jablek, a przede wszystkim cynamonu powoli rozchodzil sie od kuchni az po salon. Zagladal w kazdy zakamarek i kat mego mieszkania i zaraz zrobilo sie milej.Niecierpliwie czekalam na cieple muffinki. Zagladalam co chwila przez szybke piekarnika czy aby juz moge je wyciagac. Te 20 minut trwalo chyba wieki ;)Na koniec jeszcze tylko odrobina cukru pudru i ciepla herbata zurwinowa.Muffinki(...)szklanki maki (dalam pszenna razowa) 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 150g brazowego cukru 50g posiekanych orzechow wloskich 2 male jablka skladniki mokre: 120g stopionego masla 2 jajka 1 szklanka mleka Wykonanie:W duzej misce mieszamy przesiana make, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy posiekane orzechy i pokrojone w kostke jablko.W drugiej misce mieszamy stopione, przestudzone maslo, mleko
Przysmaki Karolkinagrzać do temperatury 180°C. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać do masy jajka, mleko z kawą i wymieszać. Na koniec przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Połączyć składniki i przelać do foremek (ja miałam papierowe papilotki). Piec przez 25 minut. Gotowe muffinki zostawić do zupełnego ochłodnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno
Passions hobbies lifeW związku z koniecznością bezmleczności w moim życiu proponuje dzisiaj lody bez dodatku mleka i jajek. Smakują jak prawdziwe na kremie angielskim ;-) 400 ml śmietanki
Humanistka w kuchniPrzepis pochodzi z blogu www.gebawniebie.blogspot.com Dziękuję Evitaa ! A oto składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku
Proste Potrawygrzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki mak, 1 łyżka Przygotowanie W dwóch miskach mieszamy osobno składniki mokre i suche. Do składników suchych wlewamy mokre, krótko miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki (12 szt), pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy. Z wystudzonych(...)serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo. Białko jajka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Każdy wałeczek smarujemy białkiem, jeden koniec obsypujemy makiem. Do kapelusików nakładamy po pół łyżeczki masy białkowej. Łączymy kapelusze
Gotowanie moimi oczamiodkupić, szybko zrobiłam muffinki według przepisu z jednej z nich - musiałam sprawdzić czy było warto. Było. Przepis prosty, pracy niewiele a efekt bardzo smaczny! Niestety nie wiem jak muffinki sprawują się drugiego dnia - zostały zjedzone zaraz po upieczeniu. Użyłam standardowej foremki na sześć muffinek. Myślę , że spokojnie można z tej porcji zrobić ich osiem. Do muffinek podałam guacamole(...)starty ser, pokrojonego drobno łososia i koperek. W drugiej misce wymieszać jajko z maślanką i olejem. Przełożyć połowę mokrych składników do suchych, wymieszać, następnie dodać resztę mokrych i wymieszać aż wszystko ładnie się połączy. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych, zapełniając je do połowy. Na środku każdej muffinki nałożyć łyżeczkę kremowego, białego serka, przykryć resztą masy. Wstawić do piekarnika
Stare Garydrugiej misce mieszamy mokre składniki: kefir, jajko oraz wcześniej roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę z masłem. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się masy, ale tak by było grudkowate. Formy na muffinki napełniamy masą i w środek każdej wkładamy kostkę białej czekolady. Pieczemy w 180 C przez 25 minut
Zainspirowana w kuchnisię tutaj świetnie - muffinki są wilgotne, puszyste i świetnie wyrosły. Muszę nadrobić też nieco truskawkowe zaległości, bo przez ostatnie dwa tygodnie nie miałam możliwości publikowania przepisów, a tych truskawkowych trochę się nazbierało...Coraz trudniej znaleźć truskawki w sklepach wiec muszę się śpieszyć ;) BEZGLUTENOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 8 sztuk ~250g domowego mixu bezglutenowego (klik) ~2 jajka ~200g jogurtu naturalnego
chili & sugarMuffinki jak to muffinki - szybkie, proste i pyszne! Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :) Polecam nie tylko od święta. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej
Kuchnia domowa AniUwielbiam przygotowywać słodkości z moją księżniczką. Nawet nie wiecie z jaką radością i zapałem miesza składniki. A potem przebiera nóżkami z niecierpliwością, aż mama wyciągnie wypiek
Słodkie okruszkiMuffinki mała słodka przyjemność, którą można bardzo szybko zrobić na mnóstwo sposobów. Moim ulubionym połączeniem jest cynamon i pomarańcze i taki też przepis zamieszczam. PRZEPIS NA 12 SZTUK: 1 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)drugiej połączyć jajko, jogurt olej i sok.Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy (użycie miksera jest niepotrzebne, najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką).Do powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą
Kuchnia w opałachCześć ! Ostatnio coraz rzadziej piekę ciasta, robię desery i inne słodkości. Jednak jak już mnie najdzie na coś ochotą, wypiekam muffinki, gdyż ich przygotowanie zajmuje dosłownie
Moja pasja smakumąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, następnie dodać olej, startą na grubych oczkach marchewkę i aromat waniliowy. Ww. składniki wymieszać za pomocą łyżki z mąką i przyprawami. Masę przełożyć do silikonowych foremek lub formy na muffinki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec przez 25 min. (patyczek włożony
IMPRESJA SMAKUŚwięta Wielkanocne tuż tuż więc czas na kolejne słodkości :) W tej gonitwie przedświątecznej ciągle brakuje czasu na wszystko więc tym razem po
Kuchenne Wariacjemleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i na przemian dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z masła orzechowego
Domowa cukiernia Ewy