miód - 5845 przepisów (strona:219/390)

Mrowisko 216

żółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia Sos miodowy. 1 kostka masła 60 g miodu 1-2 szkl cukru suchy mak rodzynki Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie odcinamy kawałek ( pozostała

Malinowe Pocałunki
Gryczane babeczki z figami w sosie miodowym 213

Składniki. 10 dag kaszy gryczanej 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina  1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. W miseczce wymieszać kaszę

Kulinarny karnet Christophera
PIECZONE JABŁKA 278

jabłka pieczone, więc szybko przygotowała jabłka posypałam cynamonem, dodałam dżem porzeczkowy włożyłam do mikrofalówki i po paru minutach, już jadłam gorące mięciutka, aromatyczne jabłka. Często zamiast dżemu dodaje miód wtedy są jeszcze smaczniejsze.  Składniki jabłka cynamon Jabłka obrać wydrążyć środek. Do środka jabłka włożyć dżem posypać cynamonem, wstawić do mikrofalówki, i po paru minutach zajadać cudownie pachnące jabłka

RAROSSA
Rogaliki z parówką i sosem 369

mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników] ok. 100 g przecieru pomidorowego ok. 100 g ketchupu Develey 1 łyżeczka miodu  2 łyżeczki maggi tymianek, papryka słodka, odrobina papryki ostrej lub dowolne przyprawy wedle własnego gustu Dodatkowo parówki jajko   W letnim  mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać

Moje domowe kucharzenie
Kukurydza w mleku kokosowym 173

Gotowana w niezłej mieszance: mleko kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem. Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Mini serniczki tahini na orzechowym spodzie 201

ekstraktu z wanilii możecie użyć nasion z laski wanilii. Składniki (8-10 mini serniczków): 100 g mieszanki Felix + kilka orzechów do ozdoby (orzechy nerkowca + orzeszki ziemne w miodzie) 2 łyżki masła 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 łyżki pasty tahini 50 g cukru do wypieków 2 jajka 200 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru

My Culinary Art
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 445

napęcznienia. Po tym czasie odsączamy go z wody. 6. PRZYPRAWY (5 min): do miseczki po marynowaniu mięsa dodajemy pozostałe przyprawy (chili, kolendrę, imbir), cukier lub miód oraz sok z cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco solą, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę dusimy na dużym

Nerds Kitchen
ROZGRZEWAJĄCY SYROP KORZENNY 191

aromat przypraw korzennych wydobywający się z gorący napojów wypełni zapachem całe mieszkanie. Można użyci gotowych przypraw korzennych, lub przygotować własną mieszankę szklanka wody szklanka cukru 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 10 g goździków, całych 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez

RAROSSA
Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków, ze słodko-kwaśnym dresingiem 472

sałatki przygotowałam słodko- kwaśny dresing przygotowany z: 1 łyżeczki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki musztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam do szklanej miski, wlałam dresing, całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka z ziemniakami-pieczone 263

Lubię takie dania jednogarnkowe...pomysł podpatrzony gdzieś  w necie , ale lekko zmieniony. 1 kg żeberek  1 kg ziemniaków  cebula  marchewka 3/4 szkl.coli 3 łyżki miodu  2 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka  magi  4 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu  szczypta chili  szczypiorek  Ze wszystkich

Moje domowe kucharzenie
Batoniki miodowo-orzechowe 171

ciasto miodowe . Wykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-)   Składniki: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu jeden wafel na spód Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając co jakiś czas. Wafel włożyłam do blachy, wylałam na niego masę

Kulinarny Pamiętnik
1533. Ciasto z jabłkami 349

pieczenia 13 dkg masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka mleka 1 kg jabłek 15 dkg masła 22 dkg cukru 10 dkg rodzynek 5 dkg płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.Tortownicę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto formując wysoki brzeg , ponakłuwać widelcem.Podpieka

Moje domowe kucharzenie
Piernik z automatu do chleba 259

Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny  4 łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenno-orkiszowe 197

wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650  200 g mąki orkiszowej razowej   8 g suszonych drożdży   1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody  200 ml letniego mleka  3 łyżki oleju   Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę

Moje domowe kucharzenie
Granola – czyli domowe musli 393

płatki owsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe musli, te sprzedawane w sklepach są napakowane duuużą ilością cukru z małą ilością

Marta Gotuje