miód - 5845 przepisów (strona:195/390)

Panforte - włoski piernik 570

rozbitych w moździerzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder do posypania okrągła blacha do pieczenia o średnicy 20 cm, lub kwadratowa o boku 20 cm, ja użyłam silikonowej Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 170 stopni(...)oraz wybrane suszone i kandyzowane owoce (większe pokrojone w paseczki). Dodaj goździki, cynamon, biały pieprz, gałkę muszkatołową, kakao oraz mąkę. Wymieszaj, Wsyp cukier do rondla z grubym dnem, dodaj miód oraz masło i powoli rozpuść na bardzo małym ogniu. Pomaga mieszanie silikonową łopatką. Zdejmij mieszankę z ognia i wlej do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj całość, mieszaj cierpliwie silikonową lub drewnianą

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 107

Klimat regionalny był - Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów(...)zaszumiało mi w głowie - mój Mąż był kierowcą, zatem na mnie spoczywał ciężar degustacji;) Zwróćcie uwagę na piękny kolor wina z dzikiej róży (druga butelka od prawej) - niczym pitny miód. Mimo, że większość stoisk prezentuje produkty polskie, na targach można było również znaleźć specjały z innych krajów, np. promował się nowo otwarty sklep internetowy z ekologicznymi produktami toskańskimi LaSelva. Jako

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczne ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i serkiem Almette! 177

jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka Almette fruit - łyżka płatków owsianych - 3 jabłka pokrojone w kostkę - 1 duża brzoskwinia pokrojona w kostkę -100 ml wody - łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wierzch polej miodem. czas pieczenia 35 minut w temp 200 stopni C. Smacznego! Zapraszam na mój profil

SMYKWKUCHNI
Chleb z cukinią i porem 189

Eksperyment wart powtórzenia! :) Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   180 ml ciepłej wody   3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej(...)ziół prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza , ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Odstawić w omączonej misce

Grunt to przepis!
Dietetyczne naleśniki na kefirze 507

szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-BORÓWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki borówek 2 łyżeczki miodu płynnego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać kefir, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej(...)ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu.   W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce.   Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania . Zajadać ze smakiem i cieszyć się efektem

Grunt to przepis!
Dietetyczne muffiny z dynią 136

Składniki: 2 szklanki startej dyni  2 jaja 3 łyżki miodu  szklanka mąki garść siemienia lnianego garść płatków owsianych łyżeczka cynamonu  szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju szczypta soli Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli. Starty miąższ dyni mieszam z miodem, mąką, żółtkami, przyprawami, olejem, płatkami owsianymi i siemieniem lnianym oraz proszkiem

Mango Papaja
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi 114

zakwasu 600 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g maki żytniej jasnej  (ja dałam  typ 2000) 100 g płatków owsianych 15 g soli 3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód) Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto.  Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około

Sto kolorów kuchni
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 239

regionalnych producentów :) Do przygotowania dzisiejszej sałatki z kuskusem i pieczonymi warzywami wybrałam Olej Rydzowy, gdyż on znakomicie podkreślił smak warzyw. Wystarczyła odrobina soku z cytryny, ulubione zioła i słodycz miodu. Pyszności! Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z nasion lnianki. Od czerwca 2009 roku posiada certyfikat Komisji Europejskiej jako GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Olej cechuje korzenny smak, z nutą cebuli(...)pieprz, sól - 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty - łyżka ziarno siemienia lnianego - garść prażonego ziarno słonecznika - olej rydzowy 150ml  - sok z połowy cytryny - łyżka miodu rzepakowego - sól, pieprz do smaku - ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy do nagrzanego

Sajkofanka smaku
Kogiel lub kogel 153

wypadek zawsze parzę jajka przez 2 minuty. Jedni mówią kogiel mogiel inni kogel, ale każdy zna ten smak z dzieciństwa. Składniki : żółtka jaj cukier wersje: sok z cytryny, kakao, miód W zależności od smaku na 1 żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki cukru i ucieramy, kolor żółtek zrobi się jaśniejszy a cała masa nabierze puszystości. Innym sposobem na uzyskanie gładkiego(...)kogla jest dodanie soku z cytryny, dzięki temu cukier szybciej się rozpuści. Ciemny kogel robi się z dodatkiem kakao a wersję kremową z miodem. Zimową porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów

prawdziwe jedzenie
Banany z ryżem 368

Jedna z bardzo prostych i szybkich potraw zarówno na deser jak i na kolację. Składniki : 2 banany  szklanka ryżu basmati miód lub syrop klonowy Ryż gotujemy na sypko. Zostawiamy na trochę pod przykryciem, żeby doszedł.  W misce ryż mieszamy z syropem lub miodem i pokrojonymi bananami. Można też posypać różnymi dodatkami jak np. garscią rodzynek, cynamonem

prawdziwe jedzenie
Herbatka z kwiatów czarnego bzu 145

Krzewy bzu znajdziemy dziko rosnące przy lasach lub polnych ścieżkach. Kwiaty obrywamy z gałązek i suszymy rozłożone na papierowym ręczniku.  Składniki: 3 łyżeczki suszonych kwiatów czarnego bzu łyżeczka miodu Kwiaty bzu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans pod przykryciem. Ostudzoną herbatkę dosładzamy miodem. Polecam artykuł o suszeniu i właściwościach kwiatów a także owoców czarnego

prawdziwe jedzenie
POŻYWNY WEGAŃSKI KOKTAJL JEŻYNOWY 234

pomysł na drugie śniadanie. POŻYWNY WEGAŃSKI KOKTAJL JEŻYNOWY /własny;/ na 2 porcje 1 szklanka dojrzałych jeżyn 1 szklanka mleka sojowego / ryżowego 1/2 szklanka otrębów żytnich 2-3 łyżeczki miodu z propylisem (może być inny - Twój ulubiony) Wszystko zmiksuj, dosłódź miodem do smaku. Podaj mocno schłodzony. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Marlenka 464

Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej  120 g masła  250 g cukru pudru  3 łyżki miodu  1 łyżka sody  1 - 1,5 łyżeczki octu  2 duże jajka  Do sporego garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu -ciągle mieszając

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki Pszenno-Razowe na Zakwasie 109

zakwasu żytniego (dokarmionego co najmniej 12 h wcześniej) 10 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 200 ml letniej wody 2 łyżki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli garść prażonego słonecznika Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka garść słonecznika do posypania bułeczek Suche składniki mieszamy w mieście. Zakwas mieszamy z wodą, miodem i drożdżami. Dodajemy

Made By Mom And Son
Sałatka z figami i mozzarellą 180

bardzo modne, a które ostatnio pojawiły się w wielu sklepach. Świeże figi świetnie komponują się i smakują z wędzoną szynką i serami. Sałatka została skropiona pikantnym dressingiem z miodu, octu jabłkowego, oliwy aromatyzowanej czosnkiem i bazylią, oraz obowiązkowo chili. W zeszłym roku o tej samej porze roku również pojawiły się figi w sklepach, wykonałam wtedy też kilka sałatek(...)figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak układamy na talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię