drugim miksujemy jajka i cukier, w ilości, która pozwoli nam uzyskać oczekiwany poziom słodyczy. Ciągle miksując dodajemy stopniowo zawartość miski z mąką. Voila! Już prawie gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Do silikonowych foremek nakładamy na przemian ciasto, łyżeczkę powideł i znowu ciasto. Tworzymy iglo, dla naszych przetworów. Pieczemy przez około 25-30 min, gdy muffinki popękają
Ania i Marcin gotująrazem w czekoladowej – mojej ulubionej. Przepis pochodzi z książki „Czekolada”. 125 g margaryny 125 g cukru 150 g mąki pszennej 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 3 łyżeczki kakao w proszku pół kostki gorzkiej czekolady ozdoby na wierzch muffinek Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza czekoladą i miksujemy na gładką masę. Połowę czekolady łamiemy na kostki(...)inki wkładamy równomiernie ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C przez 15 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie uginać się przy dotykaniu. Gdy muffinki jeszcze nie wystygły możemy rozpuścić pozostałą część czekolady i rozsmarować ją po wierzchu babeczek. Dowolnie ozdobić
Humanistka w kuchniBabeczka: 110 g brązowego cukru 200 g mąki 110 g cukru 100 g masła szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2
Humanistka w kuchnibabeczek jest całe mnóstwo - tak jaki tych na słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. W atrakcyjnej formie można zapiec całkiem zdrowe składniki, a ich przygotowanie(...)rozpuściłam. Wymieszałam dobrze z jajkami, jogurtem, cebulką i mlekiem. Mokre składniki dodałam do suchych i dobrze wymieszałam łyżką. Nakładałam w papierowe papilotki do 3/4 wysokości. Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez ok 30 minut. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Powstają błyskawicznie i szybko znikają. Polecam smaczną zabawę w wytrawne muffinki. Przepis zgłoszony do konkursu
Kuchnia po mojemuzapraszam na rewelacyjne muffinki! ;-) Smak tych muffinek jest fantastyczny! Mocno czekoladowe ciasto i wiśnie to połączenie, wobec którego nie można przejść obojętnie. Pieczemy? Pieczemy! ;-) SKŁADNIKI: - 250 gram mąki pszennej - 125 gram roztopionej margaryny do pieczenia - ok. 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 tabliczka czekolady mlecznej - 2 jajka - 1 szklanka mleka(...)margarynę, a następnie kakao, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Na samym końcu dodaję połamaną na kawałki czekoladę i miksuję całość jeszcze przez chwilę. Wlewam ciasto do foremek na muffinki i do każdej foremki wrzucam kilka wisienek. Piekę w piekarniku w temp. ok. 170'C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Muffinki są rewelacyjne! Zatem, do dzieła! :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowosuchych drożdży 100 gram oleju 2 łyżki roztopionego masła 60 g cukru 200 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko rozbełtane do posmarowania Wykonanie: W misce (lub w misie robota kuchennego) wymieszaj mąkę i suche drożdże. Dodaj olej, powoli wlewaj mleko, dodaj cukier, wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut lub dłużej, jeśli(...)ślimaka, lekko spłaszczaj i przekładaj do foremek na muffinki wysmarowanych masłem (w ten sposób łatwiej zachowasz ich formę, ale te pieczone bez foremek również ładnie zachowują formę). Piecz około 20–25 minut w temperaturze 190°C. Jeśli lubisz, gdy ciasto się błyszczy, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem. Ja dodatkowo posypałam cukrem. function load(url, callback
dom-agi.plUwielbiam robić muffinki, bo to takie ciastka nie-do-popsucia, w dodatku można śmiało żonglować składnikami i dalej wszystko świetnie smakuje: nie macie oleju kokosowego? można
CiastkozercyMuffiny pomarańczowe :) z plasterkiem pomarańczy, sokiem pomarańczowym i miodem. Rozpływające się w ustach, niesamowite, najlepsze jakie jadłam.Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z kuchni
WYSPA SZCZĘSLIWAkefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki, ciemną nabierać na wykałaczkę i rysować pajęczynę
pink envelopeMuffinki są miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku(...)brązowego, 80 g rodzynek sułtańskich, 50 g żurawiny, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 jajko, ciasto, biała masa: 2 jajka, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moniki SmakołykiJak to dobrze mieć wśród znajomych blogera kulinarnego! Zdarzyć się bowiem może, że wpadnie kiedyś na pomysł i obdaruje koleżankę słoiczkiem wypełnionym po brzegi lemon curd
zadanie-gotowanieczyli danie z cyklu jak z niczego zrobić coś. Muffinki a’la Pizza świetnie nadają się na przekąskę do szkoły, do pracy i… po pracy do piwka też są niczego sobie Składniki: 100 ml ciepłego mleka 21 gram drożdży (mniej niż ¼ kostki) 250 gram mąki 4 łyżki masła jajko ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy do pizzy lub własna kombinacja ziół mała(...)której będziemy operować mikserem, wsypujemy mąkę i mieszamy ją z przyprawami (oprócz ziół możemy dodać jeszcze paprykę słodką, ostrą lub chili) i solą. Następnie dodajemy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Wszystko miksujemy (lub jeśli nie mamy takiego sprzętu dzielnie mieszamy łyżką) na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 min. W czasie kiedy
Kulinarna PatilogiaForma na 12 muffinek Muffinki z dodatkiem wina. Składniki : Do dekoracji : 14 dkg mąki 1 łyżeczka(...)waflowe rurki 3 jajka 75 ml zimnego grzańca ( wina ) 140 g roztopionego masła forma do muffinek na 12 sztuk Sposób wykonania : Wysmarować foremę tłuszczem i wstawić do lodówki. Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól,cukier,cynamon i drobno startą czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać
Przepisy i porady kulinarneśmietany lub jogurtu naturalnego 100 ml oleju słonecznikowego 2 duże lub 3 średniej wielkości jabłka garść rodzynek Wykonanie:Jajko rozmącamy przy użyciu widelca. Suche składniki wraz ze śmietaną i jajkiem wkładamy do miski. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do pozostałych składników. Przy użyciu łyżki (lub ręki jeśli wolicie :)) łączymy wszystkie składniki. Ponieważ nie mam formy(...)temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony nim. Po upieczeniu muffinki są przyjemnie wilgotne, dzięki jabłku :) Smacznego
Taste Of My DayTyle jagód w jednej muffince znajdziecie tylko... w swoich własnych muffinkach, zrobionych w domu. Smakują bosko, niczym mocno nadziane jagodzianki, tylko szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu
Gotowanie i blogowanieTen przepis powstał z potrzeby wykorzystania bananów. Miałam w domu dość dużo bananów, które już mocno dojrzały, a dzieciom już się przejadły, więc coś tzreba było
kuchnia doskiPierwszy dzień szkoły, niby coś przełomowego, aczkolwiek u mnie wiele to nie zmienia. Wczesne wstawanie jest dla mnie rutyną na którą nie narzekam. Jedyną nowością jest
healthy dreamssympatyczne serniczki w wersji mini. W przygotowaniu są niemal równie proste i szybkie jak muffinki , a smakują niczym najlepszy sernik. Kruchy ciasteczkowy spód, kremowa masa serowa i wspomniane wiśnie. Są po prostu pyszne! * SKŁADNIKI na 16 mini serniczków 500 g tłustego twarogu 2 całe jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany ½ szklanki cukru ½ laski wanilii
Food Squareminut na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny wody, studzimy) Masło, mus z cukinii, jajka oraz miód dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka wanilii, mąki oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy w 1/3 ciastem, nakładamy po łyżeczce musu i wypełniamy łyżką ciasta. Muffinki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-22 minuty. Studzimy. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkładniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 280 ml maślanki 2 jajka 120 g roztopionego masła 200 g truskawek Kruszonka
Moja Galeria SmakuŚwiąteczny szał na pieczenie w pełni :) były już pierniczki i muffinki teraz czas na coś co w niewielkim stopniu kojarzy się ze świętami... bananowo-jogutrowe, puszyste pancakes'y w formie uroczych łosi. Zapraszam! Składniki: 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 rozgnieciony banan 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta cynamonu Dodatkowo : jogurt naturalny czerwone
Chocolate Muffin Blogfoli . I pokroić na 2 cm. płaty. Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół. Na płat układać jabłka, by półokrągła część wystawała poza ciasto. Zwijać w rulonik bardzo lekko , nie ściskać.. Układać w foremkach na muffinki. Piec 20 min. W temperaturze 200-220 stopni. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie EwyNiezwykle udane i pyszne muffinki, na które przepis znalazłam na blogu Mniam...pyszne!Składniki:Suche:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/4
Kuchnia domowa Ani