miód - 5845 przepisów (strona:110/390)

Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 327

maluśkim ogniu, powoli. Ja gotuję go około półtorej, dwie godziny. Po 30 minutach dodaję umytą i sparzoną wrzątkiem pomarańczę pokrojoną w półcentymetrowe plasterki. Po czasie gotowania kompotu próbujemy, dosładzamy – miodem, cukrem, syropem z agawy. Jeśli wyszło za słodko – dodajemy obraną ze skórki cytrynę, pokrojoną w plasterki. Kompot staramy się dosłodzić umiarkowanie, tak by został raczej wytrawny niż wyczuwalnie słodki. Pomarańcze(...)150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop z agawy 3,5 litra wody (używam mineralnej

Karo in the Kitchen
Piernikowe uszka z żurawiną 159

ęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk(...)być elastyczne (może być potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki lub trochę miodu - w zależności czy jest za rzadkie czy za ścisłe). Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Nie powinno być potrzeby podsypywania mąką, ale gdyby zaszła taka konieczność używamy jak najmniejszej ilości. Ciasto dzielimy

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 215

cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas(...)intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty.  Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek

Kuchnia Łukasza
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 227

piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.  cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne(...)czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże

SMYKWKUCHNI
Roladki z kurczaka z sosem żurawinowo- szparagowym 196

ŻURAWINOWO - SZPARAGOWY: - makaron razowy Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 część pora zielona - 15 szparagów zielonych (obranych) - 1 duża łyżka miodu - chlust białego wina wytrawnego - 5 łyżek świeżej żurawiny - natka pietruszki - korzeń imbiru - ząbki czosnku (2-3szt) - sól - 2 łyżki śmietanki Na patelni, na oliwie i maśle zeszklij posiekanego pora(...)czosnek i imbir. Podlej winem, smaż ciągle mieszając aż wino całkowicie odparuje. Dodaj miód, żurawinę i zielone szparagi. Ciągle mieszając smaż około 5 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, zagotuj. Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj, tak aby sos oblepił makaron. Wyłóż na talerz posyp obficie natką pietruszki. Gotowe! Zrobione! Bardzo proste danie, pyszne i rewelacyjnie wygląda! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Najlepsze pierniczki cioci 138

prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta  (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta 1/2 szklanki ciemnego piwa 50 gram przyprawy do piernika 100 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego marki Delecta 1/2 łyżeczki sody(...)niej karmel. Ponownie ostudzić. Masło należy utrzeć z drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo

Mango Papaja
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 298

suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny. W osobnej miseczce, ubijaczką balonową, łączymy ze sobą jajka, miód i ciepłą wodę lub mleko. Mieszając składniki suche w mikserze na niskich obrotach, powoli wlewamy rozkłócone jajka. Mieszamy powstałą masę na niskich obrotach do dobrego połączenia. Po łyżce dodajemy miękkie(...)łyżka skórki startej z cytryny ziarna wyskrobane nożem z ½ laski wanilii 3 jajka M + 1 żółtko w temperaturze pokojowej 150ml lekko ciepłej wody lub mleka 1 łyżka płynnego miodu 150g miękkiego masła 82% tłuszczu 1 łyżka masła, zimnego z lodówki 1 łyżka masła, rozpuszczonego 50g kandyzowanej skórki z cytryny 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka mąki do osypania bakalii POTRZEBNE

Karo in the Kitchen
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 212

składniki  (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec ok 60 - 75 minut w temperaturze 200 st C. aż buraczki będą  miękkie(...)Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz  dobrze wymieszać  - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z   Gorenje Polska

Stare Gary
Ciemny bogaty keks 345

pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby     1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (keks będzie niewysoki, prawie w ogóle nie rośnie). Ostygnięty keks wyjąć z blaszki. Wierzch: 9. Do rondelka z grubym dnem dodać masło, miód, cukier i zagotować. Gotować przez około 2-3 minuty. Dodać bakalie i wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na wierzch ciasta. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 299

mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki : 30 dkg obranej i ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła skórka otarta z dwóch średnich wyparzonych pomarańczy sok z jednej średniej pomarańczy 3-4 łyżeczki dobrej przyprawy piernikowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko(...)szklanki mąki  Wykonanie : Marchewkę zblendować na purre  Miód , cukier , masło i przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić

Malinowa Kawiarenka
Makowiec na kruchym cieście 731

kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA MAKOWA 250g suchego maku 70g cukru 60g masła 60g miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny(...)gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki, migdały i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić

Smakołyki Bereniki
Domek z piernika 224

pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty. Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka(...)cukierki do dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl. mlecznej czekolady kilka kolorowych landrynek na okienka Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki

Smakołyki Asi
Domowy marcepan 327

rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy przygotować go wcześniej i przechowywać owinięty w folię w lodówce – do miesiąca czasu. Domowy marcepan: 200 g mielonych migdałów * 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki amaretto (lub tyle samo wody + 2-3 krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto) 1 szklanka cukru pudru (140 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)sparzyć wrzątkiem, zostawić je w nim na ok. 3 minuty, a następnie schłodzić. Skórka będzie łatwo schodziła. Zmiksowane migdały przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich cukier puder oraz miód. Miksujemy wlewając powoli amaretto. Żeby masa się scaliła, potrzebne będą 2-3 łyżki. Gdy masa będzie jednolita i zwarta, formujemy ją w wałek. Marcepan jest gotowy. Gdy go nie używamy, zawijamy

Poezja smaku
Gingerbread coffe 203

wody - 1,5 łyżeczki kawy - 1/3 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa - 1/3 łyżeczki kakao - 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu ( może być Stevia) - kilka goździków Do wysokiej szklanki wsypać kawe i pozostałe składniki.Wszystko zalać wrzącą wodą i energicznie wymieszać. Podgrzać mleko w garnuszku z miodem i goździkami. Jeśli posiadamy odpowiednie urządzenie

Fit & Healthy Life
Ciasto bananowe z chałwą 195

podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa   180g mąki pszennej   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej. Całość wymieszać łyżką. Wkruszyć chałwę i ponownie dokładnie wymieszać. Przesiać do miski mąkę wraz z soda i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać

Grunt to przepis!