mleka 3,2%Migdały mielimy na mączkę (ja użyłam blendera), do gotowego
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam. Post Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeautorka: Sandersik | blog: Ooomnomnomnom! Florentynki autor: feliks | blog: Wegańskie Wesele Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay. autorka: magasia | blog: Kulinarne Wyskoki Mazurek kajmakowy najprostszy autorka: eula | blog: eulawkuchni.blog.pl Muffiny z masą krówkową autorka: Gospodyni Miejska | blog: Gospodyni Miejska 144. Jabłko się schowało! autorka: Atqa Breakfast | blog: Atqa Breakfast 164. Kolorowe śniadanie. Cannelloni na słodko! autorka: Atqa Breakfast | blog: Atqa
Mania GotowaniaDzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo. Na początek będą donuty. Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny. Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej. A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog . Składniki (na 10 - 12 donutów): 200 g mąki pszennej 60 g cukru
Sto kolorów kuchniPuddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli 12 łyżeczek oleju rzepakowego Do blaszanej (najlepiej) lub silikonowej formy na muffiny z 12 wgłębieniami wlewamy 12 pełnych łyżeczek oleju – po jednej łyżeczce do każdego wgłębienia – dobrze, aby dno każdego otworu było zakryte jego cienką warstwą. Blachę wstawiamy do piekarnika
Poezja smakuKruszonka, którą zaproponowałam do dzisiejszego crumble jest moją ulubioną. Wychodzi zawsze rewelacyjnie chrupiąca, a do tego przygotowuje się ją w niecałe 5 min. Używam jej zarówno do drożdżówek, muffinów, jak i szarlotki. Jest świetna, a cały sekret tkwi w proporcjach. Mąki ma być dwa razy tyle co cukru. Natomiast masła ma być dokładnie tyle, ile cukru. Prawda, że proste
Ratunku obiadrodzynkami i suszonymi morelami, a wytrawne z serem pleśniowym i łososiem... Pyszne wyszły i choć może dekoracje nie były przez nas zbytnio przemyślane :p to bawiłyśmy się doskonale. Przygotowane muffiny zabrałyśmy do domu... Takie szkolenie to bardzo fajny pomysł na spędzenie wolnego czasu. Z przyjaciółmi lub jak mówiła pani Joanna z dziećmi - mój Bąbelek jest jeszcze za mały
Miksturownikmasła orzechowego i wykorzystałam przepis z "kursu muffinkowego". Ponieważ miałam problem jak zakwalifikować masło orzechowe - jako składnik suchy czy mokry - poszperałam trochę w internecie i na Moje Wypieki znalazłam muffiny ze snikersami, w skład których wchodzi masło orzechowe. Dorota masło orzechowe dodała do suchych i stworzyła coś w rodzaju kruszonki - i ja tak też postąpiłam :) Babeczki orzechowe.Składniki: 2 szklanki
MiksturownikPyszne, wilgotne i mięciutkie czekoladowe muffiny mogą być bazą do różnych kremów. Dziś proponuję podać je z kremem pomarańczowym z waniliowym akcentem. Bardzo dobre połączenie :) Krem na bazie śmietanki jest delikatny, puszysty, świetnie pasuje do babeczek. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak
Kraina Tysiąca SmakówIdealnie cytrynowa babka :) Od kiedy zobaczyłam u Skoraka te muffiny, ciągle za mną chodziło coś cytrynowego z makiem, a kiedy zobaczyłam to cytrusowe ciacho, wiedziałam, że już po mnie :) Od trzech tygodni nie miałam w ustach nic słodkiego, więc udzieliłam sobie małej dyspensy na dwa nieduże kawałeczki :) Ciacho było też z pomarańczami, ale ja przerobiłam je sobie na cytrynowe
Kraina Tysiąca Smakówdlaczego ? A no dlatego, ze robi się je ekspresowo. Dodatkowym plusem jest też to, że możemy dodać do nich swoje ulubione owoce, bakalie, czekoladę itd... itd ... Dziś muffiny z musem jabłkowym i borówkami. Wilgotne i nie za słodkie. Składniki ( na 12 sztuk ):1 szk. mąki pszennej1 szkl. mąki pełnoziarnistej, np Lubella3/4 szkl. cukru trzcinowego1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1/4
kolorowotorcikowomieszamy składniki suche, a w drugiej misce łączymy składniki mokre. 2. Następnie łączymy suche i mokre składniki razem, dodajemy porzeczki i mieszamy łyżką, do połączenia składników. 3. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 2/3 ich wysokości. 4. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Pasja Smakunieprzyjemnie, ale pora roku jak najbardziej letnia. W końcu dziś ostatni dzień czerwca! W moim ogrodzie rosną porzeczki: czarne i czerwone. Niektóre owoce już dojrzały i postanowiłam zrobić letnie muffiny. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/śmietany 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki porzeczek czarnych
Pasja Smakukukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) 6 plastrów szynki kroimy na pół, każdą połówkę wkładamy do silikonowej formy na muffiny, zakładając oba boki jeden na drugi, środek zostawiamy pusty. Pozostały plaster szynki kroimy w drobną kostkę. Na dno kładziemy natkę pietruszki. Szynkę i warzywa naprzemiennie wkładamy do foremek. Przygotowujemy bulion
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką. Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść z płatkami, czy musli. To krem, który daje mnóstwo możliwości
Symfonia Smakówzałączoną do opakowania połączyć z dwoma jajkami, olejem i wodą. Miksować przez około dwie minuty, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dołączone do opakowania papilotki ułożyć w foremce na muffiny i nałożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek, czyli około jednej łyżki. Piec ok. 16-18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:150ml zimnego mleka, krem jagodowy dołączony
Z miłości do słodkościznakomicie.Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem
Przysmaki Karolkiprzepis, z którego jestem bardzo dumna :D Muffinki są wilgotne i pyszne, a kruszonka chrupiąca :) A i owszem muffinki są miniaturowe - oto skutek mojego ostatniego zakupu - foremki na mini muffiny :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć!Dzisiaj kolejna propozycja kreatywnego wykorzystania Pomysłu na papirus Winiary :)Propozycja warta wypróbowania :) w końcu Sylwester się zbliża wielkimi krokami! Wytrawne drożdżowe muffiny z dodatkiem kiełbasy, sera, papryki i pestek dyni :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć!Dzisiaj krótko, ale treściwie :-) Wiem, że są tutaj fani i bananów i masła orzechowego... już kiedyś Wam proponowałam muffiny z tymi dwoma składnikami, więc dzisiaj przyszła pora na sycący koktajl !Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćKontynuując wątek słodkości w formie niedużej, po muffinach i babeczkach postanowiłam przygotować ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ciastka z płatków owsianychSkładniki:2 szklanki płatków owsianych (ok.300g) 0,5 szklanki mąki
Smakołyki Berenikitruskawkowego muszą być schłodzone- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić- do twarogu dodać
Smakołyki Berenikiniż w swoim imieniu.Lubię dawać prezenty, nienawidzę ich dostawać. Czuję się nieswojo. Ale rozważając pozytywy... Mamy taką piękna pogodę za oknem!Chyba jednak jakoś uczczę swoje "święto".. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka150ml oleju sok z całej pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe + lukier kolorowa
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowanie 1. W dwóch oddzielnych miskach odmierzyć i wymieszać składniki suche i mokre.2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (postępowanie typowe dla przygotowania większości muffinów). 3. Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć 0,5 łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem. 4. Muffinki
coolinarnastrefa.blogspot.comFormę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin (najlepiej na noc). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem, którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli
coolinarnastrefa.blogspot.comCiężko bardzo będzie mi dokładnie spisać skład tych muffin bo to taki wypiek resztkowy. Powinny się nazywać "muffinki sprzątaczki" i tak właśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny
Smaczna Pyzachleba tostowego6 jajek1 duży plaster sera żółtego1 mała cebula czerwonado posypania sól ziołowa250 g pomidorków koktajlowych1 mała cebulka biała1 łyżka posiekanej natki pietruszkiprzyprawa do pomidorów KamisDo foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić na 6 kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę pokroić w kostkę, połowę ułożyć na dnie gniazdka na serze. Do każdego
Monia miesza i gotujepokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż masa się zetnie. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam na rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Pyszna propozycja
Monia miesza i gotujekurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskimSzampańskiej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku 2013życzyAnulla
Fabryka pomysłówpracy należało odpowiednio skonfigurować aparaty. Polegało to przede wszystkim na ustawieniu optymalnych wartości różnych parametrów. Na zdjęciu poniżej zamieszczam obiekty, które fotografowaliśmy, czyli cynamonowe ślimaczki, czekoladowe muffiny, włoski stół oraz ciasto. Kuba już wcześniej przygotował dla nas kompozycje, które musieliśmy uchwycić na zdjęciach. Ponadto, podpowiedział jak w prosty, a zarazem ciekawy sposób dobrać w zaciszu domowym
Fabryka pomysłówkopiasta łyżka serka waniliowego,1 kopiasta łyżka masła,Serek mieszamy z cukrem pudrem i wlewamy roztopione ostudzone masło. Na 5 minut wkładamy do lodówki (niekoniecznie) i nakładamy na przestudzone muffiny
Delicious TitbitsPrzepis na ok. 12-14 babeczek. Składniki Mąka tortowa 350g Cukier ok. 150g Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Cukier waniliowy 1 opakowanie Jajko 2 jajka
Kulinarne Przebojejajka z mlekiem. Połączyć zawartość obu misek i dodać wystudzony roztopiony tłuszcz, wymieszać. Do masy dodać pokrojony ser i kabanosy i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Mi z podanych składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut aż muffinki będą ładnie zarumienione. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne
Monia miesza i gotujeskładniki na babeczki: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 2 jajka 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1
Domowy Smak JedzeniaCzy ktoś widział weekend bez słodyczy? Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :) A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża.
Lawendowe NieboWielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a w związku z tym czas bab, babeczek i innych pyszności. Jest masa dostępnych przepisów na baby, ale trudno znaleźć „
dom-agi.plOch te słodkości, nie potrafię się im oprzeć. Im bardziej widać wiosnę, tym bardziej ja mam ochotę na słodkości. W takim tempie szybko będę musiała przejść
dom-agi.plOstatnio zajadałam się samymi ciężkimi potrawami, dużo kalorii, bitej śmietany, czekolady, na obiad też nie najzdrowiej. Postanowiłam troszkę coś odmienić. Zastanawiałam się, czy mój eksperyment wyjdzie
dom-agi.plWprawdzie dzisiaj pada i wieje wiatr, ale miałam ochotę na słodkości pachnące latem. W głowie miałam obraz działki, jaką rodzice mieli w czasie naszego dzieciństwa. Na
dom-agi.plZbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową , którą wprost uwielbiam. W
dom-agi.plKarnawał dobiega końca, a więc warto uprzyjemnić sobie ostatnie chwile Pieczone pączki wprawdzie nie smakują jak te smażone, ale na pewno są lżejsze i mniej kaloryczne
CoolinarniePLKolejne, pyszne, owocowe muffinki :) Najsmaczniejsze ciastka dla mojego Męża. W wersji z płatkami owsianym i jabłkami - pyszny i niepowtarzalny smak. Nawet zimową porą jabłka w muffinkach
Lawendowe NieboDo kawy, do przekąszenia podczas leniwego popołudnia…dla gości lub ukochanej osoby. Każda okazja jest dobra by upiec proste babeczki. Kawowe są jednymi z moich
Mienta blogMiały być duszki wg Marty Stewart, ale nie mam zielonego pojęcia jak komuś udało się je zrobić z pianek, więc powstały potwory marshmallow. Upiekłam dziś 38
W kuchni wieczoremŚwiatowy Dzień Pieczenia, to święto miłośników pieczenia ciast na całym świecie. Po raz kolejny zostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu. Tym razem jest to właśnie Światowy
mojewypiekiinietylkoWitajcie!, mam dla Was coś napakowanego zdrowiem :). Często życząc komuś "dużo zdrowia" nie zastanawiamy się nad tym że może za tym życzeniem iść drobny upominek. Ot
Kuchnia PROzdrowotnaBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikCzekolada … brownie … polewy … pralinki … ajj , już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka!Dziś mam dla Was przepis , który z całą
Ostra na SłodkoPowolę sobie na cofanie się do różnych archiwów. Jednym z kulinarnych wspomnień jest Wielkanoc 2011. Poszalałyśmy wtedy z Izką z muffinkami. Mnóstwo roboty i mnóstwo przyjemności
Z butelką mleczka w tleRazowe - więc zdrowe, z czekoladą - więc pyszne. Wszystko w jednym. Nie wyrastają jakoś szczególnie, ale w końcu są z mąki razowej, zachowują świeżość kilka dni. Można
Z butelką mleczka w tleWczoraj był Prima Aprilis - robiliście jakieś żarty? Udało Wam się kogoś nabrać?Pamiętam, że gdy byłam mała, wpadałam w dziki wręcz zachwyt, kiedy udało mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTak. Wczoraj w nocy wróciłam do Danii z moich cudownych, polskich wakacji. Trzy tygodnie upalnej pogody, od której można było odpocząć tak naprawdę tylko w kinie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ wielkiej wyprawy kajakowej wróciłam cała, zdrowa i względnie sucha. I mimo, że mam zakwasy, a tyłek boli mnie niesamowicie, uważam to za jeden z ciekawszych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy małych dzieci pewnie od razu mnie zrozumieją jak napiszę, że na przygotowania świątecznych smakołyków mamy trochę mało czasu ;) Chciałabym upiec dużo słodkości dla całej rodzinki
Mienta blogPiernikowe babeczki są miękkie i puszyste, dobre korzenne przyprawy, miód i powidła sprawiają, że są bardzo aromatyczne. Zrobienie ich trwa kilka minut więc można je nazwać
Apetyczna babeczkaBabeczki w 5 minut?, czemu nie :). Szybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły
Apetyczna babeczkaOsobiście nie przepadam za strasznie słodkimi deserami, nie szaleję, jak widzę czekoladę, a mimo wszystko czasem mam ochotę zjeść coś, co przeniesie mnie w inną krainę
Kitchens AlphabetThe post Babeczki Fale Dunaju appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeW ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak
Taste Of My DayPosypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym
Apetyczna babeczkaJeśli w jesienny, ponury dzień zechcecie poprawić sobie nastrój czymś słodkim to te babeczki idealnie się do tego nadają. Już sam ich zapach jest lekiem na
Mienta blogTe babeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie
głodny alergikSą piękne, delikatne, subtelne....i pyszne:) Babeczki, które zostały moim logo:). Spójrzcie na przepis na te małe cudeńka:) Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki 2
Apetyczna babeczkaProste i pożywne babeczki z owocami, z małą zawartością cukru. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zrobienie ich jest bardzo łatwe :). Składniki na około 12-15
Apetyczna babeczkaCiąg dalszy zabawy z Owocami Świata :), dzisiaj powstały fantastyczne muffinki z dużą ilością owoców i rodzynkami moczonymi w amaretto. Składniki na ok. 15-18 sztuk
Apetyczna babeczkaWitajcie ponownie, dzisiejszy drugi wpis poświęcony jest szybkiej i prostej przekąsce między obiadem, a kolacją. My ponieważ bardzo lubimy wypieki postawiłyśmy na muffinki, bo są bardzo
Symfonia SmakówCiasto drożdżowe chodziło za mną już od dłuższego czasu. Dwa razy w między czasie przeterminowały mi się drożdże. Raz ktoś ze znajomych dostarczył mi ciasto z
Matka ŻywicielkaPrzepis pochodzi z blogu www.gebawniebie.blogspot.com Dziękuję Evitaa ! A oto składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku
Proste PotrawyWszyscy na pewno znają ciasto szpinakowe Leśny Mech ;) Ja postanowiłam zrobić muffinki. Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje
Czerwona PorzeczkaBabeczki są doskonałym połączeniem szybkości przygotowania, możliwości poznawania nowych smaków i rozbrajającego uroku. To też jeden z najprostszych deserów i naprawdę trzeba się
sama złodyczZ pewnością nie są to muffinki szczególnie polecane przy odchudzaniu :) Mają chyba pierdyliard kalorii, warzylion cholesterolu i zapychają jak mało co, jednak z
sama złodyczCałe życie nie lubiłam marcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał
sama złodyczDzisiejszy przepis to bardzo łatwy przepis na muffinki czekoladowe. Prosto i szybko można zrobić pyszne babeczki. SKŁADNIKI2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 łyżki ciemnego kakao3
Moje Kuchenne RewelacjeEkstremalnie czekoladowe babeczki dla wszystkich czekoholików. Dodatek kremu kokosowego idealnie komponuje się z czekoladą. Babeczki na pewno przypadną do gustu miłośnikom batoników Bounty. Mocno
Mania GotowaniaNietypowe podejście do tematu muffinek zaskakuje ciekawą formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety
Świat SmakuSkładniki mokre:1 szklanka mleka1/4 szklanki oleju1 jajkoSkładniki suche:2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejDodatkowo:Barwniki spożywcze w żelu o
Emcia PichciMoja fascynacja tymi cynamonowymi babeczkami rozpoczęła się w USA. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam (a raczej poczułam) je w centrum handlowym nie mogłam się oprzeć. Osoby
Mania GotowaniaDziś propozycja na walentynkiJ Absolutnie wspaniałe, mięciutkie i aksamitne cupcakes. Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam. Wymagają niewiele pracy a efekt jest zniewalający. Przepis na ciasto RED VELVET
Mania GotowaniaPrzepyszne, klasyczne babeczki, mięciutkie, cytrynowe, nadziane marmoladą. Krem który zrobiłam to zdecydowanie mój ulubiony krem do cupcaków. Jest lżejszy od typowych kremów maślanych czy
Mania GotowaniaKolejny marchewkowy wypiek. Ostatnio naprawdę nie mogę im się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na
Mania GotowaniaDruga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”. Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam na
Mania GotowaniaKolejne muffinki do mojej kolekcjiJ Rewelacyjne babeczki z pysznym wiśniowym nadzieniem. Chrupiąca, słodka kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i
Mania GotowaniaBabeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie
Mania GotowaniaJedno z lepszych połączeń - róża i biała czekolada. Pasują do siebie idealnie. Babeczki są bardzo mięciutkie i długo pozostają świeże. Jak dla mnie wyjątkowe. Idealnie pasuje
Mania GotowaniaPyszne, mocno czekoladowe babeczki, można by rzec-lekko dietetyczne, gdyż praktycznie pozbawione dodatku tłuszczu. Bardzo mięciutkie, długo utrzymują świeżość. Nadzienie z malin idealnie przełamuje słodycz czekolady
Mania GotowaniaJeśli lubicie deser Tiramisu, to te babeczki z pewnością przypadną Wam do gustu. Delikatnie kawowe, o wyczuwalnym aromacie likieru Amaretto. Krem możecie wykonać zarówno z bitej
Mania GotowaniaMoje ulubione owocowe babeczki. Przygotowywałam je już nie raz z różnymi owocami. Pasują do nich praktycznie wszystkie sezonowe owoce: rabarbar, jagody, maliny czy wiśnie. Chrupiąca kruszonka
Mania GotowaniaDziś zapraszam na pierwszą w tym roku propozycję wypieku z borówkami. Moim zdaniem jedne z najlepszych babeczek jakie upiekłam. Przepis autorstwa Marthy Stewart z kilkoma modyfikacjami
Mania GotowaniaNektarynki, jedne z najbardziej wakacyjnych owoców, dziś w zestawieniu z ciastem makowym. Masę można upiec w dużej formie do ciasta lub podzielić na
sama złodyczSkładniki na ok. 12 sztuk Jajko 2 jajka Cukier 150g Cukier waniliowy 1 opakowanie Maślanka 1 szklanka Olej 1/4 szklanki Mąka 1 i 3/4 szklanki Proszek
Kulinarne PrzebojeWracam po kilkudniowej przerwie, w czasie której szlajałam się po najpiękniejszym mieście w naszym kraju - Wrocławiu. Na udany wyjazd złożyło się aż nazbyt
sama złodyczChoć nie każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z
Ze smakiem i z pasjąDodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A
Mienta blogMałe, ale zadziorne!!! Aromat chili wyczuwalny po chwili, delikatnie pali w język... I ta słodycz... Babeczki z czekoladą i chili.Składniki: 1/2 szkl. oleju;2
MiksturownikNa polance wsrod starych domow, niczym z minionej epoki rozkladamy nasz niebieski kocyk. Zaraz zajmujemy na nim miejsca, oprozniamy nasz piknikowy koszyk.Wokol slychac muzyke i szum
Przysmaki KarolkiOstatnio miewam problemy z humorem, a wlasciwie jego brakiem. Moze to efekt zimy, ktora w tym roku jakos niezdecydowana jest. Raz przychodzi, raz odchodzi, a potem
Przysmaki KarolkiW wielu przepisach autorzy podkreślają, że agrest i beza to połączenie idealne. Po upieczeniu tych babeczek już wiem co mieli na myśli:) Przepis można powiedzieć, że
Blondynka GotujeMoje pierwsze w życiu Cupcakes. Ten wzór zobaczyłam kiedyś w galerii internetowej. Kiedy w końcu kupiłam tylkę Wilton 1M
Blondynka GotujeZostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu dotyczącym Światowego Dnia Pieczenia. Wspólnie z kilkoma zaprzyjaźnionymi blogerkami (Basia i Julia,Bożena, Danusia ,Gosia ,Iwona
Blondynka GotujeNie każdy jest amatorem kawy w deserach, ja też nie jestem. Postanowiłam jednak zaryzykować zestawienie mocnego, aromatycznego smaku tego napoju z
sama złodyczSkładniki mokre: 1 szklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś
Czerwona PorzeczkaJeśli macie jeszcze rabarbar (być może świeży, bądź mrożony), to polecam skusić się na maślankowe babeczki z rabarbarem :) Składniki Mąka pszenna tortowa 350g Proszek do pieczenia
Kulinarne PrzebojeKrem ten to połączenie mascarpone i kremówki . Idealnie nadaje się do muffinek , przypadł mi bardziej do gustu niż zwykły krem maślany , czy też zwykły krem śmietankowy
Kulinarne PrzebojeChocolate Cupcakes – (Martha Stewart Recipes) – przepis na pyszne, czekoladowe babeczki wg Marthy Stewart . Składniki Niesłodzone kakao w proszku 3/4 szklanki Mąka tortowa 3/4 szklanki
Kulinarne Przeboje