mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:107/400)

Roladki z indyka z borówkami 188

Zrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku,  które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem!   SKŁADNIKI(...)borówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki , związujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, oprószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , wyciągamy

Ostra na Słodko
Faszerowany bakłażan 317

przepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość(...)świeżej bazylii, sól, pieprz Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół i naciąć w poprzek od strony miąższu. Bakłażany ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawić je solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-30 minut. Pokrojoną cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na maśle aż do zeszklenia. Dodać mięso

Konrad Gotuje
Tarta z kurczakiem 305

Polecam !  Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oregano Składniki na farsz: 350 g mięsa z kurczaka 50 g pieczarek 1 łyżka kaparów 4 jajka 150 ml mleka 150 ml śmietany kremówki szczypiorek sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne.Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut po tym czasie zdejmujemy z ciasta papier z fasolą, zmniejszamy temperaturę do 180ºC. i pieczemy kolejne 15 minut. Przygotować farsz. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, podsmażyć na łyżce oliwy. Do mięsa dodać pokrojone pieczarki

Zabawa smakiem
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 154

jest równie pyszny. Jest to super propozycja na lekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)przyprawiamy wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Cukier, papryczki

Mania Gotowania
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 142

wymieszałam. Tak przygotowaną  zalewę wlałam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia, kiedy pora obiadowa nadeszła, mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut(...)mozzarelli. Na ostatnie pięć minut ułożyłam na makaronie pokrojoną w plastry i oprószoną bazylią mozzarellę. Papryki piekły się jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Po mniej więcej godzinie spędzonej w piekarniku papryka była gotowa. Jedynie zastrzeżenie i nauczka na przyszłość - mięso z udźca indyka do faszerowania papryki należy najpierw upiec w piekarniku bądź udusić. Mojemu mięsku troszkę zabrakło. Mogłoby być

Kuchnia po mojemu
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika) 150

które robi się o wiele krócej niż te ze zwykłej kapusty. Poza tym postanowiłam je upiec w piekarniku, co pozwoliło zaoszczędzić sporo czasu. To świetna opcja dla leniwych, gdyż zawijanie wraz z przygotowaniem mięsa nie wiem czy zajęło mi 30 minut. Potem piekło się już samo :) Ryż spokojnie możecie ugotować dzień wcześniej lub przygotować więcej do obiadu, aby specjalnie zostało(...)głąba i zwijać, boki liścia zwinąć do środka, a następnie zwinąć jak roladkę (instrukcja dokładniejsza na obrazku). Tak przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić.  Dodać przecier pomidorowy. Doprawić go do smaku solą

Fabryka pomysłów
Karkówka w marynacie 182

Karkówka w tej marynacie smakuje wyśmienicie, nadaje się do upieczenia w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia czy po prostu na grilla. Moją upiekłam w naczyniu, a wcześniej pokroiłam na kotlety aby nie trwało to długo. Efekt? Miękkie mięsko, aromatyczne, nie potrzebowało nawet noża aby go podzielić na mniejsze kęsy. Składniki: (na 1,30 kg karkówki) 4 łyżki oleju łyżka oregano(...)Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dać do naczynia żaroodpornego i obtoczyć w nich mięso, odstawić do lodówki na co najmniej pół dnia. Piekarnik nagrzać do 125 stopni gdy będzie ciepły wstawić przykryte naczynie z karkówką w marynacie. Piec około 50-60 minut. Później można obniżyć temperaturę do 200 stopni jednak trzeba pilnować aby woda która się wytworzy

Pychotkaaa
Dorada pieczona w soli 162

smakować trochę inaczej, Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)  Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.  Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się(...)resztą soli (głowy i ogony możemy zostawić odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika przy pomocy noża delikatnie obstukujemy sól przy krawędziach naczynia i usuwamy skorupę solną.  Oddzielamy mięso od skóry i kręgosłupa i podajemy z ulubionymi dodatkami.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczeń rzymska z jajkami 203

którzy w okolicy kuchni mają wegetarian!  Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię. Wracam po 40 min i aż musiałam sb grzanki z mięchem zrobić ;) Przepis znaleziony na allrecipes Składniki: (na keksówkę 30x10 cm)    1 kg mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka(...)dodać 2 łyżki wody lub śmietany. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej część mięsa aby przykryć spód i ugnieść. Na tym ułożyć jajka na twardo - wzdłuż przez środek. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. (jeśli teraz posmarujemy śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec

W kuchni bez szafek
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 184

polędwiczkę. Odstawić na około 2 godziny do lodówki. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 5 minut. Mięso musi odpocząć.Kasza:Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekana cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie

Oryginalny smak
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 152

trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki rosołu lub wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek(...)mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy formując kulę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z wrzącą wodą. Para wodna spowoduje, że pyzy nie wysuszą się nadmiernie podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Boczek pieczony 233

widać na zdjęciu, boczek nie wygląda jak tradycyjny pieczony boczek. Moja wersja jest z pastą z ostrej papryki, którą to zakupiłam będąc ciekawa jej smaku. Domownikom taki boczek bardzo smakuje. W skład pasty wchodzi tylko ostra węgierska papryka i sól. około 1 kg ładnego boczku 1 łyżka pasty lub przecieru z ostrej papryki 2 ząbki czosnku(...)dzień wcześniej). Mięso włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, na górę położyć przekrojony czosnek i liście laurowe, następnie z góry przykryć folią aluminiową.Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę i jeszcze piec około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby boczek się zapiekł ( można włączyć termoobieg). Po wyłączeniu piekarnika zostawić

Kuchcik gotuje
Schab w marynacie imbirowej 119

Domowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :) Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku(...)tarce, czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie związuję. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180'C i pikę mięso przez godzinę

Bea(u)ty kitchen
Kurczak pieczony z warzywami 165

Kurczak pieczony  z warzywami to pomysł na obiad, który przygotujecie w piekarniku. Soczysty, idealnie doprawiony i bardzo smaczny. Warzywa polecam zapiekać w tym samym naczyniu co kurczak, ponieważ smaki warzyw jak i mięsa świetnie się ze sobą połączą. Poniższe danie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad.  Składniki(...)duża cukinia 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3 średniej wielkości cebule sól, pieprz pieprz cytrynowy zioła do drobiu ewentualnie oliwa z oliwek Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, ziołami do drobiu oraz pieprzem cytrynowym (wierzch jak i środek kurczaka!). Przyprawionego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ewentualnie wierzch kurczaka posmarować oliwą z oliwek. Naczynie

Ugotować
Pieczone pieczarki z wołowiną i boczkiem 298

Żeby było ładniej można zrobić z boczku krateczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min. W trakcie pieczenia wypłynie sporo wody z pieczarek, którą zlewałam. Gdyby boczek za mocno się przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: boczek , kukurydza , pieczarki , wołowina

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania