domowym zaciszu do kawy, albo też zabrać na piknik na łonie natury. Ja zabieram zawsze muffinki w góry. Za każdym razem gdy zdobywam szczyt, mogę zjeść swoją muffinkę zwycięstwa w nagrodę ;-) SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g masła 2 jajka 100 g cukru trzcinowego (może być również zwykły) 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g kwaśnej śmietany
Passions hobbies lifepieczonym sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem
królestwo garówciąg dalszy :) Zostało mi dużo budyniu i kruszonki więc upiekłam babeczki (nie lubię słowa muffinki..) przy okazji wypróbowując moją nową formę. Przepis dodała Milena M w grupie na facebooku Składniki: 2 szkl. maki 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju Szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko wymieszać. Nakladac do foremek łyżkę ciasta, na to trochę
W kuchni bez szafeksera twarogowego chudego (może być również półtłusty) 5 łyżeczek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1-2 kropelki aromatu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski. Ser musi być miękki i wilgotny. Łączymy ręka na jednolitą masą. Przelewamy do papierowych foremek na muffinki. Zapełniamy około 1/2 każdej foremki. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut (aż serniczki zaczną się
Słodkie okruszkiWbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami
w mojej kuchnimisie miksera utrzec maslo, na puszysta i jasna mase. Dodac cukier i dalej ucierac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut
w mojej kuchniwypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie.A muffinki jak to muffinki – robi się ekspresowo! SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 1 szkl- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczyptaDODATKOWO:- płatki migdałów – 4 łyżki- banan – 1 duża szt- jajko – 1 mała szt- mleko – 4 łyżki- roztopione masło – 1 łyżkaSPOSÓB
Ostra na Słodkomiski włożyć margarynę, utrzeć, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ucierać. Podczas ucierania wybić jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem, wymieszać. Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusiniej pozostałe suche składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera. Maślankę łączymy z marmoladą różana. Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami na zmianę suche składniki i jogurt. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ¾ wysokości. Jeśli chcemy babeczki nadziać marmoladą, to najpierw papilotki
Mania Gotowaniakolejna propozycja na świąteczny stół. Keksu w domu nie robię, ale muffinki bardzo chętnie. Te w wydaniu świątecznym z mieszanką keksową. Pyszne. Składniki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka opakowanie mieszanki keksowej Wykonanie: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre
Pasja Smakuminut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przesiana mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy do nich olej i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy banany. Ciasto będzie miało zwartą konsystencję. Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i każdą napełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut
Przysmaki Karolkimleka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej z nich włożyć po 1/2 łyżki masy, docisnąć. Podpiekać przez ok. 10 minut. W tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę. masa serowa dwie kostki twarogu półtłustego (ok. 400g) pół szklanki cukru białko z jednego jajka 1/2 op. budyniu śmietankowego kilka łyżek jogurtu/śmietany(...)czubate łyżki) Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą w jednej misce. W razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość poszczególnych składników. Na podpieczonym spodzie wyłożyć masę serową. Do każdej muffinki wcisnąć po jednej połówce śliwki. Posypać kruszonką. Ponownie włożyć do piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę z 180 stopni do 130 stopni C. Piec przez ok. 25-30 minut. Ostudzić. Smacznego
Kuchnia EllieWyśmienite, klasyczne i puszyste muffinki z borówkami to idealny pomysł na letni deser dla dzieci a także pyszny smakołyk do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 300 g borówek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)przepis Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz olej, wsypujemy cukier a także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z ciastem. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem i pieczemy
Smakowite DaniaTo chyba już ostatnie chwile by upiec słodkości z jagód albo borówek. Też to uczyniłam :) i dam Wam jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca
Bon Appetit Małgorzatyświąteczną atmosferę dla lubiących muffinki Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy demerara) łyżka przyprawy do pierników 50ml oleju 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu jajko 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady(...)posypka dekoracyjna Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki: dwa rodzaje mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do pierników. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, miód, mleko (jeśli zdarzy się, że miód jest zbyt twardy należy rozgrzać go lekko w rondelku, aż stanie się płynny). Połączyć zawartość obydwu naczyń. Porządnie wymieszać. Dodać posiekaną
Mania WypiekaniaWitajcie :) Bardzo lubię ciasta mogę nie zjeść obiadu ale kawałek ciasta muszę :) zawsze mam w domu coś do kawy no i mam czym ugościć jak wpadnie
Sama słodycz i szczypta chilisprawą moich postanowień, które związane były o zgrozo! z nie jedzeniem słodyczy:( W postanowieniu wytrwałam, mimo tego, że dużo piekłam! I tutaj jestem z siebie dumna!!! Przepis na muffinki znalazłam tutaj . Syso piecze je często, ja też do nich wrócę jeszcze i wtedy ocenię doznania smakowe:) A póki co, to wierzę, że są dobre Wam, Drogie Koleżanki: Edytko, Dorotko(...)zmiksowanych bananów dodać olej i jajko i chwilkę składniki pomiksować ze sobą. Następnie wsypać do mieszqaniny bananowej suche składniki, dodać pokrojoną grubo czekoladę i delikatnie wymieszać (nie za długo). Ciasto wyłożyć do formy na muffiny (wcześniej wysmarowanej lub wyłożonej papilotkami pergaminowymi). Muffiny pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 o C. Przestudzone muffinki można pokryć dowolną polewą czekoladową
In my kitchenHej! Z racji tego, że oddałam laptopa do serwisu na zdjęcia owsianeczki trzeba będzie chwilkę poczekać... Mam nadzieję, że uda mi się odzyskać go jeszcze
Emcia PichciZ porcji wychodzi około 20 klopsików wywar drobiowy około 1,5 litra 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego 1-2 cebule 1 jajko mały pęczek koperku
Humanistka w kuchniSkładniki:280g mąki pszennej30g wiórków kokosowych150g cukrucukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka200ml mleka kokosowego90g jogurtu naturalnego85g masła, stopionegoPrzygotowanie:Formę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami.Mąkę
Smakowity Blog KulinarnySkładniki (na 24 sztuki):280 g miękkiego masła1 szklanka drobnego cukru6 jajekcukier waniliowy3,5 szklanki mąki pszennej4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka Nutellicukierki M&
Smakowity Blog Kulinarnypodanych składników wyszło mi 10 babeczek. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć
CiastkozercyMuffinki z pieczarkami i żółtym serem to interesująca alternatywa dla tradycyjnych słodkich babeczek. Muffiny mają dość specyficzny smak szczególnie dla amatorów słodkich babeczek dla których muffinki na ostro mogą być nie do końca ciekawym połączeniem. Jednak są one na pewno ciekawą propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Myślę, że warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji, ponieważ może się okazać(...)podsmażamy na maśle. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Form
Słodka Strona