miód - 5845 przepisów (strona:219/390)

Makowiec 197

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną

Kolizje Smaków
Chleb z San Francisco na zakwasie 214

Składniki: 250 g zakwasu żytniego lub pszennego (u mnie 100 % żytni pełnoziarnisty) 200 g mąki pszennej razowej 400 g mąki pszennej białej ( u mnie 550) pół łyżki cukru ( daję miód ) 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego( u mnie Aceto Balsamico di Modena ) 1 i 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant  375 ml wody 2 łyżki sezamu do posypania ( płatki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik żydowski z bakaliami 342

łyżki koniaku (u mnie rum)4 łyżki oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodypo 1 łyżeczce cynamonu, goździków (u mnie 3 łyżeczki przyprawy do piernika)1. Podgrzać kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać

UgotujmyTo.pl
Tartaletki gruszkowo-orzechowe 152

minut.2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Jak gruszki są już gotowe wlać 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Wymieszać wszystko i potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować

UgotujmyTo.pl
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 220

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak  łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas  w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka

karmelowy
Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe 543

mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 3 szkl* żółtko – 4 szt* cukier – 0,5 szkl* soda – 1 łyżeczka* margaryna – 1 łyżka* miód – 3 łyżki* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżkiKREM:* kasza manna – 10 łyżek* cukier – 0,5 szkl* mleko – 900 ml* masło – 200 gPOLEWA :* kakao

Ostra na Słodko
Pierniczki nadziewane 552

jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej200g powideł śliwkowych Wykonanie:- do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną- składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastycznie ciasto- nie podsypywać mąką (chyba

Smakołyki Bereniki
Szybki piernik z powidłami 248

łyżeczka proszku do pieczenia150 g masła (3/4 kostki)1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki miodu1/2 szklanki gęstej śmietany 18%1/3 szklanki mleka1 szklanka powideł śliwkowych (300 g) Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kakao, powidłami i przyprawą do piernika. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli – mieszamy. Dodajemy przestudzoną masę piernikową. Śmietanę mieszamy z mlekiem oraz jajkami

Poezja smaku
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 412

Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast

RAROSSA
Potrawy wigilijne: Kutia 210

Kutia (źródło: almamarket.pl) Składniki: szklanka ziaren pszenicy szklanka maku 1/2 szklanki cukru pudru olejek migdałowy 4 łyżki miodu rodzynki migdały 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Oczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin. Następnie zagotować i moczyć ponownie 10 godzin. Mak oczyścić, sparzyć i zmielić. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10226

WojnaNaSmaki.pl
Masło Orzechowe 126

orzeszków ziemnych                2 łyżki cukru pudru                1-2 łyżki miodu                 Masło Orzechowe - Sposób przygotowania: Jeżeli używamy solonych orzeszków warto je przepłukać w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wysuszyć za pomocą ręczników papierowych (niektóre fistaszki kupowane

Słodka Strona
Oryginalne Amerykańskie Pancakes'y 271

niewielkiej ilości masła na złoto-brązowy kolor z obu stron (pancakes'y są gotowe do przewrócenia gdy na ich powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza). Podajemy z syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem. *przepis pochodzi ze strony  http://www.sofeminine.co.uk Moje posty

Słodka Strona
Sernik "Krówka" 194

spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:   ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 375 g twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki

Słodka Strona
Domowa Masa Marcepanowa 111

proces jej powstawania nie jest skomplikowany. Poza tym domowa masa marcepanowa nie ma konserwantów i z pewnością jest zdrowsza niż ta "kupna". Masa Marcepanowa - Składniki: 300 g migdałów łyżeczka miodu ok. 40 ml wody 250 g cukru pudru łyżeczka aromatu migdałowego Masa Marcepanowa - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i mielimy. (Migdały

Słodka Strona
Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson 193

bąbelki to znak, że można przewrócić je na drugą stronę. Pancakes'y smażymy krótko, na małym ogniu, bez tłuszczu - na patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Gotowe pancakes'y podajemy z miodem, syropem klonowym, z dodatkiem owoców itd. Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania