tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :) Składniki:4 białka4 żołtka100 g masła½ szklanki
Słodkie Przyjemnościcampingi. Wszystko zazwyczaj się sprowadza do jednego (przynajmniej w moim wypadku) - do jedzenia :) Często w takich sytuacjach zastanawiam się co zrobić na takie okazje. Zazwyczaj są to jakieś muffiny, czasem 'suche' ciasta - takie bez kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się
Słodkie PrzyjemnościkajmakuSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce mieszamy ser z wanilią, mąką i zmielonymi migdałami. Obie masy łączymy.Do foremek na muffiny wkładamy papilotki, na ich dno wysypujemy po łyżeczce płatków migdałowych - lekko ugniatamy. Gotową masę serową wylewamy do wcześniej przygotowanych papilotek i wstawiamy do rozgrzanego do 170`C piekarnika. Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościschować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet jedna nie doczekała by do wieczornego obżarstwa :) wilgotne, słodko kwaśne, bardzo smakowite :) Przepis z "What Katie ate".Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami185 g maki pszennej65 g mielonych migdałów130 g cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki mielonego cynamonuskórka starta z połowy cytrynyszczypta soli2 łyżeczki ekstraktu
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać drewnianą łyżką masę do foremek. Piec ok. 20 min w 180 stopniach. Jedna muffinka ma ok. 110 kcal
Czarnawisienkapisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście.Na ciasto (10 sztuk)3 jajka1/3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa krem:100g mascarpone100ml śmietany
Kulinarna rozmowamarchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką pomarańczyChrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki seroweMarchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonieWalentynkowe magdalenkiZimowa szarlotka z beząOponki seroweCiasto marchewkowe z polewąMałe pączki z cukrem pudremKolorowy sernikTarta RafaelloBabeczki marchewkowe z krememKrówkowe wafleTort marchewkowo-piernikowy z krememCytrusowe ciasto z figami i daktylamiPopękane
Kulinarne przygody GatityWszystko zależy od naszej wyobraźni! Uwaga! Składniki do ich przyrządzenia powinny mieć temperaturę pokojową. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Najlepiej piec je w pojedynczych foremki do muffin ( ja użyłam silikonowych
Ostra na SłodkoKoktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ).Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny
Ostra na Słodkoinne dekoracje błyszczały jak flesze aparatów!.Na sam koniec wszystkie dekoracje znalazły się na stole, tak by każdy mógł podziwiać dzieła pozostałych grup.Były cupcakes … cake popsy , muffiny i inne ciasteczka!.Wszystkie pięknie udekorowane!.Wspólne zdjęcia na koniec, ubieranie choinki i niesamowite prezenty dla każdej z nas umiliły nam koniec warsztatów..PODSUMOWUJĄC:Co prawda niczego nowego się nie nauczyłam
Ostra na Słodkoczekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. W misce mieszamy mąkę i kakao. Dodajemy czekoladową masę, wszystko razem mieszamy i przelewamy do foremek na muffiny. Na wierzchu posypujemy orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut
Smakowity Blog Kulinarnycukrowa przyległa do babeczki.Za pomocą noża delikatnie rysujemy na powierzchni babeczki "kratkę". W miejsce skrzyżowań wbijamy kolorowe perełki cukrowe. źródło inspiracji: masa i krem z książeczki "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronanich).Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy muffinki w formie na minimum 5 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia. źródło inspiracji: książeczka "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronapieczenia). Po wyjęciu z pieca muffinki pozostawiamy w formie na kolejne ok. 5 minut, a potem przekładamy na kratkę aby przestygły. źródło inspiracji: książeczka "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa OlesiejukMoje posty
Słodka Stronapomocą szprycy porcje kremu, a następnie posypujemy drobno pokrojonymi orzechami i polewamy kajmakiem (można do tego użyć np. "długopisu" cukierniczego). źródło inspiracji: "Babeczki i Muffiny" wyd. Olesiejuk Moje posty
Słodka Strona