Dzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry(...)słodkiej, 1 łyżeczkę kurkumy i 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej. Wszystkie przyprawy rozcierałem do uzyskania jednolitego proszku. Kurczaka pokroiłem w jak najcieńsze plastry, a następnie w paski i wymieszałem z przyprawami oraz z 2 łyżkami oliwy. Przyprawione mięso odstawiłem do lodówki na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i smażyłem mięso przez 5 minut
Wyprawy kulinarneSmaczny pomysł na filet z piersi kurczaka. Mięso jest aromatyczne, kruche i soczyste. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze bardziej syte. Polecam! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka ½ główki brokułu 1 duża marchewka 3 łyżki szczypiorku ½ czerwonej papryki 150 g żółtego sera 200 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)Masło do formy Filet z kurczaka kroimy na płaty jak na kotlety. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz słodką czerwoną papryką z każdej strony. Mięso układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie
VioletoweKucharzeniewędzony kurczak Delikatne mięso kurczaka ma niesłychanie wiele zastosowań w kuchni. Ja dziś proponuję wykorzystanie drobiu w wędzarni, możne niektórzy skrzywią się czytając te słowa, ale naprawdę uważam że kurczak do wędzenia nadaje się wprost idealnie. Zresztą podobnego zdania są wszyscy moi domownicy i zawsze
Miód i pieprzząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy
prawdziwe jedzenieSkładniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę
prawdziwe jedzenieróżyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet z kurczaka. Mięso z kurczaka mielemy, dodajemy przyprawy wg uznania: vegetę, curry, pieprz, posiekany świeży tymianek, jak również żółtko jajka i ubitą pianę z białka. Całość wyrabiamy na jednolitą masę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzekąska podczas trwających meczy i alternatywne rozwiązanie dla gotowych kubełków z popularnych sieciówek. Wiem, że ostatnio kurczak nie ma dobrej prasy (np. “Faszerowane hormonami kurczaki na fermach”, itp.). Jednak mięso kurczaka można dostać także w dobrej jakości. Wystarczy tylko poszukać dobrego sklepu mięsnego lub samego hodowcy, który takie kury hoduje (chociaż te na dużych fermach są pod okiem weterynarza(...)stronę grillujemy średnio po ok 10 min pamiętając każdorazowo smarować kolejne strony pałki marynatą. Wersja w piekarniku: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Rozkładamy na brytfannie kurczaka, połową marynaty smarujemy nasze mięso i pieczemy około 30minut. Po tym czasie odwracamy mięso i smarujemy górę pozostałą ilością marynaty i pieczemy znowu około 30minut. Nasze pałki powinny się zrobić brązowo-złote
PaleoLifeMięso umyj, wrzuć do gotującej się wody.Gotuj przez 15 min.W czasie gotowania usuwaj szumowiny.Umytego kalafiora dzielimy na małe bukieciki.Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę.Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa i łyżkę masła.Gotuj przez ok. 30 min, dodając pod koniec 3 listki laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i sól do smaku.Śmietanę rozrób z łyżką wywaru z zupy.Wyjmujemy pałki kurczaka, następnie poczekajmy, aż wystygną.Następnie oddzielić mięso od kości.Mięso kurczaka ponownie wrzucamy do zupy.Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze około 5 min.Przed podaniem posyp koperkiem :) SMACZNEGO
Kredowe Menuostrość pominąć. Z klopsikami które są lekkie i dietetyczne. Postanowiłam sama zmielić mięso bo lubię łączyć rożne gatunki. Można oczywiście wykorzystać mięso gotowe mielone. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 20 dkg mięsa od szynki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka(...)pieczarek 2 liście laurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka żółta 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie natka pietruszki. olej Pierś z kurczaka, mięso od szynki, obraną cebule i czosnek miele maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam. Formuję w rękach małe kulki
wesoła kuchniaprosty do przewidzenia – grillowane mięso nie wygląda i nie smakuje tak, jak byśmy chcieli. Jak więc prawidłowo grillować: Rozpalamy grilla i czekamy aż płomienie trochę przygasną. Osobno przygotowujemy kawałki mięsa: kurczaka , wieprzowinę i wołowinę . Na grillu układamy najpierw największe kawałki kurczaka, a wokół nich dopiero najmniejsze. Sprawdzamy, czy kawałki mięsa dobrze się upiekły, nacinając je. Sok, który z nich wypłynie(...)Dużo prościej sprawa przedstawia się w przypadku marynowania kurczaka . Tu możemy użyć marynat różnego rodzaju, gotowych mieszanek suchych przypraw lub ziół. Kurczaka nacieramy i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Wówczas mięso przesiąka zapachem i smakiem wybranych przypraw. Wołowina nie potrzebuje marynaty. Po upieczeniu można ją posypać gruboziarnistą solą i mielonym pieprzem . Post Jak grillować mięso? pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku. Z rosołu: Mięso z korpusu od kurczaka Mięso z 2 skrzydełek 4 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ¼ szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa
VioletoweKucharzenieniż tradycyjny, niedzielny rosół, z makaronem ryżowym, zamiast nitek. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą - przepis: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 60-70 dag mięsa; ewentualnie podudzia, skrzydełka) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego(...)laurowe sól do smaku przyprawa typu Vegata do smaku 1 łyżka sosu sojowego mała puszka kukurydzy makaron ryżowy vermicelli natka pietruszki Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą - jak zrobić? Mięso kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, umieścić w garnku, zalać zimną wodą, zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotować mięso przez kilka minut, po czym wodę wylać, mięso dokładnie opłukać, garnek umyć
Moje Qulinariamnie coraz częściej gości na stole mięso , choć jak wiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ).Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne!Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone(...)tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PESTO ROSSO:Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO :Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ).Oprószamy solą i pieprzem.Wkładamy do naczynia z wcześniej przyrządzonym pesto i dokładnie obtaczamy z każdej strony.Zwijamy w folię i wkładamy
Ostra na Słodkomięso mieszamy dokładnie i równo z 20g odważonej soli peklowej. Przekładamy do worka strunowego z grubej folii i wkładamy do lodówki na najniższą półkę. Zostawiamy do zapeklowania na 24h. Mięso kurczaka oczyszczamy z resztek kości i błon. Kroimy w poprzek włókien w drobną, mniejszą niż centymetr kostkę. Pokrojone mięso mieszamy z 10g soli peklującej. Przekładamy mięso do worka strunowego(...)dwóch tygodni). Można je też zamrozić – dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu. SKŁADNIKI na 4 batony po 330g 1kg mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 0,5kg mięsa z udek kurczaka (waga po oczyszczeniu) osłonka poliamidowa lub barierowa termokurczliwa 45-50mm 200ml bardzo zimnej wody 30g soli peklującej * 5 płaskich łyżeczek żelatyny 3 małe ząbki czosnku 5-7 kulek
Karo in the Kitchenznajdzie w lodówce czy zamrażarce i coś się wymyśli..Miałam akurat mięso drobiowe gulaszowe, kawałek kapusty..No i obiad gotowy prawie w kilka minut.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 cebula 2-3 marchewki kawałek kapusty sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek sos Worcestershire Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy [ według gustu], podsmażyć na oliwie.Cebul(...)pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać marchewkę startą na grubej tarce i poszatkowaną kapustę, Chwilę razem przesmażyć, dodać podsmażone mięso z kurczaka, wlać wodę, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości
Moje domowe kucharzenie