Pomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa(...)mielonego z piersi kurczaka 1,5 sztuki młodej cukinii 2 jajka (rozmiar m) 8-10 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów wraz z dodatkiem bazylii oraz czosnku sól, pieprz tymianek Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ją (wraz ze skórką) na tarce o średnich oczkach. Lekko posolić i odstawić. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, wbić jajka i przełożyć
Ugotowaćdnia można je odsmażyć lub wrzucić do gotującej się wody na parę minut (chociaż u mnie zjedliśmy wszystkie na raz😉 ). Nadal są przepyszne! ============================================================ Farsz mięsny: Ugotowane mięso z kurczaka Cebula (do smaku – ja dałam 2 średnie na 400g kurczaka) Olej kokosowy Sól, pieprz Opcjonalnie: czosnek Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Ugotowane mięso
Jak gotować i nie zwariowaćPyszny, lekko słodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy
e-PrzepisyKulinarnetikka masala , czy kormę z jagnięciną , pyszności! Scroll down for recipe in English Biryani z kurczakiem (4-6 porcji) Składniki na biryani: 3 szklanki ugotowanego ryżu 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce 2 ziarenka kardamonu, rozgniecione
karmelowyCoś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka(...)patelni na rozgrzanym oleju.2. W międzyczasie siekamy obraną cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku, w którym będziemy przygotowywać sos. Następnie dodajemy przysmażone z obu stron mięso, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusimy.3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę.4. W miseczce mieszamy mąkę
Kuchnia domowa AniJedno z moich ulubionych zestawień - delikatne mięso z kurczaka nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami. Tego typu danie obiadowe doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny domowy posiłek jak i na uroczysty obiad z rodziną. Prezentuje się bardzo smacznie i jest do tego zdrowe. Dodatkowym atutem jest łatwość wykonania i ten smak...:) Smacznego! Składniki: Duża pierś z kurczaka podwójna
Kuchnia Pełna Pasjijuż komunistyczna wersja sałatki, to nasza jarzynowa, tylko że z kurczakiem jako wkładką mięsną i z całą toną majonezu. U nas, prawdopodobnie pod wpływem postnej Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak nie wyobraża sobie życia. Każdy ma swój przepis. Najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jest chyba jabłko. Wiele osób twierdzi
Ugotowane pozamiataneziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić. Ser, ziemniaki i ugotowane jajka(...)dołu marynowane pieczarki, a między nie powciskać szczypiorek. Na wierzchu pieczarek włożyć marchewkę, posolić, popieprzyć i dokładnie podociskać. Posmarować cienko majonezem. Układać kolejne warstwy: ziemniaki, sól, pieprz, majonez, mięso, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól, pieprz, majonez, ser żółty, majonez. Każdą warstwę dokładnie podociskać, żeby nam się sałatka nie rozjechała na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki
Pieguskowa Kuchniaogórki konserwowe pęczek rzodkiewek pęczek szczypioru sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Mięso kurczaka pokroić w kostkę, dodać oliwę i przyprawy, wymieszać, odstawić na ok 30 minut. W tym czasie przygotować sos, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, doprawić
6nieboPrzedstawiam dziś doskonały przepis na obiad w te ciepłe dni. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno zachwyci
karmelowyBardzo szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Zapieczone w jajku i serze mięso z kurczaka jest bardzo aromatyczne i kruche. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Sól Pieprz 2 jajka 150 g żółtego sera 100 g sera feta 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki świeżej natki pietruszki Filet(...)piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ser feta kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy natkę pietruszki oraz wbijamy jajka. Ponownie mieszamy, aż całość połączy się z jajkami. Masę wylewamy
VioletoweKucharzeniełyżeczka świeżo zmielonego pieprzu szczypta mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z limonki 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka cebula olej sól Przygotowanie Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim, imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem, skropiłem sokiem z limonki. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 20 minut. Seler po umyciu
R'n'G KitchenPrzepyszny sposób na kurczaka, mięso jest niesamowicie miękkie i soczyste. Po rozkrojeniu roladki wypływa rozpuszczone, aromatyczne masełko - palce lizać! Potrzebujemy: 2 duże piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia 3-4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki 1 łyżkę soku z cytryny sól i pieprz mąkę i bułkę tartą do obtaczania 2 roztrzepane jajka wykałaczki
Kolejny blog o gotowaniuprzygotowane w naczyniu tajine . A dzisiaj uruchamiam nową zakładkę - szynkowar, w której będzie można znaleźć przepisy na wędlinę domowej roboty :) Dzisiaj podaję pierwszy przepis na potrawkę z piersi kurczaka i mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego. Jeśli korzystamy z szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Następnie bierzemy się za pracę :) Składniki(...)gotowego wyrobu: 1 pierś z kurczaka 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu sól Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Pierś oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w małe kawałki Mięso mielone przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.composiekałam. Dzięki temu są w pasztecie bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu. Bardzo polecam! składniki (1 foremka 10x 23 cm) 250 g ugotowanego mięsa kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ugotowana włoszczyzna z rosołu (1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera) 2 jajka 30 g bułki łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego(...)pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na małym ogniu aż zmięknie
Stare Gary