Lubię ozory czy to wieprzowe czy wołowe jednakże jest z nimi trochę zabawy i nieczęsto je robię. Jednak jak już zrobię to smak i aromat roznosi
Moje Małe Czarowaniegwarantuję ;) Polecam bardzo ;) Składniki: 0,8 kg polędwiczki wieprzowej domowa wegeta do oprószenia mięsa sól do oprószenia mięsa 2-3 łyżki masła 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 ml wody przegotowanej 80 g przysmaku górskiego chrzanowego 2 czubate łyżki chrzanu pieprz do smaku Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe wymyć, osuszyć i oczyścić z błon(...)miseczce wymieszać śmietanę z mąką oraz z wodą, dodać do rozpuszczonego masła, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przysmak górski oraz chrzan, wymieszać. Całość doprawić pieprzem do smaku. Do sosu dodać podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem do ich miękkości. Smacznego
Krakowskie smaki AniDanie często goszczące w szpitalach i uzdrowiskach. Szczególnie wersja gotowana tego dania. Zdarzyło mi się jeść takiego właśnie kurczaka w Nałęczowie na turnusie rehabilitacyjnym. Bardzo smaczne
Mr. Tastepłat mięsa rozłożyć masę pietruszkową, złożyć w roladkę i związać w dwóch miejscach sznurkiem. Każdą z osobna szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego (180 stopni ) piekarnika na 25-30 minut. Cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć lekko na maśle, podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości cebuli. Mamy dwie możliwości zagęszczenia sosu(...)pozostawić w kawałkach i podprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Trzeba wtedy sos jeszcze zagotować , aby usunąć surowy smak mąki. Na koniec posolić i popieprzyć oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wyłożyć łyżkę sosu, na nim położyć upieczoną roladkę.Podawać z ziemniaczkami, mocno chrzanowa ćwikłą i ugotowaną mini marchewką
Kulinarne przemysleniakilka kropel. 3 lata temu r obiłam tę roladkę na Boże Narodzenie. Poza tym można ja przygotować na Sylwestra i podać np. z sosem chrzanowym lub innym ulubionym. Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego kawałek pora, ok. 10 cm 1 cebula, może być czerwona opcjonalnie można dodać natkę pietruszki - ja nie dodałam, bo nie miałam. Użyłam suszony(...)kawałki, wrzucamy do blendera dodając śmietanę - miksujemy na gładką masę z sosem sojowym Dwie pozostałe piersi, oddzielnie, wkładamy pomiędzy folię spożywczą i cienko ubijamy Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę, pora w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę - podsmażamy z majerankiem Folię aluminiową smarujemy oliwą i przekładamy na nią mięso Masę mieszamy dokładnie z cebulką i porem Przekładamy masę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.composiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotować i potłuc. Połączyć mięso, ziemniaki, cebulkę, natkę, jaja i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, jeśli masa jes zbyt rzadka - dodać więcej bułki tartej. Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i smazyć na złoto. Na sos: 3/4 szkl. śmietany 18% ser gorgonzoli - opakowanie szczypiorek 1 łyżka majonezu(...)wrażeń smakowych, a przede wszystkim „fanów” Majonezu stołowego kętrzyńskiego, zainteresują z pewnością, stworzone na jego bazie, Majonezy smakowe. To niezwykłe połączenie majonezu z dodatkiem naturalnych wyciągów smakowych (czosnkowego) i (chrzanowego), w połączeniu z kompozycją przypraw sprawi, że jaja, wędliny, czy potrawy z grilla nabiorą nowego wykwintnego i niepowtarzalnego smaku. W ofercie także majonez chrzanowy - może kiedyś spróbuję :) Po więcej informacji
kolorowotorcikowodyniowe , a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie. Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie? Składniki: 800 g ziemniaków mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki puree z dynii 1 jajko(...)formować okrągłe kluseczki, w każdej palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dziurkę wrzucać na osolony wrzątek, a gdy wypłyną gotować jeszcze chwilę, aż wyraźnie urosną podałam ze schabem w sosie chrzanowym (przepis tutaj ) i sałatką z czerwonych buraczków (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kacze żołądki w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią także zajadać się żołądkami kurzymi. U mnie w domu od dziecka jadło
Kuchnia BazyliiChrzan i jajka. To jedne z moim skojarzeń z Wielkanocą, dlatego ta sałatka to dobry pomysł na Święta. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki
Pasja Smakuryż – może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone i lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone(...)papryk – z lekką górką. Blachę podlać ½ szkl wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 30 minut. Zapiekać bez przykrycia. Podanie uzupełniłam jedynie o dip czosnkowo-chrzanowy . Niczego więcej nie było potrzeba. Smacznego
Ze smakiem bez glutenudodaje też komentarz/poradę jak kupić dobry towar np. mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach. Książka podzielona jest na: przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji :-) przystawki gorące: takie(...)główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe
kruche babeczkiustach, no i do tego podaje się do nich sosy, ja polecam sos koperkowy, chrzanowy, czy musztardowy. Prosty przepis na Ozory w sosie koperkowym : składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 1 płaska łyżeczka soli sos: 150 ml gęstej śmietanki 30% 2 łyżki mąki 2 łyżki siekanego świeżego koperku(...)pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy solą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ozory powinny zmięknąć i dać się łatwo obrać. Mięso wyjmujemy z wywaru i zalewamy je zimną wodą. Gdy ozory trochę przestygną ostrym nożem ściągamy z ich powierzchni skórkę, która powinna łatwo odchodzić. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchrzan nie tylko smakuje , ale masz wszelakie właściwości zdrowotne.Dodany do sałatek , zup czy też sosów nadaje ostrego posmaku , dzięki czemu świetnie rozgrzewa.U mnie w domu bardzo często gości zarówno sos chrzanowy ( z białą kiełbaską ) i zupa chrzanowa.Dekoruję nim kanapki i jajka.Bardzo lubię też chrzany smakowe ( z żurawiną czy też wasabi ) , które w swojej ofercie ma np. marka Provitus.Dzi(...)Oliwa z oliwek – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem i papryką.Podsmażamy do miękkości na gorącej oliwie , uważając by nie przypiec , bo mięso będzie twarde.Jajka gotujemy na twardo , kroimy w kostkę , dodajemy do mięsa.Ser żółty oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę – dodajemy do mięsa i jajek.Wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę
Ostra na Słodkokażdy znajdzie tu coś na swój świąteczny stół :)Zapraszam.Mięsa : karczek pieczony w ziołach i winie żebraka w miodzie boczek pieczony w folii karczek pieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka z cynamonem- pieczona w naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki(...)kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty wytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę
Proste Potrawypewno są sycące i mają bogaty smak. Mnie smakowały świeżo usmażone a mąż zajadał się ze smakiem zimnymi. Można je podać z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym lub sosem barbecue. No i najważniejsze! Robi się je ekspresowo 😊 Składniki: ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1 mała marchewka 1 mała pietruszka kawałek pora (biała część) lub średnia(...)dynię lub jogurt/ śmietanę. Wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Kładąc placuszki na rozgrzany olej należy je spłaszczyć, żeby mięso porządnie się usmażyło. Idealnie smakują z dipami czy sosem barbecue. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu