Widziałam wiele przepisów na wytrawne muffiny - w internecie jest ich masa i co jedne to inaczej przygotowywane! Ale - na żaden, który mnie interesował nie miałam wszystkich składników. Improwizowałam więc i stworzyłam własny przepis "na winie" - przepis na mięciutkie, pachnące, pożywne i przepyszne mini pizzerinki w kształcie muffinek ;) idealne na śniadanie, imprezową przystawkę lub przekąskę do pracy czy szkoły :) Moim zdaniem
Kolorowy PrzepisownikMuffinki to wypieki, za którymi przepadam. Niezależnie - słodkie czy wytrawne, zawsze wychodzą przepyszne. Tym razem postawiłam na klasyczne kakaowe muffiny z nieco szalonym dodatkiem kwaśnego i odświeżającego kremu lemon curd. To opcja idealna dla osób, które nie lubią zbyt słodkich smakołyków. Potrzebne nam (na 14 muffinek): - 250 g mąki pszennej - 5 czubatych łyżek kakao - 3/4 szklanki cukru - szklanka mleka
W poszukiwaniu inspiracjiSzpinakowe muffiny z suszonymi pomidorami i mozzarellą; keczup Szpinakową wersją lubię zajadać się na drugie śniadanie, lub kolację, ale tym razem zamarzyło mi się takich już z rana, z jeszcze ciągnącym serem. A, wieczorem wybieram się ze znajomymi na noc muzeów ^^ oby pogoda dopisała
More food, love and dreamsJeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;) Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna! Muffiny z jabłkami i syropem klonowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki grubo startych jabłek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Lawendowe Niebomleka ryżowego 2 dojrzałe banany ¼ szklanki syropu klonowego ¼ szklanki orzechów włoskich Posypka: ¼ szklanki płatków owsianych 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego ½ łyżeczki cynamonu Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki zamieszaj. Do drugiej miski wlej mleko ryżowe, dodaj rozgniecione widelcem banany oraz syrop klonowy. Mokre
Roślinna - blog wegańskideserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie. Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz przygotować coś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg. Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką. Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki. Można z niego też upiec jedno większe ciasto . Składniki : 3 jajka 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju 2,5 szklanki mąki
Malinowa Kawiarenkabył mój pierwszy wypiek z użyciem ksylitolu, dlatego dodałam tylko 100 g i pomieszałam z cukrem trzcinowym, nie chciałam by jedzenie babeczek wywołało nieprzyjemne dolegliwości. Muffiny marchewkowe z orzeszkami ziemnymi Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 100 g ksylitolu; 8 g cukru waniliowego ( LECKER'S BIO ); 40 g cukru trzcinowego; 2 łyżeczki cynamonu
Życie na widelcuprawdziwego zdarzenia. Słońce bezwstydnie od samego rana zagląda przez okno i świeci prosto w oczy, temperatura rośnie z minuty na minutę a w mojej kuchni pachnie piknikiem:-) Będą pożywne muffiny z salami. Tylko uważajcie z solą, wszystkie dodatki są już same w sobie słone, także można w ogóle ją ominąć. Zrobiłam z dwóch rodzai mąki pszennej i kukurydzianek, dla mnie
pieprzny smaczekKakaowa muffina z mąki kokosowej; z bananem, kawą, daktylami i gorzką czekoladą Całkowicie z mąki kokosowej, bez żadnej innej, strach był, bo ta mąka kokosowa, a ona jest... inna xd ale za to właśnie ją uwielbiam < 3 Był strach, czy coś z tego wyjdzie, ale wyszło i to jak pysznie
More food, love and dreamsfantastyczne muffinki właśnie z owocami kaki. Dodatek palonego masła to taka kropka nad I , która sprawia , że na jednej z całą pewnością nie skończymy ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) MUFFINY: * mąka pszenna – 100 g * proszek do pieczenia – łyżeczka * masło – 40 g * duży owoc kaki – 1 szt * cukier – 40 g * brązowy cukier – 20 g * małe jajko
Ostra na SłodkoByły już muffiny z czarną porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju
Mama GotujeBananowy muffin* nadziany nutellą i dom. dżemem wiśniowy * z dodatkiem kawy rozpuszczalnej Wracam do sprawdzonego połączenia dżemu wiśniowego i nutelli i przy okazji szukania dżemu, znalazłam małe pokłady dżemu borówkowego o którym prawie, że zapomniałam :O Udanej soboty ;) Ask Facebook
More food, love and dreamsoprócz batoników, około 4 dkg posiekanych orzechów włoskich i 3 łyżki wiśni ze słoika. Ciasto było zbyt gęste, więc dodałam jeszcze około 50 ml mleka. Wszystko się zgrało, a muffiny okazały się rewelacją szczególnie dla moich kumpli
In my kitchenPrawdziwie pomarańczowe muffiny!! Właśnie takie, jakich szukałam od dłuższego czasu. Ptrzebowałam "porządnego" smaku i aromatu pomarańczy i w tych muffinkach to znalazłam:) Przepis od Dorotki , która zachwalała pomarańczowe muffinki, ja też je zachwalam... Składniki na około 10-12 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki otrębów; 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru; 1 duże jajko; 150 ml świeżo
In my kitchenprzepadam za ananasem z puszki i bardzo sceptycznie podeszłam do tych muffinek, bo mimo braku miłości do puszkowego ananasa, muffiny upiekłam:) I nie żałuję, bo okazało się, że są pyszne, wilgotne i rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam na tym blogu. Składniki na 12 średnich muffinek: 210 g mąki pszennej; 150 g cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia
In my kitchen