miód - 5845 przepisów (strona:226/390)

Sałatka ananas i sezam 256

ananasa (ok. 0,5 cm) kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 100g dodatki: ziarna sezamu jagody goji płatki owsiane pestki prażonej dyni kurkuma sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz fenkuł dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić

Pij soki wyciskane
Serowo-makowa tarta 202

cukru   2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO 2 łyżki rodzynek HELIO  łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany

Swojskie jedzonko
Grzane wino 208

alkohol całkowicie nie wyparował). Przelewamy do żaroodpornych szklanek. Opcjonalnie i dla smaku: możemy udekorować każdą porcję laską cynamonu i półplasterkami pomarańczy z wbitymi goździkami. PS: Cukier możemy zastąpić miodem – pamiętajmy tylko, że mocno podgrzany straci swoje zdrowotne właściwości Post Grzane wino pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
“Na zdrowie”-recenzja 171

rozgrzewające napoje. Jest trochę wegetariańskich klasyków typu “steki” z kalafiora, sałatek i zdrowych słodkości. Niektóre przepisy są tak proste, że można wstać od czytania książki, wymieszać widelcem banana z miodem i kakao, wstawić do zamrażarki, żeby mieć lody za godzinkę, kiedy przeczytamy książkę do końca. I to dosłownie w minutę, więc nie stracimy wątku czytając.   Co bym ugotowała

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ziemniaczana z papryką, kukurydzą... 197

ziemniaków 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone   sos; 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek   Przygotowanie; Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche babeczki z makiem 223

rść mąki , zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycina ł am gwiazdki.  Masa makowa: 170g maku 55 cukru 40 g rodzynek 15 g  posiekanych orzechów  1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżka masła 1 jajko Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego

Cynamonowe szczęście
Lekka sałatka z makaronem i kurczakiem 149

gram rukoli 1 owoc mango 50 gram suszonej żurawiny Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sos miodowy: 100 ml. oleju rzepakowego Green Spoon 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Sól do smaku Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podsmażamy

Bajeczna Kuchnia
Deser z duszonych jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową (wegański) 161

zdjęciach. (1-2 porcje) 2 jabłka (średnie; słodsze) 1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego) 1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu) Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania (u mnie Helio ) Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem i poddusić (do miękkości) na patelni/w rondelku. (W razie potrzeby

Di gotuje
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 153

paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto

Food Square
Naleśniki z mięsem mielonym i trzema sosam 246

ząbki czosnku. Sos koperkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, posiekany koperek, sól ( można pominąć ), pieprz. Sos musztardowo miodowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, 1/2 łyżeczki miodu, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej. Przygotowanie:                            Smacznego

W kuchni u Moniki
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami 163

przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu

Blendman
Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi 141

powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:).  Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 6 łyżek płynnego miodu 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła 1 jajko L 1 łyżka przyprawy do piernika Dodatkowo: 350g powideł śliwkowych 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania

Szefowa kuchni
Piernik z powidłami 142

choinki ale dodatkowo wyszła mi z niego jeszcze gwiazda.  Formy papierowe można kupić w cukieteria.pl Składniki: Mokre: 1 szkl mleka 3 jajka 280 g powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku

Ala piecze i gotuje
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie! 201

życia i używania coraz mniej cukru jest widoczny w zebranych wynikach. Polacy lubią pić najbardziej herbatę bez dodatków (23%), ewentualnie z cytryną (22%). A jeśli już słodzimy, to naturalnie. Miodu do herbaty używa 18% badanych. Podsumowując badanie można wysnuć ogólny wniosek, że statystyczny Polak spożywa najczęściej czarną angielską herbatę, delektując się nią codziennie w domu w gronie rodziny, pijąc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepyszny makowiec z jabłkami 158

Makowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów. Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, kaszę manną, cukier, olejek waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie na gładką masę. Mak dodać do masy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania