zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni. I żeby nie przypodobać za bardzo polskiej władzy, wyciągamy z piwnicy rowery. Tak dla równowagi politycznej i w zgodzie z nową piramidą żywienia zarazem. Kupcie
GRUBY WAŁEKryżu jaśminowego/brązowego (ugotowanego) 500 ml wody mineralnej 1 łyżeczka jasnego miodu/syropu z agawy laska wanilii z ziarenkami Ryż (ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony) zalać wodą. Dodać miód i ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie zmiksować - za pomocą blendera. Mleko przecedzić (na gazie) i przelać do szklanych słoiczków/butelek. Pojemniki szczelnie zamknąć (pokrywką/nakrętką). Napój można przechowywać
Di gotujedetergentów lub rękawiczek jednorazowych z talkiem...to może być masakra. Polecamy mydło z Oriflame, które łagodzi takie skutki. "Wspaniale pachnące mydło do rąk z organicznymi ekstraktami z mleka i miodu. Łagodnie myje nie wysuszając skóry. Po umyciu dłonie są miękkie i delikatne." Cena może troszkę odstraszać, ale warto zainwestować parę złotych. Warto też korzystać z promocji ;) Polecamy
R'n'G Kitchennaturalnego (schłodzonego) 3 łyżki soku truskawkowego (najlepiej domowego) do podania: 6 jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić ryż łyżeczką miodu Przygotowanie Orzechy wkładamy do misy blendera i rozdrabniamy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu
Słodkie okruszkimogłam ująć. Składniki: ciasto 300 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 140 g masła miękkiego 1 jajko 2 łyżki miodu szczypta soli krem 1 budyń śmietankowy 350 ml mleka 2 żółtka 100 g cukru 150 g masła 1 cukier wanilinowy 1 puszka kajmaku (460 g) do dekoracji orzechy pekan Ciekawe
Niezły Młynekopakowanie mixu sałat 2 pomidory 2 garście oliwek zielonych 1/2 czerwonej cebuli, awokado 150 g sera z niebieską pleśniąsos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy łyżeczka miodu łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ser i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy i również kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy
e-PrzepisyKulinarnepikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin
Czary - gary w kuchnimąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka cukru z wanilią 2 duże jajka 50 g płynnego miodu lub golden syrupu 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego dodatkowo: śliwki ewentualnie cukier puder do posypania wierzchu Wszystkie składniki powinny
Czary - gary w kuchnipszennej lub chałki :-) SKŁADNIKI kilka kromek bułki (ja użyłam wrocławskiej) 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło do smażenia dodatki: owoce sezonowe, dżem, jogurt, syrop klonowy, miód, cukier puder, itp. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cukrem, a następnie moczymy w mieszance kromki bułki. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy bułkę - smażymy ok. 2 minuty i przekłądamy
Czary - gary w kuchniminutach wkładamy tawa - tawas na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru możecie też wykorzystać płynny miód - można nim polać ciastka lub podać w małych miseczkach i zamaczać je bezpośrednio przed jedzeniem
Czary - gary w kuchnikonsystencję. Do koktajlu dodać drobno pokrojoną pietruszkę, imbir, sok z cytryny, jęczmień i maślankę, wszystko jeszcze raz chwilę rozdrobnić blenderem. Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny, można dosłodzić go odrobiną miodu. Smak zależy od tego jak słodkie mamy owoce, u mnie bardzo słodki był banan i dosładzanie nie było konieczne
Kuchcik gotujesłodkiej - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki - szczypta kminku - szczypta soli - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Karkówkę nacinamy i faszerujemy czosnkiem. Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy karkówkę. Przekładamy ją wraz z resztkami marynaty do rękawa do pieczenia
Zainspirowana w kuchniNiebo w gębie - pyszne, cieniutkie naleśniki nadziewane domowym serkiem homogenizowanym, na którego przepisu również znajdziecie na tym blogu. Naleśniki podałam polane ciepłym sosem na bazie malin i miodu. Nie przejmujcie się, że to nie sezon na maliny - równie dobrze jak świeże sprawdzą się tutaj te mrożone
Milion Smakówprzepis bo kaszka jest naprawdę bardzo smaczna. Będziemy potrzebować: 1 kiwi 2 banany 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego dodatkowo kaszkę możemy dosłodzić miodem, cukrem lub cukrem brązowym Link do filmu z przygotowania: Kasza jaglana z bananami Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam
Uwaga Babcia Gotujespotkać też można sorbet na bazie białek i mleka czy likieru.Legenda głosi ,że sorbet wymyślił cesarz Rzymu Neron .Ponoć postanowił sprowadzić z gór śnieg który potem mieszał z miodem i winem.Inne podania donoszą ,że to Marco Polo w Xlll wieku sprowadził recepturę na sorbet z Chin , a Katarzyna Mecydejska bylaWielka fanką sorbetów i zabrała ze sobą recepturę do Francji
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki