miód - 5845 przepisów (strona:189/390)

Paczuszki z karkówki z kaszanką 112

nadziewaną kaszanką. Do mięska podałam grillowane dodatki-chlebek i cukinia. składniki: 7-8 plastrów karkówki 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki musztardy delikatesowej 1 łyżka miodu 400 g kaszanki 1 cebula olej do smażenia Plastry karkówki lekko rozbić. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód. Gotową marynatą nasmarować mięso i odstawić

Monia miesza i gotuje
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie 193

filety z kurczaka łyżeczka przyprawy do drobiu Sos: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki płynnego miodu płaska łyżeczka mielonego imbiru szklanka śmietany kremówki Wykonanie: Opłukane, osuszone piersi z kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu z mieszaną z dużą szczyptą soli i pieprzu  i odkładamy(...)minut w chłodne miejsce. Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, sok z jabłek i imbir. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą

Gorący kąsek
Ciasto Krówka - rewelacja 21430

ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi . Składniki: Ciasto miodowe : 500 g mąki  2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa(...)śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej   Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna. W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut. Masa śmietankowa: Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody. Poczekać

Słodkości i nie tylko
Ciasto herbaciane 269

najbardziej nadaje się do modyfikacji wg własnej fantazji (przekładania np. kremem, powidłem itp.)   Składniki: 1 szklanka mocnej herbaty (też bez przesady bo ciasto wyjdzie gorzkawe) 1 szklanka sztucznego miodu 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 4 jajka cukier waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, miód, stopniowo wystudzoną i przecedzoną herbatę

Praktyczna pl
Ciasto z makiem i kokosem 235

żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Warstwa makowa: 20 dag maku 2 łyżki miodu 2 jajka 3-4 łyżki cukru olejek migdałowy i waniliowy Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek. Warstwa kokosowa: 6-7 białek

Praktyczna pl
Filet drobiowy w śliwkach 188

przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz 2 łyżki miodu ok. 1/2 kg śliwek 1 łyżka octu Śliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć i postawić na najmniejszym ogniu na 30 minut(...)mieszać. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Mięso pokroić na kilka kawałków, przyprawić solą i pieprzem, zrumienić na gorącym oleju. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłożyć przesmażone śliwki. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni. Zapiekać mięso około 1 godziny

Praktyczna pl
Niby Królewiec 163

wodę, po czym dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 26x34 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto miodowe 30 dag mąki pszennej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko 15 dag cukru 15 dag margaryny Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę, sodę i jajko. Wymieszać. Ciasto rozprowadzić

Praktyczna pl
Banany 142

żółtkiem i łyżeczką śmietany, nałóż na skórę twarzy i szyi, a po 15 minutach zmyj ciepłą wodą. Rozgniecionego banana dokładnie zmieszaj z 2 łyżkami śmietany i łyżką płynnego miodu. Maseczkę nałóż na twarz, szyję i dekolt. Pozostaw na 25 minut, po czym zetrzyj używając płatków kosmetycznych. Cera tłusta:  Banan oczyści również pory, ściągnie skórę i zmatowi skórę..  Rozetrzyj(...)łyżkami jogurtu naturalnego lub kefiru. Mieszankę nałóż na twarz na 15 minut, po czym zetrzyj delikatnie płatkami kosmetycznymi i opłucz twarz ciepłą wodą. Do rozgniecionego banana dodaj łyżeczkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny i zawartość jednej kapsułki z witaminą A (do kupienia w aptece). Maseczkę nałóż na twarz na20 minut. Spłucz ciepłą wodą. Miąższ banana wymieszaj z pianą

NaKońcuJęzyka
Miodek 223

dziś przedstawiam ciasto mocno miodowe ze słodkimi kremem z kaszy manny... Składniki: szkl. poj. 280ml   Ciasto: 250 g margaryny 1/2 szklanki miodu   1/2 szklanka cukru 2 jajek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Krem: 7 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru pudru(...)cukru 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao Ciasto:  mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec

NaKońcuJęzyka
84. Twaróg, ciastka, bazylia, maliny, czyli bazyliowo- miodowy sernik na ciasteczkowym spodzie. 162

opakowania twarogu chudego, każdy 275 g ( klik ) 2 opakowania serka puszystego waniliowego Capresi ( klik ) duża garść świeżej bazylii 3 jaja 1 łyżka cukru waniliowego ok. 7- 8 łyżek miodu naturalnego lipowego (można dodać więcej wedle uznania, u nas nie był barrdzo słodki) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu malinowego (u nas domowy) kilka łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki(...)miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy serki waniliowe Capresi, jaja i cukier waniliowy. W międzyczasie siekamy bazylię i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy miód i skrobię. Miksujemy wszystko do połączenia się składników. Połowę masy wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wykładamy na nią równomiernie dżem malinowy. Wylewamy na to resztę masy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Symfonia Smaków
Dietetyczny jabłecznik z Almette! (ciasto bez mąki i cukru) 423

Kolejny dietetyczny pomysł na deser, tym razem jabłecznik! Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Mnniammmi!!! SKŁADNIKI: - 1 serek Almette fruit - 1 szklanka suchej kaszy kuskus - 3 żółtka - 4 białka - 3 łyżki miodu lipowego - 5 jabłek polskich - 400 ml mleka  - 4 łyżki płatków jęczmiennych owsianych Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Białka ubij na sztywno ze szczyptą(...)wymieszaj ze sobą suchą kaszę, mleko, żółtka, starte jabłka, serek Almette, płatki jęczmienne, dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj przełóż do wyłożonej papierem blaszki typu keksówka. Polej na wierzchu miodem, zapiekaj 35 minut w temp 200 stopni C. Idealne na jesienne wieczory lub poranki! SMACZNEGO! Zapraszam na profil smykwkuchni na Facebooka

SMYKWKUCHNI
Ciasto kakaowe fasolowo-bananowe (ok. 205 kcal/100g) 213

łyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków owsianych górskich 2 jajka (osobno żółta, osobno białka) 16 g miodu (1 pełna łyżeczka do herbaty) 30 g (3 łyżki) kakao (użyłam Wedla) 2 rządki (tu: 34 g) gorzkiej czekolady (ja użyłam gorzkiej czekolady marki Wedel 64% masy kakaowej - wolę trochę słodsze ;)) 1 płaska łyżeczka proszku(...)potrzeba było wiele słodzić) Przygotowanie: 1. Odsączamy fasolę z zalewy. Blendujemy ją z bananem. 2. Na tarcie ścieramy czekoladę lub drobno ją kroimy. 3. Do masy dodajemy: cukier wanilinowy, miód, jogurt, kakao, czekoladę i miksujemy przy użyciu miksera. 4. Sprawdzamy czy słodkość naszej masy nam odpowiada, jeśli nie - dosładzamy według uznania. 5. Dodajemy płatki owsiane, żółtka oraz proszek do pieczenia

Malowane smakiem
Sos barbecue 185

świeża papryczka pepperoni (bez pestek, choć można dać z pestkami - będzie bardziej ostre!) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 200 g ketchupu 125 ml wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku(...)wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier pomidorowy oraz masło - czyli wszystko na raz :) Mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jeszcze przyprawy oraz whisky. Gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy jeszcze odrobinę rozdrobnionego wędzonego dorsza, który nada sosowi słynny

Delicious Titbits
Razowe bułeczki z żurawiną 153

lnianego 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 0%, można zastąpić śmietaną np. 12%) szczypta suszonej bazylii, majeranku, oregano  4 łyżki oliwy z oliwek garść suszonej żurawiny  łyżka miodu  oliwa z oliwek do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Zaczynamy od rozczynu: drożdże mieszamy z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy, rozczyn powinien mieć konsystencję(...)ciepłe miejsce na minimum 30 minut. W tym czasie mieszamy osobno składniki suche (mąkę, otręby, siemię lniane, suszone zioła, sól, suszoną żurawinę) i mokre (jogurt naturalny, oliwę z oliwek, miód). Teraz do naszego rozczynu dodajemy kolejno: składniki suche i wszystko dokładnie mieszamy oraz składniki mokre. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie zbyt suche można dodać więcej jogurtu naturalnego. Gdy powstanie piękna kula

Mango Papaja
Carpaccio z dyni z serem Bursztyn 239

dyni Muscade   Na jedną porcję:  - 40g - 7 plasterków dyni  Marynata do dyni:  - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno  - 5ml miodu lipowego  - 2,5ml octu jabłkowego Sałatka:  - garść świeżej rukoli - 4 listki mięty - 3 listki nasturcji - 2 kolorowe kwiaty nasturcji (płatki z nich)  dresing: oliwa z oliwek(...)świeże maliny  - ser Bursztyn do pokruszenia   1.  Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania