martwić się odwracaniem omleta. Są małe, więc poręczne. Sprawdzą się jako przekąska w pracy czy w szkole, ale też na pikniku i wycieczce. UWAGA: Frittaty upiekłam w foremce na muffiny, którą wcześniej wysmarowałam dokładnie olejem. Niestety przywarły mi do formy, dlatego nie polecam Ci tej metody. Drugą partię upiekłam już w papierowych papilotkach. * I tu przechodzę do niespodzianki(...)Rozlej masę jajeczną pomiędzy foremki wypełniając je prawie do końca. Przemieszaj zawartość foremek widelcem, tak aby jajka wymieszały się z resztą składników i wypełniły dno foremek. 5. Formę na muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 20 minut, aż jajko się zetnie, a frittaty urosną (po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu nieco opadną). Możesz
Chilli Czosnek i Oliwasztuk: 4 jajka ser np. feta, kozi, pleśniowy, mozarella szynka - ewentualnie warzywa np. cukinia, papryka, szpinak szczypiorek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem. Warzywa, ser i szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Jajka rozbełtać widelcem, doprawić i wymieszać z warzywami i szczypiorkiem. Tak przygotowaną masę jajeczną przelać do formy na muffiny. Wstawić
wyzwania kuchenneKolejnym ciasteczkowo-babeczkowym miejscem w Nowym Jorku, które odwiedziłam po Billy's ( co, gdzie, kiedy? ) był sklep w klimatycznym (naprawdę!) centrum handlowym Chelsea Market. W Eleni
CiastkozercyTak jak już Wam kiedyś pisałam, zawsze, kiedy jestem w nowym miejscu staram się odwiedzić sklepy z akcesoriami cukierniczymi lub przynajmniej zajrzeć na działy cukiernicze w
CiastkozercyKrem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale
CiastkozercyTorcik brownie z borówkami powstał na potrzebę chwili. Małą blaszkę, której zwykle używam do brownie zostawiłam u mamy, dlatego kiedy piekłam ciasto dla gości zdecydowałam się
CiastkozercyWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka
CiastkozercyW prawdzie do Walentynek zostało jeszcze trochę czasu, ale jeśli powoli zaczęliście szukać już pomysłów na słodkości na tę okazję, mam dla Was pierwszą propozycję :) Przy
CiastkozercyKremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche
CiastkozercyZ okazji jutrzejszego Tłustego Czwartku mam dla Was wyjątkowy wpis, który powstał we współpracy z Babcią Basią - moim rodzinnym ekspertem cukierniczym i specjalistą nie tylko od
Ciastkozercyjednej strony to dopiero środek pracowitego tygodnia ale z drugiej to przecież już tuż tuż do wolnego weekendu :D Jak co środę zapraszamy na słodkość, dzisiaj częstujemy muffinami z oreo i krówką :) wyszły przepyszne - spróbujcie :) Muffiny z oreo i krówką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 2 jajka 4 łyżki oleju 240 g jogurtu naturalnego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli w ten zimowy czas macie ochotę na trochę witamin, a przy okazji chcielibyście zadbać o walentynkowy klimat mam dla Was prostą i super smaczną propozycję
CiastkozercyCytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli
Ciastkozercyjednak nie. Zawsze mi wychodzą, zawsze, pyszne, lekkie, a co najważniejsze nigdy nie są suche ! Ostatnio w mojej szkole organizowana była akcja charytatywna, a na stole zagościły moje muffiny.. -( mam nadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki ! Zróbmy prezent swojej drugiej połówce, podarujmy jej do kawy pyszną(...)uśmiechu, bo uśmiech sprawia nieoczekiwane sytuacje,a także cierpliwości, może akurat za rogiem czai się Szczęście? "Uprzejme spojrzenie i uśmiech znaczą często więcej, niż udana rozmowa " Składniki : (ok.24 muffiny) 4szkl mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka - całe 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. oleju
Garnkowe fanaberieskórkę otartą z cytryny, oliwki, chili i łososia). Wymieszać suche składniki (mąkę orkiszową i pszenną, proszek do pieczenia i przyprawy). Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.), posypać sezamem. Piec 20 minut. Sos: Maliny przełożyć do rondla, zalać winem, oliwą, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier. Dusić 5 minut na małym ogniu. Przetrzeć przez(...)sito, dodać kozi ser, ponownie podgrzać do rozpuszczenia sera. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku. Muffiny podawać z ciepłym sosem
SzczyptaSmaQtartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25 minut. Bazą jest upieczone w formie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy(...)stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy je do formy na muffiny jak na zdjęciu poniżej. Palcami rozgniatamy i tworzymy z ciasta "koszyczki". Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aż do zarumienienia.W czasie pieczenia ciasta, wkładamy do miski 2 połówki brzoskwiń
W kuchni wieczoremZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły boskie! Przepis jest banalnie prosty, w ciągu 40 minut mamy muffiny, potem studzimy robimy krem i gotowe!Kto piecze ze mną ręka w górę! ;-)Zapraszam!Składniki:- 3 dojrzałe banany- 150 g chałwy czekoladowej
SMYKWKUCHNIuciążliwe pracując z dziećmi. Może macie jakieś sprawdzone pomysły na zwalczenie tej uciążliwej dolegliwości? Mimo zapełnionego grafiku, udało mi się też przygotować drobne zamówienie - tym razem było to 30 muffinów :) Połowę przygotowałam z dzisiejszego przepisu znalezionego na tym blogu. Ponoć jest to przepis Petera Reinharta. U mnie w trochę zmienionej wersji. Wyszły cudne, pięknie wyrosły, były chrupiące na zewnątrz(...)banany. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do maślanej masy dodajemy sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Po połączeniu wszystkich składników, przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (wyszło 18 średnich muffinek).Pieczemy 35 minut w 180 C`Smacznego
Słodkie Przyjemnościpieczonych pączków, próbowaliście kiedyś takie zrobić? Mnie coś wczoraj podkusiło, chociaż nie mam maszyny do pieczenia tych małych słodkości, postanowiłam wykonać coś bardzo podobnego. Ciasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych, fajna alternatywa dla tradycyjnych ciężkostrawnych pączków, wypróbujcie! Przedstawiam Wam Pieczone Pączki z malinowymi cukiereczkami."Składniki:jajko3/4 szklanki(...)masło i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko przesypujemy do 'mokrych' składników i mieszamy dodając ekstrakt waniliowy.Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny (chyba, ze posiadacie foremki do donatów itd) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 10-12 minut.W tym czasie do młynka wrzucamy cukierki malinowe i mielimy
Słodkie Przyjemnościcynamon, gałkę i goździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie.Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem(w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką. Piecz ok. 18-20 minut.Odstaw
Gotowanie to kochaniemoim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej przedstawiam kilka moich propozycji :) CIASTECZKA:1. Muffiny "Leśny mech" 2. Babeczki Michałki3. Muffiny z Princessą4. Kruche wiatraczki5. Mini Szarlotki6. Rurki z kremem7. Rogaliki z NutelląSAŁATKI:1. Brokułowa2. Żółta sałatka3. Sałatka ryżowa po węgiersku4. Tuńczyk w muszelce5
Czerwona PorzeczkaOstatnia już do kompletu postać z świątecznej edycji babeczek Angry Birds to świnka. Pozostałe postacie można zobaczyć tu i tu . Potrzebne będą: Babeczki np. waniliowe
CiastkozercyWedług mnie kruche maślane ciasteczka pasują na każdą okazję, dlatego postanowiłam zrobić je w wersji świątecznej wraz z odpowiednią dekoracją. Duże choinki ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami
CiastkozercyBabeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku (można zobaczyć ją tu). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku.Potrzebne będą:Babeczki waniliowe
CiastkozercyU mnie sezon na pierniki rozpoczął się już na początku grudnia i ciągle trwa :) Tak jak przy wielkanocnych mazurkach umawiamy się z rodziną i przyjaciółmi na
CiastkozercyJeśli spodobały się Wam babeczki Angry Birds , które już kiedyś pojawiły się na blogu, przedstawiam Wam świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków :) Dziś Czerwony, następne czekają
CiastkozercyW tym roku obiecałam dostarczyć trochę słodyczy na kiermasz świąteczny w podstawówce, jeden z pomysłów, który na pewno tam trafi to dzisiejsze kokosowe bałwanki. Do ich
CiastkozercyU mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików
CiastkozercyDzisiejsza propozycja to prosta i śliczna słodka przekąska na Mikołaja, która na pewno spodoba się wszystkim dzieciom. Malutkie czekoladowe lizaki w kształcie czapeczek Mikołaja z cukiereczkami
Ciastkozercywykorzystać kromek pieczywa tostowego jako jadalnej "kokili". Inspiracją do tego było francuskie danie o wdzięcznej nazwie Croque Madame. Wyszło znakomicie. Co więcej, danie można wykonać w formach na muffiny, wykonując za jednym zamachem 12 porcji dla całej rodziny. Czas na zapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam!Składniki (na 4 porcje):4 kromki(...)pomidorłyżka masłaświeżo zmielony pieprz kolorowysól morska4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanyświeży szczypiorek do posypaniastarty parmezan lub Grana Padano do posypaniaPrzygotowanie:Nastawić piekarnik na 200°C. Kokile lub formy na muffiny posmarować masłem. Chleb również posmarować (z 1 strony). Każdą kromkę umieścić w osobnej kokili lub otworze, stroną z masłem do góry, robiąc miejsce na jajko na środku. Chleb zapiec
Food Squareklasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu!Składniki (na 12 babeczek):120 g miękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku(...)pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.Składniki na lukier dokładnie utrzeć i polać nimi babeczki. Ozdobić malinami.* Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata wydawanego przez Gazetę Wyborczą
Food Squaregrubości. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Suszyć w 100 st. C. przez 2 godziny, w połowie suszenia obrócić.Jeszcze plastyczne plastry przełożyć do formy na muffiny, żeby uformować płatki.Suszyć w 100 st. C. przez 30-60 minut, aż przestaną być miękkie.Ostudzić w piekarniku.Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do 3 dni (potem mogą zacząć łapać(...)wilgoć).Ciastka pokruszyć, wymieszać z wiórkami i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Serek zmiksować z mlekiem kokosowym i połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec partiami dodając pozostały cukier. Delikatnie wmieszać łyżką białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedługo wszystko będzie jasne i dopięte na ostatni guzik, i do stycznia pozostanie mi tylko doskonalenie duńskiego akcentu...Dzisiaj mam dla Was ciasto idealne na takie chwile. Zainspirowały mnie muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka(...)cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać do formy i włożyć do piekarnika. W tym czasie można ogarnąć mieszkanie i/lub siebie, i od progu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa 6 grudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie, ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach
CiastkozercyMikołaj tuż tuż, dlatego przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie - z truskawkami i orzechami laskowymi. Jeśli chcecie rzucić okiem na pierwsze brownie, które pojawiło się na blogu
CiastkozercyDziś chciałabym Wam zaproponować dwa sposoby na ciastka z wróżbą - w zależności od tego ile macie czasu (lub cierpliwości). Pierwszy sposób jest dość czasochłonny a ciasteczka
CiastkozercyDzisiejsza propozycja to proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki
CiastkozercyMarzyłam, żeby zrobić tort z szachownicą od kiedy tylko go zobaczyłam. Miałam jednak pewne opory, bo po pierwsze, torty nie są moją mocną stroną (robię je
CiastkozercyBabeczki misie polarne Kolejna zimowo-świąteczna dekoracja na dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedyodrobina słodyczy to coś, czego
CiastkozercyTo najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z
CiastkozercyBabeczki na przyjęcia dla dzieci mają tę wielką zaletę, że łatwo rozdzielić je między gości, tak by nikt nie czuł się pokrzywdzony (jak w
CiastkozercyKrem z twarożku nie jest tak ciężki jak kremy z samego masła, mimo to nadaje się świetnie do dekoracji babeczek i zachowuje kształt wyciśniętych szprycą ozdób
CiastkozercyBywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym
CiastkozercyNiemal każde babeczki można zamienić w elegancką przekąskę jeśli zafundujemy im odpowiednią dekorację. Kwiatki, które widać na zdjęciu są wykonane z białej masy cukrowej przy wykorzystaniu
CiastkozercyPrzepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i
CiastkozercyLukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje
CiastkozercySkładniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 lyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki
CiastkozercyCzy jest coś lepszego od kubka parującej kawy w zimowe popołudnie? Jest. Kawowe babeczki! Niepowtarzalny smak i aromat można uzyskać dodając do ciasta przestudzone espresso, jeśli
CiastkozercySkładniki:200 g mąki50 g kaszy kus kus1 łyżeczka proszku0,5 łyżeczki solipieprzbazylia150 ml wody100 ml oliwy z oliwek1 jajko1 mała cebulka2 łyżki zielonego
CiastkozercyTruskawki w środku zimy? Wy też miewacie takie zachcianki? Przy odrobinie szczęścia można je znaleźć w Tesco (ważne jednak, żeby dobrze sprawdzić czy nie są zepsute
CiastkozercySkładniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa 100 ml wody 100 ml oliwy z oliwek 1
CiastkozercySkładniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju
CiastkozercyChoć sezon na borówki zdecydowanie mamy już za sobą wciąż jeszcze są miejsca, gdzie można je kupić. Oprócz owocowych stoisk na pasażach centrów handlowych (gdzie cena
CiastkozercySkładniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 świeży granatSkładniki na kruszonkę:50 g
CiastkozercyPamiętam, że kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie
CiastkozercyChoinka to chyba jeden z najlepiej rozpoznawanych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie wykorzystać byjej jako ozdoby na świątecznych babeczkach? Efektowne (i nietrudne!) choinki można
CiastkozercyZimowy krajobraz na babeczkach? Idealnie! Do zrobienia tej dekoracji potrzebujecie białego lukru, domków z pierniczków i trochę cukrowych koralików.Do przygotowania babeczek możecie użyć jednego z
CiastkozercyMasa cukrowa pozwala na wykonanie najbardziej wymyślnych i efektownych jadalnych ozdób na wypieki. Służy także do powlekania tortów w tzw. "stylu angielskim". Łatwo można wykorzystać ją
CiastkozercyOzdoby wykonane z masy cukrowej prezentują się równie dobrze na tortach jak i na babeczkach. Ich wielką zaletą jest fakt, iż są trwałe (znacznie łatwiej przetransportować
CiastkozercyKolejna z trzech zapowiedzianych świątecznych ozdób na dziś to miś.Podobnie jak przy pingwinie także tutaj potrzebujemy trzech okrąglych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki
CiastkozercyDo dzisiejszego kompletu świątecznych dekoracji brakuje już tylko renifera.Podobnie jak przy pozostałych dekoracjach (misiu i pingwinie) potrzebujemy trzech okrągłych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki
CiastkozercyNa świąteczne czapki Mikołaja dobrze nadają się zarówno maliny jak i truskawki. Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem świeżych owoców możecie spróbować wykorzystać cukrowe maliny
CiastkozercyW niemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie w
CiastkozercyStroiki i wieńce adwentowe ze świeżych gałązek choinki prezentują się świetnie nie tylko w salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach.Do upieczenia
CiastkozercyPokryte białą masą cukrową babeczki już same w sobie będą wyglądać zimowo i elegancko, możemy ozdobić je dowolnymi ozdobami - z masy cukrowej lub opłatka
CiastkozercyKiedy za oknem białego puchu brak, na ciastkożercy.pl mamy go pod dostatkiem. Śnieżne dekoracje na babeczki, torty i inny słodkie wypieki możecie zrobić na
CiastkozercyKiedy robię ozdoby z masy cukrowej zawsze przypominają mi się szkolne lekcje plastyki i lepienie z plasteliny. Cukrowe figurki na babeczkach, które pewnie najwięcej radości
CiastkozercyNajlepsze dekoracje to te, które można wyczarować w kilka minut z łatwo dostępnych materiałów - cukierków,ciasteczek, pralinek czy żelek. Niewątpliwie taką dekoracją jest renifer, którego
CiastkozercyTemat prezentów pojawia się niemal we wszystkich rozmowach dotyczących świątecznych przygotowań. Dzielimy się na tych, którzy myślą o świątecznych zakupach na całe tygodnie przed wyczekiwaną
CiastkozercyTakim prezentem przekonacie nawet największego niedowiarka, że własnoręczne upieczenie babeczek to nic trudnego. Gotowe mieszanki do wypieków są dostępne w niemal każdym większym sklepie spożywczym
CiastkozercyWłasnoręcznie wykonane pierniki, ozdobione i zapakowane na pewno spodobają się niejednemu amatorowi słodyczy. Do zrobienia reniferów wykorzystała foremki kupione w Ikei (w komplecie znajdziecie też jeża
Ciastkozercy1 opakowanie ciasta francuskiego1 jajko100 g żółtego sera100 g szynkipęczek pietruszkisólpieprzSer i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz
CiastkozercyPrzepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy
CiastkozercyNa pewno każdemu z Was zdarzyło się choć raz wstać rano potwornie głodnym. Z nadzieją na pyszne śniadanie zaglądacie do lodówki - wszystko czego potrzeba na
CiastkozercyTo chyba jedna z najsławniejszych i najczęściej spotykanych babeczek w internecie. Dziś chciałabym Wam zaproponować jej świąteczną wersję. Jeśli macie już upieczone i udekorowane pierniki na
CiastkozercyŚwinki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy
CiastkozercyPizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant - małe przekąski do
CiastkozercyBabeczki egzotyczne świetnie sprawdzą się o tej porze roku - wszystkie składniki, z cytrusami na czele, bez problemu znajdziecie na półkach sklepowych. Lekko wilgotne i puszyste
CiastkozercySkładniki:2 szklanki mąki5 łyżek cukru5 łyżek kakao2 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki śmietany kremówki0,5
CiastkozercyDługo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło
CiastkozercyPrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty (np. takiej
CiastkozercyBabeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto
CiastkozercyChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy
CiastkozercyCzekoladowe babeczki z kremem i granatem - prezentują się równie dobrze, co smakują. Gorzka czekolada świetnie komponuje się z delikatnym kremem z twarożku, lekko cierpki granat dopełnia
CiastkozercyPrawdziwe masło orzechowe ma lekko słony smak i pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie
CiastkozercyCytrynowe babeczki z żurawiną Uwielbiam żurawinę, w herbacie, na kanapkach i oczywiście w babeczkach. Babeczki można nadziewać dżemem żurawinowym, podawać z musem lub najprościej - dodać
CiastkozercyTarteletki ze śliwkami Małe tarteletki mogą być eleganckim i smacznym deserem na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić
CiastkozercyWalentynkowe Red Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor
CiastkozercyCiasteczka pomarańczowe Kruche maślane ciasto nadaje się świetnie do wielu przepisów, ja jednak najbardziej lubię je w ciasteczkach, najlepiej z delikatną nutą pomarańczy. Gotowe ciasteczka
CiastkozercyKrem z serka mascarponeKrem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania
CiastkozercyŚmietankowa fantazja Dzisiejsza babeczka to kolejny pomysł na własnoręcznie wykonany słodki prezent. Czekoladowe babeczki z dodatkiem delikatnego kremu z twarożku oraz proste i efektowne cukrowe
CiastkozercyWalentynkowe Double Chocolate Spośród wielu babeczek, których próbowałam moim zdecydowanym faworytem ciągle zostają czekoladowe. Walentynkowe Double Chocolate, które chciałabym Wam zaproponować są super słodkim połączeniem
CiastkozercyWalentynkowe Biedronki Słodkie walentynkowe biedronki to następny pomysł na miły prezent. Możecie wykorzystać dowolny przepis na babeczki. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do zrobienia dekoracji
Ciastkozercy10000 polubień na FB! To, jak dużą popularnością cieszą się Ciastkożercy przeszło moje najśmielsze oczekiwania! Dziękuję za Wasze wsparcie i zainteresowanie :) To ogromna radość robić
CiastkozercyWyniki biedronkowego konkursuZwycięzcami w walentynkowym konkursie są...Marta CharzewskaAnia SurowiecIwona Filipowska Serdeczne gratulacje :)Dane do wysyłki paczek proszę przesłać na adres kontakt@ciastkozercy.pl
CiastkozercyCukrowe różyczki Cukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast
CiastkozercyWalentynkowe Muchomory Do ozdobienia tych babeczek przydadzą się wykrawaczki w kształcie serduszka (można w prawdzie wycinać pojedyncze serduszka nożyczkami, ale nie kiedy potrzebujemy ich kilkanaście
CiastkozercyBabeczkowa Bombonierka Walentynkowa bombonierka zawsze jest mile widzianym prezentem. Można jednak pójść o krok dalej i okazjonalne czekoladki wykorzystać do ozdobienia własnoręcznie przygotowanych babeczek. Dziś
CiastkozercyTruskawkowe serduszka Jeśli nie macie czasu na przygotowanie cukrowych dekoracji (nawet tych prostych) mam dziś dla Was szybką, efektowną i smaczną alternatywę. Mimo, że kalendarzowo
CiastkozercySerduszkowe ciastka - lizaki Kruche ciastka na patyku przypominające lizaki to alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły
CiastkozercyTe babeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem
CiastkozercyOwocowe fondueJeśli po wczorajszej tłustoczwartkowej bombie kalorycznej czujecie wyrzuty sumienia i uważacie, że nadszedł czas na coś zdrowego, czekoladowe fondue z owocami to idealna propozycja dla
CiastkozercyBabeczkowy bukiet na Dzień KobietPo raz pierwszy od kilku dni za oknem pojawiło się słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec
CiastkozercyBabeczki wiosenne pszczółki Wiosna zbliża się wielkimi krokami dlatego mam dla Was stosowną wiosenną propozycję. Babeczki z pszczółkami spodobają się pewnie szczególnie maluchom. Waniliowe ciasto
CiastkozercyBabeczki z fetą i cukiniąPołączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych
CiastkozercyBabeczki stokrotkiWiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do
CiastkozercyBabeczki wiosenne listkiWiosenna pogoda zaczyna nas rozpieszczać. Po kilku dniach ulewnego deszczu znowu wyszło słońce i momentalnie na drzewach pojawiły się pierwsze listki - dziś babeczki inspirowane
CiastkozercyCytrynowe babeczki z galaretkąKiedy byłam mała ulubionym ciastem na wszystkich rodzinnych przyjęciach był cytryniak mojej mamy. Próbowałam go piec wiele razy i niestety nigdy nie wyszedł
CiastkozercyCiastkowe lizakiJuż od dłuższego czasu chciałam spróbować zrobić ciastkowe lizaki (cakepops). W jednym ze sklepów cukierniczych w Anglii znalazłam urocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie
CiastkozercyJabłkowe babeczki z bakaliamiBabeczki jabłkowe są nieco innym wariantem ciasta jabłkowego, które już kiedyś pojawiło się na blogu. W przeciwieństwie do ciasta mają tę zaletę, że
CiastkozercyBabeczki szalone kurczakiZanim upiekłam te babeczki wcale nie miałam zamiaru, żeby były szalone. Często jednak efekt końcowy podyktowany jest tym, co akurat mam w kuchni pod
CiastkozercyŚwiąteczne pralinki zajączkiDo zrobienia pralinek z ciasta możecie wykorzystać skrawki biszkoptu, ciasto na babkę lub babeczki. Ja zrobiłam swoje z kilku prostych waniliowych babeczek. W zależności
CiastkozercyŚwiąteczne kruche ciasteczkaKruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na
CiastkozercyŚwiąteczne babeczki z zajączkamiDzisiejsze babeczki z zajączkami to dobry pomysł, żeby rozbawić naszych świątecznych gości. Ponadto same kuperki nie przerosną niczyich manualnych zdolności - w końcu to
CiastkozercyŚwiąteczne ciastkowe lizaki - pisankiLizaki z ciastek w kształcie pisanek to urocza wielkanocna słodka przekąska. Jeśli widzieliście już ciastkowe lizaki wiecie, że wystarczy ulepić z ciasta nieco
CiastkozercyCiasto marchewkowePrzepis na ciasto marchewkowe dostałam jakiś czas temu od mojej mamy, korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie wilgotne
CiastkozercyBabeczki kurczakiWielkanocne babeczki kurczaki spodobają się wszystkim maluchom - na wierzchu widać urocze kurczaczki, w środku są wypełnione kolorowymi cukiereczkami. Ich przygotowanie może być dosyć pracochłonne, dobrze
CiastkozercyJak zrobić kolorowe posypki z cukruKolorowe cukrowe posypki można kupić na stoiskach z artykułami do pieczenia i ozdabiania ciast. Świetnie nadają się jako dekoracja na babeczki
CiastkozercyBabeczki z uszamiJeśli marzy Wam się świąteczny "pełen pakiet" babeczki z uszami go mają: delikatne ciasto czekoladowe, kruche ciasteczka maślane i pyszny waniliowy krem. W dodatku
CiastkozercyCiastkowe lizaki kurczakiCiastkowe lizaki kurczaki to świąteczny wariant ciastkowych lizaków, które jakiś czas temu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np
CiastkozercyPoznajcie 3 szczęśliwców, którzy otrzymują od nas zestaw papilotek. A już jutro poznacie kolejnych wybrańców. Wystarczy nas polubić, udostępnić, polecić znajomym, a przy okazji upiec coś
CiastkozercyMazurek z owocamiMazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i przystraja
CiastkozercyCzekoladowe lizaki ciastkoweKolorowe czekoladowe lizaki to idealna przekąska na niedzielne popołudnie. Podobnie jak lizaki z ciastek, które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je
CiastkozercyBabeczka Myszka MinnieŻeby stworzyć bajkowe babeczki dla dzieci nie zawsze trzeba dysponować kompletem wymyślnych foremek i wykrawaczek. Czasem wystarczy to, co znajdziemy w każdej kuchni. Dekorację
CiastkozercyBabeczki migdałowo pomarańczoweDzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie
CiastkozercyBabeczki Hello KittyJedną z prostszych dekoracji, jaką można sprawić przyjemność maluchom (cóż, podejrzewam, że dla chłopców raczej się nie nadaje...) jest cukrowy kotek Hello Kitty. Proste
CiastkozercyCiasteczka zbożowe Dobrze jest mieć w domu coś, co można przekąsić na drugie śniadanie, wrzucić do torby na drogę lub do szkoły. Jeszcze lepiej, kiedy
CiastkozercyBabeczki z niespodziankąTak naprawdę dzisiejsza propozycja z babeczkami ma niewiele wspólnego - nie ma w nich ciasta i nie trzeba ich piec, z pewnością jednak spodoba się
CiastkozercyTęczowe babeczkiOd tygodnia pogoda nas nie rozpieszcza, żeby zatem nieco osłodzić (i pokolorować) sobie życie, proponuję Wam tęczowe babeczki :) Do tego przepisu wykorzystałam czekoladowe babeczki (z
CiastkozercyCytryniak to popisowe ciasto mojej mamy. I choć próbowałam go robić kilka razy, nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru
CiastkozercyBabeczki z kremowym serduszkiemKiedy chcemy upiec ciasto na jakąś ważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak
CiastkozercyCiasteczka dla MamyKruche ciasteczka to świetny pomysł na prezent, szczególnie, że można przygotować je wcześniej i zamknąć w ładnym pudełku lub słoiku. Ozdobione kolorowym lukrem wyglądają
CiastkozercyGdzie jest NemoKtóre dziecko nie ucieszyłoby się z babeczki z postacią ze swojej ulubionej kreskówki. Jadalne figurki ulepić można z masy cukrowej, ich zaletą jest fakt
CiastkozercyMaślane babeczki z żelkami i bitą śmietanąNie znam zbyt wielu osób, które nie lubią żelków, a już na pewno nie znam żadnego takiego dziecka. Z okazji
CiastkozercyMyszka MinnieBabeczki inspirowane postaciami z ulubionych kreskówek nie muszą być trudne do przygotowania. Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka mam dla Was kolejną wersję babeczki Myszka
CiastkozercyDomowe drożdżówki z jabłkamiUwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego
CiastkozercyBabeczki miodoweNiemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami
CiastkozercyTęczowe babeczkiDzisiejsze muffinki to kolorowa alternatywa dla babeczek z tęczowym kremem, które możecie znaleźć tu. Tym razem kolorowe jest ciasto i choć ich przygotowanie wymaga więcej
CiastkozercyBabeczki zielone jabłuszkaJeśli czeka Was zorganizowanie urodzinowego przyjęcia dla najmłodszych lub chcecie urządzić imprezę w ogrodzie i zaskoczyć swoich gości niecodzienną przekąską babeczki-jabłuszka to świetny
CiastkozercyBabeczki z kremem malinowymSezon na letnie owoce właśnie się zaczyna, więc korzystając z okazji, że coraz łatwiej dostać je w sklepach, postanowiłam upiec babeczki z malinami
CiastkozercyTa przekąska może nie jest najszybsza i najprostsza w przygotowaniu, ale mina dzieci, które rozgryzą tęczowego lizaka z pewnością jest warta naszego czasu i wysiłku. Lizaki
CiastkozercyBabeczki morskie zwierzątkaWakacje za pasem, sezon na rezerwowanie urlopów w pełni, dlatego dziś na blogu bardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na
CiastkozercyZwycięzcy wakacyjnego konkursuPrawidłowych odpowiedzi w naszym konkursie było tak wiele, że zdecydowaliśmy się wyłonić trójkę zwycięzców. Poniżej znajdziecie nazwiska szczęśliwców, wraz z godziną odpowiedzi, zaznaczone na
CiastkozercyPlażowe babeczkiKolejną wakacyjną propozycją są babeczki z obowiązkowym zestawem narzędzi plażowych dla maluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem
CiastkozercyBabeczki arbuzyBabeczki arbuzy to świetny przykład jak odrobina barwnika spożywczego może zamienić najzwyklejsze muffinki w uroczą i oryginalną słodką przekąskę. Do prostych babeczek waniliowych z kawałkami
CiastkozercyPaczkę niespodziankę z akcesoriami do pieczenia (i nie tylko ;)) wygrywa Marta Filipiak! Serdeczne gratulacje :) Dane do wysyłki proszę przesłać na kontakt@ciastkozercy.plKonkurs ciastkozercy.pl
CiastkozercyCzekoladowe babeczki z wiśniamiOdkąd w pobliżu pojawił się nowy sklep z owocami i warzywami (z mnóstwem skrzynek poustawianych na widoku) pomysły na nowe babeczki przychodzą mi
CiastkozercyCiasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej
CiastkozercyBabeczki z jagodamiJeśli nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki
CiastkozercyDrożdżowy placek z owocamiMoja babcia zawsze była dla mnie niedoścignionym wzorem i kulinarnym autorytetem. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką to jedno z jej ciast, które
CiastkozercyPiankowe pralinkiDzisiejsze pralinki to propozycja na te okazje, kiedy wiecie, że goście mają być za 20 minut, a chcielibyście zaskoczyć ich czymś ładnym i smacznym :) Wszystko
CiastkozercyBabeczka w trzech smakachKorzystając z okazji, że w sklepach wciąż jeszcze można dostać świeże truskawki zdecydowałam się na babeczki w trzech smakach - z czekoladowym, waniliowym i
CiastkozercySernik z borówkami na zimnoW ogrodzie mojej mamy pojawiły się już pierwsze borówki. Wyglądały tak zachęcająco, że szkoda by było ich nie wykorzystać, z drugiej strony
CiastkozercyBabeczki Ulica SezamkowaKiedy na dworze jest tak gorąco, najczęściej piekę późnym wieczorem, a na następny dzień zostawiam sobie tylko zrobienie dekoracji. Tak samo było z dzisiejszymi
CiastkozercyBabeczki z poziomkamiW ten weekend zebrałam ostatnie już chyba poziomki na ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam
CiastkozercyJakiś czas temu na blogu pojawił się sernik na zimno - mój absolutny debiut. Zanim się na niego zdecydowałam przejrzałam mnóstwo przepisów na stronach internetowych, w książkach
CiastkozercyJagody i Nutella to jedna z najsmaczniejszych ciastkowych kombinacji jaką mogę sobie wyobrazić. Czekoladowe babeczki można w prawdzie piec z kostką czekolady w środku, ale to
CiastkozercyOstatnio robiąc porządek w kuchennych szpargałach natrafiłam na foremki, które idealnie pasują do letnich owocowych klimatów. A że kruche ciasteczka są dobre o każdej porze roku
CiastkozercyDzisiejszy pomysł na słodką przekąskę to misie z porzeczkami. Czerwona porzeczka jest dość kwaśna, dlatego do ciasta dajemy więcej cukru. Misie można zrobić także tak jak
CiastkozercyMałe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i
CiastkozercyMoja siostra ma urodziny w sierpniu. Ci którzy także obchodzą swoje święto w wakacje, wiedzą, że wtedy z przyjęciami bywa różnie. Wszyscy są w rozjazdach
CiastkozercyKiedy jestem na zakupach w jakimś nowym miejscu, obowiązkowym punktem programu jest dział z dodatkami do pieczenia - zawsze kupuję ciekawe cukierki i posypki, bo "nigdy nie
CiastkozercyPralinki z ciasta to dobry sposób, żeby zrobić coś dobrego z niewykorzystanych skrawków biszkoptu lub kilku babeczek. Z jednej standardowej babeczki (około 4,5 cm średnicy
CiastkozercyBabeczki z niespodzianką pojawiły się już kiedyś na blogu (można je znaleźć tu) tym razem jest to wersja do pieczenia. Do moich babeczek wykorzystałam niedawno kupione
CiastkozercyBrownie to amerykańska wersja naszego murzynka. Robi się go z rozpuszczonej czekolady, masła, jajek, cukru i niewielkiej ilości mąki. Nie ma w nim jednak ani proszku
CiastkozercyMoże nie wszystkich to cieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na
CiastkozercyNie ma nic lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z
CiastkozercySerek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy - ma idealną konsystencję, której nie są w stanie "popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i
CiastkozercyNiedawno zamówiłam "włochatą" tylkę do szprycy i już od kilku dni nie mogłam się doczekać, kiedy będę mogła ją wykorzystać. Nakładanie kremu tą metodą wymaga wprawy
CiastkozercyZaletą tej dekoracji jest fakt, że do jej wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych foremek czy wykrawaczek (poza tym sówki są absolutnie urocze). Z masy cukrowej musimy
CiastkozercyPianki to moje drugie ulubione słodycze (zaraz po żelkach), nie byłabym więc sobą, gdybym nie spróbowała połączyć ich jakoś z babeczkami. Dzisiejszy pomysł na podwieczorek/słodką
CiastkozercyCzekolada plastyczna to taka czekoladowa plastelina. Trochę trudniej zrobić z niej ozdoby niż z masy cukrowej, ale jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już
CiastkozercyJeśli macie już zrobioną czekoladę plastyczną na pewno przyda się do tego przepisu. (Jak zrobić czekoladę? Zajrzyjcie tutaj). Do zrobienia misiowych babeczek wykorzystałam przepis na
CiastkozercyBabeczki z motywem przewodnim z ulubionej gry lub kreskówki to dla niejednego małego smakosza urodzinowe marzenie. Ozdoby, które chciałabym Wam dziś zaproponować w całości zrobione są
CiastkozercyChyba nikogo nie trzeba długo przekonywać, że to, co zrobione w domu zazwyczaj jest lepsze i zdrowsze. Dlatego tak bardzo się ucieszyłam, kiedy znalazłam przepis na
CiastkozercyDla mnie kawa i ciastko ze świeżymi owocami to połączenie idealne. Dlatego myślę, że dzisiejszy deser spodoba się wszystkim, którzy zgadzają się ze mną w tej
CiastkozercyOstatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także
CiastkozercyNależę do tej grupy szczęśliwców, którzy mają dwie Babcie. To moja kulinarna pomoc w nagłych wypadkach, kompendia wiedzy domowej i chodzące cukiernicze encyklopedie. Jak powszechnie wiadomo
CiastkozercyOd kiedy wypróbowałam przepis na domową masę cukrową jestem nim absolutnie zachwycona. Masa nie tylko "działa" bez sztucznych ulepszaczy, ale też świetnie smakuje. W dzisiejszym wpisie
CiastkozercyTaki pomysł na pewno spodoba się dzieciom i choć jego wykonaniem pewnie powinny zająć się mamy (bo nawet dorosłym zdarzają się tu wpadki, czego dowód znajdziecie
CiastkozercyPtysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi
CiastkozercySezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki
CiastkozercyDawno, dawno temu w odległym Monstropolis... choć do Halloween zostało jeszcze trochę czasu, dobrze mieć w zanadrzu garść dobrych pomysłów. Dziś mam dla Was Mike'a
CiastkozercyBabeczki duszki to kolejna baardzo prosta propozycja na halloweenowe słodkości. Duszki posadziłam na prostych babeczkach waniliowych, jeśli wolicie jednak bardziej jesienne klimaty możecie skorzystać z przepisu
CiastkozercyBabeczki Pająki na pewno zrobią dobre wrażenie na każdym halloweenowym przyjęciu. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Potrzebne będą babeczki i krem, do tego
CiastkozercyBabeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach
CiastkozercyZe wszystkich przepisów najbardziej lubię te, które są szybkie i smaczne. Podobnie jest z dekoracjami - najlepsze są te, które można stworzyć w kilka minut, ale robią
CiastkozercyWykonanie tej dekoracji zajmie dosłownie kilka sekund, więc będzie idealna, jeśli po pieczeniu nie zostało nam już dużo czasu. Potrzebna będzie końcówka do szprycy z
CiastkozercyJakiś czas temu na blogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną - czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z
CiastkozercyDziś mam dla Was pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik
CiastkozercyNigdy nie przechodzę obojętnie obok działów z akcesoriami do pieczenia, dzięki temu mam mnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli
CiastkozercyPo małych problemach technicznych z blogiem wracam z nowymi, słodkimi pomysłami :) Dziś kolorowa, puszysta rolada z delikatnym kremem i mandarynkami. Wzorek jaki wybierzecie zależy wyłącznie od
CiastkozercyTarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników
CiastkozercyBabeczki snickersy to wbrew pozorom dziecinnie prosta propozycja. Dowolne babeczki czekoladowe (u mnie z przepisu na mocno czekoladowe) można w kilka chwil zamienić w mini snickersowe
Ciastkozercyoczkach, cukier i posiekane orzechy. Do płynnej masy dodać sypkie produkty mieszając trzepaczką aż do połączenia składników. Jeżeli mamy papilotki z cieńkiego papieru do wkładamy je do formy na muffiny, a jeżeli mamy solidniejsze nakładamy ciasto bezpośrednio do nich do 2/3 wysokości papilotki. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem i obficie posypać nim muffiny. Włożyć do piekarnika na 25 minut
cooklifeZainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne! Składniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki(...)drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango Papajawłóż foremkę do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach około pół godziny do 40 minut. Mnie troszke ciasta zostało zrobiłam z tego samego ciasta ale już bez ziarenek takie niby muffiny...efekt taki, że dalam muffiny do ostygnięcia, a kiedy przyszła pora na sesję zdjęciową owych.... już nie było ! Smacznego ! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości
Z Kuchni Do Kuchnipszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka(...)lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy tartaletki przez około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka(...)lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g masła pokrojonego na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 1/2 szklanki kefiru 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i kefir. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Robimy(...)folię i schładzamy w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Masę serową wkładamy do każdej tartaletki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g masła pokrojonego na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 1/2 szklanki kefiru 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i kefir. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Robimy(...)folię i schładzamy w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła wielkości dołka w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy małe fale, gdyż babeczki mają mieć nierówne brzegi. Masę makową wkładamy do każdej babeczki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyły chyba pierwsze muffiny, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Potem robiłam je jeszcze kilka razy, ale było to w czasach "przed blogiem". Kiedy wieczorem przed wyjazdem zobaczyłam dwa, mocno dojrzałe banany, postanowiłam powtórzyć ten przepis i pokazać go na blogu. Muffiny jedliśmy w niezwykle malowniczych rejonach. Składniki: 2 banany 1 jajko 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki
Sto kolorów kuchnimąki pszennej 100 g cukru 50 g masła 1,5 łyżeczki cynamonu [ u mnie cappuccino] Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkiem i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Jagody wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta(...)delikatnie wymieszać. Napełniać foremki pozostawiając miejsce na kruszonkę.Za pomocą widelca wymieszać cukier z mąką, masłem i cynamonem. Posypać po muffinów.Piec przez 20-25 minut
Moje domowe kucharzenieTeraz już nie musicie tego robić(tzn. wyrzucać), bo jest smaczny sposób, aby te bananki wykorzystać, apetycznie takie banany nie wyglądają,ale jak je przetworzyć to sami się zdziwicie.Lubicie muffiny? Jasne, że tak głupie pytanie ;) każdy lubi.Dziś będzie przepis na bananowe muffiny, ale najpierw o małym kolorowym gadżecie, który bardzo Wam ułatwi stworzenie tych małych pysznych cudeniek:) Czytaj więcej
Farmażonykonsystencję. Przepis na 4 porcje. 200 ml jogurtu greckiego 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka żelatyny czekolada gorzka 4 kruche ciasteczka wielkości otworu formy na muffiny Mus truskawkowy: 10 dużych truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka octu balsamicznego Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy, jeśli ktoś chce mus idealnie gładki(...)może przetrzeć go przez sitko, ale ja pominęłam ten etap. Przygotowanie Na dno formy na muffiny kładziemy kruche ciasteczka. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami śmietany, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałą śmietanę zagotowujemy z 3 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy, następnie dodajemy jogurt grecki , mieszamy i przelewamy na kruche ciasteczka. Zostawiamy do stężenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabeczki, muffiny, cupcake... jak zwał tak zwał... Ważne, że oszalałam na ich punkcie!!! Pod koniec listopada wybieram się z Asią na "Muffinkowe warsztaty" - nie mogę się doczekać!!! Dlatego też już teraz eksperymentuję... Przepis podstawowy znalazłam na: Jak po maśle. Przepis prosty, ale babeczki wyszły wyjątkowe... Puszyste, dzięki cytrynowemu aromatowi i jagodom - bardzo orzeźwiające. Muffiny z jagodami.Składniki
MiksturownikOstatnio na blogu pojawiła się recenzja książki Basi Ritz "Dom pełen smaku", w której pisałam, że muszę upiec te muffiny koniecznie. I upiekłam :) Muffiny czekoladowe z twarożkiem (black bottom cupcakes) - są zupełnie inne niż wszystkie, które do tej pory piekłam. Pyszne, serowo-czekoladowe. Koniecznie musicie spróbować sami :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówmasła- 70g świeżych drożdży- 4 jajka- 1 żółtko- 60g ksylitolu- 1 łyżeczka cukru trzcinowego- 200ml mleka- 3/4 płaskiej łyżeczki soli oraz:- 1 jajko do posmarowania- papilotki jak do muffinów śr.5cm- metalowa obręcz śr.7,5 lub szklanka- marmolada do nadziania ( u mnie powidła śliwkowe bez cukru)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę mąki(...)obręczą lub szklanką. Na środek nakładamy powidła lub marmoladę i zaklejamy dłońmi troszkę tak jak pieroga. Następnie zbieramy to łączenie i podwijamy pod spód. Układamy klejeniem na papilotce do muffiny. Papilotki układamy na blaszce z piekarnika po ok.9-12 sztuk.Z okrawków zagniatamy kulę i rozgniatamy dłońmi na płaski placek, z którego wykrawamy pączki. Tak aż do zużycia całego ciasta. Odstawiamy
Smaczne Zdrowesolą ubić na puszysta masę, dodać olej - dokładnie ubić. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ekstrakt śmietankowy, śmietanę i całość wymieszać. Formę do muffinów napełnić do połowy ciasta, wyłożyć po kilka sztuk owoców. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki i ew. posypać płatkami migdałów. Muffiny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec
coolinarnastrefa.blogspot.comDzisiaj podczas zakupów udało mi się nabyć nowy magazyn kulinarny. W reklamie moja mama zauważyła, że dodatkiem do niego są silikonowe foremki do muffin (6sztuk). Czasopismo kosztuje 6.95zł. Myślę, że za tę cenę było warto dokonać zakupu, gdyż normalnie takie foremki są dwa razy droższe, a poza tym zawsze mam jeszcze kilka przepisów. Do tej pory babeczki piekłam(...)trzeci 16,95 keksówka. Wg mnie sam zamysł umieszczania silikonowych dodatków jest bardzo na plus i zamierzam kilka takich foremek zebrać. W najbliższym czasie chce przetestować foremki do muffin, a potem zdam Wam relację. Na pewno będą wdzięcznie wyglądały w kuchni, gdyż są różnokolorowe
Fabryka pomysłówMuffiny z jagodami można dodatkowo wzbogacić kremem. Składniki Jagody 4-5 garści Masło 120g Cukier pół szklanki Jajko 1 jajko Jogurt grecki 4 czubate łyżki Mąka tortowa 250g Proszek do pieczenia pół łyżeczki Soda oczyszczona pół łyżeczki Olejek waniliowy 1 łyżeczka Wykonanie: Jagody umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wrzucić masło, dodać cukier, ubić za pomocą […] The post Babeczki
Kulinarne PrzebojeWspaniały pomysł na niecodzienne śniadanie. Takie muffiny to nic innego jak jajecznica zapiekana w piekarniku. Są bardzo delikatne w smaku i pożywne. Polecam również na świąteczne śniadanie. Składniki 4 jajka 5 łyżek startego wędzonego sera 4 plastry polędwicy sopockiej ok. … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJabłkowa muffina z pekanami (w środku i na wierzchu); jogurt naturalny Religia na 7.10? ja się pytam kto ten plan układał
More food, love and dreamsmigdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWeekend a wraz z nim przepis na szybki deser do kawy. Sezon truskawkowy w pełni także dziś zaproponuję delikatne, puszyste muffiny bananowo-truskawkowe.Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś polecam przepis na pyszne muffiny o cytrynowym aromacie.Czytaj więcej
Ana Mari's worldInspiracji na halloween'owe muffiny ciąg dalszy.Tym razem pająki. Nie może ich zabraknać w żadnym strasznym zamczysku. Takie małe, a potrafią z największego twardziela wydobyć najwyższy pisk. Dziś zaatakowały moje czekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz:- 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki)- paluszki z makiem- biały lukier - rozpuszczona czekolada
W kuchni wieczoremtymiankupieprz i sólmasło czosnkowo-tymiankowe do podaniaSposób przegotowania:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Może być robotem z hakiem lub ręcznie. Doprawiamy do smaku. Smarujemy oliwą formę na muffiny i przekładamy ciasto.Pieczemy 30-35 minut w 190-200 stopniach.Ja w ostatniej wersji piekłam ok. 30 minut i zostawiłam babeczki w stygnącym piekarniku
W kuchni wieczoremmisce.Jajka ubić z olejem. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę, ponownie wymieszać szpatułką. Masa będzie dość rzadka. Taka ma być.Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości.Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha.Składniki polewy ubić mikserem na jednolitą masę. Mi jednolita
W kuchni wieczoremDelikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) Składniki na 15 muffinek: 1 szklanka mąki tortowej3/4 szklanki mąki owsianej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 jajka M/L1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru1/2 szklanki olejudżem ananasowy płatki kokosu do posypania
Ze smakiem i z pasjąuśmiech od ucha do ucha ;)Mimo, że święta już za nami, chciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe
Czerwona Porzeczkaodkładamy do posypania ) i dokładnie mieszamy.Robimy dołek w środku składników , wlewamy piwo i maślankę.Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.Z ciasta odrywamy bułeczki i wkładamy do foremek na muffiny ( jeśli używamy silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczac ).Posypujemy resztą sera.Pieczemy 12-15 minut do momentu aż będą lekko twarde i złote.Studzimy na kratce ( sprawi to , że pozostaną puszyste
Ostra na SłodkoBardzo się cieszę - dziś znów załapałam się na wspólne pieczenie w zacnym gronie. Tym razem obiektem naszego zainteresowania stały się muffiny wszelakie, przy czym głównym ich zadaniem było smakowanie dzieciom. Ja dzieci pod ręką żadnych nie mam, w związku z czym przetestowałam je na Bracie (który dzisiaj do nas wrócił), D. i Najlepszym Sąsiedzie. Zjedli. Smakowało. Choć. D. wyciągał cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposzliśmy na basen - było cudownie! Popluskałam się, poopalałam, i cała szczęśliwa wróciłam do domu. Dopiero potem plecki zaczęły piec...). Mam nadzieję, że pasmo nieszczęść na tym się zakończy. Przygotowując muffiny nic sobie nie odcięłam ani nie przytrzasnęłam, jestem więc chyba na dobrej drodze
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślanej miksując aż do otrzymania masy o konsystencji kruszonki.Jajka ubić, wymieszać z mlekiem i ekstraktem, powoli wlewać do masy maślanej, cały czas miksując. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 190 st. C. przez 18-20 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Białka z cukrem i solą podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, dopóki cukier się
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę nie byłabym sobą. Zamiast tego, zaczęłam kombinować...Skoro do rolady się nada, to może do całego biszkoptu też? Ale jak tu by duży biszkopt tym ozdobić...? Może lepiej muffiny...? Ale czy aby takie ciasto nie będzie zbyt ciężkie...? Połączyłam więc oba pomysły, i upiekłam babeczki biszkoptowe.Już kiedyś robiłam takie z przepisu Ever. Pozmieniałam nieco proporcje mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzestudzić.Białka ubić, ale nie na sztywno. Cukier z mąką przesiać, partiami dodawać do białek delikatnie mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć.Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie zaczął się listopad
Pożeraczka, czyli raz adobrzemisce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszystą masę, po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę, zmiksować.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić na kratce.Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym i czerwonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać mleko i wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 mokrych składników do suchych, utrzeć mikserem. Dodać resztę płynu, zmiksować tylko do połączenia się składników.Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzekarmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru - bo tego ostatniego nie mogłam nigdzie dostać. I muszę przyznać, że obie wersje smakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubię robić muffiny. Szybkie, bezproblemowe, każdemu smakują. Mniej kręcą mnie minimuffiny, które trzeba upychać w tych minipapilotkach... Co czasami wcale nie jest takie proste. Niemniej, zdarza się, że podejmuję wyzwanie.Tym razem motywacją stała się reszta kremu od tortu (któremu nie zdążyłam zrobić zdjęć, a szkoda, bo wyszedł naprawdę smaczny; ale... Co się odwlecze... Taki dobry był, to zrobię jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło grudek.Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę, dodać ekstrakt, połączyć. Wlać masę czekoladową, wymieszać. Dodawać partiami mąkę na zmianę z kwaśną śmietaną.Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Na krem zmiksować serek z nutellą.Przełożyć krem do woreczka z dużą, okrągłą tylką i wyciskać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych.Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta
kuchcikowniajabłkowa muffina z orzeszkami ziemnymi, podana z kremem orzechowym* i bananem*masło orzechowe utarte z cukrem pudrem i mlekiem(nie widać na zdjęciu)Mój komputer znowu się buntował, ale już wszystko na szczęście naprawione.Serce dziwnie mi jakoś bije, tak szybciej.. inaczej. Z twarzy uśmiech nie schodzi. Chwila... a jakoś tak wszystko inaczej wygląda... Składniki:55g mąkijajkomałe jabłko starte
More food, love and dreamsmuffina czekoladowa nadziana ricottą i jagodami; gorzką i mleczną czekoladą(inspiracja)Czekałam tyle czasu, aby upiec tą muffine, aż w końcu się doczekałam :DJuż zapomniałam jak cudownie biega się w deszczu, jak przyjemnie ogląda się wieczorami filmy z mamą, jak fajnie jest czytać książkę nocą, nie martwiąc się, że nie wstanę rano do szkoły, a rano nie muszę
More food, love and dreamsDzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne! Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie, np. z dżemem i kawą, czy szklanką mleka :) Składniki: 150 g masła 0,5 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka skórki z cytryny 0,5 szklanki mleka
Taste Of My Dayucierania.Składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Dolać mleko/napój owsiany - wszystkie składniki dokładnie połączyć.Masę wykładać do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Piec 25 minut w 160 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowowyglądają miliony razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4. Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów i deszczu za oknem
sama złodyczbiałą masę; dodajemy mleko w proszku oraz mleko z cukrem, miksujemy jeszcze chwilę. Gotowy krem przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffiny. Tak, krem ma pewnie pierdyliard kalorii, ale wierzcie mi - warto! Nigdy nie mów nigdy
sama złodyczPoczątkowo na Tłusty Czwartek nastawiałam się na smażenie pączków. Potem, błądząc po czeluściach internetu znalazłam przepis na ultra szybkie muffiny w smaku przypominające ciasto pączkowe - z tym że pomijamy etap smażenia w głębokim tłuszczu, podczas którego cellulit sam wpełza nam na uda. Cóż, może dietetyczne nie są, szczególnie z dodatkiem nutelli, ale zawsze odrobinę lżejsze :) Składniki: 250 g mąki
sama złodyczKochani na szybkie śniadanie polecam muffin z jajek. Na 6 porcji potrzebne jest: - 6 plastrów boczku wędzonego - pomidor - 6 jajek - szczypior - sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy 200C ( góra i dół). Formę wykładamy boczkiem następnie kładziemy plaster pomidora, szczypiorek i jajko. Formy niczym nie sparujemy, boczek wytopi naturalny tłuszcz. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po wyjęciu
Niezły MłynekSmakowita propozycja dla tych, którzy lubią muffiny i przyprawy korzenne. To naprawdę zgrany duet, idealny na długie, zimowe wieczory. Składniki na 12 sztuk: 200g mąki tortowej 100g cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 120 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ze smakiem i z pasjąjest mój pierwszy przepis na muffiny. Wielokrotnie przez mnie modyfikowany, dodawałam drobno startą czekoladę, wiórka kokosowe i wiele innych - zawsze wychodzą! Jedyny minus jak dla mnie jest taki,że najlepsze są tylko w dniu upieczenia, na drugi dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki
Blondynka Gotujecukru (125 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka, dobrze roztrzepane Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200°C. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, zestawić z ognia. Wymieszać wiórka kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać
Blondynka GotujeBabeczki idealne do kawy. Nie za słodkie, mięciutkie. Słodyczy nadaje bita śmietana. Te muffiny piekłam wiele razy, tym razem improwizowałam i zamiast bitej śmietany na wierzch wyłożyłam zmiksowany z cukrem pudrem serek mascarpone. Wyszło pysznie! Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g jasnego brązowego cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
Blondynka Gotuje