ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy 10 dag suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli(...)sokiem z cytryny. Kaszkę kukurydzianą, siemię i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z bakaliami i orzechami. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Nie przerywając ucierania dodać pojedynczo żółtka, a następnie porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka
Kuchenne zapiski Edytygości na mojej kolacji wigilijnej. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 200 gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka godzin. Wstawiamy na gaz, dodajemy goździki, gotujemy(...)wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dosładzamy do smaku miodem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kompot podajemy z makaronem
Bajeczna Kuchniarepertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm 3 jajka 200 ml ciemnego karmelowego piwa 30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej 15 dag cukru 160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa(...)wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być. Piec 50-55 minut
Wanilia i Kardamondyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami(...)ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniaprzyszły rok - czego i sobie i Wam życzę :) Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią
Kolorowy PrzepisownikSkładniki na blaszkę 21x31cm: z przepisu z bloga Moje wypieki 2 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków niepełna szklanka płynnego miodu 120 g masła, roztopionego, ostudzonego 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka maślanki szczypta soli 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną(...)przyprawę do piernika oraz sól przesiać do miski. W misie miksera umieścić całe jajka z cukrem, ubić do otrzymania jasnej, puszystej masy. Piana powinna potroić objętość. Cienką strużką wlać miód, cały czas ubijając. W ten sam sposób wlać wystudzone masło. Dodać przesiane składniki oraz maślankę i wymieszać rózgą do połączenia. Masę przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Moja Galeria Smakuozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g masła - 3 jajka - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody(...)kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma: blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem, miodem, kakao i kawą rozpuszczamy w garnczku. 1/4 mąki dodajemy do ciepłej masy i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Łączymy
Kuchnia co dniajajko 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone(...)przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę
Oryginalny smakmoże się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki przyprawy do piernika lub przyprawy z tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmaluśkim ogniu, powoli. Ja gotuję go około półtorej, dwie godziny. Po 30 minutach dodaję umytą i sparzoną wrzątkiem pomarańczę pokrojoną w półcentymetrowe plasterki. Po czasie gotowania kompotu próbujemy, dosładzamy – miodem, cukrem, syropem z agawy. Jeśli wyszło za słodko – dodajemy obraną ze skórki cytrynę, pokrojoną w plasterki. Kompot staramy się dosłodzić umiarkowanie, tak by został raczej wytrawny niż wyczuwalnie słodki. Pomarańcze(...)150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop z agawy 3,5 litra wody (używam mineralnej
Karo in the Kitchenęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk(...)być elastyczne (może być potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki lub trochę miodu - w zależności czy jest za rzadkie czy za ścisłe). Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Nie powinno być potrzeby podsypywania mąką, ale gdyby zaszła taka konieczność używamy jak najmniejszej ilości. Ciasto dzielimy
Kolorowy Przepisownikcukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas(...)intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek
Kuchnia Łukaszapiernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj. cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne(...)czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże
SMYKWKUCHNIŻURAWINOWO - SZPARAGOWY: - makaron razowy Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 część pora zielona - 15 szparagów zielonych (obranych) - 1 duża łyżka miodu - chlust białego wina wytrawnego - 5 łyżek świeżej żurawiny - natka pietruszki - korzeń imbiru - ząbki czosnku (2-3szt) - sól - 2 łyżki śmietanki Na patelni, na oliwie i maśle zeszklij posiekanego pora(...)czosnek i imbir. Podlej winem, smaż ciągle mieszając aż wino całkowicie odparuje. Dodaj miód, żurawinę i zielone szparagi. Ciągle mieszając smaż około 5 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, zagotuj. Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj, tak aby sos oblepił makaron. Wyłóż na talerz posyp obficie natką pietruszki. Gotowe! Zrobione! Bardzo proste danie, pyszne i rewelacyjnie wygląda! Smacznego
SMYKWKUCHNI