szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 jajko 40 g masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek marki Kresto 2 łyżki miodu Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Dodatkowo: Rozkłócone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Przepis: Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość mieszamy(...)niego kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu. W czasie oczekiwania na ciasto przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki miodu i rozpuszczamy go (nie gotujemy). Następnie dodajemy rodzynki i całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy nadmiaru powietrza poprzez uderzenie w jego środek pięścią. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto
Emcia PichciPorcja dla jednej osoby. Składniki: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 łyżeczka miodu (ja użyłam lipowego) 2 łyżeczki słonecznika łuskanego Olej do smażenia Przyprawy: Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Gałka muszkatołowa Przepis: Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką(...)minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie
Emcia Pichcipapryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić wzdłuż(...)sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki
Pasja Smakuzrobienia. Obiecują jednak, że malinowych przepisów będzie więcej ! Składniki: * 1 szklanka napoju kokosowego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka + 2 łyżki mleka kokosowego ) * 1/3 szklanki płatków owsianych górskich * 1 łyżeczka miodu * 2 łyżki wiórek kokosowych * maliny Wykonanie: Napój migdałowy zagotować, na wrzący wsypać płatki owsiane i gotować 5 minut. Dosypać wiórki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Owsiankę dosłodzić miodem
kolorowotorcikowostole - to pewne. Składniki: * 1/2 ananasa świeżego * 3-4 łodygi selera naciowego * 70 g orzechów włoskich * 1 łyżka rodzynek "jumbo" ( zamiennie może być żurawina ) * garść liści bazylii * 1 łyżeczka miodu ( u mnie spadziowy ) * 1 łyżka oleju pistacjowego ( zamiennie: sezamowy, arachidowy ) Wykonanie: Ananasa obrać ze skóry, wykroić zdrewniały środek i pokroić w kostkę. Łodygi selera umyć, osuszyć i pokroić(...)kawałki grubości około 1-1,5 cm. Kawałki ananasa, selera oraz orzechy i rodzynki - wymieszać w misce. Przygotować dressing. Liści bazylii zmiksować razem z miodem i olejem. Tak przygotowanym dresingiem polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego
kolorowotorcikowokoperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości, 500g kiszonej kapusty, 2 cebule, 1/2 czerwonej papryki, 1 i 1/2 szklanki bulionu, łyżka miodu, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki kminku (użyłam Kamis), olej, sól morska z czosnkiem (użyłam Kamis(...)obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić
Z miłości do słodkościdużych ogórków. Przepis ten dostałam od Agnieszki z Talerza Pokus . Składniki: * 4 kg ogórków * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 1 szklanka cukru * 4 łyżki miodu ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy ) * 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska ) * 2 łyżki soli * gorczyca Wykonanie: Ogórki umyć i obrać ze skóry. Jeśli wykorzystujecie ogórki duże, przerośnie należy pokroić je w słupki(...)wyrośniętych wystarczy ogórki tylko pokroić, bez konieczności wykrawania środków. Do słoików wsypywać około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki. Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami. Pasteryzować 10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowopoziomek. Banalnie prosty i pyszny. Napój arbuzowo - poziomkowy. Składniki: 1/4 arbuza; 1 szkl. poziomek; 0,7 l wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wody; kilka listków mięty; 2 łyżki miodu; lód. Miąższ z arbuza (bez pestek) i poziomki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie. Dodajemy miód i dolewamy wodę mineralną. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki. Podajemy z lodem i miętą
Miksturownikłyżki cukru brązowego · 1 łyżka masła · 1 łyżka miodu Jabłka: · Około 8-9 jabłek średniej wielkości · 1 łyżka masła(...)Podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na końcu przygotowujemy migdały. W rondlu należy rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier i miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę. Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami. Ciasto piec przez
Mania Gotowaniacytryny 1/2 limonki 50 ml sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie: Rybę kroimy w dość dużą kostkę (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy(...)kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż składniki się połączą. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy łososia i podsmażamy przez około 4 minuty
Mania Gotowaniakieliszek białej wódki · łyżka octu ryżowego · 2 łyżki miodu Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki. W woku rozgrzewamy olej(...)dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę z limonki. Na końcu dodajemy mąkę. Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu
Mania Gotowaniałyżki cukru pudru 1,5 łyżki roztopionego masła Skórka z połowy pomarańczy ½ łyżeczki aromatu waniliowego Syrop karmelowy: 100 g masła 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 150g orzechów włoskich Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy. Dodajemy połowę do drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki(...)Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy karmelowy sos. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód, mieszamy aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wylewamy przygotowaną mieszankę. Babeczki przekładamy
Mania Gotowaniabiałej czekolady · ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody · 2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać(...)Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać z czekoladą i miodem. Dodać żelatyna. Dobrze wszystko wymieszać. Odstawić krem na 30 minut do lodówki. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone babeczki. Babeczki przechowywać w lodówce
Mania Gotowaniamąki pełnoziarnistej (opcjonalnie-dodajemy jeśli masa będzie zbyt klejąca) · 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru · 3 łyżki miodu · 1 jajko · 1,5 łyżeczki sody · 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki wiórków kokosowych · 30 g posiekanej czekolady (opcjonalnie) lub 2 łyżki kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki suche wymieszać w misce. Jajko roztrzepać. Miód, jogurt oraz jajko dodać do suchych składników. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę mąki. Na końcu dodać bakalie. Wymieszać. Z masy formować ciastka. Następnie
Mania Gotowaniaszklanki mąki pszennej 1/3 skrobi kukurydzianej 2/3 szklanki otrębów pszennych 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki jogurtu greckiego light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 5 plastrów odsączonych(...)płatki owsiane, otręby, skrobię, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto
Mania Gotowania