miód - 5845 przepisów (strona:105/390)

WODA SMAKOWA POMARAŃCZOWA 116

prosty sposób przygotowywać pyszną, orzeźwiającą wodę sami  w domu. Prościej już się nie da. Składniki: 1 litr wody mineralnej 2 pomarańcze 10 lub więcej listków świeżej mięty łyżka miodu- jeśli chcemy dosłodzić, ja nie dosładzam kostki lodu Wykonanie: Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, druga kroimy na plastry. Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy sok, plastry pomarańczy, jeśli chcemy dosładzamy miodem

Z Majeczką w kuchni
Fit batoniki orzechowo-karmelowe 153

słodyczy. Z poniższej porcji powstało 6 batoników, które stanowią znakomitą przekąskę pełną zdrowej energii :) Składniki: 4 wafle ryżowe 2 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki oleju kokosowego* 1 łyżka miodu 2 łyżki syropu karmelowego Walden Farms** Masło wymieszać z roztopionym olejem, miodem i syropem na jednolitą masę. Dodać pokruszone wafle ryżowe i skleić wszystko razem. Przełożyć na folię i zawinąć

Chocolate Muffin Blog
Pierniczki leckerli 130

warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli(...)dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie

I tu będę miała takie te
"Chleba naszego poprzedniego..." 161

upiec jeden.  Biorę: - 1 kg mąki chlebowej (typ 650 lub 750)  - 770 ml ciepłej wody (ok.38 st.) - ok. 45 g świeżych drożdży - 2-3 łyżeczki soli - łyżka miodu - ok. 40 g włoskich orzechów (nie są niezbędne) - tu można poszaleć, dodać na przykład ok.100-150 g dowolnych ziaren, można kombinować z rodzynkami, śliwką suszona itd. itp., możliwości tyle ile fantazji(...)Zacząć można dwojako, albo na przygotowaną w naczyniu mąkę wkruszyć drożdże i następnie dodać pozostałe składniki, albo zacząć od wody, w niej rozprowadzić miód i pokruszone drożdże, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki.   Dodawane ziarna czy orzechy dodaję też od razu. Mieszam.   Mieszam tylko łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie trwa to długo. Mieszam rano i przykrywam naczynie

I tu będę miała takie te
Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 121

warty zachodu. Przygotujcie od razu z podwójnej lub potrójnej porcji. Bo i tak się rozejdą. Składniki 200g czekolady mlecznej 25 g czekolady deserowej 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 30 g miękkiego masła 40 g mrożonych malin ( zmiksować i przetrzeć przez sito ) Dekoracja wiórki kokosowe tarte orzechy laskowe rurki, listki z białej czekolady itp Śmietankę zagotuj z miodem

Z Kuchni Do Kuchni
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 154

mlekiem, musem czy jogurtem – co kto lubi. Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru. Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz. Mleko to również rzecz gustu. Sprawdzi się zarówno roślinne jak i krowie. Print Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php(...)masę rabarbarową 3 łodygi rabarbaru malinowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni

Mieszam w Garnku
#belVita #dlaMistrzówPoranka 191

zawiera pełne ziarno 5 zbóż, bo jest źródłem witamin B1 i E. W ramach kampanii #belVita, otrzymałam do przetestowania (dla mnie i znajomych/rodziny) pięć opakowań ciasteczek: Zboża + mleko Orzechy + miód Owoce leśne Kakaowe Musli z owocami Jedno duże opakowanie (300 g) zawiera 6 mniejszych paczuszek, w każdej z nich znajdują się 4 ciasteczka, co daje nam 24 sztuki w jednym(...)smakują jak zwykłe ciastka maślane. Im lepsze będzie nasze śniadanie tym lepszy będzie cały dzień! Wszystkie warianty smakowe są równie pyszne, ale moim numerem jeden jest połączenie orzechów i miodu, ale myślę, że każdy znajdzie wśród podanych wariantów idealny smak dla siebie, bo jest z czego wybierać. Ciasteczka #belVita świetnie sprawdzają się jako przekąska, poczęstunek dla gości, czy mały posiłek

Kulinarna (nie)codzienność
Dietetyczna tarta waniliowo-orzechowa na czekoladowym spodzie owsianym 255

Idealna alternatywa dla przesłodzonych ciast z cukierni, gdy macie ochotę na coś pysznego :) Tartę przygotowujemy na owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki(...)kakao 1 łyżeczka miodu, płynnego 2 łyżki odżywki białkowej o dowolnym smaku Płatki zmiksować na pył, dodać resztę składników i wymieszać. Powstałą masą wylepić spód tortownicy o średnicy 18 cm. Schłodzić. Masa: 1/2 szklanki płatków jaglanych 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich kropelka aromatu waniliowego Płatki zalać mlekiem i ugotować (ok3-5 minut). Dodać orzechy i aromat. Wymieszać

Chocolate Muffin Blog
Tarta ze szparagami i buraczkami 179

Wylepioną ciastem foremkę obciążamy i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego 300 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 3 łyżki ostrego sera, startego na drobnych oczkach ½ pęczka koperku jedna czerwona cebula pokrojona w piórka. Buraczki porządnie myjemy, przekrawamy(...)końcówek, kroimy na drobne kawałki, a główki zostawiamy w całości. Wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła i smażymy około 4 minut. Buraczki odcedzamy i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła, dodajemy miód i ocet. Smażymy, aż pokryją się glazurą i zrobią się lśniące. Odkładamy kilka główek szparagów i kilka buraków do dekoracji. Pozostałe buraki i szparagi mieszamy z jajkami, śmietaną, cebulą, serem

ladykitchen
Truskawkowa jaglanka z chia, daktylami i migdałami :) 146

świetnie chrupią podczas jedzenia. Słodyczy jaglance nadają daktyle , które pod wpływem ciepła rozpadają się i stają się mięciutką, słodką formą. Dla tych którym słodyczy jest za mało radzę dodać miodu lub syropu klonowego :)  Będzie pysznie! :) Składniki: 50 g kaszy jaglanej  1 łyżka liofilizowanych truskawek  1 łyżeczka nasion chia 3 daktyle kilka migdałów 250 ml mleka Dodatki: truskawki(...)mleko, wsyp kaszę i pozostałe składniki (bez dodatków!).  Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę, jest ok. 15 minut.  Przełóż do miseczki, dodaj truskawki i polej miodem

Zdrowie na języku :P
Koktajl owocowy na maślance ze spiruliną 150

posiłków inkorporować? Oczywiście w postaci koktajli właśnie! Składniki na 1 szklankę: 200ml maślanki połówka banana 1 kiwi 1 łyżka otrębów pszennych 1 łyżeczka spiruliny w proszku 1 łyżeczka miodu płynnego - można pominąć; mnie wystarczyło osłodzenie koktajlu bananem Do wysokiego naczynia wrzucić umyte i obrane owoce. Dodać miód - albo i nie, wszystko zależy od smaku . Dolać maślankę. Wsypać spirulinę. Zmiksować blenderem

Grunt to przepis!
Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 136

szklanki świeżego soku z jabłek i owocu granatu * 1 jajko klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu ** do podania: 2 mandarynki, odrobina cukru pudru po posypania wierzchu "mini wieżyczek" opcjonalnie: odrobina oleju do spryskania patelni * sok jednodniowy lub własnoręcznie przygotowany w sokowirówce ** można również w ogóle(...)przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią i 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu (jeśli chcemy, aby nasze placuszki były słodsze). Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowaną masę na placuszki odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno

Słodkie okruszki
Sałatka z truskawkami i serem z niebieską pleśnią 166

Składnik na porcję dla 3-4 osób: 1 opakowanie różnych sałat (140 g) 300 g świeżych truskawek 100 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki sosu balsamicznego 2 łyżki miodu pieprz do smaku Sałatę wsypać do miski. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę. Owoce i ser pleśniowy ułożyć na sałacie. Sos balsamiczny wymieszać z miodem

Ugotować
Pleśniak 123

wojażach, odwiedzając znane rody arystokratyczne w całej Polsce, kosztując, smakując, słuchając opowieści i przeżywając. Oczywiście nigdy o Was nie zapomnieliśmy! Przywozimy Wam kawałek pachnącego lubelską wiosną i smakującego warmińskim miodem gryczanym pleśniaka, czyli ciasta naszych, a mamy nadzieję, że i Waszych, dzieciństw… Pieką i serwują: Łukasz, książę Ziemi Chełmskiej i Grzegorz, książę Warmii. Z takiego połączenia musiało wyjść coś(...)ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć oba regiony wcześniej), udając przed uczestnikami stołowej sytuacji, że piliście wodę i oddając się dalszym konwersacjom. Zapytacie, gdzie w tym wszystkim warmiński miód gryczany? Jest tutaj ! Kosztowaliśmy w trakcie pieczenia między jedną brandy a drugą… Też skosztujcie! Polecamy! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
tradycyjna owsianka na mleku 522

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: ok. 55 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżka miodu 5 migdałów garstka orzechów cynamon plasterki jabłka wykonanie: Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki i gotujemy przez ok. 5-10 min. Migdały oraz orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczki, opcjonalnie jeszcze troszkę dolewamy ciepłego mleka. Dosładzamy miodem. Układamy ok. 3 plasterki

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania