mięso z sosem chrzanowym - 255 przepisów (strona:11/17)

Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 173

Idealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet drobiowy z jajkiem 210

kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę(...)twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: okolo 60 minut

Kuchnia co dnia
Szynka pieczona w rękawie + film 195

podać na gorąco jako główny element obiadu, to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.Taka szynka również idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką.     składniki szynka wieprzowa ( ok 1,5kg ) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli pół łyżeczki czarnego pieprzu(...)pieprz, wlewamy olej, dodajemy musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy z każdej strony umyte i osuszone mięso. Szynkę wkładamy w rękaw do pieczenia, szczelnie zawiązujemy z obu stron, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do lodówki na dobę do zamarynowania. Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki, rękaw

Smakowite Dania
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 146

Pieczemy 20minut /200C. SOS CHIMUCHURRI: Wszystkie składniki blendujemy na „pastę”, doprawiamy do smaku. MIĘSO: Mięso czyścimy, oprószamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekamy czosnek oraz rozmaryn, smarujemy musztardą Dijon. Odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy rostbef z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso aż osiągnie(...)Odstawiamy. Po tym czasie kroimy w cieniutkie plasterki. CAŁOŚĆ: Przekrojone bułeczki smarujemy chimichurri, układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany plaster sera camembert oraz mięso. Dodajemy podsmażone pomidorki oraz majonez limonkowo-chrzanowy. Smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno! Polecam

Ostra na Słodko
Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. 1936

chrzanowej 6 plasterków boczku wędzonego (ok. 100g) mąka pszenna do otoczenia zrazów olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. – Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski; dodać pół łyżeczki czosnku, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę majeranku, 1 małe jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić mięso(...)płat zrazu). Każdy płat mięsa (zraz) posmarować łyżeczką musztardy, nałożyć plaster boczku, paseczek papryki, paseczek ogórka oraz kilka kawałków cebuli pokrojonej w piórka. Następnie zwinąć boki zrazów do środka i uformować zamknięty, podłużny klopsik z nadzieniem. Kolejno każdy zraz otoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć zrazy z mięsa mielonego z każdej strony na rumiano. Podawać polane

Kulinarne Przeboje
Szynka gotowana 176

pozostałymi przyprawami, tj. musztardą, miodem i brązowym cukrem. Tak przygotowane mięso przełóż na blachę (do brytfanny lub naczynia żaroodpornego) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C. Całość piecz przez 15 minut. Szynka będzie gotowa, gdy jej skórka ładnie się przyrumieni. Tak przygotowaną szynkę gotowaną podawaj np. z sosem wiosennym. Szyneczka wyszła smaczna, lekko słodkawa przez natarcie miodem, musztardą(...)się gotowała dodałam kilka ziarenek pieprzu czarnego, ze dwa ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Natarłam natomiast pastą powstałą poprzez połączenie 2 łyżek miodu, 2 łyżeczek musztardy (łagodnej i chrzanowej) oraz odrobiny brązowego cukru. Z pewnością jednak jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis. Następnym razem jednak pominę tę słodką skorupkę

blog.moje-pasje.info
Schab zapiekany z sosem chrzanowym 148

swojemu. Chłopcy się zajadali chociaż myślałam, że sos chrzanowy nie za bardzo im posmakuje ponieważ też go nie robiłam wcześniej. Mnie też smakowało i byłam zdziwiona, że wyszło to tak dobrze :) Frytki też są tutaj z piekarnika niestety mrożone :/ Zakupy: - Schab 1 - 1,5 kg w kawałku - przyprawy - rękaw do pieczenia Sos: - 1/2 szklanki wywaru warzywnego - 200 g śmietanki(...)łyżka mąki pszennej - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Schab umyłam i zamarynowałam w naczyniu w przyprawach, dodałam jeszcze dwa ząbki wyciśniętego czosnku (poprzedniego dnia wieczorem). Na drugi dzień zamarynowane mięso przełożyłam do rękawa do pieczenia i do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 60 minut. Po tych 60 minutach rozcinam rękaw i wyjmuję go całkiem

Tanio smacznie i prosto
Medaliony wieprzowe w sosie chrzanowym 139

domu zawsze jest obiad bezmięsny, ale podam dzisiaj przepis na mój wczorajszy obiad czyli Medaliony wieprzowe w sosie chrzanowym. Miłośnicy chrzanu z pewnością polubią to danie :-) Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, które mocno po gilgoczą Was po gardłach, to do sosu dodajcie więcej chrzanu niż podałam w przepisie, ponieważ robiłam je dla mojego męża, który jest zwolennikiem łagodnych potraw(...)ziarna, sól i pieprz, olej do smażenia, chrzan starty 1,5 łyżki, śmietanka 30 % 70 ml, posiekana natka pietruszki 2 łyżki, Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy ze słodką papryką. Mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy medaliony. Smażymy po 2 min z każdej ze stron. Następnie podlewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól

kulinarne odsłony pati
Kurczak z makaronem orkiszowym w sosie serowo-chrzanowym 161

smaczna propozycja na szybki obiad. Kurczak w sosie serowo-chrzanowym świetnie pasuje do makaronu orkiszowego. Możecie go zastąpić innym, ale ja wybrałam ten zdrowszy (od tradycyjnego). (3-4 porcje) 120g makaronu orkiszowego (wg gustu; użyłam świderków Makarony Polskie ) 2 piersi z kurczaka (średnie) papryka słodka w proszku sól, pieprz Sos: 200 ml mleka (może być śmietanka) 100g serka topionego (najlepiej(...)łyżki masła do smażenia    Makaron ugotować według przepisu z opakowania. W międzyczasie piersi z kurczaka (umyte i osuszone) pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Mięso podsmażyć (na rumiano) na rozgrzanym maśle. Dodać mleko i oba sery. Całość powoli mieszać, aby sery dokładnie się rozpuściły - tworząc jednolity sos. Sos doprawić chrzanem. Odcedzony makaron wymieszać z zawartością patelni. (Mieszać

Di gotuje
Golonka po bawarsku. 153

pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe  burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki(...)podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach
Mój sposób na domowy tarty chrzan (bez łez) 198

Korzenie chrzanu starłam w szatkownicy     a następnie szybko zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa do której przełożyłam sitko o drobniutkich oczkach (do mielenia maku). Przepuściłam przez maszynkę wprost do miski, do której wlałam połowę soku z cytryny. Sok wmieszałam do masy chrzanowej. Dzięki temu chrzan nie ciemnieje. Kiedy już wszystko zmieliłam, wlałam wrzątek zmieszany z pozostałym sokiem(...)tego przecież nie chcemy. Prawda?     Teraz już tylko trzeba przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i wstawić do lodówki.       To jest baza chrzanowa, z której można zrobić różne wspaniałe sosy dodając do niej ulubione składniki. Albo zrobić chrzan   z jabłkiem ścierając na drobnych oczkach jabłko, dodać śmietanę i ewentualnie przyprawić do smaku...   Polecam taki

Kuchnia u Krysi
Domowy kebab 243

zależności od smaku). Sos musztardowy: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, 4 łyżeczki musztardy ( ja użyłam chrzanowej ), sól, pieprz. Sos koperkowy: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, koperek świeży, posiekany, sól, pieprz. Sos czosnkowy: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka pikantnego ketchupu, ząbki czosnku, wycisnąć ( ja dałam 4 ząbki(...)Kapusty poszatkować, posolić, wymieszać i dłońmi ugnieść. Odstawić na kilkanaście minut. Po kilkunastu minutach odlać wodę, którą puściła.  Sosy: Składniki każdego sosu po prostu ze sobą wymieszać. Sól i pieprz dodawać ostrożnie, według własnego smaku. Do bułki włożyć usmażone mięso, warzywa i polać sosem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sos tatarski 166

posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga(...)lodówki na minimum 30 minut. Podawaj ze śledziem lub z jakimś mięskiem Składniki 125 g jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku

Eat me! Fit me!
Sałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym 373

też smakuje.   Sałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym SKŁADNIKI : 500 g fileta z kurczaka 300 g  sera gouda 1 słoiczek cebulek marynowanych 5 jajek 1 szklanka makaronu muszelki małe 1 puszka kukurydzy 3- 4 łyżeczki przyprawy gyros 2 łyżki oleju szczypiorek do dekoracji sos: 200 g  jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki(...)kostkę, podsmażamy na oleju z przyprawa gyros. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach, przekładamy do miski. Jajka kroimy w kosteczkę dodajemy do sera. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydze, podsmażone mięso, ugotowany makaron i odcedzone cebulki. Całość mieszamy. Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy chrzan majonez i pieprz z solą do smaku mieszamy. Sosem zalewamy sałatkę. Całość mieszamy. Podajemy posypując szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki