Ćwiartki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy solą i pieprzem.Posypujemy rozmarynem, może być również suszony.Skrapiamy całość oliwą około 4-5 łyżek.Odstawiamy na 1,5
Kredowe MenuPieczeń rzymska ,przez innych nazywana klopsem-wtedy najczęściej z jajkiem na twardo w środku- to taki wielki kotlet mielony.W dodatku dużo zdrowszy,bo nie smażony,a pieczony i dużo mniej z nim pracy.Oprócz tego,że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady.I nie tylko obiady,bo pokrojony w cienkie plastry(...)tłuszczem i wysypać bułką tartamielone mieso delikatnie wymieszać z pieczarkami,odciśnietą bułką,przyprawami ,ziołami i rozkłóconymi jajkami.Delikatne wymieszanie mięsa to gwarant puszystej pieczenimasę mięsną przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 190-200`C 45 minut do zezłoceniapieczeń wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut.Następnie przełożyć na deskę lub talerz do serwowania i pokroić w plastry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smażenia mięsa i cebuli. Kapustę na wierzchu odrobinę solimy i pieprzymy.Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h.Można już po godzinie wyjąć naczynie i sprawdzić czy mięso jest miękkie. Ja piekłam prawie 1.5h.Zjadać z chlebkiem lub innym dodatkiem
Walijskie Pichceniełyżka masła 1 łyżka mąki pszennej szklanka bulionu 100 ml śmietanki 16 % sól, pieprz liść laurowy olej Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpeciki, układamy na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Borowiki kroimy w kostkę, układamy w garnku zalewamy wodą, dodajemy groszek pieprzu, liść laurowy
Kuchnia Łukaszagotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.Teraz będzie trochę zabawy :)Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.Polewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku.*WAŻNE:Proszę dokładnie przeczytać instrukcję pieczenia cannelloni- niektóre wymagają gotowania
Smaki Edytykroimy na 4 części, a w moździerzu rozcieramy kolendrę. Mięso układamy w natłuszczonej formie i na każdym kawałku mięsa układamy po 2 kawałki ananasa. Całość oprószyć pozostałą papryką oraz roztartą kolendrą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy przez 1 godzinę (naczynia nie zamykamy
Delicious Titbitswww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Chyba prościej się nie da... Tak przygotowany kurczak jest niezwykle soczysty, miękki i posiada chrupiącą skórkę. Sos podczas pieczenia - praktycznie w całości wsiąka w mięso, dzięki czemu jest ono tak delikatne - z chrzanowym posmakiem. Jeśli chcecie osiągnąć inny smak - użyjcie dowolnego wariantu sosu na bazie majonezu lub przyrządźcie go sami. Zdziwicie się(...)mogą być inne części) 100 ml sosu majonezowo-chrzanowego sól Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem majonezowo-chrzanowym. Całość lekko przemieszać (żeby sos dokładnie pokrył kurczaka), przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70-80 minut w 180 stopniach. 10-15 minut przed końcem pieczenie - zdjąć folię, aby skórka
Di gotujemieszamy całość. Z szynki usuwamy wszelkie ewentualne włókniste i twarde części. Mięso nacieramy dokładnie ze wszystkich stron mieszanką przypraw. Wkładamy do miski lub kamionkowego garnka, przykrywamy folią do żywności i umieszczamy w lodówce na 2-3 doby w lodówce. Co ok. 24 godziny odwracamy na drugą stronę. Mięso nacieramy równomiernie ze wszystkich stron 2 łyżkami oleju rzepakowego. Umieszczamy w brytfannie(...)łyżki wody. Naczynie albo zamykamy pokrywką, albo owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 2 godziny. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami, duszoną kapustą kiszoną z ananasem i jabłkiem oraz sosem z pieczenia, albo jako zimną przystawkę, np. z majonezem i pieczywem. Przez Krystian Kulinarna
Kulinarna Pokusaglazurze z pomarańczy, imbiru i ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się w odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza(...)ząbki czosnku. Związać nogi kurczaka sznurkiem. Polać mięso roztopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą
Kulinarne InspiracjePyszny obiad, który przygotowuje się prawie, ze sam, a to za sprawą pieczenia w piekarniku, więc czas oczekiwania można sobie wykorzystac na przygotowanie ziemniaków i ,ewentualnie, surówki. Lubię takie dania, które nie zabierają mi zbyt wiele czasu w kuchni, w szczególności w niedzielę :) Polecam !!! Składniki: 1/2 kg karkówki 3 marchewki 1 cebula czerwona 15 dag żółtego sera 4 łyżki(...)plasterki. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oliwy układam pokrojoną marchew, cebulę i plastry mięsa. Wierzch posypuję startym żółtym serem Majonez mieszam z ketchupem, zalewam przygotowaną karkówkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego 200°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę i piekę jeszcze około 1 godziny. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenBardzo często piekę pasztety, a przeważnie z królika, mam swoją hodowlę, więc nie ma problemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe(...)warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy krotnie. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać. Foremki keksówki, wysmarować
Kuchnia DanusiViolaPassion Następna wspaniała odsłona kurczaka. Pieczony ,gotowany ,smażony czy grilowany . Wspaniały we wszystkich odsłonach. Ale duszony jak dla mnie mega bajeczny. Miękki,soczysty i bogaty w smaku. Składniki: 1 kurczak 1.20 kg -1.50kg.max 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki majeranku plus do marynaty 1 łyżka tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa(...)Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i smarujemy wcieramy w mięso. Następnie posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa
Viola cooks with passionmocno podgrzewając. Do gorącego masła z przyprawami dodajemy posiekane listki świeżego rozmarynu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Kurczaka oczyszczamy, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka, delikatnie ją oddzielając od mięsa, powoli, tak żeby nie podziurawić skóry – wkładamy po kilka półplasterków cytryny, Kominek na formie zabezpieczamy nakładając na niego(...)nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i uruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka z ‘nawiewem’ kolejną godzinę, co 15-20 minut obracamy i smarujemy mięso. Ściągamy
Karo in the KitchenSoczysta, ziołowa i pikantna tak w skrócie można opisać tę szynkę. Piekę ją, jako wędlinę do pieczywa, ale równie dobrze sprawdza się, jako danie obiadowe. Składniki: szynka 1kg łyżka rozmarynu suszonego łyżka czosnku granulowanego łyżka ostrej papryki 1/2 łyżki soli 1\/2 łyżki czarnego pieprzu 4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek do posypania: płatki(...)mieszamy w moździerzu lub pojemniku blendera. Dodajemy oliwę i mieszamy aby uzyskać jednolitą papkę która nacieramy mięso ze wszystkich stron. Tak przygotowane zostawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na przynajmniej 12h. Naczynie żaroodporne z szynka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i pieczemy około
Pyry na Gazświeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.2-3h.Następnie mięso rozwijamy, wyjmujemy z folii i obsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym lub oliwie, dokładnie z każdej strony, tak by nam się ładnie przyrumienił (ale nie przypalił). Podpieczony schab przekładamy na papier do pieczenia i obsypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie jeden był obsypany czosnkiem i rozmarynem oraz lekko(...)czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz świeżą szałwią.Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i wkładamy na blaszce (sos może wyciekać) do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok.40-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na ok.10 minut, a następnie kroimy na plastry i serwujemy z ulubionymi dodatkami.Z wyciekającego z mięsa soku można przygotować pyszny sosik. Smacznego
Smaczne Zdrowe