Zauważyliście jak ubywa już dnia? Niby wiem, że przecież już prawie wrzesień i większa część roku dawno za nami, ale … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniCzasami zastanawiam się, co czeka mnie po śmierci. Dzisiaj odkryłam swoją przyszłość. Za te muffiny zdecydowanie pójdę do piekła, bo są tak szatańsko przepyszne, przepiękne i przepełnione wyłącznie tuczącymi, zakazanymi składnikami. I mimo to się nimi zajadam. Czekam aż przestanę się mieścić w drzwiach. Będę dzisiaj grzeszyć, tak bardzo grzeszyć... BROWNIE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I ORZECHAMI LASKOWYMI Składniki
Życie zamknięte w smakumąka mące równa. Każdą trzeba traktować inaczej. Mąki są kapryśne i wymagające. Ale jak się je już pozna... Wtedy można wyczarować cuda. O, jak te muffiny na przykład :) MUFFINY POMARAŃCZOWE Z MĄKI RYŻOWEJ Składniki: - 325 gram mąki ryżowej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Życie zamknięte w smakuLekkie i proste w przygotowaniu muffiny z dodatkami w włoskim stylu, podkreślonymi aromatem bazylii – doskonałe zarówno na ciepłe śniadanie lub jako zimna przystawka. Szybko znikają, więc proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Jeśli ktoś woli wersję bez salami, można je pominąć, lub zastąpić np. niewielką ilością pokrojonego, podduszonego i odsączonego szpinaku. Składniki na 12 sztuk: 125 g mąki pszennej(...)oliwę i czosnek i jeszcze raz roztrzepać. Dodać fetę z pozostałymi dodatkami i wymieszać. Całość przelać do miski z suchymi składnikami i krótko wymieszać łyżką. Nałożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec 20 minut w temperaturze 175-180 stopni C (grzałka góra-dół). Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzMuffinki z nadzieniem budyniowym i kokosową pianką" Zastanawiałam się co zrobić z białkami, które pozostały mi po którymś z poprzednich wypieków i tak narodził się pomysł muffin z kokosową pianką. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 budyń waniliowy(...)kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy składniki mokre, czyli jajka, mleko i olej. Składniki suche i mokre mieszamy razem ( niezbyt dokładnie). Nakładamy do foremek od muffin łyżka masy kakaowej, łyżeczka budyniu, następnie znów łyżeczka masy kakaowej, a na górę masę kokosową. Całość powinna być do 2/3 wysokości foremek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 25 minut
Słodka Kraina WypiekówCytrynowy jogurtowy muffin; z jagodami i płatkami migdałowymi; borówki Czysto teoretycznie mogłabym upiec kilka mniejszych, tak, aby miała normalny kształt, mogłabym niby wsadzić mniej jagód do środka, tak by nie była od nich, aż fioletowa w środku, ale w praktyce wolę upiec jedną wielką, o dziwnych kształtach i fioletową w środku, może nie idealną(...)trochę do poprawy następnym razem, ale taka więcej frajdy sprawia mimo wszystko :D Znak to, że trzeba znów więcej muffin piec bo się z wprawy wyszło :D W końcu ciepło, w końcu słońce
More food, love and dreamsInspiracją był dla mnie przepis Feed Me Better na dietetyczne muffiny . Moim celem nie było całkowite usunięcie tłuszczy czy cukru, a pozbycie się mąki. Trochę się obawiałam, jak to wyjdzie, ale miło się zaskoczyłam. Muffiny są pyszne, a świadomość zdrowych składników sprawia, że znikają jeszcze szybciej. Z pewnością jeszcze nie raz je zrobię, a to chyba najlepsza rekomendacja ;) Składniki
Corner With Recipessię ukryć, że uwielbiam takie eksperymenty. Wyszło pysznie, nieskromnie mówiąc ;) Muffiny cukiniowo-marchwiowe Składniki (12 muffinów): - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru* - 1/4 szklanki oleju + kilka łyżek przegotowanej wody/mleka - 1 szklanka startej marchewki - 1 szklanka startej cukinii - 2 szklanki mąki ( 1 pełnoziarnistej, 1 tortowej/krupczatki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - kilka kropel ekstraktu waniliowego - 2 łyżki cynamonu - garść
Corner With RecipesNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Połączenie muffinów i kawy to coś idealnego w trakcie niezbyt udanego dnia ;). Ważne, żeby kawa której używacie była dobrej jakości i naprawdę mocna. Nie polecam kaw rozpuszczalnych, '3 w 1' itd. ;) Do zrobienia dobrej kawy wystarczy niedrogi ekspres przelewowy, zmielona albo ziarnista kawa i ewentualnie młynek. Także(...)kawy trzeba mieć drogi ekspres. Do mojego wypieku użyłam ostatnio testowanej przeze mnie i znajomych kawy , którą mogę z czystym sumieniem polecić i testowałam dzięki sklepowi www.przyjacielekawy.pl :) Kawowe muffiny (12 sztuk): - 1,5 szklanki mąki ( u mnie 1 szklanka mąki pełnoziarnistej i 0,5 szklanki krupczatki) - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Corner With Recipeslodówce zalegało opakowanie sera białego z bliskim końca terminem do spożycia, więc trafił do środka muffinek. Ser okazał się świetnym dodatkiem, muffiny są delikatne, nie za słodkie i można je jeść niemal od razu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne, że robią się bardzo szybko i znikają(...)minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z papilotek i wystudzić na kratce. Jeśli chcemy otrzymać bardziej słodkie, to wierzch posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło 24 muffiny
Kuchcik gotujetruskawkowe zaległości, bo przez ostatnie dwa tygodnie nie miałam możliwości publikowania przepisów, a tych truskawkowych trochę się nazbierało...Coraz trudniej znaleźć truskawki w sklepach wiec muszę się śpieszyć ;) BEZGLUTENOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 8 sztuk ~250g domowego mixu bezglutenowego (klik) ~2 jajka ~200g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~180g cukru ~czubata łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~250g truskawek(...)Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarposiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać mąkę, jajka i przyprawy. Zamiast ziół greckich w młynku można dodać inne swoje ulubione przyprawy. Całość wymieszać, rozłożyć do foremek na muffiny. Piec w temp. 190C przez ok. 20-25 minut (aż babeczki będą zwarte). Smacznego! The post Przepis na mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMuffiny z jagodami to klasyka. I do tego jaka pyszna :) Te z tego przepisu są niesamowicie mięciutkie, puchate i moooocnooo jagodowe. Przygotowanie ich zajmuje kilka minut, potem już tylko do piekarnika i gotowe! SKŁADNIKI: 300 g mąki 100 g brązowego cukru 100 ml mleka 100 ml śmietany 12 % lub 18 % 120 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszać z mąką kukurydzianą oraz cukrem. Dodać delikatnie do ciasta. 5. Zagnieść kruszonkę z mąki, cukru oraz masła i odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut. 6. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i każdą z nich napełnić do 2/3 wysokości. 7. Na cieście rozłożyć pozostałe jagody oraz kruszonkę. 8. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 9. Wyciągnąć
DefinicjaSmakuooogromne oczy i zapytała "do czego?!". Musiałam powtórzyć pytanie :) Babeczki wyszły akurat słodkie, akurat czekoladowe i jak najbardziej akurat miętowe. Nie sama mięta, tylko jej delikatny posmak, pycha! :) Miętowe muffiny z czekoladą Proporcje na 12 sztuk SKŁADNIKI SUCHE: 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 80 g cukru 150 g gorzkiej czekolady SKŁADNIKI MOKRE(...)jajka 250 ml mleka 6 łyżek oleju 2 łyżeczki kropli miętowych (kupione w aptece) DODATKOWO: cukier puder do posypania, ale niekoniecznie Wykonanie: Foremkę na muffiny wyłożyłam papilotkami . Czekoladę posiekałam. Wsypałam ją do miski z pozostałymi „suchymi” składnikami, tzn. przesianą mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, i wymieszałam. Do drugiej miski wybiłam umyte jajka, roztrzepałam je widelcem, dolałam mleko, olej
Kuchenne zapiski EdytyMałe co nieco dla mniejszych i większych łasuchów :) Przepis jakiś czas temu znalazłam w necie, spisałam go na kartkę i niestety nie jestem w stanie podać źródła. Muffiny z marshmallow i białą czekoladą Składniki na 12 sztuk: 225 g mąki pszennej 50 g kakao (3 czubate łyżki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru(...)Masę przełożyłam do wyłożonej papilotkami foremki. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 20 minut. Po wyjęciu zostawiłam babeczki na kilka minut dopóki nie przestały bulgotać „gejzerki” z pianek. Ponieważ muffiny troszkę się przez te „gejzerki” przykleiły do formy, delikatnie w tych miejscach odcięłam je nożem i wyjęłam na kratkę kuchenną
Kuchenne zapiski Edyty