Dziś znów gotowanie z Kuchnie Świata :-) Jeśli do tej pory jeszcze nie wykorzystywaliście w kuchni połączenia słodko - ostrych smaków, inspirowanych Indiami, to zachęcam Was do zrobienia tego przy okazji kurczaka :-) Mięso na tyle uniwersalne, że obroni się w każdym wydaniu, a z wyrazistymi, aromatycznymi przyprawami nie ma sobie równych :-) Do tego tzw. "mokra" surówka równoważąca płynącą z nich ostrość(...)możecie organizować tzw. proszony obiad ;-) SKŁADNIKI Kurczak: 1 kurczak ok. 1,4 kg 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 - 1,5 łyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta
Czary - gary w kuchnimnie trójkąty). Cebulę kroimy w piórka. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy kurczaka. Przekładamy do miski. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pieczarki (jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy niewielką ilością oleju). Gdy pieczarki się podsmażą, przekładamy je do drugiej miski, a na patelnię wrzucamy paprykę. Smażymy chwilę(...)ketchup. Doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich oraz szczyptą soli. Do naczynia żaroodpornego przesypujemy połowę ugotowanego makaronu. Smarujemy niewielką ilością sosu. Wykładamy pieczarki z papryką, posypujemy surową cebulą, dodajemy mięso kurczaka. Następnie dajemy resztę makaronu. Wierzch smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem cheddar. Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Smaki Na Talerzudania zalać białą fasolę wodą i odstawić na całą noc. Po tym czasie gotować ją przez godzinę (jeśli to będzie fasola z puszki tę czynność należy pominąć), osączyć. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej(...)wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 80 minut. Natkę pietruszki posiekać i obficie posypać
Zakątek rozkoszy kulinarnychmnie 3 łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki lub lubczyk do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałości piór, włożyć do dużego garnka (co najmniej 5 - 6 litrowego) i zalać zimną wodą w ilości takiej, aby pokrywała mięso i mieściła się w garnku. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 2 godziny (od momentu zagotowania się(...)rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać je do rosołku. Uwaga! Promocja 10% na produkty #Ambition dla czytelników mego bloga (rabat obowiązuje
Kuchcik gotujenajmniej 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka (tj. pozbawionych skórek i kości) 1 kulka sera mozzarella 1-2 pomidory, np. malinowe sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej do smażenia mąka krupczatka do obtaczania Mięso umyć, osuszyć(...)przyprawić (solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki. Na każde udko
Ugotowaćprzepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z udek, pałek lub z całego kurczaka. Odfiletowane mięso jest wygodne w jedzeniu, ale pierś z kurczaka trzeba odpowiednio przyrządzić aby nie straciła na soczystości. Dlatego kurczak w sosie przyrządzam w dwóch etapach. Najpierw rumienię mięso, które potem(...)Zagotuj sos. Pokrój grubo bazylię. czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do sosu. Przypraw solą i pieprzem. Zredukuj sos do trzy czwarte objętości lub według uznania. Dodaj usmażone mięso. Gotuj przez 10 minut. Kurczak w sosie świetnie pasuje do ziemniaków na sypko…Takie lubi mąż, a dzieci jak zwykle wolą ziemniaczane puree. The post Kurczak w sosie śmietankowym
codojedzeniatylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :)Składniki:2 ugotowane ćwiartki kurczaka(...)marchewki1 ugotowana pietruszka1/4 ugotowanego seleraszklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g)50g bułki tartej2 jajkaszklanka suszonej żurawiny1 ziarnko ziela angielskiego2 listki laurowesól i pieprzoliwa do wysmarowania formybułka do wyspania formySposób przygotowania:Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki oprócz żurawiny, jajek i bułki tartej mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Można w tym momencie, przed dodaniem jajek, spróbować
W kuchni wieczoremplanu czym chcemy je wypełnić.Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej.Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.Następnie kurczaka(...)cebulę na piórka.Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu
Świat Domowej Kuchnipieprzu, moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące, zrzucamy jej nadmiar. Pierś z kurczaka ponownie wraca do jajka, następnie panierujemy w bułce tartej. Przez to, że kurczak przejdzie taką drogę, mięso będzie soczyste po usmażeniu. A smażymy na gorącej oliwie po kilka minut na złoty kolor. Wyciągamy tacę z ziemniakami, obok kładziemy kurczaka, niech odpocznie biedactwo chwilę. W trakcie smażenia(...)cebulę i ok. 10 pomidorków koktajlowych. Na tej samej patelni szybciutko jak Struś Pędziwiatr smażymy najpierw cebulę (ok. 2 min.) i wrzucamy na minutę pomidory. Nakładamy całość na kurczaka. Przykrywamy mięso białą mozarellą. Znów piekarnik - 8 minut, 200 stopni. Podajemy przykładowo z rukolą w klasycznym vinegrecie - 1 część soku z cytryny, 2 części oliwy, szczypta soli. Jak to dobrze zjeść
Right Behind The Kitchenbazie kwaskowego bulionu rybnego. W Singapurze bardziej popularna jest ta pierwsza, którą uzupełnia się dodając: kostki tofu, wszelkiego rodzaju skorupiaki, krewetki i/lub kawałki ryb. Czasem dodaje się też mięso z kurczaka. Zawsze z dodatkiem kolendry i pasty z chili typu sambal. SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany(...)starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki 1 cytryna pokrojona w ząbki Wykonanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 1/2 długiego ogórka 1 duża marchewka 1 czerwona papryka rukola mix sałat usmażona pierś z kurczaka usmażony łosoś sos do namaczania, np. słodkie chili sól, pieprz olej 1. Na samym początku mięso/łososia umyć, osuszyć, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. 2. Do wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę i tak długo gotować(...)sekund). Namoczony papier stanie się lekko śliski i prawie przezroczysty. Należy uważać, aby go nie rozerwać. Zamoczony papier przełożyć na duży talerz, a na środek umieścić warzywa i mięso (kurczaka albo łososia). Następnie papier ryżowy zawinąć, tj. najpierw dół do góry, później boki i delikatnie zawinąć w rulonik. Podczas przygotowywania spring rolls'ów - gotowe przykryć folią
UgotowaćRoladki te nadziane są sałatką kartuską i owijane boczkiem. Koniecznie musicie ich wypróbować, niby zwykłe roladki a smakują wyśmienicie. Kruche, soczyste mięso z kurczaka, sałatka z ogórka i papryki oraz boczek to połączenie idealne. Do roladek użyłam sałatki kartuskiej od Dagoma . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sałatka kartuska * plasterki boczku * sól, pieprz, przyprawy do smaku Wykonanie(...)Każdą połówkę piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, rozbić tłuczkiem, doprawić do smaku. Na każdy kawałek mięsa ułożyć kilka plasterków ogórka i papryki, zawinąć w roladkę. Owinąć boczkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30-35 minut. Po około 20 minutach pieczenia roladki odwrócić na drugą stronę
Zrób to smaczniesicie wyłożonej gazą. Następnie ponownie zagotować i gdy zacznie wrzeć zdjąć go z ognia i od razu wsypać żelatynę. Za pomocą trzepaczki rozpuścić ją we wrzącym wywarze. Mięso z kurczaka pozbawić skóry, kości i pokroić w małą kostkę. Na dno kubków/miseczek ułożyć po plasterku jajka. Następnie dodać brokuły i zalać zalewą (wlać tylko tyle, aby przykryła brokuły!). Przygotowane naczynia(...)wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka zastygnie dodać mięso z kurczaka, kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zalać zalewą i ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje. Jak dla mnie najlepiej galaretki z kurczaka najlepiej smakują z odrobiną soku z cytryny
Ugotowaćnajmniej dwa razy w miesiącu, cudownie pachnie i tak samo smakuje. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Składniki: Składniki: 20 dag ryżu basmati w torebkach ½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości) ½ małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 25 dag sera cheddar lub gouda 2 łyżki oliwy Przyprawa(...)posmarowania Majonez do posmarowania Sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko w osolonym wrzątku, odcedzam z wody, wysypuję gorący na dno żaroodpornej formy ceramicznej, zostawiam do przestudzenia. Mięso z kurczaka kroję w kostkę, tak samo obraną czerwoną cebulę, dodaję do mięsa, oprószam dosć mocno przyprawą do grosa, dodaję oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości
Wanilia i Kardamonmocno przyprawą grill o smaku piwa i schować do lodówki na 2 godziny na gorącym oleju zrumienić porcje kurczaka, dolać z 1/2 szklanki wody pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kurczak w tej przyprawie jest smaczny i na ciepło do obiadu i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!! przyprawy grill o smaku piwa Royal Brand: produkt naturalny, bez soli i glutaminianu(...)anyż, imbir, czosnek, kminek, aromat piwa - zastosowanie: mieszanka w unikalny sposób daję poczucie smaku piwa w potrawie, do drobiu, wieprzowiny pasuje najlepiej, wymieszać z olejem i zostawić w tym mięso najlepiej na całą noc - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubię