można szybciej przygotować, jak nie muffinki? Wyszperałam przepis, lekko zmodyfikowałam i oto są! Bardzo smaczne, aromatyczne i kruche, z mocnym aromatem ajerkoniaku, przełamanym kwaskowym cytrynowym lukrem. Wypróbujcie, mojej rodzinie bardzo smakowały! Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła(...)łyżek soku z cytryny listki mięty do dekoracji 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. 2. Masło rozpuścić, ostudzić. Wlać do miski, wbić jajka, dodać ajerkoniak. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i cukier. 3. Składniki suche dodać do mokrych i krótko zmiksować. Ciasto nakładać łyżką po równo do każdej papilotki. Włożyć
Kuchnia PrezydentowejMuffinki mają to do siebie że są szybkie w przygotowaniu i można tworzyć niezliczoną ilość kombinacji smakowych. Przedstawiam wersję ze śliwkami i płatkami owsianymi. Składniki: 1
Na Ciasteczkowych Papierachmalo powiedziane,sa po prostu przepyszne.Pierwszy raz robilam je na bazie jogurtu greckiego.Sa zachwycajace w smaku,bardzo puszyste,mieciutkie i to nie tylko w dniu wypieku.To zdecydowanie najlepsze muffinki jakie jadlam.Koniecznie sprobujcie tych puszystych ,bardzo dietetycznych muffinek!Skladniki na 12 muffinek:200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia1 lyzeczka sody2 lyzki kakao1 jajko120(...)ozdoby1 lyzka cukru waniliowego150 -200 g jezynWykonanie:Piekarnik nastawic na 180°C.Forme muffinkowa wylozyc papilotkami do pieczenia.Make,proszek do pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac.W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej.Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki.Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tym razem robimy odstępstwo od reguły, która mówi, że to Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra
Ania i Marcin gotująLekkie, smakowite i wilgotne od owoców, to jest to! Muffinki kawowe z owocami i czekolada 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao po 1/4 łyżeczki soli i cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 120 g masła roślinnego, rozpuszczonego 1 jajko, rozbełtane garść jagód 12 malin garść posiekanej czekolady Mokre(...)się połączyły. Dorzucamy jagody i czekoladę i mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Do każdego wyłożonego otworka nakładamy po 2/3 wysokości ciasta i wciskamy po malinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Muffinki pieczemy, w nagrzanym piecu, ok 30 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki:400 g startej na tarce cukinii2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru brązowego2 łyżki cukru waniliowego1/3 szklanki
Monia miesza i gotujepisać. Zapytam tylko - dlaczego ja tak rzadko robię muffinki? Wszystko, co najsmaczniejsze widać na zdjęciach. 14 mufiinów zniknęło w niecałą dobę, nas jest dwoje, rachunek jest prosty. ;) Przepis, lekko przez mnie zmodyfikowany, pochodzi z nru 09/2011 magazynu "Meine Familie&Ich", sąsiadował na jednej stronie z owym pysznym serniczkiem , który tak się podobał. Ale muffiny jeszcze przewyższają go smakiem, zapewniam(...)maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlałam mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksowałam, dodałam połówki śliwek, wymieszałam krótko i wypełniłam papilotki, ułożone w zagłębieniach blaszki, prawie do pełna (nie szkodzi, jak urosną większe). Piekłam 30 minut. Cukier puder wymieszałam z sokiem pomarańczowym. Lekko ostudzone muffinki dekorowałam lukrem
Kuchnia PrezydentowejLubicie nutelle albo muffinki z nutellą? Jeśli tak, to mam dla was coś idealnego na sobotnie popołudnie(i nie tylko). Muffinki te są dosyć słodkie, więc pewnie nie każdemu przypadną do gustu. Ale moje 2 córki są smakoszami nutelli, a zwłaszcza ta najmłodsza, wiec zajadały się, aż im się uszy trzęsły. Ja akurat dodałam do nich niezbyt ciepłą nutellę(...)jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych mieszając, aż do całkowitego połączenia(mają być grudki). Wykładamy ciastem (troszkę mniej jak 3/4) papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy po łyżeczce nutelli i mieszamy(najlepiej wykałaczką). Pieczemy w 180 stopniach C. przez
Smaczne ZdroweTym razem całkiem zwyczajne muffinki z pomarańczową nutą, posypane kruszonką (z dedykacją dla córci :)). Zebrały same pochwały. Zachowują świeżość do następnego dnia (może i dłużej, ale
zadanie-gotowaniebudyń waniliowy 3 łyżki cukru 500 ml mleka Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko, jogurt i wanilię. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą. Ciasto dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kawałki rabarbaru i ponownie zamieszać. Ciasto nakładać do wysmarowanej formy na muffinki lub nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z mleka cukru
My simple kitchenOstatnio uzależniona jestem od pieczenia z Weroniką Madejską. I znowu jej przepis u mnie na blogu. Mniam. Tym razem ciasto herbaciane. 10 jajek przepiórczych 125 g
Humanistka w kuchniciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy(...)maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały. 2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego
Kto ugości moich gości?mieszanki( przyda się do obtoczenia owoców). W trzeciej większej misce wymieszać ksylitol, jajka, olej, jogurt i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wymieszać maliny w mieszance z mąki i dodać delikatnie do ciasta. Papilotki na muffinki wypełniać max.do 3/4 wysokości, najlepiej nakładać ciasto łyżką do nakładania lodów. Formę z muffinkami włożyć
Smaczne Zdrowekakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną). Piec w temp
Mania Wypiekania