Sałatka składająca się tylko z kilku składników, jest pyszna. Następna sałatka z weselnego stołu. Brzoskwinie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki. Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką. Wymieszać dokładnie. Pieczarki umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kawałki kurczaka i pieczarki. Smażyć kilka minut aż mięso będzie przesmażone. Odstawić na bok aż wszystko ostygnie
Kuchnia Pokoleńbardziej powszechnymi zamiennikami; stała się ona bardziej przystępna. Zapraszam więc na moją wersję sałatki "Olivier" - smaczna, pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem gotowanego kurczaka:) składniki: ok 400 g gotowanego kurczaka (u mnie mięso z rosołu) 5 jaj 4 ziemniaki puszka groszku 4 ogórki konserwowe kilka czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny sól, pieprz(...)smaku Składniki sosu wymieszać, odstawić w głodne miejsce. Najlepiej wykorzystać mięso z rosołu (gotujemy sobie niedzielny rosół; kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso); ewentualnie pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystko pokroić w kostkę. Groszek, ogórki i oliwki odsączyć. Ogórki pokroić w małą kosteczkę, oliwki w krążki. Składniki sałatki wymieszać
6niebowrócić do codziennego sprawdzonego gotowania, bo jednak jeść się w końcu zachce ;) Mało który kulinarny produkt tak mocno kojarzy mi się ze zwykłym domowym obiadem jak kurczak. Chyba każdy początkujący kucharz od tego mięsa zaczyna swoje działania w kuchni. Przecież niemal codziennie czytam na kulinarnych(...)forach wołania o pomoc: "znudziły nam się filety z piersi, poradźcie, co jeszcze można zrobić na obiad?" Możliwości są oczywiście nieograniczone, ale i pierś można wymyślić całkiem na nowo! Mięso kurczaka wydaje się z jednej strony łatwe, a z drugiej - nieco (lub nawet bardziej niż nieco) nudne. Cóż - łatwość jest pozorna. A nuda? Postaramy się omijać ją szerokim łukiem
zadanie-gotowaniebyć kurczak) oraz wołowina (lepiej jak jest chuda), ale może być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe
królestwo garówPrzepyszna zapiekanka z dwoma serami i mięsem z kurczaka na dzisjejszy obiad. Moja rodzinka uwielbia takie zapiekankiZapiekanka brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI:kalafior - 250 gbrokuł - 250 gfilet z kurczaka - 400 gryż - 150 gśmietana 18% -190 gjajka -3 sztser żółty -100 gserek śmietankowy topiony - 1 szttłuszcz do smażeniakoperek pokrojony -2 łyżkisól, pieprz,bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyrosPRZYGOTOWANIE:Kalafiora i brokuły lekko(...)śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez
Kuchnia DanusiPomysł na niedzielny obiad jest następujący- kurczak nadziewany kaszą pęczak to tak naprawdę dwa w jednym, bo i kurczak, i dodatek do mięsa. Jak danie jednogarnkowe;) Tak pieczony kurczak jest bardzo smakowity, z wypieczoną złotą skórką i soczystym mięsem. Obawiałam się, jak sobie poradzę z wyluzowaniem kurczaka z kości, ale wyzwanie okazało się nie takie trudne. Ostry nóż, kilka
Obiad gotowyMięso rzadko gości na moim blogu. Kiedy jednak dodaję coś mięsnego, to staram się, aby było to coś naprawdę dobrego. Przygotowując te roladki-zraziki nie nastawiałam się, że zrobię zdjęcia i umieszczę na blogu. Wyszły jednak tak smacznie, że w biegu fotografowałam, aby podzielić się nimi z Wami. Wbrew pozorom jest to dość szybkie danie, bo kurczak dusi się krótko(...)kawałek do wytopienia musztarda sól i pieprz do smaku 1 średnia cebula 6 większych ząbków czosnku 150 ml czerwonego półwytrawnego wina dodatkowo: bawełniana nitka lub szpilki do mięsa, lub wykałaczki Uda z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oddzielić mięso od kości. Rozbić lekko tłuczkiem, przyprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Przesmarować musztardą i ułożyć plaster boczku i ząbek czosnku
Codzienna kuchnia niecodziennaRosół drobiowy...Delikatny, esencjonalny, nie za tłusty. Na bazie mięsa z kurczaka. Pachnący włoszczyzną.Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.Smacznego!Składniki:2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);1 średnia cebula;2 duże marchewki;Biała część pora,1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie łodygi świeżego lubczyku(...)mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zagotowania.Z zagotowanego
Gospodyni Miejskapowiedzieć, że jest to przepis stary i sprawdzony, ale każdy robi ją po swojemu. Nazwę swą zawdzięcza przyprawie, w której jest marynowany kurczak. Aromatyczne mięso, chrupiąca cebulka, kukurydza i ogórki oraz mięsista sałata lodowa przełożone keczupem i majonezem to kwintesencja dobrego smaku tej sałatki. Męska część mojej rodziny(...)gyrosu • 1/2 sałaty lodowej • 1 duża cebula • 5-6 ogórków konserwowych • 1 puszka kukurydzy • 8-10 łyżek keczupu • 8-10 łyżek majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i odstawić do zamarynowania na 30 minut. Usmażyć mięso na rozgrzanym oleju
To co kochamSoczyste, mocno przyrumienione mięso kurczaka. Miękkie i pyszne ziemniaki. Sos ze śmietanki i musztardy. To wszystko posypane pistacjami. Pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania Tak upieczony kurczak z ziemniakami w sosie śmietankowo musztardowym sprawdzi się na obiad oraz kolację.Do przygotowania dania wykorzystałam produkty HELIO Natura Pistacje ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 kg kawałków kurczaka podudzia 5 małych ziemniaków(...)pistacji Helio Natura 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony po około 5 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię
Podróż w kulinarianogi kurczaka, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować ok.1 godziny razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi cebulami przekrojonymi na połowę. • Ugotowane mięso wystudzić, mięso kurczaka oddzielić od kości i wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą. • Na koniec włożyć do maszynki kawałki bułki. Pomoże
To co kochamSkładniki: 50 dag piersi z kurczaka 45 dag mrożonego szpinaku 20 dag śmietany 18% około 30 dag makaronu (farfalle) 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku olej roślinny sól tarty parmezan do posypania Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy(...)małą kostkę i obtaczamy w przyprawie curry, papryce słodkiej i ostrej oraz soli. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zmiażdżony czosnek. Gdy będzie szklisty dokładamy do niego mięso. Kurczak powinien się zarumienić ze wszystkich stron. Następnie przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę
Qchnia po prostudodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki cukru kryształu(...)odmierzamy dwie łyżki stołowe i dodajemy je do przygotowanych 150 gramów keczupu, dodajemy do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Keczupem doprawionym przyprawami, dokładnie marynujemy mięso kurczaka. W niemetalowym naczyniu odstawiamy je do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie, obrane ziemniaki kroimy w niezbyt grube półplasterki, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kuchenna Kontrrewolucyasię kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć mięso z tuńczyka z mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie(...)kupujcie ten prawdziwy bez konserwantów! ) grzybowy - sos sojowy ciemny - chili wedle uznania - anyż 2 gwiazdki - imbir świeży kawałeczek - ocet ryżowy 2 łyżki - olej ryżowy - łyżeczka mąki ryżowej WYKONANIE: Mięso z kurczaka i tuńczyka kroimy w sporą kostkę, nacieramy posiekanym chili i imbirem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut do godziny. Czosnek siekamy bardzo drobno, na oleju w woku smażymy mięso
SMYKWKUCHNIBardzo kruche i aromatyczne mięso kurczaka, uzyskane dzięki zamarynowaniu udek w jogurcie. Kolor, zapach, smak i prostota to ważne atuty w tym daniu. Składniki: • 4 udka kurczaka • 1 duży jogurt naturalny • 1 łyżeczka curry • szczypta kurkumy • sól, pieprz do smaku • płatki suszonych pomidorów • posiekana natka pietruszki Wykonanie: • Udka posypać solą i pieprzem. • Jogurt wymieszać
To co kochamdomu drukarkę?;) Wracając jednak do samego przepisu. Mięso wychodzi super kruche, dosłownie rozpływa się w ustach. Dla mnie bajka. Jedynie z wyglądu może nie każdemu odpowiadać taki kolor mięsa, bo jest ono – nie bójmy się użyć tego określenia – blade;) Co do sosu zaś, to jest w nim wyczuwalny ser pleśniowy. Ja tym razem zagapiłam się i nie sprawdziłam(...)użyłam ich mniej, przez co sos, zamiast grzybowy był bardziej serowy. Miejcie to na uwadze, by w razie mniejszej ilości grzybów, zmniejszyć też ilość sera;) 4 pojedyncze filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 30-36% 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos: 100 g sera Lazur błękitny 50 g suszonych borowików 400 ml śmietanki
Smaki Na Talerzu