miód - 5845 przepisów (strona:186/390)

Piernik na święta 194

święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :) Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika Kamis, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki  Dr.Oetkera. Przygotowanie(...)Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy

Aga w kuchni
Grzaniec wiśniowy 154

choróbsko pyszny - wiśniowy grzaniec na bazie herbaty :) Składniki: 1 saszetka herbaty Sweet cherry Teekanne, 100 ml czerwonego wina, 2 goździki Kamis, szczypta cynamonu Kamis, szczypta kardamonu Kamis, 1 łyżeczka miodu, 1 kora cynamonu Kamis, cukier do dekoracji, plasterek cytryny. Przygotowanie:     Wino wraz z goździkami, kardamonem i cynamonem podgrzewamy w rondelku, ale nie gotujemy. Dolewamy 100 ml naparu(...)herbatki Sweet cherry Teekanne oraz dodajemy łyżeczkę miodu. Brzeg szklanki smarujemy plasterkiem cytryny i obtaczamy w cukrze. Do środka wkładamy plasterek cytryny, wlewamy grzańca i dekorujemy korą cynamonu

Aga w kuchni
Pierogi z makiem 171

bardzo smakowały :) Składniki: ciasto:   1 kg mąki   500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka, 1/4 olejku migdałowego, 2 białka. Przygotowanie:       Ciasto : Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek(...)ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody

Aga w kuchni
Pieczone żeberka 117

Składniki: 1 kg żeberek, 1/2 łyżeczki kolendry Kamis, 4 łyżeczki majeranku Kamis, 1 łyżeczka papryki Kamis, 1/2 łyżeczki chilli Kamis, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, ryż basmati Kupiec. Przygotowanie:      Żeberka kroimy co drugą kość. Posypujemy je przyprawami i polewamy miodem. Dokładnie wcieramy przyprawy. Odstawiamy żeberka na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia

Aga w kuchni
Crumble malinowe 112

Składniki: 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 łyżka miodu,   3 łyżki płatków migdałowych, 40 g mąki, 35 g cukru, 35 g masła. Przygotowanie:       Maliny mrożone przepłukujemy wodą, następnie dodajemy do nich miód, 1/2 łyżeczki mąki i rozgniatamy lekko widelcem. Rozkładamy owoce na dwie kokilki. Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę. Musi mieć trochę

Aga w kuchni
Miodowe skrzydełka 154

Składniki: 1 kg skrzydełek, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich,   1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kminu rzymskiego, szczypta chilli, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:       Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy  płynny miód (z jego ilością nie ma co przesadzać, bo zacznie nam się

Aga w kuchni
Muffinki piernikowe 158

Składniki: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka przyprawy korzennej, 2 łyżki płynnego miodu, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 jajko, 50 g gorzkiej czekolady, śnieżynki cukrowe Dr. Oetker Przygotowanie:      W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej(...)misce mieszamy składniki płynne: miód, mleko, olej oraz jajko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do papilotek, do 3/4 ich objętości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy ozdobami. Do muffinek polecam herbatkę Magic Moments Teekanne

Aga w kuchni
Masło orzechowe 249

przepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego. Składniki: 200 g orzeszków ziemnych w łupinach 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku Przepis: Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji(...)masła. Gdy masło jest zbyt gęste i zbite, należy dodać do niego oliwy z oliwek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dodajemy do smaku miód oraz sól, ponownie miksujemy i gotowe. Masło możemy przechowywać w lodówce do jednego miesiąca

Emcia Pichci
Czekoladowy sernik na zimno. 174

pasuje do rolady, bo jest za miękki, więc postanowiłem zrobić sernik, który udał się po prostu idealny! Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao(...)Nesquik" 3 łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie:  Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze i pieczemy z rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8-10 minut.  Po upieczeniu biszkopt rwiemy i wykładamy rwanym biszkoptem

Kuchnia Łukasza
Tarta z jabłkami. 143

pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. Składniki: Ciasto pół-kruche: 200 g masła 2 łyżki miodu 75 g cukru jajko 300 g mąki 150 g śmietany Krem: 200 g śmietany 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo(...)jabłka 100 g cukru 2 łyżki cynamonu żółte kiwi (dekoracja) Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i miodem na jasny krem. Dodajemy śmietanę, jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy rękoma bardzo miękkie ciasto (ciasto będzie kleiste dlatego podczas wyrabiania ciasto należy lekko posypywać mąką). Odstawiamy do lodówki na 10 min.  Jabłka kroimy w ósemki, układamy w misie

Kuchnia Łukasza
Sałatka z pieczoną dynią, granatem, gruszką i białym serem 145

porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę również kroimy(...)sałat, następnie układamy na nich dynię, gruszę i paprykę. Z granata wydobywamy ziarenka, oliwki kroimy na pół i układamy na talerzach. Ser rozdrabniamy w placach. W szklance mieszamy miód, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem, nie ukrywam, że sałatka idealnie nadaje się na śniadanie bowiem zaspokaja wszystkie potrzeby naszego organizmu na witaminy

Mango Papaja
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. 186

parówek/wędlin. Równie dobrze sprawdzi się samodzielnie na kanapkach.  KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. /własny;/ słoik około 450ml 800g czerwonej cebuli 4-5 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 3 łyżki octu 3/4 łyżeczki soli liść laurowy 2 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obieram i kroję w pół(...)plasterki. Na patelni podgrzewam cukier ciągle go mieszając, a gdy zbrązowieje  i będzie płynny, dodaję miodu, liść laurowy i ziele angielskie,  wrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść

W kuchni Karmel-itki
Surówka z buraczków 154

Surówka z buraczków propozycja na dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól, pieprz WYKONANIE Buraczki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu buraki oraz jabłko ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, ocet balsamiczny, miód, odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy- surówka gotowa SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Chiński kurczak z brokułami 662

filetów z piersi kurczaka, 2 brokułów, 1 sporej marchewki, 6 ząbków czosnku, 4 cm korzenia imbiru, 1/2 czerwonej papryczki chili, 200 gram ryżu, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 2 łyżek miodu, 6 łyżek sosu sojowego, soku z 1/2 cytryny, 50 ml wódki, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki oleju sezamowego. Klucz do smaku tego dania tkwi w marynacie do mięsa, do której(...)dodałem wszystkie użyte przyprawy. Do miseczki dodałem 2 łyżki stołowe miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i 50 ml wódki. Połowę papryczki chili wraz z pestkami drobno posiekałem i dodałem do płynów, podobnie jak przeciśnięte przez praskę 6 ząbków czosnku. Korzeń imbiru obrałem ze skóry i bardzo drobno posiekałem, a następnie dodałem do marynaty. Łyżeczkę ziaren pieprzu

Wyprawy kulinarne
Krem z pieczonej dyni z pietruszką i grzankami 138

smak, że zostaje on niezapomniany.  Składniki: 2 kg dyni hokkaido ( tej dyni nie musimy obierać) 2 łyżki masła 700 ml bulionu warzywnego 100 g sera koziego 1 łyżeczka miodu pęczek pietruszki 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki chilli świeżo zmielony pieprz i sól dodatki  prażone pestki dyni ok 100 g do dekoracji grzanki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)dynię kroimy na mniejsze części, czyścimy z pestek, kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, układamy na niej masło, skrapiamy miodem - pieczemy ok 20-30 minut aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię wkładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu dodajemy ser i blendujemy. Doprawiamy i do kremu dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną. Podajemy z prażonymi pestkami i grzankami

Niezły Młynek