miód - 5845 przepisów (strona:113/390)

Piernik z jabłkami i kawą Inką 176

pół, przełożyć połową jabłek a resztę wyłożyć na wierzch. SKŁADNIKI: Piernik: (na formę ćwibakówkę ok 10x34cm lub keksówkę 12x25cm) 125 g masła/margaryny 1 szkl cukru  2 łyżki miodu  2 łyżki powideł śliwkowych lub porzeczkowych 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (u mnie od SKWORCU) 2 łyżki gorzkiego kakao  2 jajka 250 ml mleka 2 pełne łyżki(...)serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu) 2 łyżki cukru z wanilią Piernik: Masło/margarynę rozpuścić w garnku (większym - będzie w nim robione całe ciasto), dodać cukier, miód i powidła, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać przyprawę korzenną i kakao, wymieszać dokładnie i zdjąć garnek z ognia. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dolać mleko, rozmieszać i wlać

Kto ugości moich gości?
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 186

znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz w to? ;-) Zapraszam Was do wspólnego pieczenia! BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ : - POSYPKI DECORADA DELECTA KARMEL -  PIERNICZKI DOMOWEGO WYPIEKU PRZEPIS: - 250 g mąki -150 g miodu - 50 g cukru brązowego - 60 g masła - 1 żółtko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia marki Delecta - 30 g przyprawy do piernika - łyżka kakao  W rondelku rozpuść masło z cukrem(...)miodem i przyprawą do piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut.  Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH DAKTYLI - 3 ŁYŻKI KAKAO - 100 g MASŁA

SMYKWKUCHNI
Prosty i szybki grzaniec 162

jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji(...)kawałek gwiazdki anyżu ©       1 małe ziele angielskie ©       kawałek gałki muszkatołowej ©       2 łyżki miodu ©       (1 goździk) ©       1 pomarańcza Przygotuj: garnek Podaj z: ·          plastrami świeżej pomarańczy Pomarańczę kroimy

Bazując na smaku
Kolakakor – szwedzkie karmelowe ciasteczka 153

rewelacyjne, a ich przygotowanie to zaledwie chwila w kuchni!  Składniki: 200 g masła 200 g brązowego cukru  300 g mąki pszennej 1 łyżka golden syrupu lub płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę.  Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy

bistro mama
Zdrowe święta - razowe pierogi ze śliwkami 162

szklanka ciepłej wody Farsz i sos 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną(...)spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz i sos - śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie dodaj miód, imbir, migdały i cynamon. Zamieszaj, po czym przecedź śliwki (powstałego płynu nie wylewaj!). 3. Płyn, który wypłynął ze śliwek podgrzej na małym ogniu, aż uzyska konsystencję sosu. 4. Wyjmij ciasto

Powiedz dietom nie
Kasza jaglana na słodko 192

użyłam ekologicznej kaszy od  Eco Blik .  Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej  Eco Blik garść rodzynek garść suszonej żurawiny 1-2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Kaszę wsypujemy  do rondelka, prażymy ją przez kilka minut. Zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła kaszę. Gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. Zalewamy mlekiem, dodajemy(...)sparzone gorącą wodą rodzynki i suszoną żurawinę. Wszystko razem zagotowujemy , dodajemy miód

Bajeczna Kuchnia
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 197

łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich lub migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ale piernik! 225

tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny... Piernik  staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Będziemy potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej 150 g prawdziwego masła i 100 g smalcu 3 duże jajka (jeśli są małe(...)łyżeczki soli 0,5 szklanki mleka 50 g przyprawy korzennej (można użyć domowej lub kupnej, ale jeśli używamy gotowej, to należy dać jej trochę więcej - ok. 60 g) Miód, cukier, masło, smalec i przyprawy łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż tłuszcz się rozpuści, a całość będzie płynna i jednolita. Gorącą mieszankę wylewamy na mąkę i zaparzamy

Ratunku obiad
Marchewkowy przekładaniec 147

podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy: 1 i 1/2 szklanki cukru 1 śmietanka

Kuba Gotuje
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 155

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)składników zagniatamy szybko ciasto. Przełóż do torebeczki foliowej i włóż do zamrażalnika na 12 minut. MASA ORZECHOWA : - szklanka obranych orzechów włoskich - 1 jajo duże - 70 ml mleka - 3 łyżki miodu - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, goździki, kardamon - łyżka masła W/w składniki za pomocą blendera, zmiksuj na gładką masę. ponadto: - 6 sztuk gruszek (obierz i wydryluj gruszki, pokrój na ćwiartki) Wykonanie

SMYKWKUCHNI
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 163

jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników) Piernik: 2 jajka 1/4 szkl cukru 125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy z oferty Deluxe z Lidla ) 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka(...)masła/margaryny 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao Piernik: 1. Oddzielić żółtka od białek.  2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie

Kto ugości moich gości?
Ciasto na piernik świąteczny - leżakujący 249

mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 g miodu 1/2  szkl  wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę  wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym

Gotowanie jest łatwe
Rogale Świętomarcińskie . 230

upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki  z Młyna zbo ż owego w Szadku   Do lukru użyłam aromatycznych  Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia   . Zapraszam :)    Składniki : 50 g drożdży  1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 1 kg maki 1/2 kostki roztopionego masła Dekoracja(...)szklanki cukru pudru 2, 3 łyżki   soku  z Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia Nadzienie : 100 g maku białego  100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany  Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 190

udka z gęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo: 6 średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą(...)piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Do ugotowanej kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulę, miód, sól, pieprz, skrapiamy octem i olejem, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pestki granatu

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania