mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:9/774)

Eintopf warzywny z kurczakiem 144

niej posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym. Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie.    Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie

Pyry na Gaz
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 190

przygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie czy kolację. Lekka, ale zarazem dość pożywna, łączy zarówno łagodne w smaku szparagi czy mięso z kurczaka z bardziej wyrazistą szalotką i wprost ostrym chili. Zwłaszcza ilość tego ostatniego powinniśmy dobrać z niejaką ostrożnością. Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami(...)garść zielonych oliwek 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 lub 3 szalotki 1 mała papryczka chili lub jej kawałek – stosownie do upodobań Instrukcje Z mięsa kurczaka usuwamy błonki, chrząstki i inne niepożądane elementy. Płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę o boku ok. 2cm. Na patelni na dość

Kulinarna Pokusa
Holenderska zupa z kurczaka 382

doprowadzamy ponownie od wrzenia i dodajemy zestaw drobno pokrojonych warzyw. Gotujemy je bardzo krótko, w granicach 15 minut. Na koniec dodajemy jeszcze oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki mięso z kurczaka. Całość podajemy z makaronem typu vermicelli (nitki). Jak w przypadku każdej zupy gotowanej na kurczaku trzeba koniecznie zaznaczyć, że musi to być kurczak zwany rosołowym lub wolnowybiegowym. Nie może(...)być hodowany „na szybko” brojler, gdyż absolutnie nie da on zupie należytego smaku. Tak naprawdę w ogóle warto używać właśnie mięsa z kurczaków z wolnego wybiegu, gdyż zawsze jest ono lepsze w smaku i wyższej jakości. Doświadczenie pokazuje, że różnice potrafią być naprawdę duże i widoczne już na pierwszy rzut oka (tudzież pierwsze posmakowanie…). Holenderska zupa z kurczaka

Kulinarna Pokusa
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA NA OSTRO 403

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili – 1 szt * czerwona papryka(...)cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir

Ostra na Słodko
KURCZAK Z ORZECHAMI NA OSTRO 308

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g *świeża chili – 1 szt * czerwona papryka(...)cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir

Ostra na Słodko
KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA ( Thai chicken cashew ) 441

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską , a dokładnie przepisem na Thai chicken cashew. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili(...)cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir

Ostra na Słodko
Kulinarnie w Kampali 113

zjeść cokolwiek. Wcześniej spodziewaliśmy się raczej mięsa z kozy niż kurczaka w tortilli, na szczęście wszystko było jeszcze przed nami, byliśmy w Ugandzie zaledwie trzydzieści sześć godzin. Siekane mięso kurczaka zawinięte w plackowate ciasto wyzwoliło u mnie nieskomplikowaną kulinarną refleksję. Kurczaki są dostarczycielami najtańszego mięsa, jako takie nie wzbudzają szacunku u kucharzy. Odwrotnie jest z drogą wołowiną.   (Więcej

Jadło i czytadło
Pomysł na obiad 202

smażenia kurczaka podsmażamy cebulkę do chwili gdy się lekko przyrumieni. Wlewamy na patelnię cydr i bulion, a gdy się zagotują cały płyn wraz z cebulą przelewamy do naczynia z kurczakiem. Mięso wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i pieczemy je w temperaturze 200°C. Co jakiś czas odwracamy mięso by się równo rumieniło. Pieczarki kroimy w plasterki(...)podsmażamy na pozostałym maśle. Na 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka dodajemy je do mięsa. Przed podaniem mięso wyciągamy z naczynia, a do pozostałego sosu dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy też natkę pietruszki

Przysmaki Karolki
Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca 152

podczas smażenia). Potrawa jest prosta, smaczna i aromatyczna i bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie ;)  Składniki :  2-3 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie mięso rosołowe*) kawałek laski cynamonu (około 2-3 centymetrów) 2 ziarna zielonego kardamonu 2 goździki 2 garście orzechów nerkowca kubek ugotowanego ryżu (może być nieco więcej) 1 łyżeczka przyprawy libańskiej(...)kurczaka włożyć do garnka lub głębokiej patelni, zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, dodać laskę cynamonu, kardamon i goździki i gotować przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie ugotowane. Kurczaka odcedzić i przestudzić. Gdy przestygnie pokroić go na kawałki wielkości kęsa. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ryż i chwilę go przesmażyć, dodać przyprawę libańską

Codzienne Gotowanie
Kurczak z imbirem i czosnkiem 226

Jeśli lubimy smaki czosnkowo- imbirowe to takie mięso jest dla nas...Składniki :  pierś z kurczaka około 2 cm imbiru 4-5 ząbków czosnku ( kto lubi może dać więcej) sól, pieprz, olej, jajko  bułka tarta, mąka Przygotowanie: Umytą pierś kurczaka, pokroić wzdłuż i lekko potłuc, posolić  Czosnek i imbir po obraniu pokroić jak najdrobniej i natrzeć tym mięso(...)chwilę tak poleżeć Jajko wybijamy i roztrzepujemy, mięso maczamy w mące,  w jajku, potem w bułce Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obydwu stron na rumiano. tagi : kurczak,mięsa na obiad, szybki obiad

Proste Potrawy
Spaghetti z kurczakiem w pleśniowym sosie 116

kremowy sos  śmietanowy o wyraźnym  smaku sera pleśniowego , ulubiony makaron i duża ilość natki pietruszki, czegoż chcieć więcej?  Składniki: 30 dag  makaronu spaghetti ½ kg mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka(...)słodkiej śmietanki 18% 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni Pęczek natki pietruszki 1 łyżka ziołowej mieszanki Sól do smaku Pieprz biały do smaku 3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Mięso kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubioną ziołową mieszanką, oraz solą i białym pieprzem do smaku, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić do garnka z rozgrzaną

Wanilia i Kardamon
Miodowe pałki kurczaka 170

Najprostsze przepisy są najlepsze. Dzisiejszy, na pałki kurczaka, właśnie taki jest. Nie ma tutaj żadnej filozofii, żadnych pułapek ani trudności. Jest za to wymoczone, zamarynowane i upieczone mięso kurczaka. Poza kilkoma prostymi czynnościami robi się praktycznie samo. Żeby ułatwić sobie pracę, warto mięso zamarynować wieczorem. 10 pałek z kurczaka 4 łyżki kefiru 1 łyżka miodu 1 łyżka przecieru pomidorowego

Smaki Na Talerzu
Galaretka z kurczaka 134

zawsze to co domowe jest lepsze, bo sami dbamy o to, by wywar był aromatyczny. SKŁADNIKI 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 3 marchewki 1,2 kg mięsa z kurczaka (mogą być 3 duże udka) 3-4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 7 jajek mały pęczek pietruszki 1 żelatyna wieprzowa (np. Dr Oetker na 2,5 litra wywaru(...)mięso było miękkie). W międzyczasie ugotować jajka na twardo (7 minut), ochłodzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. Marchewkę zostawić do galaretek. Mięso z kurczaka obrać na mniejsze kawałki. Wywaru musi być dokładnie 2,5 litra (chyba, że macie inną żelatynę, to według opakowania). Dodać do niego vegetę i wedle uznania soli i pieprzu

Passions hobbies life
Potrawka z kurczaka 288

niż z piersi kurczaka. Polecam spróbować. Można dodać jeszcze konserwowy zielony groszek. U mnie potrawka została podana z ryżem i posypana natką pietruszki.       Składniki : * 600g mięsa z kurczaka * duża marchewka * duża cebula * pół litra rosołu  * łyżka maki pszennej  * łyżka jogurtu naturalnego * ulubione przyprawy     Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę w słupki. Zagotować razem(...)rosołem. Na patelni przysmażyć mięso z kurczaka razem z przyprawami. Dodać do warzyw. Gotować do miękkości marchewki. Posypać mąką , dodać jogurt naturalny. Zagotować aż potrawka zgęstnieje

Magiczne Życie Marty
Domowe Bites jak z KFC 1904

uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić bites'y tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka odstawiamy na minimum 30 minut (można je pozostawić w lodówce na kilka godzin lub nawet całą noc, jednak przed smażeniem należy je wyjąć z lodówki tak, aby mięso zdążyło(...)kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 5-7 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Bitesy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 3-4 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami np. czosnkowym

Słodka Strona