miód - 5845 przepisów (strona:212/390)

Udka miodowo-musztardowe 259

moich ulubionych. Składniki:8 udek z kurczaka (u mnie pałki)1,5 łyżki miodu2 łyżki musztardy1 łyżka przyprawy do drobiusól, pieprzolej lub oliwapół łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie z mięsem i wstawić do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Gargamel 461

znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)przyprawa do piernika1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka margaryny

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka miodowe z orzeszkami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 174

Składniki1 szkl cukru2 łyżki miodu1 kostka margaryny2 jajka1 cukier waniliowy400g mąki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody400g orzeszków w kolorowej polewie Sposób przygotowania Krok 1Do miski włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem . Dodać mąkę , sodę i jeszcze raz wymieszać . Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę paczki orzeszków i zagnieść. Krok 2Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym

CoolinarniePL
829. Pomarańczowe scones z czekoladą. 136

Scones z gorzką czekoladą i pomarańczą;podane z ricottą i miodem Takie jakieś świąteczne smaki w końcu ^^Jakie one były chrupiące ^^Brak prądu przez 6godz. nie jest fajne. Szczególnie w zimę, gdy o 15 jest już ciemno ><Tak więc, dzisiaj przez to sprzątania ciąg dalszy :P Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :)Przepis:40g mąki pełnoziarnistej20g

More food, love and dreams
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 229

karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż równomierną warstwą żurawinę a na niej ułóż gruszki. Odstaw na czas przygotowania ciasta.W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wylej powstałe ciasto na gruszki.W

karmelowy
Makowiec 231

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną

Kolizje Smaków
Chleb z San Francisco na zakwasie 245

Składniki: 250 g zakwasu żytniego lub pszennego (u mnie 100 % żytni pełnoziarnisty) 200 g mąki pszennej razowej 400 g mąki pszennej białej ( u mnie 550) pół łyżki cukru ( daję miód ) 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego( u mnie Aceto Balsamico di Modena ) 1 i 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant  375 ml wody 2 łyżki sezamu do posypania ( płatki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik żydowski z bakaliami 387

łyżki koniaku (u mnie rum)4 łyżki oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodypo 1 łyżeczce cynamonu, goździków (u mnie 3 łyżeczki przyprawy do piernika)1. Podgrzać kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać

UgotujmyTo.pl
Tartaletki gruszkowo-orzechowe 179

minut.2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Jak gruszki są już gotowe wlać 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Wymieszać wszystko i potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować

UgotujmyTo.pl
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 256

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak  łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas  w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka

karmelowy
Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe 591

mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 3 szkl* żółtko – 4 szt* cukier – 0,5 szkl* soda – 1 łyżeczka* margaryna – 1 łyżka* miód – 3 łyżki* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżkiKREM:* kasza manna – 10 łyżek* cukier – 0,5 szkl* mleko – 900 ml* masło – 200 gPOLEWA :* kakao

Ostra na Słodko
Pierniczki nadziewane 589

jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej200g powideł śliwkowych Wykonanie:- do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną- składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastycznie ciasto- nie podsypywać mąką (chyba

Smakołyki Bereniki
Szybki piernik z powidłami 300

łyżeczka proszku do pieczenia150 g masła (3/4 kostki)1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki miodu1/2 szklanki gęstej śmietany 18%1/3 szklanki mleka1 szklanka powideł śliwkowych (300 g) Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kakao, powidłami i przyprawą do piernika. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli – mieszamy. Dodajemy przestudzoną masę piernikową. Śmietanę mieszamy z mlekiem oraz jajkami

Poezja smaku
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 452

Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast

RAROSSA
Potrawy wigilijne: Kutia 248

Kutia (źródło: almamarket.pl) Składniki: szklanka ziaren pszenicy szklanka maku 1/2 szklanki cukru pudru olejek migdałowy 4 łyżki miodu rodzynki migdały 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Oczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin. Następnie zagotować i moczyć ponownie 10 godzin. Mak oczyścić, sparzyć i zmielić. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10226

WojnaNaSmaki.pl