miód - 5845 przepisów (strona:189/390)

Aromatyczny krem z dyni na słodko 172

oczyszczonej i startej na drobnych oczkach dyni 100 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu jedna marchewka, starta na drobnych oczkach litr tłustego mleka 3 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Przygotowanie: Dynię i marchewkę gotowałam do miękkości na mleku (około 15-20 minut). Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy, gotowałam jeszcze przez(...)chwilę. Całość wystudziłam i zblendowałam na gładki krem. Gotową zupę dosłodziłam miodem

Kulinarny Pamiętnik
Dietetyczny piernik z czekoladą i orzechami 195

nasz piernik byłby najmniej kalorycznym deserem jaki znam. Uznałam jednak, że jak szaleć to szaleć... A czekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika łyżeczka kakao szklanka jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej(...)niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka o długości 30cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy

Mango Papaja
Bułeczki maślano bakaliowe 133

miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy, masło do smarowania, miód. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż(...)wyrośnięcia na kolejne 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 20 min. Takie bułeczki możesz upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, miodem i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą mu bardziej smakowały

Moniki Smakołyki
Rolada z kurczaka ostro-serowa z miodowo-fasolową kaszą jaglaną 232

olej rzepakowy do smażenia, ·          fasola 50 g, ·          miód spadziowy 1 łyżka, ·          filet z kurczaka 2 szt., ·          kasza jaglana(...)przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 500 ml wrzącej wody z szczyptą soli i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Odcedź z nadmiaru wody. Miód spadziowy rozgrzej na patelni, dodaj kaszę i rozdrobnioną fasolę. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Filet z kurczaka opłucz, rozbij tłuczkiem jak najcieniej. Posmaruj go z jednej str. serem smażonym

Moniki Smakołyki
Grillowana wątróbka z indyka na cukinii z młodymi ziemniakami i czosnkiem 169

młodych bardzo małych ziemniaków,  4 wątróbki z indyka,  250 ml mleka,  2 łyżki sosu ciemnego sojowego,  4 łyżki musztardy starofrancuska,  1 łyżeczka miodu,  7 ząbków czosnku,  szczypta ostrej  papryki,  1 łyżeczka soku z  limonki,  4 łyżki oliwy z oliwek,  pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,  sól himalajska(...)smaku,  świeży koperek do posypania,  listki świeżej bazylii.   Przygotowanie:   Marynata: Do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,  miód, paprykę, 2     łyżki oliwy, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w   mleku ok. 15 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy.  Przekładamy do przygotowanej marynaty

Moniki Smakołyki
Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami 141

Składniki: Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g   kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany(...)łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas smażenia ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte

Moniki Smakołyki
Słodkie gruszki z słoną nutą 160

śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie łyżki cukru brązowego, 4 łyżki miodu, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 1 laska wanilii, 12 kostek czekolady mlecznej, 4 łyżki zmielonych orzechów, 200 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, rodzynki(...)Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220°C ok. 25 min. Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, laskę wanilii. Wodę z przyprawami zagotuj. Włóż do niej gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Następnie wyjmij je, przekrój wzdłuż

Moniki Smakołyki
Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową 142

dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie,  a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia, sól himalajska świeżo mielona, 150 g mrożonego szpinaku(...)pomidorów suszonych, 1 duża łyżka masła, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych. Przygotowanie: Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki,  sok z limonki, musztardę  i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w sosie i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Na patelni przypalamy 2 ząbki czosnku w łupkach

Moniki Smakołyki
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 237

czerwona cebula 1 spory ząbek czosnku 1 mała papryczka chili (ok.15g) 1 ser camembert  garść posiekanych listków świeżej kolendry kilka gałązek rozmarynu oliwa z oliwek  pół łyżeczki miodu świeżo zmielona sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru kurkuma, curry, świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku chrupiąca panierka: 1 łyżka masła , 1 łyżka słonecznika, 1 łyżka orzeszków ziemnych, pół(...)jednak wtedy dynia mniej przejdzie smakiem dodatków). Krążek sera camembert lekko obsmarowujemy oliwą i  obtaczamy z dwóch stron posiekanymi listkami świeżej kolendry, na jego wierzch wykładamy pół łyżeczki miodu i również odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Sporządzamy panierkę - do wysokiego naczynia umieszczamy kolejno słonecznik, migdały i orzeszki ziemne, dodajemy masło i sok z cytryny. Wszystkie

Symfonia Smaków
Pieczone jabłka z rodzynkami w rumie 152

Składniki: 4 jabłka jonagored lub podobne ( ja miałam antonówki i trochę były za kruche , radzę więc inne ) 10  dag rodzynek rum, miód czekolada w płynie - ja pominęłam konfitura porzeczkowa Przygotowanie: Umyte jabłka wydrążamy  w środku łyżeczką Rodzynki moczymy w rumie , a potem wkładamy  w wydrążone jabłko Polewamy po wierzchu miodem Zapiekamy około 10- 15 min. w piekarniku

Proste Potrawy
Piernik korzenny - świąteczny 175

świętami. Dlatego dziś tylko część pracy ...Dalszy ciąg później. Ciasto ma naprawdę wyjątkowy smak :), a przepis ten mam już od lat i nawet nie pamiętam skąd... Składniki : 25 dag miodu 1 szklanka cukru pól kostki smalcu (12,5 dag) 50 dag mąki pszennej 2 małe jajka 1/4 szklanki mleka 1 i 1/2 płaska łyżeczka sody pół łyżeczki soli 2 torebki(...)przypraw korzennych do piernika orzechy - drobno pokruszone- ale niekoniecznie Przygotowanie : Miód, cukier i smalec wolno podgrzewamy w garnuszku  Gdy składniki się rozpuszczą i połączą zdejmujemy z ognia i studzimy Do letniej masy dodajemy stopniowo mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól , orzechy i przyprawy korzenne Teraz wyjmujemy masę na stolnicę i wyrabiamy reką Starannie wyrobionemu ciastu nadajemu kształt kuli

Proste Potrawy
Kapusta z kminkiem- surówka 139

Składniki : 20 dag kiszonej kapusty 2 łyżeczki miodu płaska łyżeczka kminku ewentualnie łyżka oliwy Przygotowanie: 20 dag kapusty kiszonej, jeśli bardzo mokra to lekko odcisnąć Gdyby kapusta była grubo szatkowana to rozdrobnić Dodać 2 łyżeczki miodu i dobrze wymieszać Zmielić kminek i dodać do kapusty- ponownie wymieszać.Wszystko- gotowe. Surówki starczy dla dwóch osób, chyba, że nam zasmakuje i wtedy

Proste Potrawy
Chleb z mąką kukurydzianą 130

Składniki: 2 łyżki oleju i 2 łyżki cukru lub miodu 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli około szklanki letniej wody dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą(...)przesianą) i mieszamy dokładnie Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier) i ciągle mieszamy Dodajemy olej, sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia

Proste Potrawy
Ciasto - krówka - pycha 1550

Składniki : 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej 2 jajka 1 masło lub margaryna "Kasia" 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki płaskie sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąki , proszek i sodkę zmieszać Masło utrzeć z cukrem i miodem Dodać jajka , a potem stopniowo mąkę Uzyskaną masę podzielić na 3 części i upiec kolejno

Proste Potrawy
Strucla makowa 171

drożdży 15 dag masła 3 jajka 20 dag cukru około 1 szklanki mleka Składniki na masę makową: mak 50 dag 25 dag sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru) 2 łyżki masła bakalie Przygotowanie ciasta Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Żółtka ucieramy doskonale z pozostałym cukrem, rozpuszczamy masło(...)garnka i zalewamy pół na pół wodą z mlekiem- gotujemy kilka minut Osączamy ponownie na sicie i po osączeniu mielimy dwukrotnie Zmielony mak przesmażamy w garnuszku z miodem (ewentualnie z cukrem),masłem i bakaliami- często mieszamy, studzimy Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części i rozwałkować każdą  na cienki prostokąt (podsypując je mąką) Posmarować cienki placek roztrzepanym jajkiem i dopiero

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania