Muszę Wam się przyznać, że moje podejście do świętowania Halloween ewoluowało od obojętnego do bardzo entuzjastycznego od kiedy mam dzieci :) Razem wybieramy kostiumy i umawiamy się
CiastkozercyDziś mam dla Was prostą przekąskę/deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej czyli popularnych nasionek chia :) Pudding chia naprawdę nie jest trudny do zrobienia i
CiastkozercyCiastka z jabłkami, które chciałabym Wam dziś zaproponować to francuskie „Chausson aux pommes” czyli dosłownie kieszonki z jabłkami. Najlepsze na ciepło z jeszcze parującym
Ciastkozercymusu dyniowo-bananowego i delikatnie mieszać, tak aby powstała gładka masa bez grudek. Gorzką czekoladę pokroić na małe kawałeczki i dorzucić do masy, wymieszać. Do przygotowanych foremek na muffiny, nakladać masę do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone, zostawić do przestudzenia. Na chłodne muffiny nakładać po łyżce kremu jaglano-kokosowego i udekorować pistacją
Banana SmilesDacquoise (dakłas) to francuski deser, który zupełnie nie przypomina tortów z bezy francuskiej (jak np. Pavlovy ). Spody są niższe i nieco „ciągnące”. W smaku
CiastkozercyDzień dobry :-) Sezon na śliwki jeszcze chwilę i będzie się kończył, polecam wykorzystać je do muffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami. Przepis na muffiny znalazłam tutaj ( klik ). Zamiast nutelli dałam krem czekoladowo - orzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g śliwek węgierek
kruche babeczkiMagdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają
CiastkozercyKrem orzechowy, który chciałam Wam dzisiaj pokazać to wbrew mylącej nazwie nie pasta z orzechów do smarowania na kanapkach :) Będzie za to idealny do przełożenia ciasta
CiastkozercyPudding z tapioki to ostatnio jedna z moich ulubionych przekąsek! Tapioka to rodzaj skrobii, otrzymywanej z manioku. Po ugotowaniu zamienia się w przezroczyste miękkie kuleczki. Sam
CiastkozercyCiasto jogurtowe to jest mój absolutny hit. Wszyscy zawsze myślą, że to drożdżowe – jest puszyste, mięciutkie i świetnie trzyma dużo owoców i kruszonki. Od drożdżowego
CiastkozercyParis Brest to francuski deser, który powstał w 1891 r. z okazji wyścigu kolarskiego na trasie Paryż-Brest-Paryż. Podobno zyskał popularność dlatego, że jest bardzo
CiastkozercyDzisiejsze ciasto czekoladowe to mój zdecydowany faworyt w tej kategorii. Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe
CiastkozercyNajprostsze babeczki cukiniowe zrobione z ciemnej, pełnoziarnistej mąki, posypane borówkami. Bez cukru. Muffiny to idealne wypieki dla niedzielnych cukierników, czyli takich co to robić ciastek i ciast nie potrafią, bo wychodzą zawsze. Takie też są cukiniowe babeczki – proste jak dodawanie 2 i 2. Po prostu wystarczy połączyć składniki, przełożyć do foremek i upiec. Cukiniowe babeczki są wilgotne, aromatyczne, słodkie choć(...)wyrośnie podczas pieczenia. Krok 5 Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wstaw babeczki do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz przez 15 minut. Nakłuj patyczkiem wybranego muffina czy jest gotów – jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, babeczki możesz wyciągać, jeśli ciasto przykleja się do niego, zostaw w piekarniku na 3-4 minuty. Po wyjęciu babeczek
Niedzielny kucharzCrème pâtissière to bardzo podstawowy przepis na francuski krem cukierniczy. Może ktoś z Was jeszcze pamięta domowy budyń na żółtkach, który robiły nasze babcie – w
CiastkozercyBrownie to amerykańska wersja naszego murzynka . Robi się go z rozpuszczonej czekolady, masła, jajek, cukru i niewielkiej ilości mąki. Nie ma w nim jednak ani proszku
Ciastkozercy